ciasto - 162020 przepisów (strona:1337/10802)

Tarta makowa 251

planach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet(...)wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka. Składniki: 275 g mąki tortowej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, szczypta soli, 2 żółtka z jajek L 400 g masy makowej,* orzechy, suszone owoce,** 1 jajko L Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder

Plate of Joy
Tarta z rabarbarem i kruszonką 103

Wszyscy ostatnio pieką ciasta z rabarbarem , nabrałam chęci i ja :)        Zapraszam dzisiaj na tartę z rabarbarem i kruszonką , uwielbiam ten kwaskowaty smak połączony ze słodyczą i nutką kardamonu RAFEX   Na spód ciasta wyłożyłam marmoladę owocową ORZECH   . KTÓRĄ BARDZO POLECAM DO CIAST I CIASTECZEK:)  Składniki : około 4 szklanek mąki 1 szklanka(...)łyżki mąki 1 cukier waniliowy Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać , margarynę , cukier , cukier waniliowy , śmietanę i jajka . Wszystkie składniki wymieszać  mikserem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut. Rabarbar obrać , umyć i pokroić na kawałki , zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Formę do tarty dość dużą wyłożyć papierem

Sama słodycz i szczypta chili
ciasteczkowe lizaki – pop cake 207

składniki: 100 g ciasta (np. biszkoptu, okrawków z ciast) ok. 4- 5 łyżeczek kremu orzechowego – nutella 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju posypka kolorowa, zmielone orzechy ok. 10 patyczków do lizaków lub patyczki do szaszłyków opcjonalnie: 2 łyżeczki wódki orzechowej wykonanie: Ciasto kruszymy na okruszki. Następnie do pokruszonego ciasta stopniowo dodajemy krem czekoladowy, opcjonalnie alkohol i wyrabiamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Strucla z rabarbarem i amarantusem 138

kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich(...)sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody z mlekiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9169

Weselna Dama" to wspaniałe ciasto wzorowane na przepisie Siostry Anastazji. Charakteryzuje je przepyszna masa budyniowa, makowy biszkopt, herbatniki nasączone alkoholem oraz biała czekolada (jeżeli nie przepadamy za białą czekoladą możemy użyć mlecznej lub gorzkiej) - ciasto możemy również przełożyć konfiturą porzeczkową dla złamania słodyczy. Całość  tworzy przepyszny wypiek, który z pewnością warto przygotować w naszych domach. Ciasto "Weselna Dama(...)czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie) ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia (ok. 21 x 28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem.  Mąkę przesiewamy. Oddzielamy

Słodka Strona
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 217

wspominać? Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostatnio książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki: ZAKWAS: 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (około 300 g) 100 g orzechów włoskich(...)lodówki. Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy do dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodajemy składniki na zakwas i mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W DNIU PIECZENIA Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko

Smakowity Blog Kulinarny
Ekspresowa rolada 325

majowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser – ekspresowa rolada z gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym(...)bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 651

ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu(...)ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. nasączenie: 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody 100 ml likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z serkiem 325

Szukasz dobrego ciasta na majówkę? Może spróbujesz szarlotki, ale w trochę innej postaci? Masa twarogowa dodaje jej słodyczy. Polecam! Szarlotka z serkiem Drukuj przepis Składniki kruche ciasto 3 szkl mąki 3 żółtka 1 miękkie masło 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 0,5 szkl cukru 3 białka jaja 1 kostka twarogu 1 serek waniliowy(...)serek waniliowy 0,5 szkl cukru 5 kwaskowatych jabłek cynamon cukier (do posypania jabłek) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawiamy piekarnik na 180*C. Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do miski i zagniatamy. Powinno nam wyjść sypiące się ciasto - kruszonka. Wyklejamy nim dużą, najbardziej typową blachę do ciasta po uprzednim wyłożeniu jej pergaminem. Zostawiamy część ciasta na wierzch, na kruszonkę

CoolinarniePL
Focaccia z oliwkami i pomidorami 157

Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g mąki pszennej + do podsypywania ciasta 1/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 5 pomidorów koktajlowych 5 zielonych oliwek łyżeczka gruboziarnistej soli łyżeczka suszonego oregano(...)listki świeżej bazylii oliwa do skropienia ciasta i wysmarowania formy Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wymieszać z mąką, wodą, solą i oliwą. Wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce i zostawić do czasu podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Formę wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm. Ciasto nakłuć w kilku miejscach

Bullio
Szarlotki w słoikach 161

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, Wykonanie; Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy

Anioły w kuchni
Uszka z mięsem i grzybami 203

rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę(...)wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło

Mama Gotuje
Chlebek "Pita" 106

różnych restauracji jako dodatek do zestawów sałatkowych i innych takich - mowa o chlebku Pita. Może zdjęcie jest niezbyt fortunne ponieważ takie popękane już zostały, a to dlatego, że ciasto przetrzymałam i wyschło troszeczkę jednak w smaku nic to nie przeszkadza. Mają świetną dziurę w środku w sam raz do nadziewania przeróżnymi farszami :) Z podanej ilości mi wyszło 12 bułeczek wielkości(...)oliwy  1 i 1/3 szklanki wody Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody, mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się kleić więc stopniowo dodajemy jeszcze trochę mąki dopóki nie powstanie miękka, jednolita ale nieklejąca się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto

Jedzeniomania
Pierogi z ogononami wołowymi 151

Ciasto na pierogi z żółtkami 600 g mąki pszennej „00” *, 10 żółtek, 40 ml oleju, 2 łyżeczki od kawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego(...)wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki

królestwo garów
Pierogi z perliczki 215

mięso z perliczki gotowanej , Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego(...)ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania