ciasto - 160969 przepisów (strona:1241/10732)

Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru 79

buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii. Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać. W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki(...)mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, ksylitol. Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Dodać po kilka rodzynek do każdej foremki z ciastem, delikatnie wymieszać łyżeczką. Piec 30 min w 175 st. z termoobiegiem do suchego patyczka. Bez termoobiegu piec w temperaturze 190 st. grzałka góra-dół. Babeczki wyjąć, wystudzić na kratce, można

moj przepis na
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 74

bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś lepszego? Przekonajcie się, że nie Składniki(...)kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej 700 – 270ml mleka – 60g masła – 15g drożdży świeżych – 1 łyżeczka soli – 3/4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka, sezam KAPUSTA Z GRZYBAMI : Grzyby płuczemy

Be Fit Be Strong
Bułki pszenno-gryczane 85

jajko 1 łyżka mleka płatki owsiane Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i mieszamy z mąką gryczaną, suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodajemy ciepłą wodę oraz jajko i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło.  Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9-10 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.  Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy

Kuchnia MagdaLeny
Podpłomyk ze szparagami (na zakwasie) 104

codziennym mieszaniu. Poza tym - sprawdziłam - można go przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta i mamy zaczyn na następny wypiek. Dziś takim wypiekiem jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon(...)wymieszać z solą i zakwasem. Do masy dodać 70 g ciepłej wody. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na 15 minut do autolizy. W tym czasie gluten zacznie pracować i ciasto będzie łatwiej wyrabiać. Wyrobić ciasto ręką. Gdy zajdzie potrzeba, dolać więcej wody. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 4 godziny. Co godzinę ciasto rozciągać w rękach

Weekendy w domu i ogrodzie
Twarogowe ciasteczka gęsie łapki 88

Pyszne twarogowe ciasteczka zaledwie z kilku składników. Kruchutkie w konsystencji po upieczeniu przypominające ciasto francuskie. Proste do wykonania lecz potrzebują trochę czasu na schłodzenie. ok. 30 sztuk 200 gramów sera twarogowego 200 gramów mąki pszennej 200 gramów mocno zimnego masła 1 jajko M szczypta soli   Mąkę  z solą przesiać na stolnicę  zrobić dołek i wbić jajko następnie(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach kostkę masła . Zagnieść ciasto tylko do połączenia składników. Staramy się to zrobić dość szybko ciasto nie lubi długiego wyrabiania.  Ciasto formować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5-6 godzin  najlepiej na noc. Dobrze schłodzone ciasto ładnie listkuje jak ciasto francuskie.  Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy

Andzia Pichci
CYTRYNOWE CIASTECZKA 95

łyżeczka soku z cytryny starta skórka z 1,5 – 2 cytryn, do smaku* szczypta soli Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 1,5 – 2 godzin. Ciasto wyjdzie miękkie, ale po schłodzeniu będzie idealne. Schłodzone ciasto(...)dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 4 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 13-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy cytrynowe ciastka

Słodki Pomysł
Drożdżówka bardzo puszysta z jabłkami i rodzynkami 88

już kilka przepisów na drożdżówki na moim blogu, , ale ta była tak chwalona przez wszystkich że musiałam ją zrobić. Bardzo puszysta i nie aż tak bardzo słodka. Przygotowanie ciasta drożdżowego – mleko podgrzać, musi być letnie. Jajka, żółtka z cukrem ubić na puch. Następnie ubijając wlewać powoli ciepłe mleko. Jeszcze chwilkę ubijać. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy(...)ubiją masę jajeczną. Wszystko dokładnie wyrobić na gładką błyszczącą masę. Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi objętość, dodać rodzynki, ponownie lekko ugnieść ciasto. Przygotować dużą blaszkę i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno blaszki, przykryć i ponownie poczekać aż wyrośnie. Jabłka obrać i pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Przygotowanie

Kuchnia Pokoleń
FIGOWY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM 134

zależności od tego jak silny masz zakwas, jaka jest temp. itd.  Mój zakwas w 3-4 godziny potraja swoją objętość. Wtedy go używamy do wypieku. KROK 2 CIASTO - 320 g aktywnego zakwasu żytniego - 520 g wody - 700 g mąki pszennej typ 750 - 80 g suszonych fig - 10 dużych daktyli medioole - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubata(...)godzinach po tym, jak dokarmiłeś zakwas z kroku 1, mieszamy mąkę z wodą. Do dzieży robota wsyp 700 g mąki pszennej dodaj 520 wody, podepnij hak i wyrabiaj ciasto przez 5 minut na małych obrotach. Pozostaw masę na 10 minut i ponownie wyrabiaj ciasto przez 5 minut na małych obrotach.  Ciasto pozostaw na 1 do 1,5 godziny

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 189

sezamu, maku ) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota kuchennego hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez około 10 minut ( w razie konieczności zgarniając ciasto z brzegów misy miksera ). Wyrobione ciasto(...)przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.  UWAGA : Ciasto rośnie szybko, w ciepłym miejscu może to zająć mniej niż 1 godzinę. Keksówkę o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm lub 26 x 11 cm wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić mikserem, dodając 2 łyżki oleju. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać

Opowieści z piekarnika
Bułeczki nadziewane kiełbasa i serem 92

kolacji. A w przyszłości (bo obecnie #zostajemywdomu) można je podać na przyjęciach i spotkaniach z rodziną. Moja rodzina je uwielbia. Cały sekret bułeczek tkwi w tym, by dać ciastu dobrze wyrosnąć i… nadziać je pyszną kiełbasą. Ja polecam Wam kiełbasę swojską Marózkową z Wędzarni Marózek . Jej smak przypomniał mi od razu swojskie kiełbasy mojego dziadka, co potwierdziła też moja(...)mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek (lub olej), szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h, do podwojenia objętości. Kiełbasę kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy wiórki mozzarelli, doprawiamy pieprzem (solidnie) i solą. Mieszamy składniki

Słodkie okruszki
MURZYNEK - PRZEPIS (DUŻA BLACHA) 486

Murzynek to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec jako 8 - letnia dziewczynka. Oczywiście przepis dostałam od mojej Mamy i to ona pomagała mi od początku w moich kulinarnych zmaganiach... 💗 Murzynek ten za każdym razem udawał mi się znakomicie, od czasu do czasu jednak wychodził zakalec - był to jednak "zakalec kontrolowany"... Otóż często celowo otwierałam drzwiczki piekarnika podczas pieczenia(...)mogłam się doczekać kiedy ciasto będzie gotowe i  wiedziałam już, że wtedy wyjdzie mega pyszny zakalec... 😂  Później kroiłam ciasto w grube kawałki i palcami ugniatałam je w kulki, a następnie zjadałam się nimi ze smakiem. Pamiętam również, jak w podstawówce jedna z moich koleżanek zapytała mnie, czy mogłabym jej podać... "przepis na zakalec

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułeczki cebulowe 78

minutach do miski z drożdżami wsyp 500 gram przesianej mąki pszennej, trzy łyżki oleju oraz łyżeczkę soli. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto może być wyrabiane tylko kilka minut, do połączenia składników. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencje. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia(...)czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz cebulowy. Cebulę obierz i poszatkuj na bardzo drobne kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju bądź oliwy. Wrzuć całą cebulę i opiekaj na niewielkim ogniu przez około 7 minut co chwile mieszając, by się nie przypaliła. Cebula powinna być zarumieniona nie przypalona. Cebulka powinna być lekko klejąca, nie sucha, ale również nie pływająca

To Musisz Wiedzieć
Chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką 103

pieczenia. Składniki : Zaczyn 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego 60 g letniej wody 30 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650 30 g mąki pszennej razowej, typ 2000 lub 1850 Ciasto cały zaczyn 300 g wody 320 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650 + mąka do podsypania 50 g mąki pszennej razowej, typ 1850 10 g soli czubata łyżka mąki bezglutenowej(...)drewnianą łyżką do połączenia składników. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min do autolizy. Rozpuścić sól w 25 g wody i dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny. W tym czasie 4 razy co 30 minut mokrymi rękoma wyrabiać/składać ciasto w misce lekko rozciągając i składając

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z jabłkami i kruszonką 123

Ponoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:) Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można również masło rozpuścić i przestudzić, a następnie dodać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania

Obiad gotowy
CIASTO ZE ŚLIWKAMI 77

Uwielbiam ciasta z owocami, szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców bądź śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny “ekspres” bez miksera, czyli mieszamy wszystko rózgą kuchenną do połączenia, wykładamy ciastem formę i pieczemy. Gotowe, wystudzone ciasto polecam oprószyć cukrem pudrem, podawać z radością do kawy, kakao lub kubka aromatycznej herbaty Będzie pysznie! Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI(...)przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą rózgi, krótko, do połączenia. Ciasto wkładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównuję i układam (lekko wtykając) posiekane śliwki. Ciasto ze śliwkami piekę w temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania