ciasto - 160969 przepisów (strona:1306/10732)

Pączki wegańskie – na szybko 148

Klasyczne polskie pączki to gęste, puszyste i elastyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem masła, jajek i mleka. Da się to ominąć, i zrobić wegańskie mini-pączki, smakujące prawie tak samo dobrze, jak oryginalne. Mini pączki bez jajek, bez masła, bez krowiego mleka. W dalszym ciągu smaczne i lekko drożdżowe. Margarynę razem z mlekiem i dwoma łyżkami oleju rzepakowego rozpuszczamy w garnuszku(...)mieszamy do rozpuszczenia. Mieszankę należy lekko przestudzić. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą do głębokiej miski. Wlewamy margarynę z mlekiem, mieszamy całość do uzyskania gęstego, lekko wilgotnego ciasta.   Ciasto wyjmujemy na stolnicę, szybko je zagniatamy, jeśli jest za bardzo lepkie – delikatnie podsypujemy mąką. Toczymy wałek i dzielimy go na 18-20 kulek wielkości średniego orzecha włoskiego*. Kulki

Karo in the Kitchen
chleb wiedeński 136

mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w mleku i wodzie. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawimy na ok. 60 min. do podrośnięcia. składniki na ciasto: cały podrośnięty zaczyn ok. 220 g mąki orkiszowej 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyża mleka dowolne ziarna, nasiona np.: sezamu, maku, czarnuszki wykonanie(...)zaczynu dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masło i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie z ciasta delikatnie formujemy mały prostokąt, zwijamy ciasto od dłuższego boku w rulon, formujemy podłużny chlebek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Pączki hiszpańskie 138

Pyszne pączki hiszpańskie zwane również jako wiedeńskie gniazdka. Robione z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju. W smaku bardzo podobne do Churros . Polecam w Tłusty Czwartek! :)     Składniki: (na ok. 15-20 sztuk)   Ciasto parzone: 1 szkl wody 100 g masła szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 3 jajka   Lukier: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek wody(...)Przygotowanie:   Ciasto parzone: Masło rozpuścić w wodzie ze szczyptą soli. Wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Do masy wbijać jajka, za każdym razem dobrze miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy

Nastoletnie Wypiekanie
Mikser kuchenny czy blender – jaki model wybrać? 197

mechaniczny kuchenny pomocnik to nieoceniony sprzęt – dzięki mikserom można łatwiej przygotowywać wiele potraw, między innymi różnego rodzaju smoothie, ciasta, pasty, majonez czy pianę z białek. W sklepach dostępne są różnego rodzaju urządzenia przeznaczone do miksowania – jakie z nich wybrać? Blender ręczny – praktyczny i wielofunkcyjny Jeżeli nie masz zbyt dużo miejsca w kuchni, w takim przypadku warto wybrać tani blender . Tego(...)zasób mocy) od blenderów ręcznych, ale nie jest też tak wszechstronny. Poza tym, nie ma możliwości miksowania produktów w ich pojemnikach – wszystko trzeba wrzucić do kielicha. Mikser – dla wielbicieli ciast Jeżeli lubisz piec ciasta i chcesz robić to jeszcze wygodniej, w takim przypadku warto wybrać tani mikser kuchenny . Z tym urządzeniem można przyrządzić różnego rodzaju ciasta, także ugnieść chleb

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Podstawowy przepis na wegański spód do tarty, quiche’a, kiszu 265

wykorzystuję „resztki” z lodówki na farsz do niego, a taki spód mam praktycznie ciągle w pogotowiu. Pokażę Wam mój sposób, bo oczywiście, można bawić się w siekanie ciasta z masłem kokosowym, chłodzenie go w lodówce, a później rzucanie wszelkimi „urwami” podczas jego rozwałkowywania (czy już Wam mówiłam, jak bardzo nie lubię rozwałkowywać ciasta?). Składniki(...)pół z mąką pełnoziarnistą) 100 ml oleju roslinnego 100 ml zimnej wody łyżeczka soli w wersji na słodko: zamiast łyżeczki soli tylko jej szczypta 100 g cukru (dowolnego) Umieść ciasto na środku formy. Dodatkowo dno formy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Rozciągnij ciasto na całą formę. Niestety moim pomocnicy grali w Chińczyka i nie było komu zrobić mi zdjęcia

greenscarf
Bezgultenowe brownie z bananem 148

lubi ciasta czekoladowego, oblanego czekoladową prostą polewą, aromatycznego i wilgotnego? Nie znam takich osób ;) Chociaż nie twierdzę, że takich nie ma. Ciasto jest szybkie do przygotowania i szybko się piecze. Używam ostatnio plastikowych miarek angielskich - filiżanek (cup) 1 taka miarka to 200 ml. Pisząc o filiżance mam właśnie na myśli 1 taką miarkę. Można je w każdym markecie kupić(...)gładko. Możemy teraz albo wszystkie suche składniki wsypać do blendera i razem nim wymieszać, albo wlać mokre do miski z suchymi składnikami i zrobić to łyżką, jak Wam wygodnie. Ciasto jest lejące, nie przejmujcie się tym. Ja swoją formę wylałam olejem i wysypałam mąką kukurydzianą (z braku kaszy kukurydzianej), wlałam ciasto i piekłam przez ok 25 minut w temperaturze

Co na wege obiad?
Klasyczne PTYSIE 370

wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane wdzięczne smakołyki wyparte przez wszechobecne pączki. Magia ptysiowych przysmaków polega na połączenia lekkości i chrupkości samego ciasta z aromatycznym i intensywnym kremem który w swej prostocie urzeka :). Biorąc pod uwagę to że nie każdy może dysponować szerokim i pojemnym piekarnikiem, zrobimy małe ptysie. Świetnie sprawdzą się w tłusty(...)czwartek jak i można je łatwo zapakować na wynos. Zapraszam! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 1,5-2 godzin Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła  1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Krem: 0,5 litra mleka 3,2% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 kostka masła 3 żółtka

Kuchnia PROzdrowotna
Pączki 142

Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)waniliowy. Jajka i żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie się trudno wyrabiało, więc wtedy dodajemy dwie łyżki mleka. Wyrabiamy

ladykitchen
łatwe ciasto w kilku smakach 158

zrobić, kiedy nie możemy się zdecydować na jakie ciasto mamy ochotę? Albo jeśli w naszej rodzinie każdy lubi coś innego i chcielibyśmy wszystkim dogodzić?  Jest na to sposób- wystarczy wykorzystać silikonową foremkę do pieczenia ciasta w porcjach (do nabycia w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: klik ). Można w niej upiec aż 8 rodzajów ciasta jednocześnie. U mnie w ruch poszły(...)dziś mrożone owoce i czekolada. Jako bazę wykorzystałam przepis na ciasto z książeczki dołączonej do foremki. Jest tanie, przepis łatwo zapamiętać a ciasto wyrasta bardzo mocno (co widać na zdjęciu poniżej). I oczywiście jest pyszne. Wystarczyło w zasadzie na jedno posiedzenie przy kawie.  Składniki: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ananasek z konfiturą pomarańczową. 111

Witajcie Kochani :) zapraszam dzisiaj na pyszne proste ciasto z ananasem i konfiturą pomarańczową Eterno . Połączenie tych  smaków w niby zwyczajnym cieście daje niesamowity smak i aromat. Takie ciasto przygotujecie w mig gdy zapowie się niespodziewanie jakiś gość. Zapraszam do wypróbowania :) Wszystkich zainteresowanych wspaniałymi produktami firmy Eterno   zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ Składniki : 4 szklanki mąki 6 jajek(...)Masło utrzeć  z cukrem, cukrem waniliowy i żółtkami. Następnie dodać śmietanę, ciągle mieszając mikserem stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Około 5 plastrów ananasa pokroić na kawałki i dodać do ciasta razem z konfiturą pomarańczową. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Resztę plasterków ananasa przekroić

Sama słodycz i szczypta chili
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 129

Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej 1050 80 g zimnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym 210

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Nie przepadam za używaniem półproduktów, ale tu sama skorzystałam z kremu.  Ciasto wyszło rewelacyjne i szybko zniknęło. W sumie to taka szarlotka z budyniem, na który możecie zamienić gotowy krem. (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Ciasto kruche: 1/5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 120g masła(...)gotowy krem do karpatki 400 ml mleka   Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować krem wg opisu z opakowania. (U mnie było na 400 ml mleka.) Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą częścią ciasta i ponakłuwać

Di gotuje
Sernik limonkowy oraz fotorelacja z otwarcia Kawiarni STÓŁ 167

poproszona o fotorelację z otwarcia. Kawiarnia nazywa się STÓŁ i mieści się w Warszawie na ulicy Nowolipki 17c. Kawiarnia STÓŁ oferuje śniadania, obiady, lunche i desery. Wszystkie dania oraz ciasta są samodzielnie przygotowywane przez właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie(...)naleśniki wytrawne i na słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego

moj przepis na
Bułki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 105

szklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać do miski składniki ciasta drożdżowego, wyrobić (najlepiej przy użyciu robota) na gładkie miękkie ciasto (w razie potrzeby - gdyby było za miękkie - można podsypać je odrobiną mąki, a gdy będzie za twarde, dodać odrobinę wody(...)uzyskaniu miękkiej ale zwartej kulki ciasta polewamy je odrobiną oleju (żeby się nie przykleiło do miski) i zostawiamy do wyrośnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć wzrost ciasta miskę możemy wstawić do zlewu z gorącą wodą i obciążyć (przykryć) deską.  W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej budyń i cynamon, resztę zagotowujemy

Co na wege obiad?
Gniazdka czyli pączki wiedeńskie 224

cukierni można je znaleźć pod różnymi nazwami: pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie czy po prostu gniazdka. Przepis na nie jest bardzo prosty, są wykonane z ciasta parzonego. Choć w smaku są bardzo słodkie, to w samym cieście nie ma cukru, całą słodycz dodaje im lukier. A takie gniazdka są pyszne :) Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 ml wody, 100 g masła(...)smażenia, lukier. Przygotowanie:  W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wycięte kwadraty (10x10cm) z papieru do pieczenia

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania