ciasto - 160969 przepisów (strona:1310/10732)

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 152

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować(...)więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Chleb powinien trochę urosnąć. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. ustawić 175 st. C z termoobiegiem na 50 -60 min (zależy od piekarnika). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z keksówek

moj przepis na
Tort czekoladowo-śliwkowy 144

pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 217

Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor(...)słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować

moj przepis na
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 172

słodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g miodu naturalnego(...)przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki. 17-20 grudnia: Ciasto wyjąć z lodówki, zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam na 3, ale w przyszłym roku zrobię 4 placki, aby były cieńsze i jeszcze bardziej wilgotne). Przygotować

moj przepis na
Grahamki 176

nagrzanego na 30 st. na 1o min). Po tym czasie dodać resztę mąki (tej zwykłej pszennej i tej graham), dodać sól, wyrabiać długo aż do powstania gładkiego, błyszczącego, nieklejącego ciasta, może to potrwać nawet 20 min, (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego na 2 prędkości przez 20 min). Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości) (u mnie około 30 min w 30 st. w piekarniku). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 9 części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min aby się napuszyły*. W miseczce

moj przepis na
Chleb wiejski 186

odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę, cały wyrabiając. Przełożyć na blat oprószony mąką. Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, około 10 min, bardzo energicznego wyrabiania. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować z ciasta bochenek

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 212

kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia(...)objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, uformować 15 cm wałki, lekko podsypując stolnicę mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aby się lekko napuszyły. W dużym garnku (średnica około 30 cm) zagotować 2 litry wody, osolić 1/2 lub 1 łyżeczką soli. Na gotującą się wodę delikatnie wrzucić knedliczki, najlepiej

moj przepis na
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 146

mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto

moj przepis na
Wigilijne uszka z farszem grzybowym..i grosik 180

pewnie jak wiele z Was na co dzień pracuję pomyślałam, że przygotuję część potraw wcześniej. Korzystając z wolnej chwili, która głównie zdarza się wieczorami, siadłam i zabrałam się za ciasto. Wielokrotnie korzystałam z poniższego przepisu. Ciasto jest elastyczne, łatwe do formowania, nie obsycha. Niestety zbyt cienko rozwałkowane ze zbyt dużą ilością farszu rozrywa się, więc warto rozwałkować je nieco grubiej(...)Ulepiłam 50 niedużych uszek i zamroziłam. Na ciasto: ( na 50 niedużych uszek) 300 gr. mąki pszennej 250 ml. gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Wykonanie : Mąkę przesiać, dodać sól – wymieszać. Stopniowo dolewać gorącą wodę. Najpierw ciasto wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ręcznie. Ciasto zagniatać na podsypanej mąką stolnicy do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto się będzie kleiło

Niebieski kubek z kawa
Szarlotka z budyniem 1283

była bardzo miła i smaczna chwila :) Może i Wy się skusicie ??? Wprawdzie już wszędzie pojawiają się propozycje świątecznych wypieków , ale ja skusiłam się w ten weekend na jesienne klasyczne ciasto. Dwie płaty  kruchego ciasta , do tego solidna porcja budyniu i konkretna warstwa jabłek. Ważne by wybrać jabłka kwaśne , aromatyczne . Ja tym razem wykorzystałam te chyba najlepsze do tego rodzaju(...)jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 3,5 szklanki mleka  2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę wysypać na blat i posiekać z masłem . Dodać pozostałe składniki ciasta , posiekać nożem, aż składniki się połączą Zlepić wszystko szybko rękoma. Nie zagniatamy zbyt długo ,żeby nie ogrzewać ciasta . Dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Jabłka obieramy

Malinowa Kawiarenka
toscakaka – ciasto ucierane z migdałami 164

składniki na ciasto: 150 g mąki 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 80 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szczypta soli dodatkowo opcjonalnie: dżem borówkowy wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiewamy stopniowo mąkę wymieszana(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy maślankę, sól oraz wystudzone masło i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 160 st. C z termoobiegiem. składniki na karmelizowane migdały: 150 g migdałów 30 ml maślanki 2 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto budyniowo-jabłkowe 164

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis na ciasto pochodzi z moich starych zapisków. Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami.  Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon.   (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Masę delikatnie połączyć z ubitą (na sztywno) pianą z białek. W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem)  3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.  Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopniach.  Po ostudzeniu

Di gotuje
Babeczki Kopiec Kreta 12043

bardzo za nimi zatęskniłam :) To przecież taka fajna, minimalna forma czegoś maksymalnie smacznego. Dzisiaj zaproponuję przepis na babeczki "Kopiec kreta". Jest to propozycja podania, wielu z Was dobrze znanego ciasta, w miniaturowej postaci. Jedna taka babeczka - to idealna porcja na małe co nie co do kawki. Z podanych składników wychodzi około 7-8 sztuk. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki(...)jednolitej masy (fot.1) .  Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, (najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze) lub posmarować lekko masłem i oprószyć kaszą manną lub mąką.  Przygotowanym wcześniej ciastem wypełnić papilotki do 1/2 ich wysokości lub troszkę ponad  (fot.2) . Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 25 minut, do momentu tzw. suchego patyczka

Świat Ciasta
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 175

twarzy osoby, dla której przygotowałam tą pyszną domową pizzę. Spróbujcie. Pizza jest prosta w wykonaniu i naprawę smaczna, a do tego można ją przygotować tanim kosztem. Zapraszam. Składniki: * Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży Na prosty farsz: około 3-3 1/2 łyżki ketchupu(...)zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą) . Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się za bardzo lepi można dodać odrobinę mąki (! ale nie należy przesadzać z jej ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około

Słodkie okruszki
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 140

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego). Przepyszny pomysł na klasyczną drożdżówkę. Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla t akiego efektu - warto odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast(...)cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany. Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm. (Forma o wymiarach 35 x 45 cm) Ciasto: 35g drożdży 80g cukru 150 ml mleka 500-550g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 100g masła  Masło z cukrem: 100g masła 100g

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania