ciasto - 160969 przepisów (strona:1309/10732)

Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 610

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie porcje, zawijamy w folię spożywczą

Karo in the Kitchen
Piernik świąteczny, przepis pokoleniowy 190

wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać cukier, kakao,miód wszystko wymieszać. Musi się(...)goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość gęste, więc trzeba użyć trochę siły. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C i piec każdą

Kuchnia Pokoleń
Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą 169

stół. Spróbujcie.  Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy

Słodkie okruszki
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie 193

pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto : 450 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 230 ml wrzątku 1 1/2 łyżki oleju (23 g) szczypta soli masło do polania pierogów po ugotowaniu maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania(...)Pierogów z serem  https://www.youtube.com/watch?v=TQc1vAmW3o4 Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciastociasto przygotowałam według tego przepisu Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Do miski wsypuję mąkę dodaję sól , olej i wrzącą wodę Na początku wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy

Uwaga Babcia Gotuje
Faworki bez Smażenia – Pieczone w Piekarniku 152

puder , rum , proszek do pieczenia , szczyptę soli i mieszam łyżką . Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką żeby masło wchłonęło się w ciasto . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut aby ciasto stało się gładkie i elastyczne . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut(...)minutach : Ciasto dzielę na dwie części łatwiej będzie wałkować , ten kawałek który nie wałkuję ponownie zawijam w folię aby nie obsychał . Ciasto kilka razy przerabiam , blat delikatnie posypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam faworki za pomocą radełka o szerokości około 2 centymetrów . Środek faworka nacinam radełkiem i przeplatam ciasto , biorę jeden koniec faworka

Uwaga Babcia Gotuje
czekoladowe ciasto z masą chałwową 346

składnik na ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g kakao 50 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kawę mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się kawy, zestawiamy z ognia i odstawiamy(...)miksujemy do połączenia. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko z kawą i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 22 cm. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 135

Ciasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego  :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki(...)małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron: Pietruszkę  myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy

Moniki Smakołyki
Pizza z sosem serowym i suszonymi pomidorami 124

Przepis na ciasto mam zawsze taki sam i zawsze wychodzi przepyszne :) bez względu czy zrobimy cienkie czy trochę grubsze zawsze będzie chrupiące a nie jak w niektórych pizzeriach jak naleśnik :) nawet spora ilość składników na wierzchu nie spowoduje ,że ciasto sflaczeje i wszystko spadnie na talerz , Polecam(...)zawsze wychodzi , a z podanej porcji będą dwie duże cienkie pizze takie na blachę z piekarnika 40 cm x35 cm Składniki na ciasto : - 500 g mąki chlebowej typ 750 - 250ml letniego mleka - 50 g świeżych drożdży - 1 jajko - 50 ml oleju ,najlepiej rzepakowy - 10 g soli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Sos serowy

Wypieki Rene
Królowa ciast Karpatka 141

Wyrobiłam ciasto na bułki i tak siedzę i myślę co zrobić w te dwie godziny wyrastania drożdżowego(...)porcja na sporą blaszkę :) u mnie to nie problem bo pewnie do niedzieli się zje ale jak macie mniejsze potrzeby to sugeruję zmniejszyć proporcje :) Składniki : Ciasto podałam x 2 ponieważ na taką dużą blachę robię dwa razy blat ,więc potrzebna jest podwójna porcja składników - 1 szklanka wody (250 ml) x 2 - 1 szklanka mąki pszennej

Wypieki Rene
Bułki paprykowo serowe 148

wyszło 7 dość sporych bułek i 12 małych i nie formowałam ich jakoś specjalnie ,jak wyszły tak wyszły i w tym też jest ich urok :) Składniki : Ciasto : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 - 200 ml letniego mleka - 200 ml letniej wody - 20 ml oliwy z oliwek - 10 g soli(...)rozczyn mieszając drożdże z cukrem i częścią mleka, czekamy 10 minut aż wyrośnie, wyrośnięty rozczyn i resztę składników mieszamy z mąkami przez 10 minut robotem lub 15 minut ręcznie, Ciasto po wyrobieniu waży ok 1 kg ,dzielimy je na 400 g i 600 g ,do większej części dodajemy sery i wyrabiamy do połączenia składników , do mniejszej części dodajemy schłodzoną masę

Wypieki Rene
Pierniczki drożdżowe 304

Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą oczyszczoną, wzbogacone o dodatkowy spulchniacz, właśnie w postaci drożdży. Dzięki takiej kombinacji składników, pierniczki są wyjątkowo pulchne i miękkie(...)razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej 1/2 szklanki (około 100g) cukru 2 i 1/2 łyżki (50g) miodu 3 łyżki (60g) śmietany (18% lub 12%) 50g masła 1 jajko 20g świeżych

Smakołyki Bereniki
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 150

Samo wykonanie mało skomplikowane i niezbyt pracochłonne. Bułki niezwykle smaczne i zdecydowanie warte ponownego ich wypieku. Tak prawdę mówiąc, bardziej przypominały miniaturowe chlebki, niż tradycyjne bułeczki - chrupiąca skórka, chlebowe ciasto, a w środku pyszna zawartość nadzienia. Z modyfikacji jakie wprowadziłam, to niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej , zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam(...)dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka - w przepisie oryginalnym była woda 60g masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast dodawać miękkie do ciasta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki

Grunt to przepis!
Piernik z jabłkami i kawą Inką 168

łyżki śmietanki 36% lub serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu) 2 łyżki cukru z wanilią Piernik: Masło/margarynę rozpuścić w garnku (większym - będzie w nim robione całe ciasto), dodać cukier, miód i powidła, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać przyprawę korzenną i kakao, wymieszać dokładnie i zdjąć garnek z ognia. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dolać mleko(...)rozmieszać i wlać do garnka, wymieszać (ja użyłam tu ręcznej trzepaczki). Dodać kawę zbożową, sodę, a następnie mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub włożonej papierem do pieczenia). Piec do suchego patyczka ok 40-50 minut w 175*C.  Jabłka: Jabłka pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka, dodać

Kto ugości moich gości?
Ciasto "Orzech Włoski" 184

Zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie do tej pory pojawiły się na blogu! Kruche, miodowe blaty ciasta idealnie łączą się z delikatnym i puszystym kremem budyniowym. Całość polana dwoma rodzajami czekolady i udekorowana orzechami. To ciacho robiłam już wiele razy i za każdym razem smakuję wybornie! Polecam w szczególności na święta :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach(...)24x35 cm)   Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 150 g masła 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka   Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 90 g masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki miodu   Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe 4-5 łyżek cukru 800 ml mleka 250 g masła   Dekoracja

Nastoletnie Wypiekanie
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 191

jest znana z tego, że lakier do włosów mogłaby mieć dożylnie podawany to ja z takiego zamiłowania do kawy. Jakież było zdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat(...)tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

greenscarf

Proponowane wyszukiwania