ciasto - 160969 przepisów (strona:1300/10732)

Szybkie ciasto z rabarbarem, białą czekoladą i kokosem 232

obiecuję poprawę. Będę się pojawiać chociaż póki co nie wiem czy tak często jak jeszcze do niedawna.   Dzisiaj chciałam Wam podrzucić przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem rabarbaru, białej czekolady i kokosu. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a mikser nie jest koniecznie niezbędny do jego przygotowania. Ciasto przepięknie rośnie i naprawdę bardzo długo pozostaje puchate(...)świeże. Do ciasta można użyć różnych sezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon.  Serdecznie polecam, wypróbujcie bo naprawdę warto ! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej  2 jajka szklanka oleju słonecznikowego szklanka cukru  2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g białej czekolady 100 g wiórek kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej

Krakowskie smaki Ani
Tarta szpinakowo-serowa 140

Lubimy słodkie wypieki, ale w tym miejscu prezentujemy danie słone, pieczone jak ciasto, stanowi doskonałą alternatywę dla popularnej pizzy, prędko się ją robi, smakuje i wygląda wyśmienicie, w sam raz na elegancką przekąskę na ciepło i zimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki smalcu(...)duża cebula 10 dkg boczku (ja daję skwarki, mam zawsze po wytopieniu słoninki na smalec) 10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże sól pieprz wg uznania, czosnek Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na tartę, tak jak na kruche ciasto  - zrobić kruszonkę z zimnych tłuszczy i mąki, dodać jajka i zimną wodę, powinno się ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję

kgwjanczewo
Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami 380

Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami 2016-05-28 21:28:20 Ilość porcji: 12 Pierwsze truskawki, choć jeszcze nie tak słodkie i wygrzane w słońcu jak te czerwcowe, to i tak pyszne. Wykorzystałam je do ciasta, które jest niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Podczas pieczenia w domu rozchodzi się niesamowity zapach wanilii i truskawek. Do tego jest wilgotne(...)smakuje na prawdę wyjątkowo. Do ciasta można wykorzystać ulubione, sezonowe owoce. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 50 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 50 min Składniki 510 g mąki pszennej 125 ml oleju 250 ml maślanki 220 g cukru 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku

Wędrówki po kuchni
Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami 167

Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne paszteciki z młodą kapustą i pieczarkami. Paszteciki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest miękkie i rozpływa się w ustach. Ze szklanką domowego barszczyku paszteciki smakują wybornie.  SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 50g margaryny, 1 łyżeczka soli, Farsz: 1/2 główki młodej kapusty, 150g pieczarek, 1 cebula(...)łyżki masła, 5 łyżek wody, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, Dodatkowo: jajko do posmarowania, czarnuszka do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Prosty tort śmietankowy z truskawkami 162

swoje święto obchodzą nasze Mamy! Ja w tym roku, dla swojej Mamy, upiekłam tort, który zawiera jej ulubione smaki: bitą śmietanę, truskawki i co ważne, jest na jasnym cieście (Mama nie przepada za czekoladowymi słodkościami ;)). Pierwsza degustacja już się odbyła i powiem Wam, że tort Mamie bardzo zasmakował. A przepis jest naprawdę prosty(...)elegancji i swym wyglądem zachęca do spróbowania. Serdecznie polecam! A wy co przygotowaliście w ten wyjątkowy dzień? :)     Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20-22 cm)   Ciasto waniliowe: 200 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 280 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku

Nastoletnie Wypiekanie
Puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 173

targu), jeszcze na głowę nie upadłam. I mimo, że uwielbiam truskawki to poczekam na te od mamy, albo na przyzwoitsze ceny :) a dziś zaproszę Was na puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo pisać - po prostu pyszna klasyka :) Przepis podpatrzony u Żona na niby. Ciasto: ok 3 szklanek mąki pszennej 2 jaja 3/4 szklanki mleka(...)cukru 3-4 łodygi rabarbaru Drożdże zasypujemy cukrem, a gdy się rozpuszczą wlewamy ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i jaja i całość wyrabiamy. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.  Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej

Cynamonowe szczęście
FIT PIZZA 266

Siemaneczko! Z fast foodów najbardziej lubię... ciasto, ale to wcale nie oznacza, że takiej pizzy to sobie czasem nie zjem.... A jak już ją sama zrobię... to nawet znika w mgnieniu oka! Mam nadzieję, że i wy się  skusicie! Zapraszam! SKŁADNIKI NA SPÓD: - 3,5g suchych drożdży -60g mąki (u mnie orkiszowa) - 2g proszku do pieczenia (pół łyżeczki(...)powstały grudki) do momentu aż będzie glutowato-żelowa konsystencja. 2. Resztę składników połącz ze sobą. 3. Gdy siemię lekko ostygnie połącz je z suchymi składnikami i uformuj ciasto. 4. Wypełnij foremkę masą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180* na 15 minut. 5. Po 15 minutach wyciągnij ciasto, dodaj składniki  na jakie masz ochotę i piecz kolejne

fitolarun.blogspot.com
WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWA 194

czekoladową tartę wegańską. Jest jeden mały haczyk, potrzebujecie blendera! :) To do dzieła! Wybaczcie, że bywam tak rzadko, ale wszystkie moje sprzęty potrzebne do pracy się buntują! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA: - 50g daktyli zalanych wrzątkiem na 10 minut - 30g wiórków kokosowych - 70g płatków owsianych - 30g orzeszków ziemnych WYKONANIE: (moja tortownica... a w zasadzie patelnia wypełniona folią aluminiową ma średnicę 20cm(...)odlej wodę, jednak ich nie wyciskaj z jej nadmiaru. 2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj ja w miarę lepką masę. 3. Wypełnij spód naczynia oraz ścianki powstałym ciastem i dokładnie je przyciśnij. 4. Włóż do lodówki. SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ - 1,5 awokado (260g) - 1 banan (100g) - 100g daktyli zalanych wrzątkiem na 10 minut - 20 g gorzkiego kakao

fitolarun.blogspot.com
Szarlotka skubana z truskawkami 196

Powoli rozpoczynamy sezon truskawkowy. Na targowiskach pojawiają się już pierwsze truskawki. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z truskawkami. Przygotowanie szarlotki zajmuje parę chwil, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 100g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 30g świeżych drożdży, 1/2 kg truskawek, 3 łyżki(...)stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę mieszam z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodaję do reszty składników. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę  na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto rabarbarowe z masą budyniową i kruszonką 118

Rewelacyjne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Mam ten przepis od mojej siostrzenicy Madziuni. Ona podsuwa mi ciągle nowe pomysły. Buziaki, dziękuję. Kruszonka – masło, cukier, mąkę zagnieść szybko tworząc kruszonkę. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku w chwilowych odstępach nie przerywając mieszania. . Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiej(...)masy. Formę o wymiarach 40 x 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, następnie wylać ciasto. Na górę rozłożyć kawałki rabarbaru i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec 30 minut. W międzyczasie jak ciasto będzie się piekło przygotować masę budyniową. Masa budyniowa – proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką - pyszne 220

Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki(...)ziemniaczanej wyjątkowo chrupiące. Drożdżowe najlepiej upiec na dużej blaszce, nadmiary świetne nadają się do zamrażania. Składniki na ciasto ( blaszka 36x45cm): 440 g mąki orkiszowej jasnej - 630 200 ml mleka 80 g cukru 80 ml oleju 1 jajko szczypta soli 1 saszetka drożdży instant Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 630 50 g mączki ziemniaczanej 100 g masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem 119

Wiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać... Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu, szczególnie(...)robi się je tak prosto! Jeżeli lubicie tarty z ciasta francuskiego, polecam Wam również moje tarty z botwinką, gorgonzolą i jakiem . Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem Składniki / na 8 kwadratowych tart: opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę) sól, pieprz sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny pęczek zielonych szparagów oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Swojski makaron ;) 132

Więc podsumowując, ja użyłam: 1kg mąki + jeszcze ok 1/2 kg ilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi.  Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe.  Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba(...)wodą. Dolewajcie po trochę, mieszajcie sprawdzając konsystencję.  Jeżeli jest jeszcze za suche i nie da się go wyrobić, dolejcie jeszcze trochę aż do skutku.  Jak poczujecie, że ciasto daje się już wyrabiać, nie dolewajcie więcej wody. Wyrabiamy ciasto ugniatając, aż poczujecie, że jest całkiem gładkie.  Najlepiej przeciąć i sprawdzić jak się sprawy mają:)  Ciasto musi być

Ukojenie Podniebienia
Ciasto bezglutenowe z masą jaglaną 161

Kolejna moja przygoda z ciastem bez glutenu :-) Kolejna pyszna przygoda, którą zachwyciłam moich gości :-) Szczególnie waniliowa masa z kaszy jaglanej zrobiła furorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-) SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki mąki(...)wanilią 1 laska wanilii 150 g masła 3 łyżki syropu o smaku irish cream Dodatkowo: 50 ml wody 2 łyżki syropu o smaku irish cream 4 małe bezy Składniki ciasta zagniatamy razem, a następnie przygotowanym ciastem wylepiamy dno foremki (24x30 cm). Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku, rzecz jasna). Z wystudzonego ciasta odcinamy pasek

Czary - gary w kuchni
Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem 103

Kolejna wersja kruchego ciasta z rabarbarem, ten różni się tym, że rabarbar był przed pieczeniem marynowany w occie balsamicznym, co nadało mu szlachetnego smaku. Rabarbar należy marynować 24 h, mój się wylegiwał ponad 72, bo kompletnie nie miałam czasu na pieczenie. Składniki na standardowej wielkości tortownicę (26 cm): 800-1000 g rabarbaru 3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego (z czerwonego(...)wina) 50 g cukru trzcinowego ciasto: 250 g mąki pszennej (u mnie była to pszenno żytnia z amarantusem, w sumie do wypieku chleba, ale świetnie się sprawdza w ciastach, a poza tym ta była pierwsza z brzegu i nie chciało mi się szukać w spiżarni) 100 g innego masła roślinnego (najlepiej kokosowego) 1 średni banan 50 g cukru trzcinowego szczypta

greenscarf

Proponowane wyszukiwania