Pijok to ciasto inspirowane dwoma różnymi przepisami, a raczej ich połączeniem. Nazwa jest wymyślona przeze mnie – jak łatwo się domyślać ciasto jest mocno alkoholowe, dodatkowo zawiera dużą ilość ananasa nasączonego alkoholem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 25 x 30 cm) Składniki: Ciasto: 5 białek 125 g cukru 125 g kokosu 100 g maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 1 l mleka 2 żółtka 1 ½ łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Nie jestem profesjonalistką i nie skończyłam żadnej szkoły gastronomicznej, ale po prostu lubię gotować. Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności, cieszę się że mogę uczyć się nowych rzeczy i zbierać nowe doświadczenia.