ciasto - 160969 przepisów (strona:1242/10732)

Bułeczki cebulowe 78

minutach do miski z drożdżami wsyp 500 gram przesianej mąki pszennej, trzy łyżki oleju oraz łyżeczkę soli. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto może być wyrabiane tylko kilka minut, do połączenia składników. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencje. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia(...)czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz cebulowy. Cebulę obierz i poszatkuj na bardzo drobne kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju bądź oliwy. Wrzuć całą cebulę i opiekaj na niewielkim ogniu przez około 7 minut co chwile mieszając, by się nie przypaliła. Cebula powinna być zarumieniona nie przypalona. Cebulka powinna być lekko klejąca, nie sucha, ale również nie pływająca

To Musisz Wiedzieć
Chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką 103

pieczenia. Składniki : Zaczyn 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego 60 g letniej wody 30 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650 30 g mąki pszennej razowej, typ 2000 lub 1850 Ciasto cały zaczyn 300 g wody 320 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650 + mąka do podsypania 50 g mąki pszennej razowej, typ 1850 10 g soli czubata łyżka mąki bezglutenowej(...)drewnianą łyżką do połączenia składników. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min do autolizy. Rozpuścić sól w 25 g wody i dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny. W tym czasie 4 razy co 30 minut mokrymi rękoma wyrabiać/składać ciasto w misce lekko rozciągając i składając

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z jabłkami i kruszonką 123

Ponoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:) Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można również masło rozpuścić i przestudzić, a następnie dodać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania

Obiad gotowy
CIASTO ZE ŚLIWKAMI 77

Uwielbiam ciasta z owocami, szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców bądź śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny “ekspres” bez miksera, czyli mieszamy wszystko rózgą kuchenną do połączenia, wykładamy ciastem formę i pieczemy. Gotowe, wystudzone ciasto polecam oprószyć cukrem pudrem, podawać z radością do kawy, kakao lub kubka aromatycznej herbaty Będzie pysznie! Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI(...)przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą rózgi, krótko, do połączenia. Ciasto wkładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównuję i układam (lekko wtykając) posiekane śliwki. Ciasto ze śliwkami piekę w temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjna drożdżówka z rabarbarem i truskawkami 73

Wspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu. Na blaszkę 36x25x6cm 400 g rabarbaru(...)truskawek Na ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody   Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki

Krylowa Kuchnia
Paszteciki z serem smażone 91

dała parę groszy.Dziś po pasztecikach z owego lokalu pozostało tylko wspomnienie, ale ja postanowiłam odtworzyć ten smak i zapach. Myślę, że nawet mi się udało:)  Puszyste drożdżowe ciasto smażone na głębokim oleju, to co prawda bomba kaloryczna (w dodatku z serem), ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na  takie pyszności(...)dodać mleko i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować. Masło rozpuścić i ostudzić. Do zaczynu dodać resztę mąki, jajko i sól. Wyrabiać ciasto za pomocą hakowej końcówki robota, lub zagnieść je ręcznie. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia

Krylowa Kuchnia
Focaccia - rewelacyjne włoskie pieczywo - focaccia z oliwkami i ziołami 149

Przygotowanie: Do miski wlewam letnie mleko, dodaję cukier, drożdże, mieszam i odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, sól, olej i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby stało się gładkie i elastyczne. Jeżeli podczas wyrabiania (chociaż nie powinno), ciasto kleiło by się do blatu(...)możemy podsypać większą ilością mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub robotem. Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam ściereczką (można folią spożywczą) i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po około

Uwaga Babcia Gotuje
PIZZA MOZZARELLA Z KIEŁBASĄ I OLIWKAMI 66

Dziś przepis na dwie cienkie, domowe, duże pizze dla całej rodziny. Możecie dodać do ciasta aromatycznych ziół, np. roztartą w dłoniach mieloną bazylię, oregano lub zioła prowansalskie, świetnie podkreślą smak domowej pizzy. Sos pomidorowy przygotujecie z pomidorów z puszki, passaty lub koncentratu. W sezonie polecam świeże pomidory, posiekane, przesmażone na oliwie z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli – dla dodatkowego(...)smaku z łyżeczką cukru pudru. Zapraszam na pyszną, prostą w przygotowaniu pizzę – przepis jest na dwie pizze o średnicy 32 cm. SKŁADNIKI NA CIASTO: 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką

Zasmakuj Kuchni
Brownie 70

Brownie – ciasto marzenie. Kto jeszcze nie zaznał jego smaku koniecznie musi to nadrobić i upiec je, najlepiej wg naszego sprawdzonego przepisu. Na to ciasto z czekolady zawsze jest odpowiednia pora dla pary. A i samemu będąc można również pokusić się o coś więcej niż tabliczka czekolady. Zdecydowanie poprawia nastrój, osładza każdą chwilę i sprawia, że trudno oprzeć się kolejnej(...)połamanej gorzkiej czekolady oraz drobno posiekane orzechy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do ciepłej masy czekoladowej. Wymieszać dokładnie. Formę do pieczenia ciasta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier powinien wystawać poza formę). Wlać ciasto i kilka razy uderzyć formą o blat w celu usunięcia bąbli powietrza. Powkładać resztę czekolady połamanej

niecodziennikpary
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim 64

Quiche z łososiem wyszła rewelacyjna, dlatego dzisiaj ponownie zrobiliśmy sobie łososia – tym razem ze szpinakiem oraz mozzarellą w cieście francuskim. Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim w przygotowaniu jest równie prosty jak poprzednie danie, a dzięki gotowemu ciastu także dosyć szybkie. Przy małym nakładzie pracy otrzymaliśmy wyśmienity obiad, który także i Wam polecamy. Składniki na zapiekanego łososia(...)szpinakiem w cieście francuskim 300 filetu z łososia 450 g szpinaku mrożonego 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 ml śmietany kremówki białko do posmarowania sól, pieprz Opcjonalnie: mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinak włożyć na suchą patelnię, podsmażać do wyparowania nadmiaru wody. Wlać kremówkę, trzymać na ogniu jeszcze ok. 15 minut, często mieszając, aż śmietana się zredukuje. Pod koniec doprawić solą

niecodziennikpary
Sernikomakowiec II 80

naszej stronie mamy już przepis na sernikomakowiec , ale to zupełnie inne ciasto od tego, które dzisiaj Wam proponujemy. Tutaj ziarenka maku zatopione są w ucieranym cieście, które wylane na blachę tworzy spód, zaś masa serowa wylana w kratkę tworzy fantazyjne góry i doliny. Ten sernikomakowiec jest lekki i puszysty, stanowiąc świetne połączenie sernika i makowca. Składniki na sernikomakowiec Ciasto makowe(...)białego sera 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 g masła 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce. Do miski wlać wodę, olej, dodać żółtka i cukier

niecodziennikpary
Szparagi na słodko w cieście francuskim 77

sosem holenderskim, grillem lub innymi daniami na słono. Białe szparagi można jednak przygotować na słodko np. z kremowym capreggio, orzechami nerkowca i miodem. Takie szparagi na słodko w cieście francuskim są bardzo miłą odmianą dla znanych nam sposobów przyrządzania tego sezonowego warzywa. Nie jest to deser, ale bardzo dobra i lekka propozycja na kolację na ciepło, którą je się(...)przyjemnością. Składniki na szparagi na słodko w cieście francuskim 500 g białych szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego 125 g serka capreggio 30 g orzechów nerkowca 2 łyżki miodu 1 / 2 łyżeczki octu winnego 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi obrać, zaczynając pod główką, odciąć zdrewniałą dolną część. Wrzucić do zagotowanej wraz z cukrem

niecodziennikpary
Tarta z kremem budyniowym i jagodami 74

Każdego dnia pieczemy jakieś ciasto, a żeby nie było zbyt monotonnie, robimy raz drożdżowe, raz ucierane, a dzisiaj wybór padł na tartę. Zdecydowaliśmy się na prostą tartę z kremem budyniowym i jagodami , ponieważ jest to ciekawe połączenie świeżych owoców, budyniu i kruchego ciasta. Podobnie jak poprzednie wypieki, tak i to rozeszło się podczas jednego rozdania, więc daje nam to możliwość(...)zastanowienia się, co upieczemy jutro. Składniki na tartę z kremem budyniowym i jagodami Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 2 szklanki mleka 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 / 2 słoiczka dżemu jagodowego 200 g jagód margaryna

niecodziennikpary
Sernik dyniowy ze śliwkami 65

dłuższej przerwie spowodowanej remontem, pracą i wyjazdem Marty do domu, możemy znowu zacząć nasze wspólne gotowanie i pieczenie. Po zeszłorocznych udanych łączeniach dyni z ciastami, z entuzjazmem sięgnęliśmy po dynię Hokkaido, z której na nasz wielki powrót i początek jesiennego sezonu zrobiliśmy sernik dyniowy . Upiekliśmy go na czekoladowym spodzie, a masę serową wzbogaciliśmy suszonymi śliwkami nasączonymi alkoholem. Sernik dyniowy(...)jajka (wielkości L) 300 g puree z dyni 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g suszonych śliwek 3 łyżki wódki Czekoladowe ciasto na spód: 350 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 150 g cukru 2 jajka (wielkości L) 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Tarta tatin 93

Nasz zestaw przepisów na ciasta z jabłkami wzbogaca się o odwróconą tartę – tartę tatin . Nie jesteśmy zadowolenie ze zdjęcia, ale w tym przypadku to dobrze, bo będzie to pretekstem do upieczenia kolejnej tarty tatin , bo przecież efekt smakowy ciasta był jak najbardziej zadowalający. Udostępnij Składniki na tartę tatin Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła(...)cukru 2 żółtka 1 szczypta soli Karmelizowane jabłka: 1 kg twardych jabłek 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać nożem. Dodać żółtka, szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Karmelizowane

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania