ciasto - 162258 przepisów (strona:1324/10818)

Tarta z kurczakiem i brokułami 358

Kolejny raz zabrałam się za zrobienie tarty na słono. Poprzednia nie była zła ale chciałam żeby kolejna była jeszcze lepsza. Przepis na ciasto lekko zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Tarta wyszła znakomita. Tartę zrobiłam przy okazji wizyty u znajomych   Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli   Składniki(...)kurczaka - 1/2 cebuli - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 1/2 szklanki śmietany - sól, pieprz, bazylia, oregano - 1 łyżka masła lub oliwy - ser żółty   W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem wyrabiałam go w robocie, żeby było szybciej. Wrzucamy mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki

Kuchenne Wariacje
Ciasto Shrek 228

Dzisiaj mamy dla Was kolejne proste ciasto, do którego nazwa przykleiła się od sympatycznego (hym… ) bohatera kreskówek z racji jego częściowego koloru czyli Shreka Jest to ciasto składające się z kilku warstw ale nikt nie powinien mieć problemu aby je złożyć w całość. Co prawda w tej opcji musimy użyć piekarnika (w przeciwieństwie do takiego 3bit(...)opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 opakowanie delicji Składniki na wykończenie ciasta: - 1 i 1/2 opakowania galaretki kiwi - 500 ml gorącej wody Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek

Kuchenne Wariacje
Mazurek orzechowo kajmakowy 141

Święta tuż tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm(...)20cm. Najpierw ciasto. Przesiewamy mąkę a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) blendujemy orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane orzechy mieszamy z mąką. Następnie siekamy z masłem (my masło ścieramy na tarce na grubych oczkach) a na koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zargniatamy to momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy

Kuchenne Wariacje
Krajanka owsiana z rabarbarem 231

Krajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę Was dodatkowo zachęcać do wypróbowania wersji owsianej z rabarbarem. Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza(...)niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika. Krajanka owsiana z rabarbarem Składniki: 100g mąki pszennej 50g płatków owsianych górskich 50g otrąb owsianych 120g masła 50g domowego

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z bitą śmietaną i sharonem 140

Bardzo lubię smak dojrzałych owoców kaki, więc kiedy tylko udało mi się spotkać je w rozsądnej cenie, pozwoliłam sobie na zakup większej ilości. Wspaniale skomponowały się ze smakiem kruchego ciasta i bitej śmietany :) Składniki: CIASTO: 220 g mąki krupczatki + zwykła mąką pszenna do podsypania 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka (białka zamroziłam do wykorzystania przy innej okazji(...)lubimy mniej, czy bardziej słodko 2-3 owoce kaki posypka czekoladowa Wykonanie: Mąkę dokładnie posiekałam z zimnym masłem, wymieszałam z przesianym cukrem pudrem, a następnie dodałam żółtka. Najpierw zarobiłam ciasto czubkiem łyżki, a następnie szybko wyrobiłam dłonią. Ponieważ składniki nie bardzo chciały się połączyć, dodałam troszeczkę śmietany. Kulkę ciasta zawinęłam w folię i na godzinę włożyłam do lodówki. Przygotowałam foremki

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z serków homogenizowanych 165

często stosuję :) Polecam serdecznie - bardzo smaczne ciacho. Jak widzicie na zdjęciu poniżej - nie można się powstrzymać:) Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm): Na ciasto jasne: 2 szklanki mąki * 3 żółtka 1/2 kostki masła (100 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto ciemne: połowa składników jak wyżej + 2 łyżki kakao Na masę serową: 4 serki(...)homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej zrobić to w mikserze z mieszadłem do ciast o gęstej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 193

działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego(...)rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało

Domowa Cookierenka Agi
Wielkanocne ciasto marchewkowe 137

Najlepsze ciasto marchewkowe na świecie! Wcale nie oszukuję :) Przekonajcie się sami - gwarantuję, że będziecie celebrować każdy jego kęs, a smak na dłuuugo zachowa się w Waszej pamięci :)  Ciasto nie jest za słodkie, jest puszyste, wystarczająco wilgotne, ale nie zbite i ciężkie, no i przede wszystkim jest łatwe w przygotowaniu. Tutaj akurat w świątecznej odsłonie, ale można je przygotować(...)każdej porze roku. Zatem do dzieła :) Składniki: Na ciasto: 2 szklanki * mąki 2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego) 1 szklanka oleju 4 jajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną o pojemności 250 ml Na masę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka

Domowa Cookierenka Agi
Tarta ze szparagami 168

Jakiś czas temu zamieściłam przepis na tartę z pieczarkami , dziś zapraszam na pyszną tartę ze szparagami. Ich wspólny mianownik to uniwersalna baza - ten sam przepis na ciasto kruche i masę serowo-jajeczną. Zmienia się tylko główny składnik, no i oczywiście smak :) Polecam eksperymenty z tartą - modyfikujcie składniki wg własnych upodobań i odkrywajcie nowe smaki :) Składniki (na formę(...)Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli  150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka lub jogurtu naturalnego Nadzienie: 2 pęczki szparagów (1 kg) 12 szt. suszonych pomidorów (nie z zalewy) 1 cebula 4 jajka 2 opakowania (300 g) naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten ) kilka gałązek świeżego tymianku szczypta pieprzu cayenne (można pominąć

Domowa Cookierenka Agi
MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 160

pyszny! Poza tym to mój pierwszy mazurek, a jak wiadomo - człowiek uczy się na błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia   jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić(...)można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia

chili & sugar
maślankowe z truskawkową górą 138

się żyć, prawda? :) Lato chyba jest już coraz bliżej :) Aby trochę mu pomóc upiekłam dzisiaj ciacho z truskawkami. Może lato się na nie skusi i szybciej do nas przyjdzie? ;) Ciasto jest wilgotne, jak to ciasta na maślance, ale lekkie. Słodkie. I truskawki na wierzchu jako "wisienka na torcie". A może bardziej pasowałoby określenie "truskawka na torcie"? ;) Po pierwszym kęsie ciasta(...)poczujecie jakby już były wakacje! CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI źródło przepisu: pieczarkamysia (podaję przepis z moimi zmianami) // tortownica 22 cm ~1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~200ml maślanki (można użyć o smaku truskawkowym, ale ja wybrałam zwykłą) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~2 jajka ~2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 szklanki oleju

chili & sugar
razowe ciasto z gruszkami i prawdziwą wanilią 140

Już od dłuższego czasu widziałam to ciasto w mojej głowie, jednak upiekłam je dopiero dziś. Zrobiło furorę wśród domowników, ale nic w tym dziwnego. ;) Jest cudowne! Lekko wilgotne, nie puszyste, a zbite i sycące. Ma w sobie pyszne, słodkie gruszki i aromat wanilii, który uwielbiam. Samo ciasto również jest słodkie. Ach, po prostu pyszne! Idealne na jesienny deser, w towarzystwie(...)filiżanki kawy lub herbaty ;) WANILIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22 cm ~130g mąki pszennej ~130g mąki pszennej razowej ~150g cukru (polecam trzcinowy) ~4 jaja ~1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~gruszki, najlepiej miękkie - ilość zależy od wielkości. Ja użyłam pięciu gruszek, o wadze średnio 150-170g każda

chili & sugar
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 149

Ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Jest proste, nie wymagające i co najważniejsze - smakuje nieziemsko :) Nie jest suche, lecz lekko wilgotne. Jabłka i migdały tworzą ciekawe połączenie, a na górze ciasta znajduje się cuuuuudna, chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon(...)jabłka trwa! CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // blacha 20x25cm składniki w temp. pokojowej ~2 szklanki mąki pszennej ~200g masła ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam płatki migdałowe w młynku do kawy) ~1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego ~2 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże jajka ~70ml mleka (roślinne także się sprawdzi, ja użyłam sojowego

chili & sugar
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 127

bochenka zrobić kilka/kilkanaście małych okrągłych bułeczek. Może kiedyś tak właśnie zrobię. Zaczyn: 90 g mąki 55 ml wody 7 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto na chleb: cały zaczyn 500 g mąki pszennej 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego Tygrysia skorupka(...)soli 120 g mąki ryżowej Robimy zaczyn: do miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut. Potem dodajemy pozostałe składniki na zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Ciasto chlebowe: do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Miksujemy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodajemy olej, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy

Marder&Marder Manufacture
Bułgarski chlebek - słonecznik 118

wiem czy w Bułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo(...)roztopionego masła kilka łyżek sezamu do posypania (lub słonecznika) roztrzepane żółtko do posmarowania Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Drożdże instant możemy zastąpić 40 g świeżych drożdży, ale wówczas musimy zrobić zaczyn, czyli drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną maki i mleka i zostawiamy na 15 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy resztę

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania