ciasto - 160969 przepisów (strona:1273/10732)

Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem 165

Pizza. Któż z nas jej nie lubi My osobiście uwielbiamy, ale w domowej „swojskiej” wersji. Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem idealnie pasuje zarówno na obiad jak i przyjęcie. Cóż… warto od czasu do czasu „zaszaleć”. Spróbujcie i nie bójcie się eksperymentować z dodatkami – można zmieniać zarówno farsz, jak i dodatki(...)ciasta. Wszystko zależy od Waszych upodobań Skusicie się?  Do przygotowania pizzy potrzebne Wam będzie zaledwie kilka składników i dobra forma. Ja polecam zajrzeć na stronę Betterware.pl Znajdziecie tam nie tylko niedrogą, dobrej jakości formę do pizzy 30 cm , ale również wiele innych przydatnych produktów. Składniki: (na pizze 30 cm) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki stołowe prażonej cebuli pieprz

Słodkie okruszki
Orkiszowe tartaletki z figami i gorgonzolą 181

Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella(...)opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody. Jeśli zbyt mokre – podsyp je delikatnie mąką. Formę do tarty lub foremki do tartaletek

Garniec Magalie
Bomba galaretkowa 145

Bomba galaretkowa Ciasto, tort, deser - ciężko określić do jakiego gatunku słodkości ten wytwór należy, jedno jest pewne wygląda na prawdę wyjątkowo. Szczególnie dzieci polubią ten smakołyk - pianka galaretkowa i kolorowe kosteczki galaretek, to coś co zawsze przykuwa wzrok milusińskich. Trochę czasochłonne, jednak czasami warto poświęcić trochę uwagi na takie cudeńka. Składniki: Na ciasto I: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto II: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na piankę: 800 g jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy

My sweet a life
Jabłecznik z lukrem 135

Jabłecznik z lukrem Skoro za oknem typowa jesień,  więc na talerzach nie może zabraknąć  deseru z jabłkami. Zastanawiałam się, co można by zrobić za ciasto, ale padło na to, które wiele razy zachwalała moja babcia. Jednak stwierdziłam, że pół kilograma cukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła(...)osłodzić i tak dość słodkie ciasto, które mimo iż jest na bazie smalcu, to po upieczeniu nikt  w to nie uwierzy. Składniki: Na ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag smalcu 2 jajka 1 żółtko 20 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1,5 kg jabłek 1 łyżka cukru (można pominąć

My sweet a life
Wegańskie dyniowe zawijańce 122

zawijańce zrobiły wielką furorę! Przepis w ramach zakończenia sezonu dyniowego ;). Polecam! Składniki: Rozczyn: 3 łyżki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 250 g pure z dyni 200 ml ciepłego mleka roślinnego, np. owsianego albo migdałowego 1/2 szkl cukru (125 g) szczypta soli 400 g mąki pszennej+ odrobina(...)Wymieszać, aż składniki się rozpuszczą, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Otrzymamy masę konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Ciasto: Do wyrośniętego rozczynu wmieszać puree z dyni , następnie wlać ciepłe mleko roślinne, dodać cukier, sól oraz wsypać obydwa rodzaje mąki. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec

Nastoletnie Wypiekanie
Koszyczki z ciasta francuskiego z musem z łososia 496

ciasto francuskie jest uniwersalne, wie każdy. Można z niego wyczarować dania na słono, na słodko, całkiem proste i te bardziej eleganckie. U mnie dziś „koszyczki” z musem łososiowym udekorowane czerwonym kawiorem i koperkiem. Przepis na nie nie pojawiłby się na blogu, gdyby nie prośba Pani Helenki o przygotowanie eleganckiej, jarskiej przystawki z wykorzystaniem właśnie ciasta francuskiego. Mam nadzieję(...)coś takiego chodziło;):) Na 24 koszyczki: 2 op. ciasta francuskiego 200 g łososia wędzonego 1 szkl. majonezu 3/4 szkl. śmietany 30% 3/4-1 szkl. pokruszonych krakersów 1 mała cebula 1 łyżka żelatyny sok z cytryny 1 łyżeczka chrzanu pieprz Do dekoracji: czerwony kawior koperek ewentualnie plasterek wędzonego łososia pokrojony na cieńsze paseczki Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Kółeczka

Smaki Na Talerzu
Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem. 99

Ciasto marchewkowe piekę najczęściej jesienią, może dlatego, że tak pięknie pachnie cynamonem i piernikiem. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo smakowało piernikiem. Udekorowane bitą śmietanką, cynamonem i posypką będzie się ładnie prezentowało na stole. Ciasto jest pyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek oleju pół szklanki cukru trzcinowego(...)chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone

Izabelawkuchni
Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce 140

Tyle razy widziałam to ciasto na różnych blogach i zawsze chciałam je zrobić. Tylko wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu a tu okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu korzenne ciasto z gruszkami i podane z sosem karmelowym po prostu mnie zachwyciło! Przepis ten znalazłam w ostatnim numerze magazynu Kuchnia, przeczytałam składniki(...)przygotowanie i nie mogłam sobie darować, że tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem… Jeżeli lubisz takie korzenne słodkości, polecam także moje ciasto korzenne z gruszkami i daktylami , odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami lub piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem – wszystkie przepyszne! Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej

karmelowy
Ciasto makowe na biszkopcie 131

Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C i piecz przez 40 minut

nietylkopasta.pl
Ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem / Ciasto Wiewiórka 127

Cynamonowe ciasto z jabłkami i bakaliami o wdzięcznej, typowo jesiennej nazwie: ciasto Wiewiórka.  Przepis na ciasto z jabłkami jest banalnie prosty, nie słyszałam, żeby kiedykolwiek wyszedł komuś zakalec;) Potrzebujesz 15 minut, aby je przygotować, następnie wstawiasz do pieca na 50 minut i gotowe. Od weekendu piękę je już drugi raz, a dziś dopiero wtorek;) Wiewiórka jest ciastem dość(...)wilgotnym, najeżonym bakaliami i jabłkami. Ciasto kwalifikuje się do kategorii tych zwykłych, natomiast udekorowane polewą czekoladową i orzchami pekan od razu staje się bardziej „odświętne”.   Składniki: 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklnaki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru garść posiekanych orzechów i rodzynek 1 płaska łyżeczka cynamonu

Rusty Fork
Tarta z budyniem kokosowym i żurawiną 181

proporcjami. wszystko po to by nasze ulubione dania nie znalazły się na liście potraw zakazanych i by można ze spokojnym sumieniem delektować się nimi na co dzień. Dzisiejsze ciasto debiutowało na blogu już dość dawno, a teraz będzie jego nowa odsłona, w zupełnie innej wersji.  Tarta żurawinowa z kokosowym budyniem składniki na spód: 60 g wiórek kokosowych(...)mąki owsianej 100 g masła 5 łyżek wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu  szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy kulkę i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (moja

Przysmaki Karolki
Bułki kajzerki 534

Bułki kajzerki. Kajzerka to mała, okrągła bułka z charakterystycznymi promienistymi nacięciami na wierzchu. Często piekę domowe pieczywo – Bułki pszenne piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , czyli uniwersalnego ciasta do wszystkiego, albo pyszne Bułki domowe wielozbożowe , Bułki wielozbożowe (domowe) . Tym razem upiekłam tzw. bułki kajzerki, które bardzo polecam! Składniki na chrupiące bułki kajzerki, na 8 bułek: 500 g mąki(...)instant lub 40 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła olej do posmarowania misy Jak przygotować bułki kajzerki z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Możemy oczywiście wyrabiać ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze ciasto 3 Bit na krakersach 1002

ciasta, które mają u nas wielkie wzięcie. Zawsze mile widziane są szarlotka i ciasto z kremem więc ciasto 3bit również jest na liście bestselerów. W tym cieście jest kremowa masa budyniowa, lekka bita śmietana, słodki kajmak, a całość przełamuje lekko słony smak kruchych krakersów. Próbowałam robić to ciasto na zwykłych herbatnikach , ale to już nie to samo. Zdecydowanie krakersy pasują(...)dużo lepiej. Ciasto 3 Bit po prostu rozpływa się w ustach . Jest słodkie, ale dzięki kontrastowi słodkich mas ze słonością krakersów wszystko doskonale ze sobą harmonizuje. Mam nadzieję, że Wam także będzie smakowało bo namawiam mocno do jego przygotowania. Radzę rozplanować sobie przygotowanie ciasta tak żeby zrobić je najpóźniej wieczorem, z przeddzień planowanego podania, ponieważ ciasto musi się chłodzić przynajmniej

Smaczna Pyza
Wegański sernik królewski 209

ciasto pełniło funkcję urodzinowego ciasta dla Miśka. Jest to bezapelacyjnie najbardziej mój udany wegański sernik (wiem, za każdym razem, tak mówię), nie dość, że wygląda bardzo elegancko to smak jest genialny, i co ważne z każdym dniem był coraz lepszy (jedliśmy go 4 dni, bo jak się możecie domyślić, to nie był jedyny mój wypiek dla Miśka). Połączenie kruchego czekoladowego(...)ciasta, z kremową waniliową masą serową, przybraną lekko kwaskowatymi wytrawnymi wiśniami w likierze, zwieńczone czekoladową kruszonką- to musiało się udać Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche czekoladowe ciasto: 200 g pszennej mąki 2 czubate łyżki kakao 150 g oleju kokosowego (najlepiej rafinowany, czyli ten bez zapachu kokosa) szczypta soli około 80 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru

greenscarf
Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru 195

buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii. Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać. W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki(...)mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, ksylitol. Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Dodać po kilka rodzynek do każdej foremki z ciastem, delikatnie wymieszać łyżeczką. Piec 30 min w 175 st. z termoobiegiem do suchego patyczka. Bez termoobiegu piec w temperaturze 190 st. grzałka góra-dół. Babeczki wyjąć, wystudzić na kratce, można

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania