ciasto - 163312 przepisów (strona:1345/10888)

Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 415

jedne z najsmaczniejszych rogalików jakie upiekłam! W smaku przypominają nieco rogaliki francuskie, bo ciasto delikatnie "listkuje" a jest zdecydowanie mniej przy nich roboty (nie licząc nocnego wyrastania ciasta w lodówce). To nad czym muszę jeszcze popracować to zdecydowanie zawijanie... :) Ciastka są wspaniałe, nie wiem jak smakują dzień po upieczeniu bo wszystkie z mężem bezwstydnie wciągneliśmy pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki(...)wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce.  Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik Klaudyny 172

Ciasto  125 dag margaryny  1 jajko 400 g maki 50ml miodu  20 g kakao  1 lyzeczka proszku do pieczenia  120 g cukru pudru  Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia  Dodajemy jajko i posiekana margaryne  Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod  Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy(...)dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta  Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem  Masa serowa 300 g sera bialego  250 g serka mascarpone  2 zoltka  70 g cukru pudru  50 g kaszy manny  Ser bialy wrzucamy do miski i blendujemy go  Dodajemy serek mascarpone i wszystko

Klaudynkowa kuchnia
Tarta czekoladowa z ricottą 169

Łakoć wart wszelkich nerwów, których się nabawiłam podczas rozwałkowywania ciasta i przekładania go do tortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak dałam radę i wyszło wyśmienicie. Moja pierwsza w życiu tarta i mój pierwszy karmel. Składniki: CIASTO: 165g mąki uniwersalnej 100g masła 85g cukru 1 jajko 1/4 lyżyczki proszku do pieczenia szczypta startej wanilii szczypta(...)POLEWA: 100ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżka wody 115g gorzkiej czekolady DEKORACJA ( ja wykorzystałam karmel, natomiast ubranie jest dowolne ograniczone jedynie naszą wyobraźnią): 100g cukru 100g wody Ciasto i nadzienie: mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie wmieszamy szczyptę soli i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i szczyptą startej wanilii. Wyrabiamy aż do zyskania

Pudełko rozmaitości
Ciasto kajmakowy Król 34

Kajmakowy Król to pyszne ciasto bez pieczenia, które wręcz rozpływa się w ustach. To prawdziwa gratka dla miłośników słodkich, kremowych deserów. Artykuł Ciasto kajmakowy Król pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Coś słodkiego z nutą niespodzianki… prosto ze sztokholmskiej spiżarni 43

Tarta waniliowa z borówkami to ciasto przygotowane na specjalne życzenie mojego synusia, który aktualnie gości mnie w Sztokholmie. Oczywiście nie omieszkał poprosić mamuśki o coś domowego i słodkiego. Po solidnym przeglądzie jego spiżarni postawiłam na improwizację — i tak powstała ta pyszna tarta waniliowa z borówkami. Prosta, szybka i zrobiona z tego, co było pod ręką — ale za to pełna smaku(...)miłości! Tarta waniliowa z borówkami – prosty przepis, wielka przyjemność Mam prawdziwą słabość do kruchych ciast — zwłaszcza takich, które znikają zanim zdążą dobrze ostygnąć. Tarta owocowa to właśnie jeden z tych deserów, które mogłabym wyjadać prosto z blachy, kawałek po kawałku… aż do ostatniego okruszka. Tarta waniliowa z borówkami , którą dziś Wam pokazuję, to klasyka z lekkim twistem. Na spodzie mamy

codojedzenia
Kostka cappuccino 38

Kostka cappuccino To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników kawy cappuccino i czekolady. Jest idealne na specjalne okazję, ale sprawdzi się także jako pyszny deser na co dzień. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 140g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 500ml śmietanki kremówki(...)wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy, aż krem zacznie gęstnieć *** *** Do kremu dodajemy kawę cappuccino (w proszku) *** *** Miksujemy do czasu, aż kawa całkowicie się rozpuści *** *** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową ponczu *** *** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu *** *** Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy drugą część kremu cappuccino, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę. Śmietankę

Blog z Apetytem
Babka bakaliowa 33

suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa) szczypta soli tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Przygotowanie:  Formę do babki (np. o średnicy 24 cm) wysmaruj masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przywarło.   Jeśli bakalie są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj je z odrobiną mąki, aby nie opadły na dno ciasta w trakcie pieczenia. W dużej(...)wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Do gotowego ciasta delikatnie bakalie, starając się, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.  Wylej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez

Zakamarki mojej kuchni
Łaciate z galaretką i kremem budyniowym 27

ciasto wygląda bardzo ciekawie za sprawą tego, że składa się z 2 o różnej konsystencji wymieszanych ze sobą i upieczonych, przełożone kremem budyniowym i biszkoptami z galaretką smakuje zarówno małym jak i dużym miłośnikom deserów.  Przepis dawno, dawno temu przyniosłam ze starego zeszytu Cioci, dość często pojawiało się u nas na święta i różne okoliczności. Ostatnio nieco zapomniane postanowiłam(...)odświeżyć, bo powoli kończą mi się pomysły na biszkopty z galaretką dla Córki.  Ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Z mąki, masła i cukru zagniatamy ciasto które wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą do połączenia i ścieramy lub kruszymy

Cynamonowe szczęście
Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową 30

Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową to pyszne ciasto warstwowe. Składa się z puszystego biszkopta, wkładki pistacjowej, musu truskawkowego, kremu na bazie śmietanki i mascarpone oraz okazałej bezy. Artykuł Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
PISTACJOWY ŚMIETANOWIEC. JAK SERNIK 44

Mówią na to ciasto "oszukany sernik", bo smakiem bardzo go przypomina. Dla mnie bardziej pasuje tu nazwa śmietanowiec, bo środek ciasta to głównie śmietana 18%. Już kilkakrotnie piekłam je w wersji jasnej, a tym razem postanowiłam dodać do śmietanowej masy pastę pistacjową. Moja - była kupiona, ale jeśli nie robicie takiej pasty w domu, a kupujecie czytajcie dokładnie jej skład! Taka(...)się zaledwie z 30% pistacji, i w dużej mierze z cukru! Także czytajmy etykiety 😊 i analizujmy skład. Moja pasta miała bardzo dobry skład i była bardzo mało słodka, więc ciasto wyszło aromatycznie pistacjowe, ale nie mocno słodkie. Dużym łasuchom polecam polać je polewą bądź posypać cukrem pudrem. A jeśli będziecie robić wersję śmietanową bez pasty pistacjowej, podpowiadam, aby zwiększyć trochę

Walijskie Pichcenie
Sernik marchewkowy przepis 42

Cynamonowy sernik ze spodem marchewkowym Super ciasto marchewkowe z masą serową, niby nic wielkiego, ale to sernik marchewkowy przepis na ciasto które intryguje. Sernik obowiązkowe ciasto na Wielkanoc, każdy z nas i ja i Ty mamy swoich faworytów, pieczone, gotowane ze spodem lub bez. Lista jest długa, jest z czego wybierać, zobacz DIETA MOJA PASJA SERNIKI. Ciasto marchewkowe z serem(...)Samo ciasto marchewkowe jest wyjątkowo wilgotne i ciężkie. A ciasto marchewkowe z masą serową to już w ogóle kawał dobrego, mokrego ciacha. Przepis na ciasto marchewkowe z serem jest znakomitą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam na przepis 🙂       Sernik marchewkowy przepis Spód do sernika mąka pszenna uniwersalna 1 i 1/2 szklanki olej 1/4 szklanki maślanka lub kefir

Dieta moja pasja
Cytrynowe drożdżowe ślimaczki 35

Następnie do dużej miski robota planetarnego przesiewamy mąkę, sól, dodajemy skórkę cytrynową z cukrem, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto – w robocie wyrabianie zajmuje około 6 minut, na haku. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.   W międzyczasie(...)przygotowujemy blachę do pieczenia – tortownicę o średnicy 25 centymetrów, wykładamy papierem do pieczenia.   Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną stolnicę, i jeszcze minutę wyrabiamy. Następnie oprószonym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokątny placek jaki się da, grubości około 3 mm. Na całość ciasta rozprowadzam równomiernie lemon curd. Zawijamy ciasto – można po dłuższym boku, wtedy otrzymamy więcej

Smaczna Strona
Cytrynowe drożdżowe ślimaczki 39

Następnie do dużej miski robota planetarnego przesiewamy mąkę, sól, dodajemy skórkę cytrynową z cukrem, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto – w robocie wyrabianie zajmuje około 6 minut, na haku. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.   W międzyczasie(...)przygotowujemy blachę do pieczenia – tortownicę o średnicy 25 centymetrów, wykładamy papierem do pieczenia.   Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną stolnicę, i jeszcze minutę wyrabiamy. Następnie oprószonym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokątny placek jaki się da, grubości około 3 mm. Na całość ciasta rozprowadzam równomiernie lemon curd. Zawijamy ciasto – można po dłuższym boku, wtedy otrzymamy więcej

Smaczna Strona
Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą 44

Jeśli lubisz ciasta z brzoskwiniami, koniecznie musisz spróbować tego ciasta. Jest przepyszne! Jestem pewna, że i Tobie zasmakuje Brzoskwiniowa Dama to kakaowy biszkopt przełożony kremem śmietanowym z białą czekoladą i przezroczystą galaretką oraz warstwą brzoskwiniową. Ciasto jest słodkie, ale jest to taka przyjemna słodycz (przynajmniej dla mnie). Jest bardzo mięciutkie, puszyste i delikatne. Doskonale sprawdzi się podczas Świąt czy rodzinnych(...)dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do połączenia (lub delikatnie mieszamy szpatułką). Ciasto przekładamy do blaszki 18×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Po przestudzeniu kroimy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania