ciasto - 160969 przepisów (strona:1239/10732)

Mąka kukurydziana 65

używa się w krajach Ameryki Południowej, produkowane są z niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znalazła swoje miejsce w kuchni bezglutenowej. Może być używana prawie do wszystkich dań – ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba. Autor zdjęcia: dolvita108 Przepis na chleb kukurydziany Składniki na chleb kukurydziany: – 300 g mąki kukurydzianej – 1,5 szklanki mleka(...)szczypta soli Dodatkowo masło do posmarowania formy oraz kminek do posypania chlebka. Forma keksówka. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Ważne żeby nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Trochę mleka odlewamy i rozrabiamy w nim drożdże z cukrem. Mąkę kukurydzianą przesiewamy i dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, resztę mleka, jajka i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy

SmartBake.pl
Mąka gryczana 74

gryczana dzięki zawartości fosforu, cynku i witamin z grupy B, działa dobroczynnie na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Zastosowanie Mąka gryczana wykorzystywana jest do wyrobu ciast, bułek, chleba i makaronów. Jest wykorzystywana na całym świecie, ponieważ nadaje charakterystyczny akcent smakowy do dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny(...)ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się na liście polskich produktów tradycyjnych . W kuchni białoruskiej, ze sfermentowanego ciasta z mąki gryczanej przyrządza się Kułagę, czyli kiszona

SmartBake.pl
Czym się różnią – cupcake, babeczka i muffin? 63

ziemia długa i szeroka, tak często cupcake -i i muffiny są ze sobą mylone. W  naszym rodzimym języku, często nazywamy wszelkie małe, jednoosobowe ciasta po prostu babeczkami . Jednak różnice pomiędzy cupcake-ami i muffin-ami  jest znacząca. Aby raz na zawsze rozwiać wasze wątpliwości , poniżej przedstawiłam definicję i krótki rys historyczny każdej z omawianych pyszności: Cupcake, czyli babeczka(...)Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej . Początkowo kojarzona była z małym ciastkiem pieczonym w filiżance , stąd wzięła się angielska nazwa tego przysmaku, czyli cup -filiżanka i cake -ciasto. Babeczki dyniowe z kremem MilkyWay Dyniowe cupcake Obecnie nazwą tą nazywamy małe , miękkie ciasteczko/tort, który przeznaczony jest dla jednej osoby , jako jedna porcja. Najczęściej pieczona jest w papierowych papilotkach , w blaszce

SmartBake.pl
Ciasto czekoladowe z jabłkami / Chocolate Apple Cake 93

Ciasto czekoladowe z jabłkami / Chocolate Apple Cake Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z jabłkami . Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga bowiem użycia miksera. Wszystko wystarczy tylko wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto długo pozostaje świeże, dzięki dodatkowi owoców. To świetny wypiek dla początkujących. Do mojego czekoladowego ciasta użyłam ciemnej czekolady(...)mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy. Ciasto nie jest wysokie, ale jeśli wolicie, by było trochę wyższe, możecie upiec je w mniejszej blaszce. Duża blacha ciasta czekoladowego z jabłkami  to idealny początek weekendu. Polecam, smacznego:) Polecam

Lekcje w kuchni
Bułki pszenne na jogurcie 138

łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczynem), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić(...)minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C. Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki ( wielkość zależy do Was ), ja przygotowałem 10 sztuk. Bułeczki układać na blaszce

KUCHNIA POLSKA
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 77

Powstanie tego chlebka to doza eksperymentów, zamiany, obserwacji ciasta i jest. To jeden z moich ulubionych chlebków na zakwasie, z dużą ilością mąki żytniej, ale nie jest klejący dzięki dodatkowy mąki pszennej pełnoziarnistej. Pyszny, zdrowy, łatwy. Jeśli masz dużą ilość gotowego zakwasu to możesz pominąć pierwszy etap i zrobić chlebek tak naprawdę przez kilka godzin. Jeśli nie masz aż tyle(...)zakwasu to wieczorem wyjmij zakwas z lodówki, po 3 h dokarm go tworząc zaczyn a następnego dnia rano zrób właściwe ciasto. Możesz je zostawić nawet na 8 h, tak aby po powrocie z pracy wstawić chlebek do piekarnika. To lubię, wszystko zaplanowane i gotowe wtedy kiedy potrzebujemy. W najbliższych tygodniach przygotuję Wam jeszcze więcej przepisów chlebowych i bułkowych dostosowanych

nietylkopasta.pl
Pizza z patelni z parówkami 96

poszukiwaniach, udało mi się dostać w sklepie drożdże, to nadrabiam ostatnio przepisy z drożdżami w roli głównej. Tym razem powstała pyszna pizza z patelni z parówkami zatopionymi w brzegach ciasta. Zrobiłam ją na patelni, żeby nie odpalać piekarnika w te ciepłe i słoneczne dni i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania. Jeśli ktoś jednak woli, to można ją oczywiście przygotować w piekarniku(...)miseczki. Dodałam cukier, łyżeczkę mąki i letnie mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypałam do miski. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam je do wyrośnięcia. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą

Waniliowe Improwizacje
Chleb z Vermont 136

jeden z najbardziej znanych przepisów Jeffreya Hamelmana, największego na świecie autorytetu w dziedzinie pieczenia chleba. Jest to chleb na zakwasie, więc wymaga przygotowania zaczynu dzień wcześniej. Ciasto na chleb będzie wymagało poświęcenia mu nieco uwagi, mam tu na myśli konieczność składania go trzykrotnie w trakcie wyrastania. Składanie ciasta polega na rozciągnięciu go na płasko i złożeniu czterech boków do środka(...)kopertę. Proces ten ma na celu usunięcie nadmiaru dwutlenku węgla, wyrównanie temperatury w cieście (zagniata się cieplejsze brzegi do środka) oraz wzmocnienie struktury, co ma znaczenie podczas pieczenia. Tak dopieszczone ciasto odwdzięczy się w postaci chleba o grubej chrupiącej skórce i puszystym i miękkim wnętrzu. Ja piekę ten chleb w garnku żeliwnym i bardzo polecam ten sposób. Ale można też

Smakowity Blog Kulinarny
Cebularze na zakwasie 118

osoby na diecie bezlaktozowej. Mimo tego że są na zakwasie, da się je zrobić w kilka godzin. Wystarczy kilka sztuczek, które zdradzam w przepisie niżej. Składniki (na 8 sztuk): Ciasto 350 g mąki typu 650 100 g aktywnego zakwasu 8 g soli 120-150 g ciepłej wody (zależy od ilości wody w zakwasie, wilgotności mąki i otoczenia) Dodatki 2 cebule(...)Dolać 100 g ciepłej wody i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Odstawić na kwadrans pod przykrycie do autolizy, żeby białko mąki zaczęło pracować. Dolać 20 g ciepłej wody i wyrobić ciasto ręcznie. Powinno być gładkie, więc jeśli zachodzi taka potrzeba, trzeba dolać więcej wody. Odstawić ciasto, by zakwas zaczął pracować. Przykryć je wilgotną ściereczką. Po godzinie zwilżyć ręce w ciepłej wodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny – najłatwiejszy przepis 114

przepis na pyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka i miękki środek. Dla mnie coś cudownego. Taki pszenny chleb przygotowuje się naprawdę prosto i wyjątkowo szybko – nie licząc czasu wyrastania ciasta, ale to nie ominiecie Osobiście uwielbiam ten chlebek. Udaje się zawsze. Pamiętajcie tylko by dobrze wyrobić ciasto i poczekać aż urośnie. Nie skracajcie tych czasów, bo od tego zależy późniejszy(...)cukru i mieszamy. Odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie całą zawartość szklanki dodajemy do reszty składników. Wstępnie mieszamy składniki drewnianą łyżką, a następnie przez kilka minut wyrabiamy ciasto ręką (w razie potrzeby rękę podsypujemy delikatnie mąką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je do miski. Przykrywamy np. ściereczką lub zakrywamy folią spożywczą

Słodkie okruszki
Prosty chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach 65

pełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna. To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś jakbyśmy składali kartkę w kopertę. Dzięki temu, mamy ładnie wyrośnięty miąższ. Skórka jest chrupiąca, co zawdzięczamy(...)szklanki ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 20 min. Do miski wsypujemy mąki, drożdże, oliwę i sól. Wlewamy 100 ml wody. Wyrabiamy ciasto ok 5 min. Ja robię to robotem. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy wody. Ciasto ma być lepkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h. W ciągu pierwszych 40 min, pamiętamy

Mieszam w Garnku
Pizza przepis na idealne ciasto 80

Pyszna i najlepsza domowa pizza krok po kroku. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Przepis na ciasto z którego wyjdą nam 2 pizze o średnicy 32 cm. Możemy również zrobić jedną o średnicy 50 cm wtedy ciasto wyjdzie nam grube jak w pizzy pan. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji(...)osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 760 g mąki 450 ml ciepłej wody 25 świeżych drożdży (7 g suchych) 1½ łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju SKŁADNIKI SOSY: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii

karolgotuje
Bułeczki zajączki na Wielkanoc 132

cukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami Składniki wymieszać łyżką Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut.  Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu. Następnie ciasto przełożyć(...)ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. ( ok 30 minut) Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części. z każdego kawałka uformować kulkę. Aby uzyskać mniej-więcej równej wielkości zajączki można kawałki ciasta odważyć( u mnie każdy kawałek miał

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania