ciasto - 162020 przepisów (strona:1243/10802)

Szarlotka z migdałową kruszonką 66

serwowane porcje. Składniki: Jabłkowe nadzienie: 4 spore jabłka - pocięte w cieniutkie plasterki, podduszone przez 5 - 10 minut z sokiem cytrynowym, szczyptą cynamonu, ewentualnie łyżką cukru. Wystudzone przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto kruche na spód szarlotki: 2 szklanki mąki 80 gram masła 1 jajo, 2 żółtka szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem, solą, cukrem. Dodajemy masło, siekamy, po czym palcami robimy zacierki. Dodajemy jajka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy je na wielkość blaszki - 20 cm / 24 cm, wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kruszonki migdałowej. Kruszonka: 1 szklanka mąki 1 szklanka startych migdałów 120 gram miękkiego

Kronika Piekarnika
Ciasto doskonałe na mazurka wielkanocnego 65

sposób, by spojrzeć na wszystko mądrzej. Mądrych Świąt. W tym roku, to moje kolejne odstępstwo od tradycji, tradycyjnych życzeń. Tych wesołych, rodzinnych. Życzę Wam Świąt zdrowych. I mądrych. Składniki ciasta kruchego: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 3 żółtka z jaj "L" 2 łyżki śmietany 18 % 1 płaska łyżeczka(...)połączyło się z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę, skórkę, mieszamy i siekamy chwilkę nożem, po czym zagniatamy w zwartą kulę. Róbmy to szybko, to nie drożdżowiak, nie powinniśmy rozgrzać ciasta dłońmi. Kulę owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu - wałkujemy na grubość około 5 mm. I to tyle mojego instruktażu. Chciałam Wam bowiem zaproponować przepis na doskonałe

Kronika Piekarnika
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 73

wyśmienite w wyglądzie, smaku i konsystencji. Polecam gorąco! Dania Lunch , Przekąska Kuchnia Wege , Włoska Keyword pierogi , ravioli Porcje 10 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Ciasto na ravioli 96 g mąki lnianej lub zmielonego lnu złocistego 24 g mąki kokosowej 2 łyżeczki gumy guar 1/4 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 2 łyżeczki octu jabłkowego(...)szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej (lub więcej, do smaku) 1 szczypta pieprzu Dodatkowo 2 łyżki masła klarowanego 1 szczypta liści szałwii suszonych 1 garść orzeszków piniowych Sposób przygotowania Ciasto na ravioli Suche składniki umieść w malakserze i przemieszaj, żeby się równomiernie wymieszały. Dodaj ocet po łyżeczce za jednym zamachem jednocześnie miksując. Następnie dodaj jajko, a potem wodę i miksuj

Modern Cave Girl
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką 113

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka garść rodzynek(...)Sposób wykonania: Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut

Smaki Natalii
Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem 110

Zjawiskowy i tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wielokolorowe kryształki barwią biszkopt wewnątrz nadając mu niezwykłej prezencji. Wierzch ciasta zwieńczony delikatnym kremem śmietankowym przypominającym śmietankowe ptasie mleczko. Przepis na tęczowy torcik powstał z myślą o wypiekach sylwestrowych oraz tych z okazji przyjęć organizowanych dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt confetti z cukrowymi kryształkami i śmietanką(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 230 kcal Tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wierzch zwieńczony kremem śmietankowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT CONFETTI 200 g miękkiego masła 4 jajka z chowu ściółkowego 100 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki

ProstePesto.pl
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 94

składniki przemieszaj ze sobą. Pokruszone świeże drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Mieszankę drożdżową oraz olej rzepakowy pomału przelewaj do suchych składników, zarabiaj dłońmi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem ścierki, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 równych porcji i z każdej(...)u0142ym (nie gor\u0105cym!) mleku. Mieszank\u0119 dro\u017cd\u017cow\u0105 oraz olej rzepakowy poma\u0142u przelewaj do suchych sk\u0142adnik\u00f3w, zarabiaj d\u0142o\u0144mi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem \u015bcierki, odstaw w ciep\u0142e miejsce na 60 minut do zwi\u0119kszenia obj\u0119to\u015bci.","text":"Pokruszone \u015bwie\u017ce dro\u017cd\u017ce dok\u0142adnie

ProstePesto.pl
Puree z dyni 86

Puree z dyni to niezbędny element wielu wypieków. Żeby je przygotować wystarczy tylko jeden składnik – dynia. Jak zrobić puree z dyni Jeżeli trafiliście kiedyś na przepis na ciasto dyniowe czy dyniowe gnocchi , to wiecie, że kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Od razu uspokajam – przygotowanie puree z dyni nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Potrzeba natomiast trochę czasu(...)istną kopalnią dobrych składników. Znajdziemy w niej bardzo duże ilości potasu, sporo cynku, magnezu, wapnia i żelaza. Do czego wykorzystać puree z dyni? Puree z dyni można wykorzystać do ciast – nadaje im piękny, soczysty kolor i ciekawy smak. Wypieki są też bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Puree możemy też dodać do pancake’ów i innych placków

Na-talerzu.pl
Piernik staropolski cz.1 – ciasto 109

Czas zrobić ciasto na świąteczny piernik staropolski! Wiem, że do świąt jeszcze zostało trochę czasu, ale jeśli chodzi o zrobienie piernika, to jest to już ostatni dzwonek. Jeśli marzy Wam się prawdziwy piernik, kruchy, aromatyczny i wilgotny, to ciasto należy zrobić już teraz. To ono jest kluczem do najpyszniejszego świątecznego wypieku pod słońcem oraz pysznych mięciutkich pierniczków z nadzieniem(...)pierniku i pierniczkach będzie później, a dziś skupimy się na samym cieście, w którym nie ma właściwie nic trudnego poza oczekiwaniem. Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz: cierpliwość. A prawda jest taka, że im jest jej więcej i im dłużej pozwalamy ciastu odpoczywać, tym lepsze i smaczniejsze wypieki otrzymamy. Absolutne minimum to według mnie 4 tygodnie, ale warto dać mu około

Analiza Smaku
Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami 87

zwanego suchego patyczka. Upieczone biszkopciki przestudź. Następnie ostrożnie odklej je od papieru do pieczenia, możesz przewrócić je do góry nogami i delikatnie odrywać papier do pieczenia od ciasta. Każde ciasto złóż formując łódeczkę i ułóż je blisko siebie w głębszym naczyniu lub kartonowym pudełku. Nie układaj biszkopcików zbyt ciasto, zostaw nieco miejsca wewnątrz łódek na śmietankowe nadzienie. ŚMIETANKOWY KREM Białą(...)u017a. Nast\u0119pnie ostro\u017cnie odklej je od papieru do pieczenia, mo\u017cesz przewr\u00f3ci\u0107 je do g\u00f3ry nogami i delikatnie odrywa\u0107 papier do pieczenia od ciasta.","text":"Upieczone biszkopciki przestud\u017a. Nast\u0119pnie ostro\u017cnie odklej je od papieru do pieczenia, mo\u017cesz przewr\u00f3ci\u0107 je do g\u00f3ry nogami i delikatnie odrywa\u0107 papier

ProstePesto.pl
Pierniczki korzenne z pomarańczą 83

kakao, przyprawę do piernika i skórkę otartą z pomarańczy. Suche składniki przesyp na stopnicę i uformuj w nich dołek. Wbij do niego jajka i wlej mieszankę miodową. Zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto o wiele łatwiej wałkuje się i wykrawa. Schłodzone ciasto wyłóż na blat kuchenny(...)pomara\u0144czy. Suche sk\u0142adniki przesyp na stopnic\u0119 i uformuj w nich do\u0142ek. Wbij do niego jajka i wlej mieszank\u0119 miodow\u0105. Zagnie\u0107 jednolite ciasto, uformuj z niego kul\u0119, owi\u0144 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i wstaw na 30 minut do zamra\u017carki. Mocno sch\u0142odzone ciasto o wiele \u0142atwiej wa\u0142kuje si\u0119

ProstePesto.pl
Bułki do burgerów 89

przepis jest na najlepsze bułki do burgerów . Bułki są łatwe do przygotowania, niezwykle miękkie i smaczne. Podstawą bułek jest mąka pszenna połączona z drożdżami, wodą oraz masłem. Do ciasta nie dodawałam jajek, gdyż według mnie są one w nim zbędne. Domowe bułki do burgerów zdecydowanie różnią się smakiem od tych sklepowych. Te kupione w sklepie są zazwyczaj bardzo słodkie(...)bułek świeżo robionych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bułki do burgerów Składniki na bułki do burgerów. 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 21 dkg letniej wody 1,5 dkg świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru kryształu 5 dkg miękkiego masła 1 i 1/4 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka płynnego masła

MeCooks
Paluchy chlebowe z makiem i sezamem 104

push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misie: mąkę pszenną, suche drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel(...)/prostepesto.pl\/paluchy-chlebowe-z-makiem-i-sezamem\/#wpzoom-rcb-direction-step-5faae58bb9ea7","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Stopniowo dolewaj olej ro\u015blinny i ciep\u0142\u0105 wod\u0119. Wyr\u00f3b r\u0119cznie g\u0142adkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kul\u0119, opr\u00f3sz po wierzchu m\u0105k\u0105. Okryj \u015bcierk\u0105 i odstaw w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na 60 minut

ProstePesto.pl
Bułki pszenne ekspresowe 537

ciepłej wody Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek. Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże, sól, cukier, olej i wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać, ciasto przełożyć na blat i zagniatać ciasto ok 5 minut do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można podsypać odrobiną mąki. Następnie ciasto dzielimy(...)równych części. Można zważyć ciasto na wadze kuchennej i wagę ciasta podzielić na odpowiednio równe części  ( moje miały każda po 90 gramów) Drugi sposób to z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe części. Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić  w ciepłe miejsce

Andzia Pichci
Rogale z masą orzechową ( bez maku) 118

pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 77

cytryny (jeśli chcesz mieć smak cytrynowy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Miód, masło i cukier podgrzewamy mieszając, do czasu aż cukier się stopi. Ostudźmy. Dodajmy pozostałe składniki i wyróbmy ciasto. Następnie porcje ciasta wałkujmy na stolnicy lekko podsypując mąką. Z placków o grubości około 3 mm wykrawajmy kształty ciastek. Słomką do napojów w każdym ciastku wytnijmy otworek do powieszenia(...)lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania pierniczków. Uwagi: Porada – jeżeli podczas zagniatania ciasto wyda nam się zbyt sypkie, dodajmy wtedy jeszcze odrobinę miodu, aby dobrze związał składniki. Należy też wiedzieć, że ciasto na pierniczki lepiej się wałkuje, jeżeli zostanie schłodzone. Ciasto o temperaturze

ProstePesto.pl