ciasto - 160969 przepisów (strona:1299/10732)

Kruche ciasto z rabarbarem 181

Rabarbarowe ostatki. Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem. Odrobinę zdrowiej? Składniki: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 3 żółtka kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1słoiczek dżemu truskawkowego 5-6 lasek rabarbaru Wykonanie: 1. Mąkę i cukier puder zagnieć z żółtkami i zimnym pokrojonym na małe kostki masłem. 2. Ciasto wyrabiaj szybkimi energicznymi ruchami. Kruche nie lubi ciepła i długiego ugniatania(...)przeciwienstwie do ciasta drożdzowego. 3. Uformowaną z ciasta kulę schłodź w zamrażarce przez pół godziny lub w lodówce przez 2-3 godziny. Ciasto możesz zrobić dzień wcześniej i przechowywać w zamrażarce lub lodówce. 4. Formę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną. 5. Podziel ciasto na dwie części mniej więcej w stosunku

Fiolka w kuchni
Bezglutenowy spód do pizzy {v, gf} 170

dawna. Są czasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego(...)Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i lekko gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej? Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej pracy niż w przypadku normalnego, glutenowego ciasta, ale niezbędny

Fill The Bowl
Słodka tarta z rabarbarem 141

Nieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru mrożonego. M.in. dlatego(...)staram się zawsze na wiosnę zamrozić pewną jego ilość. Rabarbar sam w sobie jest dosyć kwaśny, jednak w połączeniu z kruchym ciastem oraz lekkim osłodzeniem piany, wszystko idealnie się komponuje. Gdyby jednak komuś było za mało słodkiego smaku, można dodać odpowiednio więcej cukru do piany. Słodka tarta z rabarbarem 2016-06-15 13:32:11 Bardzo prosta, ale efektowna tarta

Kulinarna Pokusa
CiAsTo mAślanE z MaliNami pOd cZekOladoWą PiankĄ 201

Składniki: CIASTO: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 kostka zimnego masła 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia MASA MALINOWA: 500-600g malin 1 opakowanie budyniu waniliowego szklanka wody PIANKA KAKAOWA: 4 białka 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 2 łyżki wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: masło, cukier oraz żółtka siekamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy(...)ciasto ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej mokrą niż standardowe kruche ciasto.  Gotowe ciasto należy wstawiamy do lodówki na min 30 minut  w międzyczasie przygotowujemy formę do pieczenia i ustawiamy piekarnik na 180*C maliny myjemy, zalewamy połową wody, w pozostałej rozpuszczamy budyń, wszystko podgrzewamy aż zgęstnieje, a maliny się rozpadną białka ubijamy z cukrem na pianę, kakao

Luźna Kuchnia
Tarta szarlotka pod bezą 164

Kawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość    tylko dogodzi. TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna,  słodka i zapachem kusząca.  Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna.  Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje. Składniki: ciasto na formę o średnicy 30 cm : 2 żółtka, 250 g mąki(...)nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego, 300 g marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem

Moniki Smakołyki
Aromatyczny murzynek z marmoladą 235

Uwielbiam szybkie ciasta. Takie, które w dowolnej chwili i bez większych problemów można przygotować z ogólnodostępnych składników. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na aromatycznego murzynka z marmoladą. Ostatnio mam dość ciężkie dni… i noce – „ach to ząbkowanie mojego synka”. A co najlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną z nich(...)jest słodka chwila relaksu z ulubionym kawałkiem ciasta. A do tego ten zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia… mniam… Nic tylko piec, a potem jeść ze smakiem. Polecam Wam ten przepis. * Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki. Podaję go z moimi zmianami. Składniki: (u mnie kwadratowa tortownica 24×24) 1 jajko 2 1/2 szklanki

Słodkie okruszki
łaciaty biszkopt z truskawkami 193

następnie żółtka. Powoli wlewamy masło, cały czas miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ok. 2/3 ciasta przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia samo dno) a do pozostałej część cista dodajemy kakao, mieszamy. Na wierzch jasnego ciasta wykładamy „kupkami” ciemne ciasto i układamy truskawki. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowy i wegański spód do pizzy. 127

czasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Tak bardzo(...)marzyłam o przepisie na pizzę idealną i tak bardzo cieszę się, że w końcu się udało! Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej

Fill The Bowl
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 135

truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka(...)Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z truskawkami 153

Miało być tak pięknie i pysznie..a wyszło całkiem inaczej...ale tak to jest jak za szybko wylewa się na ciasto  galaretkę i galaretka wsiąka w ciasto..w sumie kiedyś robiłam takie ciasto i specjalnie wlewałam galaretkę do ciasta.Ciasto zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę...u mnie truskawki dopiero zaczynają dojrzewać, więc za dużo ich nie miałam..Pomysł(...)takie ciasto znalazłam  tutaj. Truskawkowe słodkości można podziwiać u : cdn. 1,5 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej 6 jajek  cukier waniliowy 5 dkg masła  1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  truskawki ok. 1 kg 1 galaretka truskawkowa [ mnie kiwi] Truskawki umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzącej wody, odstawić

Moje domowe kucharzenie
Ryba w puchatym cieście 158

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Lubię te "puchate ciasto" i u mnie sprawdza się nie tylko w przypadku ryb. Podobnie robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje!   1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko(...)łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. (Mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego

Di gotuje
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 129

Ciasto na pierożki ze szpinakiem przygotowałam i małe krążki powycinałam. Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam.  Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam, tymianku, pieprzu i kiełków brokuł dodałam.  Takie pierożki  z pasztetem smakują genialnie i wyglądają niebanalnie. Składniki: ciasto: 1 jajko, 250 g maki pszennej typ 500, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)garście), ponadto: 260 g pasztetu dworskiego, 50 g kiełków z brokułów, ziarenka kapary, masło klarowane, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól do wody, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Szpinak miksujemy blenderem z olejem rzepakowym. Mąkę, sól, 100 ml letniej wody łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.  Następnie dodajemy szpinak, zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite gładkie

Moniki Smakołyki
Calzone 161

wynos, genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka

Proste-przepisy.pl
Wspaniała, domowa Pizza 134

rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka

Proste-przepisy.pl
BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami 200

buchty wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 442 kcal | 9 g białka | 76 g węglowodanów | 12 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW NA CIASTO (5 min) Mleko oraz jajko wyciągamy z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę dokładnie myjemy i oblewamy wrzątkiem, a następnie(...)ścieramy z niej skórkę na najmniejszym oczkach tarki. Pamiętajcie, aby ścierać jedynie wierzchnią, żółtą warstwę skórki – biała część jest gorzka i sprawi, że ciasto na buchty też będzie miało gorzkawy posmak, czego chcemy uniknąć. 2. ZACZYN DROŻDŻOWY (5 min + 15 min) Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do dużej miski (będziemy w niej później wyrabiać ciasto). Wsypujemy 1 łyżkę cukru, wlewamy

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania