pączki, dodaj cały zaczyn - żółtka ubij z cukrem na puszystą masę - w rondelku stop masło - do dzieży z mąką, dodaj zaczyn, ubite na puch żółtka, mleko, masło. - zacznij wyrabiać ciasto, kiedy składniki połączą się, dodaj alkohol, ciasto wyrabiaj około 7 minut robotem z hakiem, okryj ściereczką i odstaw na 10 -15 minut, ciasto się rozluźni i łatwiej się wyrabia - ciasto(...)ponownie wyrabiamy 15- 20 minut, ciasto jest luźne, takie ma być, miskę przykryj i odstaw na 40 minut do 1 godziny, ciasto ma urosnąć i wypełnić misę (moja 4,7l). - ciasto wyjmij na oprószony blat mąką, zagnieć, formuj pączki lub wycinaj (wszystko jest pokazane i opisane na zdjęciach) - pamiętaj aby przy formowaniu pączków bardzo dokładnie je zlepiać a następnie spłaszczać
SMYKWKUCHNIpush({}); Słoneczna delicja to smaczny wypiek na biszkopcie z duża ilością bakalii w postaci rodzynek, orzechów i kokosa. Dodatek stanowi kremowa masa przygotowana na bazie syropu z brzoskwini. Słodycz ciasta przełamana jest galaretką brzoskwiniową z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwini. Brzmi apetycznie prawda? Smakuje jeszcze lepiej. Ciasto słoneczna delicja to rewelacyjny wypiek, którego nie da się nie lubić. Idealnie sprawdzi(...)się na różnego rodzaju okazje, domowe przyjęcia, spotkania rodzinne a nawet na święta. Ciasto jest kolorowe i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA CIASTO SŁONECZNA DELICJA Składniki BISZKOPT 3 żółtka 8 białek 150 g cukru 200 g orzechów włoskich (100 g posiekanych, 100 g zmielonych) 100 g wiórek kokosowych
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptysie to jeden ze smaczniejszych deserów, jaki znam. Delikatne ciasto z dodatkiem słodkiego i puszystego kremu to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptysie możemy wykonać z różnego rodzaju kremami, ja wybrałam tradycyjną śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru. Można ją zastąpić także masą budyniową. Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które jest bananie proste do zrobienia. Jeśli wykonacie(...)śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy masło się rozpuści, zmniejszamy gaz i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy. Parzymy ciasto około 3 minuty na małym ogniu. Pamiętamy o mieszaniu, by ciasto się nie przypaliło. Po upływie kilku minut zdejmujemy garnek z gazu i przekładamy ciasto do miski, by ostygło. Zimne
Przepiski.plcudowne, z jasną obwódką wokół. Gniazdka pomarańczowe , Pączki hiszpańskie nazywane też gniazdkami lub pączkami wiedeńskimi. Są bardzo efektowne i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, które wykonuje się z ciasta parzonego. Pączki angielskie , czy też oponki serowe, smażona słodkość obok faworków , które idealnie nadają się na karnawał. Pączki angielskie zadowolą miłośników tradycyjnych pączków czy donatów. Pączki angielskie zawsze się udają(...)Pyszne pączki angielskie można przygotować z serka homogenizowanego, serka sernikowego z wiaderka, ja w tym przepisie wykorzystałam ser Ricotta, który idealnie nadaje się do ciast, deserów. Polskie Oponki serowe , czyli pączki serowe z dziurką robione z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy na przemian resztę ciepłego mleka, masło i mąkę. Wyrabiamy przez chwilę następnie wsypujemy szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki spirytusu. Ostatnim składnikiem jest wyrośnięty rozczyn który dodajemy do ciasta i jeszcze kilka minut wyrabiamy. 3. Ciasto jest jeszcze bardzo klejące dlatego wyjmujemy je z misy na stolnicę i bardzo długo wyrabiamy (około 20 minut) wtłaczając powietrze do momentu(...)przestanie się kleić i zrobi się sprężyste. Nie używamy mąki do podsypywania!!!! Ciasto na skutek wyrabiania samo zacznie odchodzić od stolnicy i rąk. 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Znów używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C. 5. Po upływie godziny wyciągamy wyrośnięte ciasto
