Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną

Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną

Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną

W ten weekend w Janowie Lubelskim odbędzie się coroczne święto kaszy "Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie smakuje z kubkiem mleka i ulubionym dżemem. Przede mną dwa tygodn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Autor

Julianna Bednarczuk

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, kasza, pierogi przepis, pierogi, obiad, kasza jaglana, drożdżowe, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, ciasto z kaszy jaglanej, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, kasza gryczana, pomysł na obiad, jajka na święta

Inne przepisy z Obiad gotowy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.