Uwielbiam karpatkę. Ciasto to, bardzo przypomina Karpaty, nasze góry i od ich kształtu pochodzi nazwa tego ciasta. Jest bardzo pyszne, wraz z dodatkiem adwokata do masy tworzy się doskonały pomysł na deser dla rodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Karpatka(...)kremem adwokatowym CIASTO 1/2 kostka margaryny 1 szklanka wody 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek MASA 1 litr mleka 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny 35 dag cukru 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki adwokata CIASTO: Wodę wlać do miski dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać
Gotuję TestujęPrzepis na to ciasto znalazłam w książce kucharskiej, którą miałam na półce przez kilka lat i jej nie otwierałam. Postanowiłam w końcu coś z niej zrobić i tak oto powstało to ciasto. Było naprawdę pyszne. Na początku myślałam, że przygotowanie go jest trudne, ale się udało. Polecam spróbować(...)TRUDNOŚĆ: średnie - CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ: 20 Fale Dunaju po mojemu CIASTO 30 dag margaryny 5 jajek szklanka i łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny
Gotuję TestujęCharakterystyczny wygląd sękacz wynika ze sposobu jego przyrządzania. Smaczny stożek z wypustkami powstaje w wyniku wypiekania nad rozgrzanym paleniskiem. Odkryjcie wszystkie tajemnice sękacza! źródło: wikipedia.pl Sękacz to pyszne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które pieczone jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie, w kształcie wałka lub stożka. Jest przede wszystkim ciastem regionalnym na terenie Podlasia. Wcześniej był wypiekany na terenach(...)Kresów Wschodnich. POCHODZENIE Według legend przepis na sękacza pochodzi od średniowiecznego czeladnika, który służył u pewnego piekarza w Berlinie. Piekarz przekazał czeladnikowi przepis na tworzenie tego niezwykłego ciasta. W Polsce przepis i proces produkcji sękacza znamy od Jaćwingów. Były to jedno z plemion bałtyckich, które zamieszkiwały północne części Mazowsza. Jak podają źródła historyczne, pierwsze rodzaje ciasta, zwane sękaczem zostały upieczone
Gotuję TestujęNajpierw chcę Wszystkim podziękować za życzenia i wszystkie miłe słowa. WIELKIE DZIĘKI :) Dziś chcę zaprezentować jeden z moich wypieków jaki gościł na naszym stole. Ciasto pewnie znane wszystkim pod tą nazwą lub trochę inną. Ja wprowadzić trochę własnych modernizacji, które okazały się bardzo trafione. Placki: 3 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki miodu 3 łyżki masła cukier waniliowy kopiasta łyżeczka(...)szklanki kaszy manny puszka masy orzechowej Helio Polewa: 3 łyżki masła łyżka oleju łyżka mleka 2 kopiaste łyżki kakao 3 łyżki cukru Mam taki swój patent na to ciasto, na każdą szklankę po łyżce : masła, miodu i jajko. Od dawna tak robię i zawsze się sprawdza. W większości przepisów jest jeszcze cukier, jednak moim zdaniem jest zbyteczny. Miód
Dieta moja pasjaTARTA Z JABŁKAMI - NAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI(...)KRUCHE CIASTO: 180 g mąki pszennej 55 g cukru pudru 1 żółtko 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki porządna szczypta soli 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie NADZIENIE JABŁKOWE: 6-7 średnich jabłek najlepiej antonówka lub szara reneta, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w małą kostkę pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 łyżki cukru 2 łyżki soku
Calzonella.comchodził za mną jabłecznik a że przywiozłam świeże jabłuszka z działki to od razu zabrałam się za pieczenie. Wyszedł pyszny a kiedy go kroiłam był jeszcze ciepły. Do ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag . Zapraszam :) Składniki : 3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni
Sama słodycz i szczypta chilimieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej(...)formujemy okrągłe placuszki. składniki na farsz: 500 g obranej cebuli 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko do smarowania brzegów ciasta wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Na Każdy przygotowany z ciasta placuszek wykładamy farsz a brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 ts.C do zrumienienia
Domowy Smak JedzeniaJadą goście, jadą… No właśnie, a tu… nic do kawy nie ma. Warto wtedy mieć pod ręką przepis na coś „błyskawicznego”, nieskomplikowanego i w dodatku smacznego. Łatwe ciasto pomarańczowe – nie zawiedzie i spełni wszystkie wymagania. A tak prosto mówiąc – jest pyszne. Składniki na formę keksową 8 x 30cm: - 135 g miękkiego masła - 1 szklanka cukru pudru(...)naturalnego (o temperaturze pokojowej) * - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z 1 pomarańczy Dodatkowo: - masło do posmarowania formy - mąka do oprószenia formy (daję krupczatkę) - cukier puder do oprószenia ciasta * szklanka – miarka o pojemności 250ml Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skórkę można zetrzeć lub, jak to ja zrobiłam, cienko obrać (usuwając albedo, czyli białą warstwę) i zmiksować w młynku
mojewypiekiinietylkogotuje lepiej niż one same :) Podczas ostatnio przygotowywanych przez Mamę pierogów postanowiłam przyrządzić swoje, bardziej inne, ale nadal pierogi. Są w pełni bezglutenowe i wegańskie. Co prawda ciasto trochę sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski wypełnione dyniowo-jaglanym farszem, który przerósł moje oczekiwania, był przepyszny! Ciasto jest niecko "klejące", czuć, że nie ma glutenu, ale nadal(...)jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food) przyprawy
Zdrowie na języku :Psiada przy grzejniku i zaczyna suszyć przemoczone stopy. I zanim się człowiek nie obejrzy, już siedzi razem z nią, z kubkiem gorącej herbaty w jednej ręce i talerzykiem pysznego ciasta w drugiej. I prowadzi mgliste rozmowy o życiu. A skoro i tak od tego nie uciekniemy, to może przynajmniej zaprośmy do towarzystwa jeżyny. I tak wszyscy razem celebrujmy zmierzch(...)brzoskwiniami , postanowiłam wrzucić go na bloga. I namawiać wszystkich, żeby choć raz w sezonie zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji Formę
les mirabellesskładniki na ciasto pizzy (2 kulki): 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 10 g drożdży 2 łyżki oliwy 150 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z wodą oraz cukrem. Dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy przez ok. 5 min. ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Formujemy kulkę, wkładamy do szklanej(...)miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku ok. 70 g sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie
Domowy Smak Jedzeniabiałek i nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić, a nie miałam ochoty na długie oczekiwanie na bezę. Trafiłam na ten przepis w trochę innej formie, a mianowicie: ciasta. Było to jednak ciasto na dużą blachę, a ja miałam tylko 4 białka, postanowiłam więc wykorzystać foremki do muffinek. Pomysł okazał się rewelacyjny, chociaż jako ciasto byłoby równie pysznie. Babeczki(...)super mięciutki. Myślę, że mogłam je piec odrobinę krócej, ale mąż stwierdził, że efekt jest jeszcze lepszy bo on lubi jak „chrupie”. Jest to świetna opcja na ciasto na ostatnią chwilę, ponieważ można je ozdobić czymkolwiek lub podać nawet bez niczego. Chociaż ta polewa z kakao, świetnie tutaj współgra dlatego jednak warto ją przygotować. Polecam serdecznie Składniki
RelaxtimePizza Margherita to dla mnie najlepsza pizza. Aromatyczny sos pomidorowy, bazylia i ser. Prosto i pysznie. Czy dacie się skusić? Składniki na ciasto: 2 szklanki (500 ml) mąki pszennej (typ 500) torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy około 3/4 szklanki ciepłej wody płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blachy Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy(...)oregano (u mnie Skworcu ) kilka świeżych listków bazylii Przygotowanie pizzy: Sos pomidorowy przygotowujemy z przepisu na blogu. Trwa to godzinę. Podczas, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji. Ciasto wyrabiamy minimum 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto przestaje kleić
Smak mojego domuPyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć głównym składnikiem ciasta jest cukinia, nie wyczujecie jej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Ciasto: 2 szklanki startej na małych(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko odcisnąć sok, odlać. Odmierzyć 2 szklanki. Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem
Oryginalny smak