urodziny i zawsze staram się z tej okazji organizować przyjęcie dla znajomych i rodziny. Jak przystało na przyjęciu nie może zabraknąć łakoci :). Tym razem w słodkim menu znalazły się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem(...)kogo: dla poszukujących łatwego przepisu dla fanów ciasta francuskiego dla kochających wszystko co jabłkowe Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (może być też zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć
Mania WypiekaniaCiasto drożdżowe to czasami prawdziwa oto przykłady problemów i powodów nie wyjścia nam ciasta drożdżowego: Problem / Powód CIASTO NIE WYSZŁO - prawdopodobnie płyn, który został użyty do rozczynu był zbyt gorący, bądź dodano za dużo tłuszczu CIASTO SIĘ KRUSZY - ciasto było za krótko wyrabiane co spowodowało nadmierne kruszenie CIASTO DROŻDŻOWE OPADŁO PODCZAS PIECZENIA - ciasto zostało odstawione(...)zbyt długi czas co spowodowało ,ze zrobiło się za pulchne. CIASTO JEST ZA SUCHE - powodem może być zbyt duża ilość mąki DROŻDŻOWIEC JEST WILGOTNY - Ciasto za krótko rosło przed pieczeniem
W Moim Magicznym Domuminut lub do spienienia. Dodać masło, mleko pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki, wsypując stopniowo i wciąż mieszając, aż powstanie klejące ciasto. Wyjąć je następnie z miski na stolnicę oprószoną lekko mąką i wyrabiać 8-10 minut lub do chwili gdy stanie się gładkie, elastyczne i dość miękkie. Jeśli za bardzo się(...)klei, dosypać mąki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem dużej miski i poruszać nim na wszystkie strony, by się natłuściło. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1,5h lub do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pozbawić ciasto nagromadzonego powietrza, po czym przełożyć je na oprószoną stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Ułożyć ciasto dłuższym bokiem
Prosto i Smacznie z AnetąPiotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", którą zresztą bardzo polecam ;-) SKŁADNIKI Na podmłodę 200 ml wody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto 200 ml letniej wody 10 g drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo mąką pszenna chlebowa typ 750 do podsypywania stolnicy i rąk WYKONANIE Dzień(...)fermentacji. W dniu pieczenia bułek. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski. Dodać mąkę, sól, podmłodę i wymieszać. Ręce i stolnicę posypać mąką i zagnieść ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja początkowo zagniatam ciasto w dużej misce, później na stolnicy, ale można w tym celu wykorzystać również blat kuchenny. W początkowej fazie zagniatania ciasta, niezbędne
Passions hobbies lifegalaretka wiśniowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka pokroić w kostkę z pomarańczami, wymieszać z cukrem i budyniem jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 3/4 ciasta na cieście rozsypać owoce i rozsmarować resztę ciasta piec(...)okołoo 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, galaretkę wsypać do zimnej śmietany 30% i ubić na sztywno, rozsmarować na cieście i posypać kolorową posypką - ciasto jest wilgotne, smaczne, aromatyczne..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut(...)pienić – będzie wiadomo że są silne i pracują. W dużej misce przesiewamy razem mąkę, sodę, sól, dodajemy jogurt i olej lub rozpuszczone klarowane masło. Wlewamy spienione drożdże i mieszamy ciasto. W miarę potrzeby dodajemy tyle wody, by było miękkie i elastyczne, ale nie lepiące. Zagniatamy ciasto na stolnicy lub blacie przez około 7-8 minut, aż będzie miękki, gładkie
Karo in the KitchenPrzepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja(...)mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek (L) 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki ciemnego kakao sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania
maniapieczeniażeglarkę przystało! :) Za Wasze zakrętasy też będę trzymać kciuki. Wyjdą na pewno pięknie! :) Dla ułatwienia zamieszczam w przepisie link do filmu z "instrukcją obsługi." :) Skorzystałam z własnego przepisu na ciasto drożdżowe, które jest wyśmienite i bosko się z nim pracuje. Podawałam go już przy okazji rwanych bułeczek, jednak przypomnę Wam je jeszcze raz: Składniki na 25 bułeczek (wielkości muffiny(...)soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka mielony cynamon mielony kardamon brązowy cukier masło do posmarowania ciasta Wykonanie: Podgrzej w rondelku mleko do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże oraz oba cukry, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. W tym czasie
Garniec Magaliewyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki „. Pizza z salami i rukolą. Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki(...)Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże – wyrabiamy robotem z hakiem na gładkie, elastyczne ciasto ( ok. 10 minut). Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Ciasto przygotowałam z podwójnej porcji
mojewypiekiinietylkoZawsze bardzo podobały mi się ciasta i babeczki z niespodzianką w środku, zazwyczaj jednak sposobem na kształt, który widzimy po przekrojeniu (np. serduszko) było wycięcie go foremką z gotowego ciasta – w sumie nic trudnego, ale ma to jedną wadę: babeczkę trzeba kroić z odpowiedniej strony, żeby rzeczywiście natknąć się na serduszko (a nie bezkształtny kawałek kolorowego ciasta). Z okazji(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być zupełnie zimne, ale łatwiej je rozkruszyć kiedy nie parzą w ręce. Kruszymy babeczki na drobne kawałki, dodajemy
CiastkozercyOprócz ciast z owocami lubię również takie z nutką alkoholu. To ciasto zrobiłam z kremem adwokatowym na czekoladowym spodzie i z bitą śmietaną. Ciasto długo utrzymuje świeżość a jeśli ma być na imprezę można go śmiało zrobić dzień wcześniej. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku(...)żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa: 50 ml adwokatu 0,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubite na sztywno
Ala piecze i gotujepewnością już o niej zapomniała. Warto odświeżyć zapomniane smaki i w kilka chwil usmażyć chrupiące ciasteczka. Na początek jednak kilka bardzo ważnych technicznych rad, bez których ani rusz. 1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie(...)się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki. 2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć, jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić. 3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem: 1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy do całkowitego połączenia
KuchcikoweLoveBardzo smaczne i chrupiące faworki przygotowane jedynie z trzech składników! Piwo, żółtka i mąka pszenna, oto tajemnica najsmaczniejszego kruchego ciasta jakie jadłam. Warto przygotować je właśnie dziś, w tłusty czwartek. Według mnie jest to najsłodszy dzień w roku, jedyny taki kiedy wszystkie diety i przekonania możemy bez wyrzutów porzucić w kąt i cieszyć się słodkim smakiem pączków, faworków i innych(...)cukier puder do posypania faworków W naczyniu z miarką umieszczam żółtka i dopełniam piwem do 250 ml łącznie (nie liczę piany). Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka i piwo. Ciasto dokładnie wyrabiam przez kilka minut na gładką masę. Następnie wałkuję ciasto, składam na pół, ponownie wałkuję i składam. Postępuję tak kilkukrotnie by wtłoczyć do ciasta jak największą ilość powietrza
Mango PapajaBardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia pączków hiszpańskich w domu. Użyłam margaryny bezmlecznej i samych żółtek, aby starszy synek także mógł je jeść. Jedyny minus to taki, że nie miałam szprycy do ciast i kształt pączków nie wyszedł rewelacyjny(...)smak owszem! 1 szklanka wody 1/3 kostki margaryny bezmlecznej 1 szklanka mąki szczypta soli 5 żółtek (można dać 1-2 więcej, bo ciasto wyszło gęste i ciężko je było wycisnąć ) lukier (przepis - tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wodę wlać do niewielkiego garnka, dodać margarynę i mieszać, aż woda się zagotuje a margaryna roztopi. Następnie wsypać mąkę i mieszać energicznie. Mąka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie