pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę . Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone(...)masło oraz spirytus. Zagnieść ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość. Blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać jeszcze przez chwilę, pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek by miało wysokość około 2 cm. Ostrą
MarciochaKucharzysię różni od Pâte Fermentée czy Poolish ? Poczytajcie! ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo(...)zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić
Ostra na Słodkoniego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru ok. 150 ml ciepłego mleka(...)suszonych drożdży szczypta soli Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Jajko roztrzepać widelcem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Wymieszać. Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Nadzienie (wystarcza na połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami
Weekendy w domu i ogrodziepodzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami. Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę. Składniki na dużą blachę ciasta: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 200 g zimnego masła lub margaryny 2 żółtka. Składniki na masę kajmakowo kawową: 1 puszka masy kajmakowej(...)czekolada gorzka 100 g miękkiego masła 3 łyżki kawy 200 g solonych pistacji Kilka bez do przystrojenia mazurka Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem
Na słodko lub wytrawniesię po domu oraz smakiem chrupiącej, jeszcze ciepłej kromki. Składniki: ZAKWAS: 60 g startera zakwasu (przepis na zakwas) 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej typ 750 300 ml maślanki 100 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Starter(...)zakwas, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. W DNIU PIECZENIA Do chleba potrzebujemy 350 g przygotowanego zakwasu. Resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnypołączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną. Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można przechować w lodówce przez 1-2 dni, a upieczone babeczki wytrzymają tyle samo, z tym że poza lodówką i pod przykryciem. Przyrządzenie kremu czekoladowego nie trwa długo(...)najdłuższą czynnością jest posiekanie wszystkich bakalii. Z podanego przepisu można przyrządzić 12 niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości). Babeczki bakaliowe Składniki: ciasto kruche 165g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany krem czekoladowy 2 jajka 70g czekolady deserowej 30g czekolady mlecznej 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy
Smakołyki BerenikiOrzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 6 żółtek(...)ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na dwie części. Ciasto jabłkowe: Świeże drożdże mieszamy z cukrem i pozostawiamy na 15-20 minut. Margarynę siekamy
Salonik smakówtroszeczkę nietypowy, że aż mnie korciło wypróbować. W smaku nie za bardzo przypomina mi snickersa, z wyglądu również , ale ogólne wrażenie nie najgorsze. Suma-sumarum zjadliwy:P ; Lubię ciasta wilgotne, ale ten trochę przesadził i ciężko było go nawet pokroić, poza tym bardzo lubię orzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być(...)troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania
Ciasteczkowy Potwórciasto urzekło mnie od chwili, gdy tylko je ujrzałam. I od razu postanowiłam, że na pewno zagości również w moim domu. Ta chwila właśnie nadeszła i jest! Wspaniałe, wilgotne, delikatne i niezapomniane w smaku, cudowne połączenie szpinaku i ciasta. Oryginalny przepis zawiera jeszcze owoc granatu, ale z braku tegoż owocu u mnie z rodzynkami(...)kontrastu. Przepis znaleziony na blogu o nazwie Przyjemność z pieczenia . Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenie Masa: 330 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku rodzynki m&m's w kolorze czerwonym
Ciasteczkowy PotwórJakoś tak się złożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej(...)kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście i smaczniejsza :) Składniki: 35 dag mąki 25 dag cukru 1 kostka masła lub margaryny 12 łyżek słodkiego mleka 6 jaj 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasteczkowy PotwórNigdy wcześniej nie przekładałam murzynka masą, ale tym razem postanowiłam tak zrobić. Efekt nie był może zbyt zaskakujący pierwszego dnia, gdyż , jak dla mnie, ciasto było trochę za słodkie. Lecz po następnej nocy leżakowania w lodówce, okazało się, że ciasto nabrało specyficznego smaku i wszyscy byli pod wrażeniem. Więc, jeśli ktoś(...)wypróbuje przepis, należy ciasto odstawić na dwie doby do lodówki, po tym czasie można delektować się wspaniałym smakiem:) Polecam:) Składniki: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 masa krówkowa o smaku kokosowym 1 kostka masła Wykonanie: Z masła, cukru, mleka
Ciasteczkowy PotwórKiedyś oglądając program pt: "Kudłaci piekarze" zwróciłam uwagę na przepis na jabłecznik, który różnił się od tego jakim ja dysponuję. Po pierwsze- ciasto bez proszku do pieczenia, po drugie-ósemki jabłek wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może nie było(...)szybko jak mogłoby być, ale jednak okazja się nadarzyła, gdy Mąż poprosił mnie o szarlotkę:) Ciasto- pyszne i super kruche, jabłka- (w mniejszej ilości) rozpływają się w ustach, zapach - cudowny . Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka bułka tarta 10-12 jabłek 1 łyżeczka cynamonu
Ciasteczkowy PotwórCiasto drożdżowe zawsze wydawało mi się ciastem trudnym. Trudnym może nie jest za to uczy cierpliwości i dokładności, gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka 100 gram drożdży 1/2 szklanki cukru(...)odstawiam na 10-15 min, do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję roztrzepane żółtka z resztą cukru oraz przestudzone masło. Dosypuję tyle mąki by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany i wyrabiam tak długo, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość, czyli na około godzinę. Blat
Ciasteczkowy PotwórKolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa makowa: 20 dag sparzonego i zmielonego maku(...)cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam. Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników
Ciasteczkowy Potwórrazem przepis z "Tradycyjnej Kuchni Polskiej" wyd. Prószyński i S-ka. Ciasto polecam, bo jest smaczne, wiśnie nadają mu lekko kwaskowy smaczek, a na talerzu efektownie się prezentuje:) Mnie ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 4 żółtka; 100 g cukru pudru; Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę(...)proszku; 4 łyżki masła; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z połowy cytryny; kilka kropli aromatu cytrynowego; Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch: 1-1,5 kg wiśni; 1 kisiel wiśniowy; 4 czubate łyżki cukru; 4 białka; Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec
In my kitchen