ciasto - 160969 przepisów (strona:1285/10732)

DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO - WAFELKOWE 127

Składniki: Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g margaryny lub masła 4 - 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ Ciasto: 100 g cukru kryształ 3 - 4 łyżek kakao  2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka  2 białka 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g) 1/2 wafelka Lusette(...)kakao do miski i wymieszać z 100 g cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Mini donaty owsiane z piekarnika 157

Wiem, że Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale może skusicie się dzisiaj na te małe, urocze pączusie z dziurką? Zrobiłam je na tradycyjnym pączkowym cieście, ALE : dodałam mąkę owsianą (a właściwie zmielone płatki) ograniczyłam ilość tłuszczu a przede wszystkim: upiekłam moje oponki, a nie smażyłam na głębokim oleju Boję się ciasta drożdżowego i rzadko kiedykolwiek piekę coś z użyciem(...)drożdży. W tym roku postanowiłam jednak zrobić wyjątek i upiec coś ,,na próbę". I w związku z przeprowadzanym doświadczeniem podzieliłam moje ciasto na dwie części. Pierwsza część nie chciała za bardzo rosnąć i w konsekwencji wyszła zbyt zbita, zbyt mało słodka i zbyt przypieczona. Natomiast do drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym

Kuchnia Ellie
Puszyste pączki 369

cukru oraz szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą masę.  Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić(...)ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 - 50 minut. Wyrośnięte pączki

Gospodyni Miejska
Fwaorki ( Chrust ) 175

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}    Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miseczki i wstępnie wyrabiamy mikserem. Następnie wyrabiamy ciasto rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie należy ciasto bardzo cienko rozwałkować, robimy faworki i kładziemy(...)Faworki smażą się bardzo szybko, kilka sekund z jednej strony i kilka z drugiej. Po przestygnięci oprószamy obficie cukrem pudrem. Smacznego !   Wszystkie składniki dajemy do miseczki. Wstępnie wyrabiamy ciasto mikserem. Następnie ciasto wyrabiamy rękami. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy podsypać mąką. Wycinamy faworki:) ciasto rozwałkować cienko! Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy chwilę z każdej strony. Bardzo łatwo przypalić

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pączki bananowe 222

Pączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto drożdżowe. Wymaga ono wyrośnięcia, a także napuszenia po uformowaniu pączuszków. Dzięki temu zabiegowi są one lekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo(...)tłuszczu. Ciasto na pączki nie zawiera jajek ani innego nabiału . Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki bananowe Składniki: 230g mąki pszennej 150g bananów (2 małe) 10g drożdży 60ml wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu albo innego alkoholu) szczypta soli olej do smażenia drobny

Smakołyki Bereniki
Piwne kokardki 714

kokardki to coś a'la faworki na piwie. Jak się dobrze przyjrzycie zdjęciom, to zobaczycie, że mają mnóstwo widocznych bąbelków. To zasługa długiego, wymagającego odrobiny cierpliwości, zbijania ciasta. Im dłużej będziemy je zbijać, tym kokardki po usmażeniu będą lżejsze i bardziej napowietrzone. Takie cudeńka widziałam w książce "Słodkie Cztery Pory Roku".  Po modyfikacji przepisu dzielę się(...)Wami tu na blogu :).     Składniki: (na 2 duże talerze kokardek) Ciasto: 420 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania 4 żółtka 1/2 łyżeczki aromatu arakowego szczypta soli 185 g jasnego piwa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dobrze

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z brokułami i kurczakiem 154

Poniższy przepis jest na małą tartę. W zupełności wystarczy dla dwóch osób :-)  Piekłam ją w naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około 250g(...)100ml śmietany jajko łyżka oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Ciasto na tartę.  Do miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, łyżkę śmietany i 1 jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm folii, położyć na nią spłaszczone ciasto

wysmienity
Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym 152

byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego, możecie dodać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. Mąka ma za zadanie również związać(...)płyn, który puszczą owoce. Do słodzenia nie używajcie ksylitolu, bo ciasto Wam nie urośnie. Ksylitol ma działanie bakteriobójcze, więc zabije również drożdże piekarskie. Smacznego! Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 20 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g masło roztopione 7 g drożdże instant 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol 2 szt jajko

Kucharzyca
Tradycyjne, kruche faworki, czyli chrust 134

łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 18% ------------------------------- cukier puder do posypania faworków olej rzepakowy do smażenia- około 1 litra Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk. Ilość śmietany zależy od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto kładziemy na blacie (nie podsypujemy go mąką) i bijemy wałkiem, ile sił mamy w rękach(...)się rozpłaszczy, składamy i znów bijemy. I tak do momentu, aż na cieście pojawią się pęcherze. Z doświadczenia wiem, że pokrywa się to z pojawieniem się pęcherzy na moich rękach :) Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy, jak najcieniej. Robimy to na blacie podsypanym mąką. Rozwałkowane ciasto tniemy na paseczki o szerokości