karolgotujeRównież z niezamówionymi i niepotrzebnymi, a wykorzystywanymi. W tej paczuszce cała zawartość spodziewana, bo zamówiona. Z wyjątkiem pokaźnych rozmiarów korzenia. Chodziło mi nie raz po głowie upieczenie ciasta, z tym warzywem w roli głównej. Tak więc pojawił się niespodziewanie i wykorzystany został natychmiast. Pasternak. Wkomponowany w wypiek z pogranicza ciasta cynamonowego, orzechowego keksa, piernika, delikatnej babki(...)Struktura miękka, orzechy i daktyle utrzymują się równomiernie w całym przekroju. Ciasto jest wystarczająco gęste, by nawet ciężkie dodatki nie opadły na dno. Pasternak wyczuwalny bardzo subtelnie, jego drobne wiórki są prawie niewidoczne. Warzywo w smaku i zapachu w zasadzie przypomina marchew, jednak ciastu nie nadaje tak intensywnego jak marchew aromatu. Składniki: 1 i 1/2 szklanki
Kronika Piekarnikafarszem to danie docenione przez dorosłych. Naleśniki w różnych odsłonach znane są na całym świecie. Sposobów ich podania jest wiele. Istnieją też różne wariacje w kwestii przepisu na same ciasto naleśnikowe. Jest wiele rad, które mogą pomóc w przygotowaniu idealnego ciasta na naleśniki. Dobry przepis na naleśniki Doświadczony kucharz przygotowuje je “na oko” kierując się wyczuciem i doświadczeniem(...)Początkujący kucharz ściśle trzyma się przepisu. Jednak jest wiele modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe. Z pewnością do usmażenia polskiej wersji naleśników potrzebna jest mąka, mleko, jajka, woda, olej lub inny tłuszcz, sól i cukier. Jednak proporcje tych składników różnią się w zależności od przepisu. Jaka mąka do naleśników? Tradycyjne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej. Jednak, w zależności od upodobań
ProstePesto.plCiasto czekoladowe z pomarańczą i miodem bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach. starałam się by mój wypiek był jak najbardziej zdrowy i by można było bezkarnie takie ciasto zajadać na śniadanie czy na lunch. Bardzo smaczne wychodzi! Porada Zero Waste – do upieczenia tego ciasta można użyć bardzo dojrzałych bananów, takich z plamkami. Takie ciasto, pokrojone w porcje(...)można również zamrozić i wyjąć zawsze wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub brak pomysłu na śniadanie czy przekąskę dla ucznia do szkoły. PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZĄ Składniki: 3 dojrzałe banany 1 pomarańcza 3 jajka 1/2 szkl miodu 3 łyżki cukru 1 szkl mąki orkiszowej jasnej 1 szkl mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki
Dorota SmakujeParówki w cieście francuskim przekąska na imprezy, domówki i na śniadania. Pamiętajmy, że parówki mogą być bardzo dobre. Do przygotowania parówek w cieście francuskim użyłam gotowego ciasta, ale oczywiście można przygotować ciasto francuskie samemu. Kupując ciasto francuskie zwracajmy uwagę, aby było z masłem, a nie z tłuszczami roślinnymi. Opakowanie ciasta francuskiego, 250 g parówek, 300 – 400 g mrożonego szpinaku, sól(...)garnka, dodać masło i na małym ogniu gotować aż szpinak się rozmrozi. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Zagotować. Ostudzić. Parówki przeciąć wzdłuż na pół. Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przecięte parówki. Między parówkami rozłożyć szpinak. Zwinąć ciasto w rulon. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć
królestwo garówdodajemy cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy(...)następnie delikatnie odkrawamy od tortownicy, odwracamy do góry spodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (upieczony biszkopt najlepiej pozostawić do następnego dnia). Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. składniki na ciasto kokosowe: 4 białka 150 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych
Domowy Smak Jedzenianapoleonki z ciasta francuskiego to pyszna propozycja na lekki deser do popołudniowej kawy. Ta smakowita przekąska z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom. Składniki oraz sposób przygotowania: Ciasto: ciasto francuskie – 270g Z ciasta francuskiego wykroic krążki. Ja zrobiłam 12 sztuk o średnicy 8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 200 ° C na złoty(...)kolor. Resztki ciasta też upiec. Ochłodzić, a resztki pokruszyć. Krem : 500 ml mleka 1 jajko 200g cukru 30g cukru waniliowego 100g masła 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 50 g skrobi ziemniaczanej Wymieszać jajko, 100ml mleka, skrobię z cukrami, żeby nie było grudek. Podgrzać mleko, zmniejszyć ogień do minimum, wlać resztę mleka z jajkiem i skrobię i mieszać tak długo
Wasze Przepisyprzede wszystkim uwagi. Grzech pierworodny kucharzy z nieco mniejszym stażem w tym zakresie polega na tym, że dodają za dużo mąki do podstawowego składnika (ziemniaków, sera), gdyż konsystencja ciasta wydaje im się za luźna. To błąd, który często kończy się tym, że kluski są twarde jak sumienie polityka. Z drugiej strony, jeśli mąki będzie za mało, kluski rozpłyną się(...)wodzie jak miłe senne marzenie. Jak zatem zrobić kluski, żeby wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą? Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj z mąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. Podsyp blat mąką (świetnie sprawdzi
Niedzielny kucharzJeszcze jedno ciasto czekoladowe, ale robione inna metoda. Pyszne, wilgotne z rewelacyjną polewa czekoladową. Przepis na ekspresowego „murzynka” okazał się wielkim hitem. Kilka osób napisało mi jednak, ze nie lubią smaku sody. Dzisiaj pokaże Wam nieco inny przepis na bazie proszku do pieczenia i robiony odrobine inaczej. SKŁADNIKI: Ciasto: 180 g maki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)Następnie do utartych jaj, ciągle mieszając, dodać olej. Do tak przygotowanej masy przesiac wszystkie suche skladiki i dobrze wymieszac. Na koniec wlać gorącą wodę i dobrze połączyć z masą. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. grzanie góra – dół. Piec do suchego patyczka 35 – 45 minut. Upieczone ciasto
Pani M - kuchnia smakowitaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 150 -200 g pieczarek ok. 100 -150 g sera żółtego parę plastrów szynki 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej papryki żółtej sos pomidorowy: passata pomidorowa lub ketchup 1-2 ząbki czosnku oregano sól, pieprz wykonanie : Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą oraz pieprzem. Papryki kroimy w kostkę. Ser ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Passatę pomidorową lub ketchup mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, układamy szynkę, podsmażone pieczarki, paprykę, posypujemy startym serem 9trochę sera możemy zostawić aby posypać wierzch ślimaczków. Całość zwijamy (dłuższym brzegiem) w roladę, podczas zwijania nie ściskamy mocno aby ciasto podczas pieczenia mogło
Domowy Smak Jedzenianawet widelcem. W kubku rozpuść drożdże z cukrem w połowie ilości wody. Dodaj zaczyn drożdżowy (rozpuszczone drożdże w wodzie) do przesianej mąki, dodaj resztę wody i sól. Wymieszaj dokładnie ciasto dużą łyżką (drewniana najlepiej tu się sprawdzi). Miskę w ciastem przykryj szczelnie folą spożywczą lub aluminiową, a od biedy przykryj miskę czystą szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce (nie powinno być(...)przeciągów w miejscu, gdzie ciasto na chleb garuje). U mnie stoi w pobliżu grzejnika. Tak wygląda ciasto po około 3 godzinach. Jeżeli masz czas to warto byłoby „złożyć” ciasto, chociażby raz, a w idealnym świecie ze 3 razy co 2 godziny. Możesz ten etap pominąć, pewnie na pierwszy raz nie zauważysz różnicy w chlebie, ale za którymś razem
greenscarf