ciasto - 160969 przepisów (strona:1330/10732)

CIASTO W 8 MINUT – BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 2710

Niespodziewani goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką sytuację! Dziś mam dla Was przepis na super, ekspresowe ciasto ! Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami(...)tylko smakuje obłędnie, ale i tak samo wygląda. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( miseczka/ salaterka o średnicy 12 cm ) CIASTO: * mąka – 6 łyżek * cukier – 6 łyżek * olej – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło

Ostra na Słodko
Pączki z marmoladą z róży i dżemem jagodowym 243

prezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :) Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana.  Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: CIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania 1 szklanka mleka 4 duże jajka 2 żółtka 100 g roztopionego masła 100 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki(...)soli ROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: 30 g drożdży 3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki  letniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam:  marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry

Serce zamknięte w formie pyszności
Knedle ze śliwkami. 111

dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)swojemu!! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić

Kuchnia Beaty
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 187

innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy.  Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą.  Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły(...)mąką. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, i mieszamy by składniki połączyły się w kulę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by drożdże w cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 122

bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie foremki do rurek z kremem.  Niewysokie, 8 cm mają. I postanowiłam je wypróbować. Super są! Składniki: na ciasto: 260 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła (ja dałam margarynę, bo akurat nie miałam masła) 2 łyżki oleju(...)migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać Następnie ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto ma taką konsystencję, że nie ma potrzeby podsypywać blatu mąką Ciasto obtoczyć w oleju i przełożyć do miski - odstawić na godzinę pod przykryciem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto kruche przekładane 106

Zadanie miałam trochę utrudnione, ponieważ wiedziałam tylko, że ciasto składa się z części kruchej, piany z białek, dżemu lub konfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku(...)pieczenia 130 gramów cukru pudru 1/2 słoiczka konfitury jagodowej 3 białka 1/2 szklanki cukru Zarabiamy mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną Dodajemy 3 jajka, cukier puder i zagniatamy. Ciasto ma być mokre Wkładamy do lodówki na godzinę Następnie dzielimy ciasto na dwie części Nastawiamy piecyk na 180 stopni Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru Połową ciasta wykładamy foremkę Nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 175

Piekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali(...)łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 cytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do formy, papier do pieczenia.  Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody

Moniki Smakołyki
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 137

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń  o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń

Przepisy i porady kulinarne
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 139

mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie(...)chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce

Przepisy i porady kulinarne
Precelki półfrancuskie z masą serową. 134

Składniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)smarówkę tłuszcz do blach   Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Pączki 224

kaloryferze). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, ucierać tak długo aż cukier sie rozpuści. Do utartych żółtek dodać mąkę, wyrośnięte drożdże ( prawie pełny garnuszek), sól, rum oraz letnie mleko. Wyrobić ciasto, następnie dodać letnie rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto aby było puszyste ( ja wyrobiłam za pomocą robota). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno(...)przynajmniej podwoić objętość. U mnie ciasto znowu trafiło na stół przy kaloryferze i już po 40 minutach w misce gdzie było ok 1/3 objętości ciasta zrobiła się czubata micha. Z wyrośnietego ciasta formować pączki. Ja obsypałam ręce mąką i wyjełam połowę ciasta, podsypałam troszeczkę mąką bo się troszkę kleiło do silikonowej maty. Rozpłaszczyłam ręką na grubość

Monia miesza i gotuje
Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 280

mój debiut ;) Przepis pochodzi od babci mojej współlokatorki. Aby pączki były mniej kaloryczne i „lżejsze” – dodajemy ugotowane ziemniaki. A żeby nie chłonęły tyle tłuszczu podczas smażenia można do ciasta dodać 20 ml spirytusu rektyfikowanego. SKŁADNIKI: Na około 20 - 25 pączków. Wszystkie składniki POWINNY BYĆ w temperaturze pokojowej. 500 g ziemniaków 100 g masła 100 g drożdży(...)drożdże, dodajemy do nich odrobinę ciepłej wody (lub mleka) i odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. 4. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. 5. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę – wyrabiamy ciasto na pączki. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. 6. Przekładamy uformowaną kulę ciasta do miski, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy

W kuchni Katie
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 292

przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Ilość porcji: 26 (oryginalnie jest podawane 16, ale robiłam nieco mniejsze, takie na dwa kęsy) Składniki: Ciasto: 370g mąki pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru(...)skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz sól. Całość mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn

Kolizje Smaków
Szarlotka tradycyjna 263

Szarlotkę lubi chyba każdy. Dlaczego ? Bo szarlotka to wspomnienie  pysznych babcinych wypieków... Bo szarlotka , to słodycz dziecięcych lat...Bo szarlotka , to najwspanialsze ciasto na świecie ! Też tak uważacie ? W takim razie przepis poniżej jest dla Was :) Składniki:   ( na dużą prostokątną blachę ) 2 i 3/4 szklanki mąki krupczatki ( ewentualnie tortowa ) 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka(...)łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania