ciasto - 160969 przepisów (strona:1238/10732)

Miodownik z orzechami włoskimi i kremem budyniowym (bez glutenu) 226

Jest wreszcie i on! Ciasto o wielu nazwach (Miodownik, Placek, czeski, Stefanka, Grysikowiec), a także o bardzo różnych recepturach w zależności od.... chyba upodobań naszych babć, cioć itd przekazywanych przez pokolenia. Tak naprawdę nie znamy smaku tego ciasta w oryginalnej wersji, ponieważ u nas w domu nikt go nie robił. Mimo to zamarzyłyśmy o cieście, w którym kruche blaty(...)kukurydzaną, gryczaną   oraz sodę. 3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto

Candy Pandas
Bułki do hot dogów 74

dogów powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Jeśli masz mleko tylko w lodówce i nie masz czasu na jego ocieplanie w temperaturze pokojowej podgrzej je trochę. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo. Świeże drożdże: drożdże zmieszaj z mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut aby zaczęły pracować. Drożdże suche – dodaj je do pozostałych składników w punkcie(...)misy robota wsyp mąkę, wodę, mleko, drożdże i cukier. Mieszaj wszystko 3-5 minut aby uzyskać jednolite ciasto, które nie jest zbyt klejące. Na koniec dodaj sól oraz miękkie masło i jeszcze mieszaj z 3-4 minuty aby masło się połączyło z ciastem. Ciasto przykryj folią spożywczą, lub foliowym czepkiem (ja wykorzystuje wielokrotnie foliowy czepek na głowę, idealnie nadaje się

nietylkopasta.pl
Warstwowe pierożki z serem 97

pierożki są przepyszne! Naprawdę! Ciasto warstwowe i chrupiące, a w środku delikatny, ciągnący się ser- razem tworzą duet doskonały. Najlepsze jest to, że przepis jest banalnie prosty, a produkty znajdą się niemal w każdym domu. Spróbujcie i oceńcie sami Składniki: – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 jajka (1 jajko + 1 białko do ciasta, 1 żółtko do nadzienia(...)smaku Mąkę przesiać do miski razem z sodą i solą, zrobić dołek, dodać cukier, jajko i białko, wymieszać nie wprowadzając mąki. Dodać śmietanę, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 15 minut. W tym czasie sery zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać żółtko i sól i wszystko

Smaki Armine
Racuchy z bananami z mąki orkiszowej 151

Racuchy bananowe na jogurcie z mąką orkiszową Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów - z proszkiem do pieczenia, sodą, na drożdżach lub na białkach. Można także używać różnych gatunków mąki - od pszennej tortowej, przez razową, po kokosową i z amarantusa. Dziś chciałam zaproponować(...)łyżeczki brązowego cukru 1 szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia Jak zrobić racuchy z bananem W dużej misce łączymy mokre składniki ciasta na racuchy - mieszamy jogurt i całe jajka. Wystarczy zrobić to rózgą lub widelcem. Można też użyć miksera ze spiralnymi końcówkami. W drugim naczyniu łączymy suche składniki, mąkę orkiszową, proszek

Korniszonki
Focaccia z cebulą i oliwkami. Włoski chleb focaccia. 186

czasu. Muszę przyznać, że wyszła smakowita. Mam nadzieję, że to nie szczęście początkującego bo mam zamiar piec ją częściej. Zrobiłam ją z cebulą, oliwkami i solą morską a do ciasta dodałam sporą garść tymianku ( nie miałam rozmarynu). Przeczytałam sporo przepisów i połączyłam je w jeden.  Ok 700 g mąki ( zmieszałam szymanowską 450 z jakąś włoską 00) 100 ml oliwy(...)Kilka zielonych, pokrojonych w plasterki oliwek Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie. Mąkę przesiać przez sito i zmieszać z wodą drożdżową, oliwą i łyżeczką soli (tym razem użyłam miksera do ciast z drożdżowym hakami ;) ).  Ciasto wyrabiać ok 4-5 min. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5h. Będzie

Jemy Pijemy
Ciasto kruche z delikatną pianką ,malinami i borówkami 73

Pamiętacie szarlotką z delikatną pianką. Dziś chcę Wam zaproponować kruche ciasto z taką pianką z malinami i borówkami. SKŁADNIKI: ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju  owoce świeże lub mrożone WYKONANIE: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody, podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć

Kuchnia Beaty
Chałka litewska 77

batonie, a mimo to rośnie pięknie i jest delikatna i pulchna. Ta chałka jest nieco inna od tradycyjnej słodkiej, ponoć pieczona była kiedyś w Adwencie i nazywana postną, ponieważ ciasto nie zawiera jajek, mleka i masła. Ja jednak wyłamałam się z tradycji i przygotowałam ciasto na mleku i maśle. Chałka nie jest słodka, dlatego świetnie się nadaje zarówno do dżemu(...)pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Chałka litewska  Składniki : zaczyn 125g mąki pszennej (dałam 650) 200ml mleka (lub wody) 6g świeżych drożdży (lub 2,5g suszonych) ciasto: cały zaczyn 200g mąki 15g cukru 5g soli 60g miękkiego masła (lub oleju) 1 jajko do posmarowania ciasta (lub mleko) sezam, mak do posypania Składniki zaczynu wymieszać, odstawić

Obiad gotowy
tort egipski 125

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto: 150 g zmielonych orzechów 6 białek 6 łyżek cukru 1 i 1/2 łyżki mąki wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do masy białkowej dodajemy wymieszane z mąką zmielone orzechy i mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą przekładamy do tortownicy(...)Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy oraz posiekany karmel i mieszamy. dodatkowo: pokruszone płatki migdałowe (możemy je delikatnie podprażyć na suchej patelni i wystudzić) złożenie ciasta: Na jednym krążku ciasta rozsmarowujemy ok. 1/3 część kremu budyniowego następnie rozsmarowujemy ok. 1/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i ponowie tworząc warstwy wykładamy krem budyniowy oraz śmietanowy. Układamy

Domowy Smak Jedzenia
Cynamonki 115

mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy(...)cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na stolnice podsypana mąką. (Dla ułatwienia dzielimy na dwie części.) nadzienie: 2-3 łyżeczki cynamonu ( płaskie) ok. ¾ szklanki cukru Cynamon mieszamy dokładnie z cukrem. 3 czubate łyżki masła Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia dodatkowo: żółtko do posmarowania przed pieczeniem lukier do ozdobienia WYKONANIE: ciasto wałkujemy do grubości

Domowe ciasta
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 92

Pyszne klasyczne ciasto ucierane z lekko kwaskowym rabarbarem i słodką chrupiącą kruszonką. Przepis bardzo prosty w stylu tych z babcinego zeszytu. Ciasto jest przepyszne, idealnie zrównoważone, nie za kwaśne ale też nie przesłodzone, a do tego bardzo puszyste i bardzo wilgotne. Moim zdaniem posiada wszystkie cechy idealnego ciasta z sezonowymi owocami, polecam! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia(...)zmiksuj za jasną, gęstą masę (ok. 10 min na wysokich obrotach). Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej. Mąkę dodaj do ciasta w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników, ok. 15 sekund. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż rabarbar i posyp kruszonką. Ciasto piecz

Słodki Blog
„Łódeczki” z ciasta francuskiego z mozarellą i mięsem 84

Dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego. Ja bardzo lubię wszelkiego wypieki z tego ciasta i często z niego korzystam. Te łódeczki zrobiłam na kształt i podobiznę chaczapuri, które uwielbiam Składniki na 2 porcję: – 1op. ciasta francuskiego – 250g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) – 1 cebula – 200g świeżego szpinaku(...)szpinak, czosnek i przyprawy i smażyć przez kolejne 7 -10 minut, aż mięso będzie gotowe. Usmażony farsz zdjąć z palnika i wystudzić. Mozarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto francuskie wyjąc z opakowania, rozwinąć i podzielić na dwie równe części. Obie części ułożyć na blasze wyścielonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Mozarellę podzielić na dwie części

Smaki Armine
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami 91

Jabłecznik z orzechami i rodzynkami spełnił naszą zachciankę na ciasto z owocami. Dość długo toczyliśmy „spory”, czy jabłecznik zrobić z orzechami i rodzynkami , ostatecznie wygrała wersja z dodatkami oraz zapewnienie, że kolejny jabłecznik upieczemy z samymi jabłkami. To bardzo dobre rozwiązanie, tym bardziej, że do tego czasu odzyskamy aparat fotograficzny, który obecnie jest w naprawie. Tym samym będziemy mogli zjeść(...)tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia. Udostępnij Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 3 / 4 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 1 / 2 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka

niecodziennikpary
Szwedzkie Cynamonki- KanelBuLLe 138

Składniki na ciasto: 450-500 g mąki pszennej (najlepsza jest krupczatka lub lubella do ciast drożdżowych)  40 g cukru  1/4 kostki świeżych drożdży (25g) 1 kubek ciepłego mleka 3 łyżki  masła 1 jajko 2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Składniki na nadzienie: 0.5 kostki miękkiego masła  1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)Odstawiamy  do osobnej dużej miski przesiewamy mąka z kardamonem i solą, dokładamy zaczyn P. S Lepiej żeby było trochę lepkie, zawsze można dodać więcej mąki później Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30/40 minut. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką  W czasie, gdy ciasto wyrasta p rzygotowujemy nadzienie – łączymy wszystkie składniki

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania