zrobiłam tak pyszny zestaw na obiad, że na kolację zjedliśmy jeszcze raz to samo! Szybciutko zapisuję, bo boję się, że zapomnę, a wtedy Wąż będzie niepocieszony :) Składniki: 600 g mielonej łopatki cielęcej mały por kilka suszonych pomidorów dwie garści kaparów świeża szałwia zmiksowana drobno z oliwą z oliwek- około 2 łyżek jajko (lub jajko przepiórcze) 150-200g szynki
Cytryna&Co.dodaję je jako jeden ze składników ciepłej sałatki albo warzyw z patelni z sosem sojowym. Tym razem występują w roli głównej obok cielęciny, Składniki: 6 dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko lub 3 jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania
Cytryna&Co.lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam na płasko w zamrażarce. Hamburgery pół kilograma mielonego antrykotu lub innej części łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka majonezu - opcjonalnie sól, pieprz łyżeczka czerwonej czubricy - opcjonalnie szczypta kminku - opcjonalnie pimienton - opcjonalnie łyżka oliwy czasami dodaję cząber albo pimienton Mięso
Cytryna&Co.cebula 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju) sól, pieprz i łyżka cukru (przy IO ksylitol) pół litra bulionu warzywnego pół litra wody pół łyżeczki kminku (u mnie mielony) pół łyżeczki kurkumy Pokrojone warzywa podsmażamy przez kilka minut na oliwie, dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem i wodą i gotujemy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dokładamy kapustę
Cytryna&Co.Stąd materiał do wpisu :D Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków 250 g liści szpinaku 200 g pokrojonego surowego, wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli gałka muszkatołowa, świeżo-mielony pieprz sól łyżka masła Myjemy szpinak i podsmażamy na łyżce masła aż wyparuje woda, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu. W osobnym naczyniu smażymy pokrojony, surowy, wędzony boczek
Cytryna&Co.część) 400 g małych, gotowanych ziemniaków garść pomidorków koktajlowych kilka liści szałwii kilka plasterków cytryny 30-50g masła (spory plaster pokrojony w kostkę) chlust oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól himalajska Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Do tego dania
Cytryna&Co.klonowy, z agawy, łyżka dżemu figowego lub śliwkowego) kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów opcjonalnie: cynamon i mielony kminek Podsmaż cebulę i czosnek, chluśnij winem, dodaj cukier i zredukuj. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Możesz też nie miksować, ale dokładnie wymieszać. Można przechowywać
Cytryna&Co.łyżka oleju kokosowego świeży kokos starty na tarce (dzielimy na pół) niewielki kawałek imbiru starty na tarce przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, łyżeczka suszonego czosnku, niewielka papryczka peperoncino, łyżeczka suszonej mielonej włoszczyzny, szczypta cukru kokosowego chlust oliwy z dyni, pestki z dyni, starty na tarce kokos woda filtrowana lub bulion warzywny 200 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek przecieru
Cytryna&Co.bulionu warzywnego (mniej więcej) pół szklanki ryżu (u mnie do risotto) przecier pomidorowy łyżeczka czubata słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki wędzonej papryki (ostrej lub słodkiej) sól himalajska świeżo mielony pieprz pół łyżeczki kurkumy wędzony pstrąg (lub inna ryba) --> robiłam też drugą wersję z gotowaną na parze polędwicą z dorsza (też wyszło bardzo dobrze) Warzywa pokrój w bardzo
Cytryna&Co.Pyszne, bezglutenowe i bezmleczne kulki wegańskie i keto. Składniki na około 10 kulek: 200 g migdałów mielonych 200 gramów rozdrobnionych wiórków kokosowych 1 łyżka stołowa ksylitolu (lub innego środka słodzącego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nieobowiązkowo) 1 łyżka stołowa ekstra oliwy kokosowej z pierwszego tłoczenia 10 migdałów - do środka kulki Super łatwe w wykonaniu: wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zrobić
Cytryna&Co.chlust białego wytrawnego wina liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku pół łyżeczki czosnku w proszku pół łyżeczki cebuli w proszku sól dużo świeżo mielonego pieprzu garść posiekanej natki z pietruszki Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodałam kawałki polędwicy, smażyłam dalej około 4 minut, dodałam grzyby, przyprawy, ryż i smietankę
Cytryna&Co.koktajl jabłkowo bananowy Keyword banan, cynamom, jabłko, masło orzechowe Servings 4 osoby Ingredients 2 łyżki piernikowego masła orzechowego 2 szt banan 2 szt jabłka 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 szklanki waniliowego napoju sojowego 3 lyżki multi otrębów Instructions Banan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy ze skórki
Przepisy na koktajle z blenderaumieścić w salaterce, zalać olejem, skropić sokiem z cytryny lub octem i wymieszać z musztardą. Surówkę z kapusty doprawić do smaku cukrem, chrzanem i ewentualnie solą oraz mielonym pieprzem. 5.SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ . Surówka z białej kapusty ze śmietaną. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych
Moja Książka Kucharska