ciasto - 162020 przepisów (strona:1273/10802)

CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM + film 217

Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka(...)waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy

RITA food channel
Tort Miodowa Stefanka 161

miodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :).  Przepis na tort "Miodowa Stefanka": Ciasto: 60 dag mąki 20 dag cukru pudru (można mniej) 10 dag miodu 10 dag masła 1 łyżeczka sody 3 jajka Krem: 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny(...)masła w temperaturze pokojowej 20 dag cukru pudru (lub do smaku) 5 łyżek spirytusu Dodatki: powidła śliwkowe (duży słoik) 1/2 tabliczki czekolady 2-3 słone paluszki puder do oprószenia ciasta Jak zrobić tort "Miodowa Stefanka"? Ciasto. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić

Rodzinka w kuchni
Ciasto marchewkowe z marcepanem 161

Roku dużo radości, zdrowia i spełnienia Wam życzę :)  Osobiście liczę na to, że nie będę w tym 2019 zalegać z rożnymi zobowiązaniami np. takimi jak ten post o cieście marchewkowym z marcepanem :) Bez zbędnych tłumaczeń zapraszam po przepis! Pochodzi on z książki Zofii Różyckiej "Alfabet ciast". Ciasto marchewkowe z marcepanem ciasto: 200 g cukru 200 ml oleju 4 jajka(...)olejem. Powinniśmy otrzymać puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. Mieszamy. Dorzucamy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę marcepan. Ciasto przekładamy do formy (u mnie był to spód o prodiża) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok 60 minut w temp. 160 st.C. Oczywiście po godzinie wtykamy w ciasto patyczek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą 132

się na ciasteczkach czekolada gorzka lub mleczna w zależności od preferencji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto(...)rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Powciskać orzeszki ziemne w ciasto i upiec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie

Mania Wypiekania
Ciasto marchewkowe z orzechami 146

Ciasto marchewkowe z orzechami Dziś sprawdzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, stanowi lekko zmodyfikowaną wersję klasycznego ciasta marchewkowego. Smakuje wyśmienicie i błyskawicznie znika ze stołu. Składniki na ciasto marchewkowe : - 3 marchewki - 1 szklanka mąki tortowej - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - kilka plastrów ananasa z puszki - serek mascarpone Ww. składniki zostały przeze mnie użyte na ciasto pieczone w małej prostokątnej blaszce. Przygotowanie : Marchewkę utrzeć na drobnej tarce i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Orzechy włoskie i ananasa pokroić na małe kawałki. Jajka z cukrem ubić mikserem. W trakcie ubijania powoli dodawać

Kuchenne innowacje
Paszteciki ze szpinakiem i serem 208

wszystkich miłośników szpinaku to z pewnością będzie niebo w gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na tym cieście przygotowała kapuśniaczki. A ja Wam polecam nieco inny farsz niż kapusta. Mam nadzieję, że będzie smakować! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Nie ma potrzeby wcześniejszego ogrzewania składników, wszystko wystarczy na bieżąco przed(...)przygotowaniem wyjąć z lodówki. Nie wymaga też czasu na wyrastanie. Jest naprawdę szybkie i niezawodne. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany Farsz: 450 g mrożonego szpinaku 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 250 sera białego półtłustego sól, pieprz olej do smażenia

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki ruskie – krokiety z ziemniakami 114

Naleśniki ruskie, krokiety ruskie – naleśniki z nadzieniem z białego sera z kartoflami i cebulką. Można je po zawinięciu po prostu podsmażyć na maśle, lub zanurzyć w cieście naleśnikowym i podsmażyć. naleśniki : 400 g mąki pszennej, sól, 4 jajka, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz : 750 g ziemniaków (obiadowych Typ B), 250 g białego sera, 2 cebule, sól(...)pieprz, olej, masło do smażenia naleśników, Naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać

królestwo garów
Makowiec z budyniem (bez glutenu, cukru białego) 145

makowce i serniki. My natomiast wspominamy makowiec z budyniem, którego zrobiłyśmy tydzień temu! Polecamy spróbować taką nietypową wersję, ponieważ kremowy budyń wspaniale smakuje z masą makową i korzennym kruchym ciastem :D Kochani życzymy Wam WESOŁYCH ŚWIĄT, SPEŁNIENIA MARZEŃ, ZDROWIA i aby wszystkie wasze wymarzone wypieki udawały się IDEALNIE ❤     Składniki (śr: 18 cm) Ciasto -1/2 szkl. zmielonych płatków(...)WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. 2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji. 3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić. CIASTO 4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 5. Jajka rozmieszać. 6. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym. 7. Do mąk dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko

Candy Pandas
Czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami 166

Czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami Lubicie czekoladowe wypieki? Ja bardzo. Zwłaszcza te, do których przygotowania faktycznie użyto czekolady (a nie kakao). Taka jest właśnie moja dzisiejsza propozycja. Pyszne czekoladowo-kokosowe ciasto z niespodzianką w postaci kandyzowanych czereśni. U nas ten czekoladowy wypiek będzie jednym z tych, które postawie na świątecznym stole. Na pewno też nie zabraknie makowca(...)tego przepisu ) i jakiegoś sernika. Pomysłów mam wiele, a czasu mało, ale dam radę Pozdrawiam i raz jeszcze polecam Wam dzisiejsze czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami. P.s. Zdjęcia w pośpiechu. Specjalnie dla Was ukroiłam kawałek mojego czekoladowego ciasta mimo jeszcze do końca nie zastygłej polewy. Wy z tym poczekajcie Składniki: (na keksówkę) 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny

Słodkie okruszki
Kabanosy w cieście francuskim + dip 114

Kabanosy w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów(...)miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Składniki na dip 2 łyżki musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonych pomidorów 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 soku z limetki Przygotowanie kabanosów Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około

Programista w kuchni
Mini pizze z ciasta francuskiego z pomidorem, ogórkiem i fasolą 115

noworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam na co dzień z takich rozwiązań zbyt często, bo lepiej zrobić je samemu, dziś akurat przez brak czasu idealnie się sprawdzi. Postanowiłem przygotować bardzo szybkie mini pizze. W połączeniu z keczupem smakują rewelacyjnie (już sprawdzałem(...)można je jeść biorąc po prostu do ręki. Bardzo szybka i smaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej 20 minut. Oczywiście można wybrać inne składniki. Smacznego! Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g potartego sera mozzarella 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty

Programista w kuchni
Murzynek herbaciany z musem jabłkowym 141

Murzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika, to jest to miękkie i puszyste ciasto.  Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy(...)tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu.  Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka naparu z 2 torebek herbaty, u mnie herbata TEEKANNE

MamaOskarka
Paszteciki z kapustą i grzybami 193

suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby kroimy(...)patelni. Następnie dodajemy grzyby, wywar z grzybów oraz kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na patelni do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

e-PrzepisyKulinarne
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 118

grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym(...)farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi! Espumisan Max, wyrób medyczny CE SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * drożdże świeże – 9 g * cukier – 1 łyżeczka * mleko – 125 ml * masło – 1,5 łyżki * jajko L – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ

Ostra na Słodko