ciasto - 160969 przepisów (strona:1304/10732)

Sernik z tofu 124

zaskoczeniem odkryłam fakt, że to ciasto jeszcze nie pojawiło się na blogu, choć ze wszystkich rodzajów wegańskich serników wydaje się być najprostsze w przygotowaniu. Sernik z tofu, nazywany pieszczotliwie przez niektórych tofurnikiem, najbardziej zbliżony jest swoją fakturą do zwykłego sernika, ponieważ na pierwszy rzut oka twaróg i tofu to kulinarne tworzywa bardzo do siebie zbliżone. W pewnym sensie tak jest(...)naturalne tofu posiada mdły sojowy smak. Trzeba będzie go więc odpowiednio doprawić. Z odsieczą przychodzi nam sok oraz skórka z cytryny i to dość spora jej ilość, która nada ciastu odpowiedniego wigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi

Roślinna - blog wegański
Amarantusowa szarlotka z budyniem 156

Amarantusowa szarlotka z budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto:    500 g mąki amarantusowej prażonej    250 g margaryny    2 jaja    16 g cukru wanilinowego    2 łyżeczki proszku do pieczenia    1/2 szklanki cukru  brązowego    3 łyżki śmietany jogurtowej 10% Na masę(...)cytryny    800 ml mleka    4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość mleka (u mnie miał być

peggiwkuchni
Rolada we wzorek z bitą śmietaną i galaretką 160

SKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka ciemnego kakao bita śmietana 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu pomarańczowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny niebieski barwnik spożywczy kostka z galaretki 2 pastelowe galaretki o smaku pinacolada 2 szklanki wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA      Rozpuścić(...)galaretki. przelać do prostokątnego pojemnika. Kiedy stężeją, pokroić w kostkę. ciasto      Ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Odlać pół szklanki ciasta, dosypać do niego kakao i wymieszać. Na blachę z piekarnika (!) położyć papier do pieczenia.  Przelać ciemne ciasto do szprycy

Przepisy Kulinarne
Makowiec pod kokosową chmurką 133

Bardzo smaczne wilgotne ciasto makowe z kokosem.  U mnie blacha znikła w jeden dzień. Składniki: ( mała blacha ) Ciasto: 1, 5 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru  130 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa Makowa i pianka kokosowa 4 białka 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru Masa makowa własnej roboty, albo wersja(...)leniwych 1 puszka maku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco do blaszki. Do naszej masy makowej dodajemy dwa ubite białka łącząc delikatnie i starannie. Wykładamy na kruche ciasto. Pozostałe dwa białka ubijamy

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 156

Choć z pozoru wydaje się to bardzo trudne to muszę Was zapewnić, że całkiem to łatwe- mi w robieniu tego koszyczka pomagała dwuletnia córka, która dzielnie rolowała wałeczki z ciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna.  Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki Składniki(...)średnicy 18 cm. Przygotowania:  Mleko podgrzewamy na małym ogniu, tak by było letnie. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko. Ciasto zagniatamy, po chwili dodajemy olej i zagniatamy tak długo, żeby ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić masę). Miskę aluminiową owijamy z zewnątrz folią aluminiową

Aga w kuchni
Szarlotka z galaretką 234

Jeśli lubicie tak jak ja szarlotki z dużą ilością jabłek to mam dla was łatwy i pyszny przepis. Ciasto dobrze się kroi i każdy kawałek zachowuje ładny kształt i się nie rozsypuje. Dobrze smakuje również na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 1 jajko 3 żółtka(...)łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1,3 kg obranych jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szkl wody cukier do smaku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Końcówką do ucierania miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć ciasto na blat zagnieść

Ala piecze i gotuje
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 269

się torba ze szpinakiem oraz trzy, nieco już przywiędnięte grzyby Portabella. Następnie przerzuciłam uwagę na zamrażalnik. Przejrzałam zawartość wszystkich torebek i pojemników. Znalazłam w jednej torebce zamrożone kółka z ciasta, przeznaczonego do zrobienia wontonek. W niecałą minutę miałam pomysł na potrawę. Wróciłam do lodówki i z szuflady wyciągnęłam jedną cebulę oraz czosnek. Tak i oto powstał mój lunch. Wontonki(...)grzybami i sosem szpinakowo-czosnkowym Składniki: Ciasto 1 jajko 3/4 yżeczki soli 2 szklanki mąki 1/3 – 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Delikatnie ubić jajko z 1/4 wody; wrzucić mąkę do miski, w środek dodać ubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć

Jem więc Jestem
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 124

urodziny i zawsze staram się z tej okazji organizować przyjęcie dla znajomych i rodziny. Jak przystało na przyjęciu nie może zabraknąć łakoci :). Tym razem w słodkim menu znalazły się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem(...)kogo:  dla poszukujących łatwego przepisu dla fanów ciasta francuskiego dla kochających wszystko co jabłkowe Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (może być też zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć

Mania Wypiekania
Dlaczego ciasto drożdżowe nie wyszło ? 119

Ciasto drożdżowe to czasami prawdziwa oto przykłady  problemów i powodów nie wyjścia nam ciasta drożdżowego: Problem / Powód CIASTO NIE WYSZŁO  -  prawdopodobnie płyn, który został użyty do rozczynu był zbyt gorący, bądź dodano za dużo tłuszczu CIASTO SIĘ KRUSZY - ciasto było za krótko wyrabiane co spowodowało nadmierne kruszenie CIASTO DROŻDŻOWE OPADŁO PODCZAS PIECZENIA  - ciasto zostało odstawione(...)zbyt długi czas co spowodowało ,ze zrobiło się za pulchne. CIASTO JEST ZA SUCHE  - powodem może być zbyt duża ilość mąki DROŻDŻOWIEC JEST WILGOTNY  - Ciasto za krótko rosło przed pieczeniem

W Moim Magicznym Domu
CHLEB Z FETĄ I OLIWKAMI 103

minut lub do spienienia. Dodać masło, mleko pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki, wsypując stopniowo i wciąż mieszając, aż powstanie klejące ciasto. Wyjąć je następnie z miski na stolnicę oprószoną lekko mąką i wyrabiać 8-10 minut lub do chwili gdy stanie się gładkie, elastyczne i dość miękkie. Jeśli za bardzo się(...)klei, dosypać mąki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem dużej miski i poruszać nim na wszystkie strony, by się natłuściło. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1,5h lub do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pozbawić ciasto nagromadzonego powietrza, po czym przełożyć je na oprószoną stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Ułożyć ciasto dłuższym bokiem

Prosto i Smacznie z Anetą
Bułki na podmłodzie 138

Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", którą zresztą bardzo polecam ;-) SKŁADNIKI Na podmłodę 200 ml wody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto 200 ml letniej wody 10 g drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo mąką pszenna chlebowa typ 750 do podsypywania stolnicy i rąk WYKONANIE Dzień(...)fermentacji. W dniu pieczenia bułek. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski. Dodać mąkę, sól, podmłodę i wymieszać. Ręce i stolnicę posypać mąką i zagnieść ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja początkowo zagniatam ciasto w dużej misce, później na stolnicy, ale można w tym celu wykorzystać również blat kuchenny. W początkowej fazie zagniatania ciasta, niezbędne

Passions hobbies life
wyśmienite jabłkowo pomarańczowe kakaowe ciasto ze śmietaną galaretkową... 138

galaretka wiśniowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka pokroić w kostkę z pomarańczami, wymieszać z cukrem i budyniem jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 3/4 ciasta na cieście rozsypać owoce i rozsmarować resztę ciasta piec(...)okołoo 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, galaretkę wsypać do zimnej śmietany 30% i ubić na sztywno, rozsmarować na cieście i posypać kolorową posypką - ciasto jest wilgotne, smaczne, aromatyczne..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 250

drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut(...)pienić – będzie wiadomo że są silne i pracują. W dużej misce przesiewamy razem mąkę, sodę, sól, dodajemy jogurt i olej lub rozpuszczone klarowane masło. Wlewamy spienione drożdże i mieszamy ciasto. W miarę potrzeby dodajemy tyle wody, by było miękkie i elastyczne, ale nie lepiące. Zagniatamy ciasto na stolnicy lub blacie przez około 7-8 minut, aż będzie miękki, gładkie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania