ciasto - 160969 przepisów (strona:1303/10732)

Mazurek czekoladowo wiśniowy 201

czasami i u mnie goszczą na stole, z reguły w okolicy Świąt Wielkiej Nocy. Ten mazurek przypadł do gustu wielu moim gościom, więc chyba częściej zagości w repertuarze moich ciast. Robi się go niezwykle prosto. Potrzebne są wiśnie z nalewki, których u mnie jest zawsze nadmiar, w wersji dla dzieci proponuję zwykłe wiśnie z kompotu, lub pominięcie tego składnika(...)ogóle, też będzie smacznie. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody masa czekoladowa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 200 g miękkiego masła 100 ml mleka 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 2 czubate łyżki masy kajmakowej wiśnie z nalewki płatki migdałowe Sposób przygotowania: Masło zetrzeć na tarce

na moim stole...
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 139

świątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać(...)solą i drożdżami. Stopniowo dolewać piwo i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc nie będzie odchodzić od łyżki. Odstawić na ok. 10 minut. Do ciasta wrzucić jabłka. Zagniatać ciasto (łyżką) ok. 2 minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z kaszą gryczaną i twarożkiem 133

Bardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną , tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 szklanka kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę(...)dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Kasze ugotować

Mama Gotuje
Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru 211

orzechy i miksujemy ( patrz FILM ). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy. Środek: 3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko ( patrz FILM ). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. 4. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy(...)blaszce, wyrównujemy. Sernik wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika. Wierzch: 5. Odłożone dwie łyżki masy przekładamy do blendera, dodajemy jagody i miksujemy. Masę jagodową wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub, jeśli użyliśmy świeżych jagód, możemy włożyć nawet do zamrażalnika (ciasto przed podaniem trzeba będzie rozmrozić). Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego

Mała Cukierenka
Ananasek bez pieczenia 234

Smaczne i lekkie ciasto z kawałkami ananasa w masie budyniowej z bitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;) SPÓD: 150 g biszkoptów 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 100 g daktyli MASA ANANASOWA: 1 puszka ananasa (340g) 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta(...)budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce. RADA : Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być

https:KKuchniaMniam
Zielony mazurek z herbatą matcha i czekoladą 153

chia. Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta ;)  Jeśli nie pasuje Wam zielony mazurek polecamy różówy  :). Porcje: 1 mazurek Czas przygotowania: Składniki: Ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 100 g schłodzonego masła 50 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 150 g schłodzonego serka mascarpone(...)łyżeczka agar-agar  Dodatkowo 40 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 7 truskawek 1 łyżka chia 2 łyżki suszonych płatków niebieskich chabrów (opcjonalnie) Przygotowanie: Migdałowy spód Składniki ciasta zmiksuj mikserem, uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz. Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki

SzczyptaSmaQ
Bagietki pszenne 125

książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Naprawdę polecam!     Składniki: (na 4 duże bagietki)   Podmłoda: 250 g mąki pszennej 250 ml wody 2 g świeżych drożdży   Ciasto właściwe: podmłoda z powyższego przepisu 300 g wody 10 g świeżych drożdży 600 g mąki pszennej typ 750 20 g soli     Przygotowanie:   DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Podmłoda(...)Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej do fermentacji.   W DNIU PIECZENIA Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie. Wsypać mąkę, sól oraz dodać podmłodę. Wszystko zagnieść w kulę, a następnie przenieść na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 5-7 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i przestanie kleić się rąk

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik a'la pudding drezdeński 178

Składniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl żółtka jaj, 3 szt cukier, 3/4 szkl margaryna, 3/4 kostki proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na masę serową twaróg sernikowy, 750g jajka, 2 szt cukier, 120g cukier waniliowy, 20g sól, 1/4 łyżeczki budyń śmietankowy, 1 opak skórka otarta z 1 cytryny Składniki na masę budyniową mleko, 375 ml budyń waniliowy(...)opak jajka, 5 szt cukier, 150g margaryna, 150g sól, szczypta Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misie. Szybko wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń z podanej ilości mleka i cukru. Do gorącego wrzucamy margarynę, mieszamy, aż się rozpuści. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy masę serową. Jajka, cukier, cukier

Gotowanie moimi oczami
Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową 126

rzygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową(...)marcepan, zaś konfiturę można pokryć również gorzką czekoladą. I chyba właśnie to jest w mazurkach najfajniejsze — nieograniczone pole do popisu! A więc bawcie się przepisem i stwórzcie idealne wielkanocne ciasto. ;) * SKŁADNIKI Ciasto: 180 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki niebieskiego maku 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli morskiej Konfitura

Food Square
Tarta kakaowa z białą czekoladą i jajeczkami 143

Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa. Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie. Przygotowanie: Składniki: ciasto na formę ok. 30 cm: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 duże jajo, 2 łyżki kakao, 1 łyżka cukru, opcjonalnie 2 łyżki wody, szczypta soli, masa(...)słodkiej śmietanki 30%, 200 g białej czekolady, 10 g żelatyny (3 płaskie łyżki), 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: czekoladowe jajeczka, 30 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem

Moniki Smakołyki
Sernik z tofu 124

zaskoczeniem odkryłam fakt, że to ciasto jeszcze nie pojawiło się na blogu, choć ze wszystkich rodzajów wegańskich serników wydaje się być najprostsze w przygotowaniu. Sernik z tofu, nazywany pieszczotliwie przez niektórych tofurnikiem, najbardziej zbliżony jest swoją fakturą do zwykłego sernika, ponieważ na pierwszy rzut oka twaróg i tofu to kulinarne tworzywa bardzo do siebie zbliżone. W pewnym sensie tak jest(...)naturalne tofu posiada mdły sojowy smak. Trzeba będzie go więc odpowiednio doprawić. Z odsieczą przychodzi nam sok oraz skórka z cytryny i to dość spora jej ilość, która nada ciastu odpowiedniego wigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi

Roślinna - blog wegański
Amarantusowa szarlotka z budyniem 156

Amarantusowa szarlotka z budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto:    500 g mąki amarantusowej prażonej    250 g margaryny    2 jaja    16 g cukru wanilinowego    2 łyżeczki proszku do pieczenia    1/2 szklanki cukru  brązowego    3 łyżki śmietany jogurtowej 10% Na masę(...)cytryny    800 ml mleka    4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość mleka (u mnie miał być

peggiwkuchni
Rolada we wzorek z bitą śmietaną i galaretką 160

SKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka ciemnego kakao bita śmietana 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu pomarańczowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny niebieski barwnik spożywczy kostka z galaretki 2 pastelowe galaretki o smaku pinacolada 2 szklanki wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA      Rozpuścić(...)galaretki. przelać do prostokątnego pojemnika. Kiedy stężeją, pokroić w kostkę. ciasto      Ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Odlać pół szklanki ciasta, dosypać do niego kakao i wymieszać. Na blachę z piekarnika (!) położyć papier do pieczenia.  Przelać ciemne ciasto do szprycy

Przepisy Kulinarne
Makowiec pod kokosową chmurką 133

Bardzo smaczne wilgotne ciasto makowe z kokosem.  U mnie blacha znikła w jeden dzień. Składniki: ( mała blacha ) Ciasto: 1, 5 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru  130 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa Makowa i pianka kokosowa 4 białka 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru Masa makowa własnej roboty, albo wersja(...)leniwych 1 puszka maku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco do blaszki. Do naszej masy makowej dodajemy dwa ubite białka łącząc delikatnie i starannie. Wykładamy na kruche ciasto. Pozostałe dwa białka ubijamy

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania