Jakie jest najpopularniejsze ciasto z jabłkami ? Oczywiście szarlotka. U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru(...)łyżki wody 1 lekko ubite białko 5 łyżek dżemu morelowego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut
Kuchnia w opałachmówiąc szczerze, nie widzę absolutnie żadnej różnicy między nim a dniem dzisiejszym. Nastała szarość i uparcie nie chce minąć. Gdzie jest śnieżna zima i kiedy będzie wiosna? Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ok. 200ml wody farsz 200g pokrojonych kostkę ziemniaków (1 duży ziemniak) 150g groszku pestki z połówki granatu 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru 1/2 zielonej papryczki(...)chilli bez pestek posiekanej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminu Sposób przygotowania Do mąki dosypujemy sól i dolewamy wody. Zagniatamy sztywne ciasto. Jeśli wody jest za mało dolewamy jeszcze trochę, jeśli ciasto się za bardzo lepi podsypujemy mąką. Ciasto można zagnieść za pomocą miksera z mieszadłem hakiem, tak jak przy cieście do pizzy. Zagniecione ciasto
W kuchni wieczoremznowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie(...)cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jezeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy
Stare Garyenzymy i inne dziwne dodatki, których celem jest przyspieszenie rozrostu drożdży. Chleby wykonane z użyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem, czy w Polsce można kupić takie drożdże, więc przeliczyliśmy je na drożdże świeże. I tutaj pierwsza rzecz zastanawiająca - do zaczynu(...)szansy na uformowanie kształtnego bochenka i jego wyrastanie w koszyku - upiekłbym placek chlebowy. Mąki też nie chciałem zbyt dużo dodawać, podarowałem sobie również nacinanie chleba. Ostatecznie kulę dość luźnego ciasta chlebowego umieściłem w natłuszczonej szklanej misie żaroodpornej (o średnicy 26 cm) do drugiego wyrastania, i w tej misie chleb upiekłem uzyskując duży, całkiem ładny chleb o fajnym kształcie. Chleb
Grahamka, weka i kajzerkakrucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam ciasto z 1kg mąki, poniżej przepis zmniejszony o połowę. Składniki : - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 17,5g drożdży instant (lub 35g świeżych) - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 200g(...)kwaśnej śmietany - 125g margaryny - 113g masła - 1całe jajko - 1żółtko - 1 jajko dodatkowo do smarowania Dodatkowo: - marmolada twarda Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych rozkruszamy je do śmietany – jedno i drugie w temp. pokojoweji – i od razu dodajemy do mąki
mojewypiekiinietylkoKolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.) Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany(...)użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego 1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany (ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego). 2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy pod nie dłoń, żeby było ją trochę widać
Mała CukierenkaKolejny pomysł na pyszną drożdżówkę. Tym razem zmieszałam standardowy smak ciasta z ciastem kakaowym. Miałam lekkie obawy, jednak po wyciągnięciu z piekarnika a następnie skosztowanie kawałeczka przekreśliło wszelkie wątpliwości ;) Zapraszam na pachnącą, aromatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)poprzedniej wersji, na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy skłądniki na ciasto, ale bez kakao! Następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Po odpowiednim wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy
Zdrowie na języku :Pmozzarelli szczypta oregano PRZYGOTOWANIE: Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy kaszę manną, drożdże i sól. Dolewamy oliwę i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy przez ok. 2 min. Z ciasta formujemy kule i wykładamy na blat oprószony mąką. Ciasto zagniatamy, co jakiś czas podsypując mąką. Ciasto zagniatamy ok. 5 min. do uzyskania elastycznej formy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką(...)myjemy, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Osuszamy ćwiartki pomidorów, kroimy je w kostkę i przekładamy do miseczki. Oliwki kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i formujemy je na kształt prostokąta (ok. 40x30). Z ciastem obchodzimy się bardzo delikatnie, tak aby jak najwięcej powietrza pozostało w cieście. Na przygotowany prostokąt
kulinarnyJaJeśli mieliście okazję skosztować kiedyś ciasta o nazwie Toscakaka (również na blogu http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/07/toscakaka-czyli-skandynawskie-ciasto-z.html ) i przypadło Wam ono do gustu to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto dla fanów orzechowych smaków, z pyszną praliną, która jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Oczywiście bakalie możecie dobrać według własnych upodobań. Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną Składniki: Ciasto: 100 g masła(...)stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 21-22 cm. Pieczemy przez 25-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pralinę
Mania Gotowaniamniej przejmuję. Zobaczymy czy słusznie czy nie :) Dziś mam dla Was przepis który przygotowałam dla Mamy mojego eM. Obchodziła w miniony weekend swoje urodzino-imieniny. Ja postanowiłam wręczyć jej ciasto i upiec TORT. Przygotowałam mój ulubiony, na ptysiowym spodzie, z jesiennymi dodatkami. Muszę przyznać, że wyszedł pyszny i bardzo urodziwy. Po twarzach zgromadzonych mogę wywnioskować, że byli tego samego zdania(...)Przed Wami Urodzinowy Tort Ptysiowy." Składniki na ciasto ptysiowe: 200 g masła/ja użyłam margaryny 2 szklanki wody 2 szklanki mąki 6 jaj Dodatkowo : słoiczek gruszek w syropie 3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropie garść świeżej żurawiny krem budyniowy: budyń 450 ml mleka 100 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania ciasta: Do garnuszka przelewamy
Słodkie Przyjemnościkuchni. Na przykład takie czereśnie, niebawem ich sezon się kończy, więc staram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę. Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!" Składniki : 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko 3 duże garści(...)czereśni żółtko do wysmarowania ciasta 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładamy umyte i wydrylowane czereśnie, które
Słodkie Przyjemnościgóry oświadczam, że tego przepisu sama nie skomponowałam :) Został mi przekazany jako rodzinny sekret idealnego ciasta bratowej - a właściwie jej taty. Ciasto banalne, ale smakowo serio idealne! Słodkie, wilgotne z chrupiącą skórką i owocami. Czego można chcieć więcej od ciasta? A i składniki w każdym domu się znajdą na pewno. Od siebie jedynie dołożyłam ekstrakt, aby ciasto nabrało waniliowego aromatu(...)mnie strzał w 10! Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek! Zapraszam na Proste Ciasto z jabłkami. Składniki : 5 jaj szklanka mąki szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka i je lekko roztrzepujemy - można również ubić je za pomocą miksera, jednak nie za długo. Następnie
Słodkie PrzyjemnościNastępnie dodajemy resztę podgrzanego mleka, lekko ocieploną mąkę ( wstawiłam ją na 2 minutki do piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy(...)miseczki wrzucamy serek naturalny i twaróg, posypujemy go cukrem i miksujemy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do twarogu. Po tym czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto
Słodkie PrzyjemnościNiedzielne ciasto? Świąteczne? A może urodzinowe? Określenie tego wypieku jest trudne, ale stwierdzenie, że jest pyszne to sprawa oczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia(...)ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami? Składniki : 210 g marchewki 100 g jabłka 4 jajka 250 g cukru 250 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao szczypta soli Sposób przygotowania: Na początek ubijam jajka
Słodkie Przyjemnościprzesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza. Składniki : 200 g dyni 90 g cukru 3 łyżki wody 2 mandarynki 3 żółtka 2 łyżki mąki kukurydzianej Łyżka mąki ziemniaczanej 3 białka(...)bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego) Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemności