ciasto - 162907 przepisów (strona:1304/10861)

Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 441

podgrzewamy oliwę i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy(...)ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy

Karo in the Kitchen
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 128

Naked cake to forma tortów, która jest bardzo popularna w krajach anglojęzycznych i robi tam ogromną furorę. W dosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt(...)bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo ją rozłożyć, trzeba mieć wprawę. Naked cake to także pięknie wyglądające ciasto, bo często mniej oznacza więcej :-)  Swoje ciasto przełożyłam tylko 1 raz, dużą ilością kremu - ostatnio coraz częściej w cukierniach można dostać takie właśnie torty. Jest to kolejny trend, który

Poezja Smaków - blog kulinarny
ciasto ucierane z borówkami i kruszonką 159

składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 150 g cukru, drobnego 125 g masła, w temperaturze pokojowej 125 ml mleka 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: 200-300 g borówek wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt(...)dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy wraz solą oraz mlekiem do masy maślanej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 20-30 min., następnie wysuwamy z piekarnika wykładamy równomiernie borówki oraz kruszonkę i pieczemy całość do tzw suchego

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki z mango, papają i curry w sosie z karmelizowanym rozmarynem i czosnkiem pod czarnuszką 175

zjeść hehehe. Pierożki postanowiłam skleić też w innym sposób niż zawsze, aby podkreślić innowacyjność tej potrawy ;-))) Zerknijcie na listę składników i skosztujcie tych pierożków!  Zapraszam do stołu ;-))) SKŁADNIKI: ciasto: -250 g mąki pszennej typu 480 - 3 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwy - woda ciepła (około 120 ml, dodajemy tyle aby zagnieść ciasto, w zależności od wilgotność w kuchni(...)smaku Całość miksujemy blenderem na gładką masę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki Wykonanie: Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie nożem, dodaj żółtka, sól i zacznij nożem zarabiać ciasto zbierając je z boków. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę i zagniataj nożem. Wodę dodajemy do momentu zebrania mąki. Resztę procesu wyrabiania ciasta, wykonujemy rękoma. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne

SMYKWKUCHNI
Jak zabarwić domowy makaron? 186

Nasz makaron, który wykorzystujemy do różnych dań nie musi być koloru klasycznej bladej żółci. Możemy dowolnie kolorować ciasto dzięki różnym warzywom i ziołom. Zyskają nie tylko piękny inny kolor, lecz także ciekawy inny aromat. Jak zabarwić domowy makaron, by zyskał nowe ciekawe kolory? Aby zabarwić nasze ciasto na makaron skorzystaj z ciasta bazy, które znajdziesz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Jak-zrobic-domowy-makaron-porady-i-ciasto-baza.html , następnie(...)ciasta po kolei dodawaj składniki, o których mowa poniżej, w zależności jaki kolor chcesz uzyskać. Makaron czerwony: - wymieszaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego z jajami i całość dodaj do mąki, wyrób ciasto. Makaron zielony: - do ciasta bazy dodaj ugotowane 300 g posiekanego i przecedzonego szpinaku, następnie wyrabiaj dobrze z ciastem. Makaron żółty: - w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody rozpuść łyżeczkę szafranu

Zasmakuj Kuchni
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 230

Ciasto: - mąka  ok. 800g. - drożdże  20g. - mleko  ok. 150ml. - zimna woda  200 - 300 ml. - sól morska  ok. 10g. - cukier  ok. 20g. - olej  ok. 150ml. Farsz: - puszka pomidorów krojonych - ser żółty mozarella lub inny miękki ser  ok. 250g. - pieczarki  150 - 200g. - średnia cebula   ( ok. 100g.) - papryka czerwona  (mała, lub pół(...)zależności od potrzeby) i mleko z drożdżami. Wyrabiać ręką do jednolitej masy która nie będzie przyklejać się do rąk, (w zależności od potrzeby można dodać jeszcze odrobinę oleju). Ciasto ma być zwarte ale nie twarde.  Uformować z ciasta kulę, zwilżyć wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 - 1,5 godz. Piersi kurczaka oczyścić i przekroić

Lubię to gotuję
Meksykańskie pierogi empanadas 353

każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem lubi wyschnąć. W tym przepisie na ciasto jest(...)serek kanapkowo-sernikowy, dzięki czemu ciasto jest kruche, ale i wilgotne nawet po kilku dniach. Farsz to osobna bajka. Dodajcie taki jak lubicie W przepisie jak wspomniałam będzie jeden z brokuła i jeden mięsny, ale kusi mnie też farsz jak na pierogi ruskie lub ukraińskie. Wierzch możecie pozostawić bez żadnych dodatków lub też posypać je czarnuszką czy sezamem. Chociaż empanadas

Mieszam w Garnku
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 267

przykładowe pod przepisem na pierogi   Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, wsypujemy zioła jeśli ich używamy, i dolewamy jakieś 100ml bardzo ciepłej wody i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, powoli dolewając wodę jeśli jest jeszcze potrzebna – ilość wody zależy od tego, ile ciasto przyjmie, i jaką mąkę weźmiemy. Zanim dolejemy więcej albo dosypiemy mąki warto dobrze wyrobić(...)ciasto. Wyrobione ciasto powinno wyjść sprężyste i raczej ‚luźne’. Nie może być zbyt twarde, żeby nie wyszły nam kamienie zamiast pierogów😉 Jak już mamy odpowiednie ciasto przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat/stolnicę mąką, kładziemy ciasto na blacie i….tadadadam… wałkujemy! Rozwałkowane ciasto powinno być grubości 2-3mm – uwaga, żeby nie przykleiło się do blatu! Z rozwałkowanego

Jak gotować i nie zwariować
Bezglutenowe pierogi z jagodami. 193

tego wyszło. Składniki (u mnie 25 sztuk, dość dużych) 1 szklanka mąki gryczanej (najlepiej z kaszy niepalonej) + trochę do podsypywania 1/2 szklanki mąki (nie mylić ze skrobią) ziemniaczanej - nadaje ciastu elastyczność, spaja je 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka oleju - u mnie kokosowy szczypta soli Na farsz: ok. 150 g jagód Do podania: zmiksowane jagody, śmietana, coś do posłodzenia (miód(...)ksylitol, syrop klonowy itd.) 1. Mąkę gryczaną wymieszaj z ziemniaczaną i solą. STOPNIOWO dolewaj wody i wyrabiaj ciasto rękoma (może parzyć, lepiej pomagać sobie łyżką albo tradycyjnie, siekając ciasto nożem) lub przy pomocy robota kuchennego. Na końcu dodaj olej i nadal wyrabiaj. 2. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, rozwałkuj niewielki fragment ciasta. Wycinaj kółka przy pomocy szklanki lub kubka, nakładaj

Powiedz dietom nie
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 297

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody  WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

cool and minty
Ciasto kruche z czerwoną porzeczką 125

Głowa pełna pomysłów na przepisy z czerwoną porzeczką... był weekend i było oczywiście ciasto :)  Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Polecam :) Ciasto kruche z czerwoną porzeczką Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu)   450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć

Smaki Natalii
Kruche ciasto ze śliwkami 134

Sezon  na śliwki w pełni, wiec trzeba z tego skorzystać. A skoro weekend to oczywiście ciasto. Polecam! :)   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kruche ciasto ze śliwkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Smaki Natalii
Kruche ciasto z gruszkami 167

Trzeba korzystać z uroków sezonowych owoców. Dlatego dziś ciasto z gruszkami. Polecam jeść je jeszcze ciepłe bo wtedy najlepiej smakuje! Smacznego! :)           Kruche ciasto z gruszkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo Około 6-7 sztuk dużych gruszek 2-3 łyżki cynamonu 1-2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Gruszki obrać i pokroić w ósemki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest

Smaki Natalii
Sernik z brzoskwiniami 146

chętny na kawałek sernika? Kruche ciasto, pyszna masa serowa, słodkie brzoskwinie i lekka piana z białek, po prostu tego nie można sobie odmówić! Polecam :) Sernik z brzoskwiniami Składniki na ciasto: 250 g masła lub margaryny do pieczenia, zimnego 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania: Wszystkie składniki umieścić(...)malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu

Smaki Natalii
Grillowanie pizzy – podstawowy przepis na ciasto i metoda grillowania 219

grill jest najlepszym urządzeniem, w którym można zrobić pizze. Wysokie temperatury uzyskiwane w grillach gazowych i suche powietrze to idealne warunki do wypieku pieczywa. Polecamy podstawowy przepis na ciasto na pizze, który pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar grillowania. Składniki: 4 szklanki mąki 1 ½ szklanki ciepłej wody 2/3 filiżanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 opakowanie drożdży 1 ½ łyżeczki(...)cukier w małej misce. Pozostawić na około 5 minut. Mąkę i sól dokładnie wymieszać. Dodawać mieszaninę wody podczas mieszania mąki. Całość mieszać przez około 2 minuty. Następnie lekko zagnieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Przygotowane ciasto odstawić w naoliwionej misce na około 2-3 godziny. Powinno ono w tym czasie podwoić swoją wielkość. Na posypanej mąką powierzchni uformować ciasto

naRuszcie