ciasto - 160969 przepisów (strona:1302/10732)

Splendid dumplings I 204

mnie, te z mięskiem dla męża :) Każdy się cieszył jak swojego ulubieńca wylosował :)Przepis zapożyczyłam z internetu, jednak go zmodyfikowałam. Myślę, że następnym razem jeszcze się postaram bardziej, aby ciasto wyszło bardziej gładkie i klejące się. Tym razem była guma ksantanową i udało się bardzo giętkie ciasto, następnym razem spróbujemy jeszcze raz ! Było na obiad i na lunch następnego dnia(...)zamkniętym pudełeczku, w lodówce przetrwało do następnego dnia w bardzo dobrym stanie :) Gorąco polecam czas przygotowania: 30-40 minut ilość porcji: ok 20 pierożków dużych lub 30 małych SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki z tapioki 0,5 szklanki maki owsianej 1- 1,5 szklanka wrzącej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli

Lajtkraft food intolerance
Ciasto Delicja 163

Dzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie(...)przesiane mąki  (fot.2) . Bardzo delikatnie połączyć, aby jak najmniej opadła piana.  Formę o wymymiarach 24×24 cm lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe ciasto  (fot.3)  i włożyć je do rozgrzanego piekarnika do 170°C. Piec przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt w formie, upuścić

Świat Ciasta
Francuski chleb wiejski 182

mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać). Przykryć folią lub szmatką i zostawić na 6-8 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto: 310 g wody w temperaturze 32-35ºC 180 g zaczynu (zostanie nam kilka łyżek) 370 g mąki pszennej 30 g mąki pszennej razowej 10 g soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży(...)wymieszać tylko do połączenia składników (nie wyrabiać). Na tym etapie (autoliza) nie dodawać soli, drożdży ani zakwasu. Przykryć folią lub ściereczką i zostawić na 20 - 30 minut. Następnie do ciasta dodać sól, suche drożdże (świeże należy najpierw rozpuścić w odrobinie wody) i 180 g  zaczynu.  Ciasto wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (nie wyrabiać) - ciasto będzie bardzo luźne

Przepisy na domowy ser i chleb
Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami 135

Uwielbiam smak czekolady, zresztą chyba jak każda kobieta Dlatego moje wypieki bardzo często są z jej dodatkiem. Zapraszam Was na proste i szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Połączenie smaków idealne. Takie ciasto smakuje wspaniale w towarzystwie kawy lub herbaty i ciekawych rozmów ze znajomymi. Spróbujcie tego pysznego ciasta czekoladowego z bananami i orzechami.   Szybkie ciasto czekoladowe(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia. Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem. Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami. 172

truskawki? Ja wprost uwielbiam te małe, czerwone owoce i zawsze nie mogę się doczekać, aż będą rosły na mojej działce. Truskawki pasują do każdego deseru. Polecam proste i szybkie ciasto z truskawkami. Ten puszysty wypiek raduje podniebienie i oczy. Czyż takie nadziane truskawkami ciasto nie wygląda pięknie? Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami(...)wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy aż do połączenia składników. Masę (dość gęsta) przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na wierzchu ciasta lekko wciskając każdy owoc w ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, średni poziom) przez około 45 minut. Po upływie 40 minut doradzam sprawdzić ciasto patyczkiem

Słodkie okruszki
GOTOWANY SERNIK NA HERBATNIKACH 170

Pyszny sernik z gotowanej masy, ciemne herbatniki nadają całego smaku ciastu, a polewa kakaowa dopełnia słodyczy. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy składniki się przegryzą, ale wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!!     SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis   TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre(...)dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób

słodki bratek
Strudel drożdzowy z truskawkami 156

akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego,  niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?  Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania powieści …żadnej(...)pokruszona  po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam,  jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa

Wanilia i Kardamon
murzynek z bitą śmietaną 366

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto: 265 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru (2 łyżki odkładamy) 250 g masła 125 ml wody 5 jajek 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem oraz kakao. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Białak oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)pieczenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę oraz żóltka. Dokładnie miesamy. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkamy cukru. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. 222

Dziś przepis dla wielbicieli słodkości i maku. Zapraszam na ciasto piegusek z jabłkami. Szybkie w wykonaniu, proste, a co najważniejsze smaczne ciasto, które ucieszy zwłaszcza wielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie. Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem(...)pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób. Po czym ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku

Słodkie okruszki
Orzechowiec z masłem orzechowym 151

Ciasto bardzo smaczne, nie za słodkie, bardzo dobrze się kroi i ładnie wygląda na talerzu. Na przepis natknęłam się przypadkiem i postanowiłam go wypróbować, ponieważ ja zawsze robiłam orzechowca z masą kajmakową, która jest bardziej słodka. W przepisie nie było podane ile miodu, więc dałam trzy łyżki, tak jak do swojego orzechowca. Placki miodowe wyszły mi miękkie co mnie zaskoczyło(...)ponieważ ciasto miodowe zazwyczaj wychodzi twardsze. Kolor ciasta różnił się z oryginałem , może autorka dodała coś jeszcze, ale nie było tego w przepisie. Ogólnie jestem zadowolona z ciasta. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 3 jaja 200 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu Masa: 100 g masła

talerz przyjemności
Przepis na Chleb Orkiszowy na Drożdżach 246

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb orkiszowy, przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste ponieważ ciasta na chleb nie wyrabiam na blacie a jedynie w misce mieszając łyżką. Chleb orkiszowy jest bardzo smaczny więc polecam wypróbować przepis i spróbować upiec taki chlebek. Będziemy potrzebować: chleb upiekłam w foremce o wymiarach spodu foremki długość 22 cm x szerokość(...)około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, mleko, olej, sól i mieszam łyżką w misce. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko składnik ciasta cały czas mieszam łyżką w misce przez około 3-4 minuty. Tak żeby się dokładnie połączyły. Miskę z wyrobionym ciastem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 467

Ciasteczka marchewkowe z bakaliami to małe, słodkie krążki, które marchewce zawdzięczają lekko pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce. Do przygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą(...)masła 100g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120g bakalii (nerkowce, suszona żurawina, rodzynki) Wykonanie: - składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować marchewkę - miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać ekstrakt z wanilii i jajko, ponownie utrzeć - mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex 125

tego przepisu korzystałam już jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne, aby połączyć je z pierwszymi letnimi śliwkami. Może dacie się namówić? Składniki: • 6 łyżek oleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta(...)ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże. Ponownie zmiksować. 3. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać na gładką masę trzepaczką. Oczywiście można użyć miksera, ale nie jest to konieczne. 4. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 40 -50 minut. 5. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców

W mojej kuchni
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką wg Aleex 147

wyjątkową niedzielę zapraszam Was na pyszne ciasto. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ wiedziałam, że dziś nie będę miała zbyt dużo czasu. Przepis znalazłam w miesięczniku „Kuchnia” nr 11/2104 i oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Poniżej podaję już sprawdzoną przeze mnie wersję. Ta niedziela jest naprawdę bardzo ważnym dniem. Dziś wybieramy władze samorządowe. Dla nas wszystkich to niezwykle istotne, bowiem wskazani przez(...)zapowiadając niepopularne decyzje, niekorzystne dla zwykłych ludzi. Wierzę w mądrość obywateli, którzy będą umieli, przy urnach wyborczych, dokonać odpowiedniego wyboru. A po właściwie spełnionym obowiązku obywatelskim można delektować się ciastem drożdżowym z filiżanką kawy. Zapraszam na ciasto. I na wybory też. Składniki: Ciasto: • 500 g mąki pszennej • 150 ml ciepłego mleka • 2 jajka • 1 żółtko • 60 g cukru • szczypta soli

W mojej kuchni
Pączki z nadzieniem wg Aleex i Blog Roku 2014 126

Ponieważ Tłusty Czwartek zbliża się dużymi krokami, dziś ponownie zapraszam na pączki. Tym razem skorzystałam z przepisu Dorotus . Jeśli będziecie przygotowywać pączki w swoich domach, pamiętajcie, aby ciasto było bardzo dobrze wyrobione, a później pozwólcie mu spokojnie rosnąć. Niczego nie przyspieszajcie, nie patrzcie nerwowo na zegarek. Ciasto musi podwoić objętość, ale to nie wszystko. Jeśli ukształtujecie już pączki, znów zostawcie(...)będzie gwarancją powstania białej obrączki wokół ciastka podczas smażenia. A potem? A potem można już, zgodnie z tradycją, delektować się przepysznymi, słodkimi pączkami. To co? Może jeszcze jednego? Składniki: Ciasto: • 800 g mąki pszennej + dodatkowo 50 - 70 g do podsypywania • 40 g świeżych drożdży • pół łyżeczki soli • 100 g drobnego białego cukru • cukier waniliowy (16g) • 1,5 szklanki mleka

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania