Ciasto bazujące na spodach do popularnego Królewicza to wypiek, do którego mam szczególną słabość. Tym razem zwykły budyń zastąpiłam malinowym a jedną warstwę wzbogaciłam o kakaową masę kajmakową. Lubię to ciasto nie tylko za smak, ale też za to, że można je długo przechowywać a im starsze, tym lepsze. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto miodowe(...)litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu malinowego 40 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 100 g masła dodatkowo: puszka kakaowego kajmaku cukier puder do posypania Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić. Biszkopt: białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplanach miałam zupełnie inne ciasto, ale jak to bywa gdy sie do czegoś przygotowujemy coś zawsze wyskoczy. Jak na złość wyczerpały sie baterie w wadze kuchennej, a że obiecałam Miśkom ciasto to musiałam się od razu przereorganizować. Na szczęście coraz łatwiej można kupić wegańskie jogurty w lokalnych sklepach (dotychczas kupowałam on line) i udało mi się dopaść duży(...)jogurt migdałowy za calkiem znośną cenę około 8 zł. Żeby nie było nudno, todo ciasta dodałam marcepan, kóry jakiś czas temu wrzuciłam do zamrażalnika dokładnie podczas letnic upałów, więc na szybko zmodyfikowałam swój przepis na ciasto „kubeczkowe” . Cały bajer polega na tym, że jedyną miarką jest kubek/szklanka w sumie o dowolnej pojemnosci, wiem wiem sa takie nawet półlitrowe
greenscarfZaskoczę się, jeśli ktoś nie zna pierogów ruskich :) Ile domów tyle przepisów na nie. Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 - 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych * 1 cebula * kawałek słoninki * sól, pieprz(...)cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy
Pieprzyć z Fantazjąsię na lokalnych produktach. Są to przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także niezwykle popularny jest królik. Ja jednak postanowiłam w pierwszej kolejności przygotować prostą zapiekankę makaronową w cieście. Takie i podobne zapiekanki można kupić w wielu patiseriach, niezwykle popularnych na Malcie. Tego typu jedzenie bardzo lubimy, ponieważ nie trzeba na nie czekać, można je wziąć w rękę(...)kontynuować zwiedzanie, nie tracąc czasu ;) Zdecydowanie polecam tę nietypową zapiekankę! Zapiekanka makaronowa w cieście Składniki: 250g makaronu penne 500g mięsa mielonego mieszanego 500g świeżych pomidorów czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 50g parmezanu lub grana padano 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 3 jajka sól, pieprz sezam do przybrania
Codzienne Gotowanietrwa, dlatego dzisiejsza propozycja, to aromatyczna tarta z ich użyciem. Całość przygotowana na rozpływającym się kruchym spodzie, który w połączeniu z masą tworzą duet wyjątkowy . Oczywiście możesz użyć gotowego ciasta na tartę, jednak zachęcam do samodzielnego przygotowania. Tarta z kurkami Kruche ciasto 200 g mąki pszennej lub owsianej ((1,5 szklanki)) 100 g masła 1 jajko sól ((1/2 łyżeczki)) Masa(...)kurek 1 duża czerwona cebula 2 jajka 200 g śmietanki 18 % 20 g tartej mozzarelli natka świeżej pietruszki przyprawy: pieprz, sól, papryka,ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) Kruche ciasto Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj
Przepisy na widelcukonserwantów...😀 Czyli samo zdrowie😁 Składniki: 200g zakwasu żytniego 4 szkl. mąki żytniej typ 720 2 płaskie łyżeczki soli około 1,5-2 szkl. wody letniej (ciasto musi być dosyć zwarte, ale nie rzadkie, ilość zależy też od wilgotności mąki) 2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia, czarnuszki, sezamu czy inne) Przygotowanie(...)miski przełożyć zakwas, dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Ja ciasto wyrabiam łyżką. Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (dużą keksówkę 28/12cm natłuszczamy oliwą i przekładamy ciasto, rozprowadzamy je po całej
Dieta Rozdzielna i Zdrowieananasa olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy maślankę, proszek do pieczenia, cukier puder, proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na około 15-20 min. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Krążki ananasa również kroimy w drobną kostkę. Owoce wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ciasto wykładamy łyżką formując kształt placuszków i smażymy z obu stron na złocisty kolor
Kuchnia MagdaLenymocno kokosowe w smaku. Stąd olej czy mleko kokosowe świetnie nadają się do przeróżnych kombinacji smakowych. W tym przypadku mamy do czynienia z kokosem w kilku wersjach. W samym cieście występuje on w postaci mąki kokosowej , oleju kokosowego , musu kokosowego oraz wody kokosowej . Krem zaś zawiera zarówno olej kokosowy , jak i jogurty z mleka kokosowego. Pamiętajcie tylko, żeby do ciasta(...)Cudowne połączenie kokosa i migdałów. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword rafaello , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 40 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki musu kokosowego 4 łyżki wody kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki erytrytolu lub innego niskowęglowodanowego słodzidła 1/2 szklanki oleju koksowego 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Modern Cave Girlzielonego tygodnia. Ledwo co mieliśmy bowiem dzień św. Patryka, a jutro już pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Same okazje kojarzone z kolorem zielonym. W związku z nadejściem wiosny postanowiłam upiec ciasto na jej powitanie. Jakie? Ano zielone! Jest to zielona keto babka szpinakowo- kokosowa. Równie smaczna co intensywna w kolorze. 🙂 I zapewniam, że nie trzeba się bać udziału szpinaku w słodkim(...)cieście- nie jest on bowiem wyczuwalny. Szpinak w roli głównej Oczywiście świeżego szpinaku o tej porze roku się nie uświadczy, stąd ponowny udział mrożonek w przepisie. Przy okazji przepisu na bajgle z brokułów wspominałam o tym, że na przedwiośniu często korzystam z mrożonek. Jest to bowiem najgorszy w roku moment dla świeżych warzyw i owoców zarówno pod względem jakości
Modern Cave GirlIdealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)dodatkiem cukru i zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej oliwą, misę owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie. Rano
Kocham..lubię..gotuję..wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny. Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka 200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej(...)mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżka masła Karmel do sklejania piramidy: 200 g cukru 80 ml wody Karmel do dekoracji: 100 g cukru 40 ml wody Przygotowanie: Ciasto parzone: w garnuszku umieścić mleko, masło i szczyptę soli. Garnuszek wstawić na palnik i zagotować całość. Garnuszek z zagotowanym mlekiem odstawić na chwilę z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać i wstawić
Kocham..lubię..gotuję..delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki (7-8 bułeczek(...)Ciasto: 225 g mąki pszennej (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania (około
Kocham..lubię..gotuję..przyrządzajcie :P Świeże mają smak i zapach wyjątkowy, szkoda, że tylko sezonowy. Chociaż w tym roku mało ich znajduję, to zawsze coś z nich wykombinuję. Tym razem babeczki z ciasta francuskiego przygotowałam, do których nadzienie z grzybów leśnych i cukinii schowałam. Farsz na ostro doprawiłam, a dno ciasta serem żółtym wyłożyłam. Składniki na ok. 12 babeczek: ok. 2 szt. gotowego(...)ciasta francuskiego, 350 oczyszczonych leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 1 niewielka cukinia ok. 350 g, 1 kopiasta łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, kilka plasterków żółtego sera, pęczek zielonej pietruszki, 1 jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Przygotowujemy silikonowe foremki do pieczenia babeczek. Grzyby kroimy na mniejsze
Moniki Smakołykibyło upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Teraz temperatura nieco odpuściła, można więc odpalić piekarniki. Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach, w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna. Wielbiciele(...)pizze Pizza hawajska Pizza Margherita Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy
Kulinarne przygody GatityDziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)budynie śmietankowe * 4 łyżki cukru * 3 szklanki mleka Wykonanie: W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
Zrób to smacznie