pomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest w sam raz do tej ilości ciasta, no może zjadłam z łakomstwa trochę wraz z sosem, którego też odrobinę zostało. Ciasta przed pieczeniem niczym nie smarowałam, tylko nakłułam go w kilku miejscach igłą i posypałam delikatnie mąką(...)Calzone z suszonymi pomidorami Na ciasto 400g mąki orkiszowej jasnej, 200g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 350- 400g ciepłego mleka, 20g świeżych drożdży. Składniki ciasta zagniatamy w misce, robiąc wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, cukru i drożdży. Ciasto zagniatamy jak na pizzę. Przykrywamy miskę z ciastem folią i czekamy aż wyrośnie. Ja ciasto włożyłam od razu
Leśny Zakąteksię go ususzyć na kamień, bo jak już pisałam jest bardzo długo świeży chyba, że zostawimy go na okres 2 tygodni:). W przepisie są moje godziny prowadzenia ciasta, które można dowolnie zmieniać, ale odstępy pomiędzy poszczególnymi etapami nie powinny się za bardzo różnić. Jaka jest moja ocena chleba? Minusy : Mój litewski jest mniej słodki, skórka nie jest tak delikatna(...)zamiast melasy. Pewnie tu tkwi problem koloru. Można kupić w sieci i Wam też proponuję użycie słodu zamiast melasy. Jest bardziej płaski, ale tę wadę da się zlikwidować umieszczając ciasto do wyrośnięcia w koszyczku. Plusy: Smak niemal identyczny.W skali od 1 do 10, dostałam 8 od domowego dość krytycznego testera, który nie raz jadł oryginał. Malutkie dziurki miąższu. Bardzo długo
Leśny Zakątekdrożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 1,5 łyżeczki drożdży instant, • zaczyn(...)łyżeczki (dałam cały), • 80g posiekanych orzechów laskowych, Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 14 - 16 godzin w 21 stopniach. Następnie wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami. Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty (ja wyrabiałam ręcznie przez ok. 7-8 minut
Leśny ZakątekMasz ochotę na pyszne delikatne słodko kwaśne ciasto ? Zapraszam w takim razie po przepis na letnie ciasto z rabarbarem. Przepis zaczerpnięty z internetu z niewielką własną interpretacją. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 200 g zimnego masła 40 g cukru 1 cukier waniliowy ok. 16 g 4 żółtka Rabarbar z jagodami(...)łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Beza 4 białka 200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe
W Moim Magicznym DomuMięciutkie, wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe to wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich wypieków z kremem. To oryginalny pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy olej i całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cynamon całość i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej
Smakowite Daniakwietniowej piekarni Amber zaproponowała nam upieczenie wieńca na zakwasie. Ciasta zakwasowego używałam wcześniej do pieczenia muffin. Tym razem postanowiłam upiec chałkę, przy okazji do jednego z wałków dodając mój niedawny nabytek - mąkę dyniową. Zależało mi na tym, by nadać ciastu inną fakturę i marmurkowy koloryt. Chałka smakuje inaczej niż klasyczna chałka drożdżowa. Moim zdaniem jest bardziej charakterna w smaku. Składniki(...)Przepis ze strony – kilk! Całość pszennego ciasta zakwaszonego, przygotowanego metodą 3-stopniową* z użyciem mleka zamiast wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zagnieść, dodając odrobinę mąki (dodałam prawie szklankę, tak łapczywe było moje ciasto) - utworzy się miękki zaczyn. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Do wyrośniętego zaczynu dodać: 350 g mąki pszennej 100 ml letniego
Weekendy w domu i ogrodziewody Mieszamy składniki i pozostawiam na 14 -16 godzin x) stosunek wody do mąki w zakwasie to, 150:100 100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 700g 150g wody 1 łyżka soli 300g mąki pszennej chlebowej Dodatkowo przekręciłam przez maszynkę do mięsa: 100g soczewicy gotowanej 100g prosa osączonego z wody. 100g bobu / użyłam(...)zdjęłam koszulki /. Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy zmielone ziarna soczewicy, prosa i bobu. Stopniowo mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką. Potem ciasto wyjmujemy na blat posypany maką i zagniatamy, ciasto nie powinno być ścisłe. Jest przyjemne w dotyku i nie lepi się za bardzo. Ugniatamy je tak jak ciasto na makaron, jednak
Leśny Zakątektrwałość zdecydowanie na tym cierpi. Prawdziwi amatorzy dobrego pieczywa mają tylko jedno wyjście … upiec samemu. To wcale nie jest trudne ani nawet czasochłonne, bo choć sam proces od wyrobienia ciasta do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje prawie cały dzień to nasza praca to maksymalnie 20 minut, przez resztę czasu chleb zajmuje się sam sobą - rośnie. Ja piekę chleb już(...)soli. Sposób przygotowanie chleba na zakwasie: Sposób na przygotowanie zakwasu znajdziecie tutaj. W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, zakwas i wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chleb na zakwasie zawsze będzie lekko kleiste, nie da się go wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki, ja wyrabiam je zawsze dużą plastikową łyżką, bo po wyrabianiu tradycyjnym ciężko domyć
Gotuj Się Kto Możebyło kolejnego przepisu na muffinki więc dziś nadrabiam zaległości i oto proszę: muffinki łaciate czyli kakaowo - serowe. Są to moje pierwsze muffinki przygotowane na bazie dwóch rodzajów ciast ale myślę że nie ostatnie. Przepis pochodzi z bloga Kruszynowe kucharzenie... Te muffinki będą idealne dla wszystkich wielbicieli niezbyt słodkich ciast i ciasteczek. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania łaciatych(...)muffinek: Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju. Ciasto serowe: 500g twarogu, 100g masła, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka, 1 łyżka mąki, kilka kropel olejku migdałowego. Sposób przygotowania łaciatych muffinek: W jednaj misce miksuję
Gotuj Się Kto Możekoncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny. WARSTWA JASNA : 250 g mąki chlebowej 135 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli WARSTWA POMIDOROWA: 40 g pomidorowej(...)letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce. Przygotowujemy warstwę pomidorową: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, pomidorową-koncentrat z przyprawami
Kuchnia w oparachMąkę z pszenicy Durum w ostateczności można zamienić na pszenną orkiszową jasną lub pszenną chlebową zwykłą. Jednak ta pierwsza daje dodatkowy smak. Opisałam w miarę dokładnie moje godziny prowadzenia ciasta. Czas prowadzenia ciasta łącznie z pieczeniem to niewiele ponad 24 godziny. Samej pracy naprawdę mało. Proponuję upiec z połowy porcji na próbę. Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba(...)dodatkiem mąki z pszenicy Durum Moje godziny prowadzenia ciasta Etap I godz. 12.30 • 280g suchego chleba razowego mój był z ziarnami, jeśli użyjemy chleba bez ziaren, użyjmy 200g suchego chleba i dodajmy, już na tym etapie 80g różnych ziaren: słonecznik, dynia, sezam, czarnuszka a nawet płatki zbożowe. • 450g wody. Chleb kroimy w kostkę.Wkładamy do misji i zalewamy wodą. Przykrywamy
Leśny ZakątekZapraszam na smaczne, mocno orzechowe ciasto. Ciasto jest bez mąki, więc mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Zachęcam i polecam. Składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 300 g mąki z orzechów arachidowych 1 szkl śmietanki 36% 250 g mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 75 g orzechów arachidowych siekanych blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy(...)cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje. Wtedy wsypujemy mąkę orzechową i chwilę miksujemy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto przekrajamy na 2 blaty. Krem: do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszny zdrowy deser bez cukru i białej mąki, łączący w sobie wilgotne ciasto bananowe i kremowy sernik. Czyli wszystko co najlepsze w jednym kawałku ;) Szukałam nowego pomysłu na zdrowe ciasto na święta. Miałam ochotę na klasyczne ciasto bananowe, które uwielbiam, ale robiłam je już tyle razy, że wypadało wymyślić coś bardziej oryginalnego ;) A ponieważ moja druga połówka jest miłośnikiem(...)serników, pomyślałam, że dlaczego by tego nie połączyć. I tak wykombinowałam banano-sernik. Wymyśliłam sobie, że w przeważającej części będzie to ciasto bananowe, a ser będzie cienką warstwą w środku. Ser miał jednak swoją własną wizję i postanowił nie dać się zepchnąć na drugi plan. Po przekrojeniu ciasta okazało się, że proporcje się odwróciły i powstał sernik zamknięty
HealthyCreationsKruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny. Składniki , forma na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 300 g mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki(...)cukrem waniliowy smak (60 g), 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g białej czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołykiwielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem
Izabelawkuchni