ciasto - 162907 przepisów (strona:1294/10861)

Ciasto ze śliwkami. 178

Kochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-) Ciasto ze śliwkami: Składniki: 1 kg śliwek 180 g miękkiego masła 160 g cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 3 jajka 300 mąki 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dolcevitainmykitchen
Zamiast lodów- ciasto w rożkach. 209

Zamiast lodów- ciasto w rożkach. Edyta Guhl. Hej, to przecież nie są lody! Wafelki napełnione są ciastem i upieczone w piekarniku. Świetny pomysł na piknik oraz letnie przyjęcia dla dzieci. Zamiast czereśni można wziąć truskawki lub inne owoce, a banana pominąć. Przepis jest dość prosty, z podanych składników upieczemy 16 rożków, a jeśli nie mamy tyle wafelków i zostanie(...)ciasto

dolcevitainmykitchen
Szybkie ciasto z porzeczką. 209

Szybkie ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. Najprostsze ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na śniadanie. Upiekłam je z czerwoną porzeczką. Dobrze smakuje rownież z borówką, malinami lub śliwkami. Jeśli macie klęskę urodzaju i nie wiecie co zrobić z porzeczką, podawałam już dwa bardzo

dolcevitainmykitchen
królewicz 342

Królewicz to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Zawsze robiła je moja mama, najczęściej na Święta lub większe uroczystości. Później trochę o nim zapomniałam a teraz po kilku latach postanowiłam odświeżyć przepis. Wielu z Was pewnie go zna, bo jest dość popularne a tych, którzy go jeszcze nie próbowali zachęcam- to takie uniwersalne ciasto, nie można go nie lubić. *foremka(...)Składniki: na ciasto miodowe: 300 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki ciepłego mleka łyżeczka kakao na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem 240

Chleb domowy  🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego  otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane.  Z ciasta dwa chlebki  🍞  🍞  wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie.   😍 Składniki  na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)Stopniowo dodajemy ok. 300 g mąki, całość mieszamy lub miksujemy za pomocą haka. Następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, mieszamy całość i stopniowo dodajemy pozostałą część mąki 200 g, zagniatamy ciasto, które będzie klejące. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby

Moniki Smakołyki
Po prostu pączki! 2804

moją babcią, są to jedne z moich najmilszych wspomnień o niej, dlatego postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić tradycyjne pączki na drożdżach. Szczerze powiedziaszy obawiałam się, że ciasto wyląduje w koszu i nic z tego nie wyjdzie, ale udały się! Dlatego zachęcam każdego do samodzielnego wypieku pączków, jest to pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Składniki: Rozczyn 50g drożdży(...)łyżek mąki 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki Ciasto: 1 kg mąki 6 żółtek 1 jajko  80g mąki 100g rozpuszczonego masła pół litra mleka Lukier: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka szklanka cukru pudru pół ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa pół kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Do nadzienie użyłam dżemu

Delusional Trine
Szarlotka z budyniem + zestawienie wypieków z jabłkami :) 238

mną ostatnio szarlotka chodziła :) Jabłka były , budyń był, więc takie oto cudo mi wyszło ;) Przepis nieco zmieniony ale orginał ze strony mojewypieki   Składniki (blaszka 23x23) Ciasto: 225 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciasto dobrze posiekać nożem (ja używam rozdrabniacza), następnie zagnieść(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej Jabłka obrać pokroić w kosteczkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym, wymieszać. Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Pierwszą połówkę ciasta wyjąć z zamrażalki, pokroić w plastry , wyłożyć dno blaszki, dokładnie go rozprowadzając. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 200 stopniach ok 10 minut. Na podpieczone ciasto wysypać bułkę tartą, ułożyć jabłka, następnie

coolinarny
Szarlotka z budyniem 249

Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem. Idealnie kruche ciasto, pyszny mus z jabłek, waniliowy budyń – mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu. Bardzo prosta w wykonaniu i wyjątkowo smaczna. Polecam!   Szarlotka z budyniem Składniki: 450 g mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)łyżeczki cynamonu, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 750 ml mleka, woda. Wykonanie: Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika. Kiedy ciasto się chłodzi obieramy i myjemy jabłka i kroimy je w kostkę 2×2 cm. Do garnka

paapilotkaa
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 144

wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość. Zimą jako ciepłe miejsce traktuję piekarnik, który nagrzewam do temperatury(...)stopni i wyłączam. W takich warunkach ciasto wyrasta w 40 minut. Blat posypujemy dość mocno mąką i wykładamy na niego ciasto. Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 8 części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy

Smak mojego domu
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 169

może one wpłynęły na moją końcową ocenę chleba. Zamiast drożdży świeżych,  dałam drożdże instant. Niestety przez nieuwagę dałam ich za dużo ( 7 g a nie 4 g).  Ciasto zagniatałam w robocie, utworzyło zgrabną kulę. Ale po trzech godzinach, kiedy nie urosło nawet o centymetr, zorientowałam się że zaczyn nadal czeka w misce! Chcąc nie chcąc, nie bez problemów(...)wymieszałam ciasto ponownie.  Tym razem, wyrosło błyskawicznie, a po przełożeniu do foremki wręcz z niej wypłynęło - moje ciasto było dosyć rzadkie. Upiekło się ładnie i równo. Jednak mój pumpernikiel w żadnym stopniu nie przypomina pumpernikla jaki znam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej

Stare Gary
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 192

jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości i obawiałam się czy sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty i wilgotny . Wyśmienicie pasowałyby(...)okazji :) Składniki na 1 dużym okrągły bochenek: ZACZYN: 15g drożdży 250ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej - typ 550, luksusowa 4 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna CIASTO CHLEBOWE: 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 300g mąki pszennej - typ 550, luksusowa 1 łyżka kakao - czubata zaczyn 1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżki melasy

Grunt to przepis!
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 203

Zacisze kuchenne , podeszłam z pewnym sceptycyzmem, bo lubię pumpernikiel pachnący przyprawami i ciemny tak, że aż czarny. Upiekłam więc jeden bochenek z połowy poniższych składników, używając mąk pełnoziarnistych, by ciasto było ciemniejsze. Niektórzy dodają do ciasta rodzynki lub korzenie. Najpopularniejszym dodatkiem jest kawa lub kakao, słód lub melasa. W piekarni u Amber mamy wybór i możemy dowolnie modyfikować zaproponowany przepis(...)Oprócz użycia mąk pełnoziarnistych, lekko poperfumowałam ciasto mielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem 171

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ten smak to ukłon w stronę tradycji i powiew nowoczesności. „Modny” ostatnio słony karmel świetnie się komponuje z czekoladą i kruchym ciastem, tworząc pyszną i wyrafinowaną kompozycję smakową. Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody pomada czekoladowa: 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru(...)80ml śmietany 18% 50g prażonych orzeszków ziemnych karmel: 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka wody szczypta gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na prostokąt

Obiad gotowy
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 173

Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie smakuje z kubkiem mleka i ulubionym dżemem. Przede mną(...)tygodnie wakacji, także tych od blogowania:) Wrócę z nowymi pomysłami i przepisami, a póki co życzę dobrej pogody (sobie również):) Składniki: ciasto: 0,5 szklanki mleka 5g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki oleju nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 200g półtłustego twarogu 20g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku

Obiad gotowy
Faworki z krupczatką 218

temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu lub octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo(...)minut). Im lepiej wybite, tym ładniejsze będą bąbelki na faworkach. Ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło.  W dużej, dość wysokiej patelni roztopić smalec lub wlać olej. Podgrzać. Ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić

Świat Ciasta