Smak mojego domu
Ciasto z czerwonymi pomarańczami z horrorem w tle 142

wspominałam, że rozpoczął się sezon na moje ukochane czerwone pomarańcze. Kupiłam ich sporo; z części przygotowałam tartę, którą już Wam pokazywałam, kilka po prostu zjadłam, a resztę zamieniłam w ciasto znalezione u Doroty . Tamto było ze zwykłymi pomarańczami; jestem pewna, że w smaku bardzo się od siebie nie różnią, ale ten kolor... Musicie przyznać, że chyba wszystko wygląda lepiej(...)krwistej czerwieni niż w banalnym pomarańczu. Ciasto jest wilgotne, słodkie i intensywnie pomarańczowe, a owoce na wierzchu to prawdziwe delicje. Nie można mu się oprzeć. Klejące ciasto z czerwonymi pomarańczami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) pomarańcze w syropie: 2 pomarańcze 150 g cukru 100 ml wody ciasto: 185 g creme fraiche (18%) 110 g masła 4 jajka skórka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto snickers - przepis 111

Snickers to niemalże idealne połączenie ciemnego biszkoptu, bezy orzechowej oraz dwóch kremów budyniowych. Ciasto wcale nie takie trudne w wykonaniu, chociaż troszkę pracochłonne.  Przepis na ciasto - Snickers Składniki na ciasto - Snickers Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa: 25 dag orzechów 5 białek 1 szklanka(...)pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag masła łyżka ciemnego kakao 200 g rodzynek puszka brzoskwiń Sposób przygotowania ciasta snickers. Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając

Pani domowa
Faworki na piwie 138

Zawsze robiłam faworki wg przepisu mojej Mamy ale akurat nie miałam śmietany więc wypróbowałam inny przepis, który miałam zapisany w swoich notatkach. Do przygotowania ciasta potrzeba tylko żółtek, mąki, piwa i cukru. Bardzo polecam ten przepis bo faworki wyszły rewelacyjne. Piwa w cieście w ogóle nie czuć w faworki są niezwykle kruche. składniki: 7 żółtek ( z dużych jajek(...)łyżki cukru olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Żółtka przełożyć do miski. Dodać cukier i ubić na białą puszystą masę. Następnie dodać mąkę oraz piwo. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto wyszłoby zbyt klejące dosypać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe ciasto zagniatać lub zbijać wałkiem ok 5 minut. Potem przykryć i odłożyć na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto

Monia miesza i gotuje
Izaura 220

Ciasto bardzo stare, znam je tylko z nazwy więc postanowiłam spróbować i jak dla mnie jest bomba ;). Jest to takie połączenie brownie z sernikiem super sprawa. Przepis banalny choć przez moją inwencję wyszły aż 2 blachy Mimo wszystko zniknęły w dość szybkim tempie. Przepis na termomix choć i bez niego jak widać udało się ;). Składniki na polewę: 60 g wody(...)dodajemy margarynę i wsypujemy cukry, mieszamy a jak zacznie się rozpuszczać dodajemy kakao i mieszamy wszystko razem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Odlewamy pół szklani a resztę studzimy. Składniki na ciasto: 20 g proszku do pieczenia 300 g maki tortowej 6 jajek Do lekko ciepłej polewy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie

Mam apetyt na ...
Pizza, najlepsze przepisy 357

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)różną postać. Zgodnie z zasadami pizzę robi się z mąki pszennej z drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek, ale niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję je przeważnie rękami, bez użycia wałka. Pizza po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowa rozpusta – czyli idealne ciasto z czekoladą i bananami 621

dosłownie, ale tylko pod warunkiem, że lubicie czekoladę no i banany. Gdyby nie fakt, że masa musi siedzieć całą noc w lodówce to byłoby to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Ale przy odrobinie organizacji można to bardzo fajnie połączyć. Ale przejdźmy do samego ciasta. Wyszło niesamowicie dobrze: mocno nasączony kakaowy biszkopt, masa czekoladowa z pomieszanej czekolady gorzkiej i mlecznej(...)już na talerzu. Nie wiem czy mam zbyt tępy nóż, czy jednak masa mogłaby być bardziej zwarta. Swoją drogą zastanawia mnie jak to robią niektóre blogerki, że ich ciasta na zdjęciach są zawsze takie idealne, a warstwy równiutkie. Mi się zdarza, że smakowo ciasto jest wręcz, jak dla mnie, idealne ale z krojeniem czy przenoszeniem mam już większe problemy

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania