ciasto - 160969 przepisów (strona:1307/10732)

francuskie paluchy z cynamonem 134

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Ciasto rozwijamy. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem i posypujemy mieszanką wierzch ciasta. Całość delikatnie przyklepujemy. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy paseczki

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu 152

jeśli spróbujecie, również zakochacie się w tym smakołyku! :)  P.S. Mój Mąż nie znosi kokosu, ja z kolei uwielbiam, zobaczcie jaki znalazłam sposób na przemycenie go do każdego ciasta - patent został zaakceptowany! :) Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu   Składniki: 500 g mąki (ja użyłam 300 g mąki zwykłej i 200 g mąki kukurydzianej - stąd lekko żółte zabarwienie ciasta(...)jabłkowego przeczytacie dokładnie tutaj ! :) Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli - mieszamy. Następnie wbijamy jajka (w temp. pokojowej) i dodajemy masło oraz jogurt naturalny. Ugniatamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i elastycznie, odkładamy do lodówki na 15 minut.  W tym czasie blachę smarujemy masłem i obsypujemy.... grubą warstwą wiórek kokosowych! Wspaniale otoczą ciasto i dodadzą szarlotce

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Jabłecznik z bezą i migdałami 200

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje.  SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml(...)wody, 1,5 łyżeczki cynamonu, Beza: 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 30g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym 175

Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny. Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto. Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło sie upiec w zwykłej tortownicy.  Ja mam na szczęście małą ok 19 cm tortownicę, wiec miałam w czym upiec ciasto.  Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było(...)dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok 45 minut. Krem ( składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta) małe

AZgotuj!
Bananowy kopiec 194

Bardzo pyszne ciasto do kawy lub herbatki, moja rodzinka uwielbia takie ciasta. Następnym razem przekroję ciasto i przełożę kremem, dlatego że ten kopczyk, bardzo się kruszy. Do śmietany też nie dałam cukru pudru, aby nie była za słodka(...)cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach  28 cm, piec 35 minut w 175 stop, ostudzić Łyżeczką wydrążyć środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość

Kuchnia Danusi
domowe sajgonki z kurczakiem 2347

składniki na ciasto (ok. 16 szt): 500 g mąki 50 g masła, miękkiego 1 jajko 2 żółtka 250 ml wody, gorącej 1 łyżeczka soli dodatkowo: 2 łyżki mąki 1-2 łyżki wody wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz masło i siekamy nożem. Dodajemy jajko oraz żółtka i siekamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, siekamy nożem a następnie zagniatamy(...)gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 15 min. aby odpoczęło (ciasto można przygotować dzień wcześniej, wtedy wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce). Gdy mamy gotowy farsz, cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kwadraty o wymiarach 14 cm x 14 cm. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki z wodą. składniki na farsz: ok. 400 g piersi

Domowy Smak Jedzenia
Chleb graham na zakwasie z czarnuszką 166

Chleb upieczony według poniższego przepisu nie rozpada się i nie kruszy w odróżnieniu do jego sklepowych odpowiedników. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść ciasta z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 płaska łyżeczka mielonego kminku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru ok. 400 ml letniej(...)wody łyżeczka czarnuszki Rano wymieszać w dużej misce mąkę, kminek, cukier, sól i zakwas (ciasto z poprzedniego wypieku). Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut. Ciasto będzie miało dość mokrą konsystencję. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin. Po ok. 7 godzinach ciasto zwiększy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy sernik z jabłkami 163

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Sernik z jabłkami - albo szarlotka z serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie(...)Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki kukurydzianej 75g mąki ziemniaczanej 80g masła/margaryny 60g cukru Masa serowa: 500g mielonego twarogu (tłustego) (*) 2 jajka (duże) 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie

Di gotuje
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 172

zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego(...)rozczyn podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić od ścianek misy i tworzyć zwartą, ale mięciutką całość (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłego mleka). Tak przygotowane, dobrze wyrobione

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki 149

korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka- o ile w bułkach pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego(...)dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- jednak jestem strasznym łasuchem i nie lubię długo czekać na kolejną porcję smakołyków- ogrzewam składniki w piekarniku nagrzanym do ok.35 stopni. Do piekarnika daję też zaczyn i ciasto, żeby sobie rosło. Dzięki temu mogę cieszyć się bułeczkami dużo szybciej

Wrzosowa Polana
sernik gotowany z galaretką i ciasteczkami 147

serników".  Na blogu jest już kilka przepisów na gotowany sernik ale taki robiłam pierwszy raz. Do galaretki zamiast owoców dodałam kruche ciasteczka, które dobrze tu pasowały. Takie ciasto najlepiej smakuje po trzech dniach od upieczenia, kiedy blaty kruchego ciasta zmiękną. Oczywiście ten sernik przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku, bo łatwo przechodzi zapachami z lodówki.  *foremka(...)Składniki na ciasto: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mleka skórka otarta z cytryny dodatkowo: 16 kruchych okrągłych ciasteczek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Truskawkowa chmurka 199

ciasto było absolutnym hitem tegorocznych świąt :) Choć nie ma w sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka(...)ziemniaczanej 50g płatków migdałowych posypka truskawkowy maczek Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z kawałkami zimnego masła, cukrem wanilinowym proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy formą i wkładamy na 45 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

DefinicjaSmaku
Rogale marcińskie 113

rogaliki z prawdziwą masą z białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki(...)pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta) Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć

Kubki smaku
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 148

okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury.  Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim dla smakoszy orzechów i jabłek. Jest smaczne i nie za słodkie. Zapraszam... Skala smaku 8/10- placek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto go zrobić dzień przed konsumpcją(...)Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl. mleka

Kubki smaku
Waniliowe ciasto z jabłkiem 112

Waniliowe ciasto z jabłkiem to przepis, który otrzymałam od Teściowej – przepis na szybkie ciasto. Ciasto rzeczywiście było szybkie w przygotowaniu a potem okazało się również bardzo smaczne. Składniki na: Waniliowe ciasto z jabłkiem dwie szklanki mąki 250g masła – jedna kostka 150g serka waniliowego dwie łyżeczki proszku do pieczenia trzy jabłka lub gruszki jedna […] The post Waniliowe ciasto

Magiczny Garnek

Proponowane wyszukiwania