pewno znacie takie ciasta jak bardzo popularna „Malinowa chmurka” lub jej odmiana, dopiero zdobywająca swoich wielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką(...)czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej niż jedna forma do pieczenia). Bardzo polecam zrobienie ciasta na Boże Narodzenie, bowiem właśnie wtedy dostaniemy najlepsze – bo najsłodsze i najbardziej soczyste – pomarańcze :) Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 30 g cukru pudru 3 żółtka
MyCookBook.plSzarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem, że miała w tym swój ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne(...)śmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki śmietany Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego
Ania i Marcin gotująrodzynek 3/4 szklanki orzechó włoskich 1 łyżeczka nasion kminku Wykonanie: w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki, a ciasto podwoi objęrość. Trwa(...)godzin hojnie posyp blat mąką. Skrobakiem wyjmij ciasto z miski w jednym kawałku. Przy pomocy skrobaka zagarnij brzegi ciasta do środka. Umieść ciasto na ściereczce obficie posypanej mąką. Rogi ściereczki zwiąż luźno i umieść ciasto w ciepłym miejscu do wyrościęcia na 1-2 godzin. Jest gotowe, gdy podwoi objętość. Ewentualnie sprawdź pakcem, czy jest wyrośnięte bardzo ostrożnie przełóż ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć, ale kto w ogóle by próbował? ;) Polecam! Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka(...)szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 225 g miękkiego masła Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, jajko,cukier i sól rozetrzeć między palcami. Wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników, powinno zostać lepiące. Uformować prostokąt, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
Domowa cukiernia Ewyszaleństwo, bo ma kształt rogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama(...)farsz potrzebujemy: – szklanka białego maku – 2 szklanki okruchów biszkoptowych – 1/2 szklanki cukru – 120 g orzechów włoskich – 60 g rodzynek – 400 g masła na ciasto potrzebujemy: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 jajek – pół kostki drożdży – 1/2 szklanki cukru – szklankę ciepłego mleka (3,2 %) – 2 łyżki masła
Szybko Tanio SmacznieCiasto, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. W połączeniu z czekoladą tworzy rewelacyjny i można powiedzieć zdrowy krem. Na wierzchu czerwone ziarenka granatu, które dodają soczystości i do tego ładnie wyglądają :) Smaczne ciasto, które szybko się robi i co ważne nie wymaga pieczenia. Bardzo polecam! 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 50g masła 1/4 szklanki(...)jaglanego. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę kremu. Przykryć herbatnikami. Odstawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać ziarenkami granatu. Wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , DLA DZIECI Tagged: czekolada , granat , herbatniki
https:KKuchniaMniamszklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - esencja migdałowa Dodatkowo: - 12 dużych, dojrzałych śliwek - 8 łyżek wiórków kokosoweych - 4 do posypania ciasta przed ułożeniem owoców i 4 do posypania na wierzch kruszonki - kruszonka ( przepis na blogu ) - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Umyte śliwki pozbawiamy pestek(...)ćwiartki. Łączymy składniki kruszonki, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki. Ja zawsze robię kruszonkę na zapas. W tym przypadku miałam już gotową w zamrażarce. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Ponieważ maślankę wyjęłam prosto z lodówki – podgrzałam ją w mikrofali. Przygotowujemy dwie miski – jedną na składniki suche, drugą – na mokre. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy
mojewypiekiinietylkoCiasto typowo jesienne: miód, orzechy, powidła. Bardzo lubię wypieki z warstwą orzechów w miodzie na wierzchu, zwłaszcza te przełożone jeszcze dodatkowo kremem. To ciasto nadaje się do długiego przechowywania, ale jeśli użyjecie prawdziwego miodu to ciasto upieczcie kilka dni przed podaniem, bo będzie bardzo twarde. Ja upiekłam je we wtorek a w piątek było jeszcze ciut twarde. Ciasto na miodzie(...)wymagało tak długiego leżakowania. *mała blaszka 23*23 cm (można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBörek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić. Swego rodzaju turecki fast-food. Przygotowuje się go z ciasta filo jak wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie(...)czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso
Sztuka gotowania w/g Samirywypalić się z pomysłami na nowe smakołyki. Z okazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny(...)Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem
Zakątek rozkoszy kulinarnychwypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego kominka i ciepłej, puszystej kawy z żółtkiem. Kojarzy(...)się z rustykalnym klimatem i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Najważniejsze w szarlotce są jabłka, ich smak musi być słodki i jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki
Kuchnia Pani WiosnySzarlotka , chyba każdy z nas ją zna i lubi. Ciasto absolutnie kojarzące mi się z jesienią, pyszną kawą i ciepłym domem. Jesień to w Polsce sezon na pyszne jabłka, pełne witamin, dlatego dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa(...)konfitura z czerwonej porzeczki. Składniki na ciasto: 220 gram mąki owsianej 150 gram masła 1 jajko Garść jagód. Masła jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu cynamon Przygotowanie: Jabłka obieram i kroję w kawałki. W rondlu rozpuszczam masło i miód dodaję pokrojone jabłka i duszę do miękkości, aż zrobi się masa, na końcu doprawiam do smaku cynamonem
Pause Gotowanie!Czebureki - (krym. çüberek) — to pierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego(...)Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto bez jajka stało się totalnym faworytem. Nadzienie musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest
sierotka maRysia w kuchniwypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)szklanki cukru 2 łyżki wody 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej
https:KKuchniaMniamRoladki, które dziś prezentuję są prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na żółte ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany(...)płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki szpinaku zblendowanego szczypta soli Składniki na pomarańczowe ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka czerwonej pasty crry szczypta soli Składniki nadzienia: 400 g serka śmietanowego delikate 9 plasterków szynki
Podróż w kulinaria