maliny były mrożone, ale szybko puściły soki pod wpływem temperatury na patelni. Odkąd dni stały się coraz dłuższe i cieplejsze, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i owocowe ciasta. Tarta z rabarbarem, malinami i bezą całkowicie zaspokoiła nasze potrzeby, rozpieszczając podniebienie kwaskowatym nadzieniem zamkniętym pod słodką i kruchą bezą. Udostępnij Tarta z rabarbarem i malinami – składniki Nadzienie z rabarbaru(...)malin: 500 g rabarbaru 400 g malin (mogą być mrożone) 100 g cukru 1 łyżka miodu 40 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka (z jajek wielkości L) 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Beza: 2 białka (z jajek wielkości L) 100 g cukru
niecodziennikparyroku bardzo obrodziły wiśnie zasadzone jeszcze przez dziadka i nie trzeba było korzystać z drabiny, aby zerwać ich większą ilość. Z części owoców zrobiliśmy warstwowe, pyszne i lekkie ciasto czekoladowo-wiśniowe . Ciasta z galaretką z dodatkiem sezonowych owoców są przez nas chętnie jedzone podczas wakacyjnych dni, ale to czekoladowo-wiśniowe można robić cały rok, wykorzystując mrożone wiśnie. Udostępnij Składniki(...)ciasto czekoladowo-wiśniowe Czekoladowy biszkopt: 6 jajek w rozmiarze L 3 / 4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wiśnie w galaretce: 400 g wiśni 4 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 750 ml wrzącej wody Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone
niecodziennikparyniższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane. Udostępnij Składniki na drożdżówki z makiem Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Masa makowa: 250 g niebieskiego maku niemielonego(...)bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, migdały) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego Dodatkowo do posmarowania ciasta: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko podgrzane do ok. 30 o C, wsypać 2 łyżki
niecodziennikparyproblemu Dominosteine można włożyć do koszyka, wolimy przez kilka dni bawić się w produkcję domowych kostek domino. Ach, ta nasza przekorna natura. Udostępnij Składniki na kostki domino – Dominosteine Ciasto piernikowe: 125 g miodu 25 g brązowego cukru 40 g masła 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 / 2 łyżeczki cynamonu(...)orzechów włoskich 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady 75 g masła 100 g karmelowej czekolady 3-4 łyżki śmietany kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto piernikowe: W garnku podgrzewać na małym ogniu miód, cukier oraz masło, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia. W miseczce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i przyprawę do piernika, wsypać do garnka
niecodziennikparychciał mi wyjść z naczynia. Cały spód mocno przywarł do dna i już myślałam, że nie wydostanę bochenka z formy. Postąpiłam wówczas z chlebem tak jak z ciastem – postawiłam naczynie na wilgotnej ściereczce i po kilkunastu minutach wyjęłam chleb, by stygł na kratce. Efektem tego błędu była niezbyt chrupiąca spodnia skórka, jednak na smak chleba żadnego wpływu to nie miało(...)Smakował rewelacyjnie! Kolejnym razem postanowiłam upiec chleb bez formy, na kamieniu. Kamień to strzał w dziesiątkę. Spodnia skórka wypiekła się rewelacyjnie, ale… nie wyrobiłam dostatecznie ciasta (zresztą zgodnie z przepisem) i z koszyczka po prostu “wylało się” ono na rozgrzany kamień. Przez to chleb był rewelacyjny w smaku, chrupiący, ale dość płaski. Wróciłam więc do naczynia i kolejna próba odbyła
W mojej kuchniSzybkie proste i pyszne ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Uwielbiam takie ciacha, zresztą ucierane to jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto możecie przygotować samo tj. ciacho bez dodatków lub dodać do niego owoce jakie lubicie, ja uwielbiam całe wielkie mokre i soczyste gruszki zatopione w czekoladowym cieście. Ciasto jest banalnie proste nie wymaga żadnych większych umiejętności. Potrzebujecie(...)kilka składników i macie pyszny deser do kawy. PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI - 300 g mąki pszennej - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru (jeśli lubisz słodkie to dodaj 5 łyżek cukru pudru) - 4 jajka - 200 g masła - 180 ml mleka - owoce: 4 gruszki nie mogą być zbyt dojrzałe
SMYKWKUCHNIDziś taka prosta, domowa, pachnąca cynamonem szarlotka. Bez zbędnych udziwnień, tylko kruche ciasto i jabłka, uwierzcie, że to w zupełności wystarczy. Naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto i dodać jabłka, by cieszyć się smakiem domowego ciasta. Składniki: 3 szklanki mąki 250 g masła 2 jajka 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłek cynamon Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy by jabłka puściły sok, który następnie odciskamy. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i przekładamy do blaszki wyłożonej
Cynamonowe szczęścieSwój smak i konsystencję, kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich(...)Następnym razem, upiekę te ciastka właśnie w takim wydaniu – posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Ciastka są naprawdę kruche. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, skąd bierze się nazwa na rodzaj ciasta „kruche”, to te ciastka doskonale to zobrazują. Są szczególnie delikatne i kruche przy wyjmowaniu z piekarnika, trzeba to robić dość delikatnie, ale po ostudzeniu stwardnieją. Jeśli odrzuca
Mieszam w GarnkuCiasto Ptasia Wyspa Ciasto nie wymaga dużo pracy, spód ciasta z bakaliami prawie bez dodatku mąki. Delikatna masa przełożona galaretką z ptasim mleczkiem. Ciasto jest pyszne każdemu zasmakuje. Składniki na ciasto: · 6 jajek · ¾ szklanki cukru · 1 szk orzechów włoskich(...)żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pokruszone biszkopty. 4. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy oraz rodzynki, kakao i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. 5. Ciasto wylewamy do formy ( 24 cm x 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. 6. W tym czasie, co piecze nam się ciasto, robimy masę. Śmietany
Kulinarna ChwilaBardzo proste i szybkie ciasto. Dosłownie kilka produktów, gdzie prawdopodobnie większość masz w domu. Bardzo rzadko daje takie propozycje biała mąka i bita śmietana… ale czasem na prawdę można też takie ciasto zrobić i zjeść je ze smakiem Warto udekorować sezonowymi owocami np truskawki, borówki, jagody, maliny. Proste ciasto z bitą śmietaną Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas(...)białka będą sztywne, ale nie wyschną (1 minuta) Wlać mieszankę żółtka do mieszanki mąki i delikatnie połączyć łopatką. Delikatnie dodaj białka jaja szpatułką, aż się połączą wszystkie składniki. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i rozłożyć, aby wyrównać powierzchnię, i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Syrop: W dużej miarce połącz
Apetyt na ZieloneCiasto, które skradło moje serce ♥ Z lekko chrupiącym wierzchem, miękkim i mokrym środkiem. Lekko bananowe i bardzo sycące w smaku. To takie oszukane, dietetyczne brownie, które w swoim składzie nie zawiera cukru, tłuszczu, jajek czy nabiału. Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi śliwkami. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie nieugotowanej, białej kaszy gryczanej i czarnego kakao. Według mnie ciasto(...)kilka razy przepłukać i odsączyć z wody. Do rozdrabniacza blendera przełożyć kaszę, dodać pokrojonego banana i wsypać kakao. Całość ze sobą bardzo dokładnie zmiksować. Musi powstać jednolite, dosyć gęste ciasto. Na sam koniec dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Składniki chwilę ze sobą zblendować. Formę wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Z wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek. Piec około 40-45 miunt
Ugotowaćproponuję Wam całkiem nowego przekładańca- połączenie kokosu, orzecha i – a jakże- przełamanie porzeczkowe, co by za słodko nie było;) . Wszystko bardzo miękkie dzięki cytrynowemu nakropkowi. Nazwałam je roboczo „ciastem orzechowo- kokosowym 3”, bo na blogu znajdziecie już to połączenie tutaj : klik i tutaj klik . Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki 22cm x 25 cm i pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty. Składniki na masę kokosową: szklanka mleka cukier waniliowy
Domowe ciastaWspaniałe ciasto na dobry początek tygodnia. Wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością owoców. Bardzo dobry pomysł sposób na wykorzystanie owoców z kompotu. Łatwe ciasto z wiśniami można upiec tak na szybko, przed obiadem. I jest jak znalazł do popołudniowej kawki. Bo przyznam się Wam, że nie udało mi się zrezygnować ze słodyczy. Silna wola z wiekiem robi się coraz słabsza(...)domowe ciasto kusi
dolcevitainmykitchenBardzo dawno nie robiłam szarlotki, a to przecież tak pyszne ciasto. To jest trochę uproszczona wersja, ponieważ nie zagniatałam ciasta do końca. Kiedy zaczęło się kleić, od razu zaczęłam wyklejać blaszkę. Do jabłek dodałam galaretkę, ale to stary sposób i pewnie większość z Was to zna :) Nie będę się tu rozpisywać, tylko podam przepis :) Przeczytajcie, upieczcie i dajcie znać(...)wody i smażyć do miękkości., tak żeby woda w większości odparowała. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, wyłączyć gaz. Wsypać galaretkę i wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Do miski wsypać sypkie składniki. Wymieszać. Dodać pokrojone masło. Rozgnieść palcami, jak na kruszonkę. Na koniec dodać jajko. Zagnieść, ale tylko do momentu aż zacznie się kleić. Tak żeby ciasto
Agusiowe smakołyki