można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych(...)szklanki wody (125 ml) 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wystarczy dosłownie kilka ruchów ręką - ciasto zagniata się niebywale szybko i łatwo. Jest fantastycznie plastyczne i cudownie pachnie oliwą. Zagniecione ciasto przełożyć do suchej miski i nakryć folią spożywczą. Odstawić
KUCHARNIAużyć awokado zamiast masła i upiec brioszkę, wypiek na wskroś maślany. Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche , bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego(...)rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było (z wyjątkiem smażonych batatowych oponek). Jestem zaskoczona jak niezwykle plastyczne jest ciasto z dodatkiem miąższu awokado. Wspaniale się formuje, pięknie wyrasta i ma niezwykle optymistyczny i radosny odcień seledynu, który po upieczeniu staje się jeszcze bardziej intensywny. Struktura i konsystencja gotowego wypieku nie przypomina jednak typowej lekkiej i puszystej brioszki, jest
KUCHARNIAzbyt cenne, by je przetwarzać. Zjadamy je wprost z drzewa wciąż nie mogąc się nacieszyć ich cudownym smakiem. Młodsza z jabłoni, bliżej domu zrzuca już owoce idealne do ciast. Zagniatam moje ulubione kruche ciasto, kroję jabłka i króciutko podsmażam na maśle. Nie tracą chrupkości, są nadal jędrne i pełne aromatu późnego lata. Karmelowy sos toffi jest jednym z najprostszych(...)kilka łyżek tylko dla siebie... Tarta z jabłkami i sosem toffi jest jedną z najprostszych i najlepszych tart, jakie jadłam. Wszystko cudownie się tu równoważy i uzupełnia. Idealnie kruche ciasto (u mnie mocno zrumienione, bo tylko takie naprawdę mi smakuje), jędrne i aromatyczne jabłka i absolutnie uwodzicielska słodycz sosu. To ciasto jest idealną okazją do tego, by się przekonać
KUCHARNIAmakaron nie jest zwykły, choć wyróżnia go niezwykła prostota. Ale to ona właśnie decyduje o jego wyjątkowości. Nie trzeba przecież wiele, by rozłożyć na stole wielki arkusz ciasta. Kopczyk mąki, kilka jajek, parę kropel oliwy. Wszystko razem zawinięte w dłonie. Masaż, dotyk, czułość. Kilka chwil zgarniętych w całość. Ciepło dłoni odciśnięte w kulce ciasta. Szczęście(...)powieki i rozsiada się w kącikach ust. Zaczynam zbierać myśli, jak przed pisaniem listu. Chcę być gotowa. Za chwilę spod wałka wyjdzie cieniutkie jak pergamin, gotowe do skrojenia ciasto. Lubię tą chwilę. W głowie szumi od szczęścia. Choć to przecież nie koniec. Pora wybrać fason, krój, dodatki. Linijka za linijką, kartka za kartką mój list
KUCHARNIAmetody jest niezwykle miękkie, puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się do ciasta właściwego. Można przygotować większe ilości i do 3 dni przechowywać w lodówce, pamiętając o tym, aby doprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu(...)skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku
KUCHARNIAmiałam szanse posmakować je trzeciego dna). Co do wykonania faworków w wersji zwijanej… za pierwszym razem wyszła mi całkowita klapa ale będę jeszcze próbować. Chyba za grubo rozwałkowałam ciasto a dodatkowo za bardzo zgniotłam… i wyszły mi gnioty. Na szczęście z drugiej części ciasta upiekłam tradycyjne w kształcie faworki i od razu się nimi zachwyciłam! Za drugim razem(...)oszczędne ze względu na składniki i bardzo proste do przygotowania -oprócz tych zawijanych Dlatego nie możecie się wymigiwać i koniecznie musicie je zrobić :)! Wegańskie faworki z Indii Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 2 łyżki oleju 1/2 szklanki ciepłej wody (u mnie taka niepełne pół szklanki) szczypta soli do posmarowania-jeśli robimy zwijaną wersję: 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki
UgotujmyTo.plodstaw do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodaj mleko w proszku, jajka, mleko z cukrem i solą, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiaj ręcznie lub w mikserze doputy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia(...)się tłuszczu. Wyłóż masę na blat roboczy. Masa będzie lekko klejąca się, więc oprósz ręce mąką i szybko uformuj z ciasta kulę. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw po przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ponownie wyłóż ciasto na blat roboczy, krótko zagnieć, 2 - 3 razy, aby je odgazować. Ponownie formuj kulę, włóż z powrotem
Grahamka, weka i kajzerkarobiłam faworków więc totalnie nie wiedziałam, jak się za to zabrać. W poszukiwaniu przepisu doskonałego natknęłam się na wpis na blogu Green Morning, który oczarował mnie prostotą składu ciasta i cudownym efektem końcowym, do którego dochodzi się już mniej prosto ale patrząc na zdjęcia... Niestety, poległam. Etap smażenia "khaja" przerósł moje możliwości, zasoby cierpliwości i chęci poświęcania się na ołtarzu(...)podjąć wyzwanie, zapraszam do lektury oryginalnego wpisu Autorki Green Morning tutaj . Cintamani - szacunek, pokłony i od dziś podziwiam dodatkowo Twój charakter :) Ja, po kolejnym nieudanym khaja, wykorzystałam ciasto na usmażenie najzwyklejszych w świecie faworków i wyszły one tak pyszne, że pozwolę sobie przytoczyć tutaj przepis na to ciasto - zupełnie bez cukru, chrupiące, smaczne fawory cud! :) Potrzebne będą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmiękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Przed podaniem odcedzić. Lane kluski: W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z podanych składników wyrobić ciasto (ma mieć konsystencję lekko rzadkiego ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego (użyłam woreczka na mrożonki, bo jest wytrzymały i się nie przerywa) i odciąć jeden z narożników (otwór(...)być wielkości orzecha laskowego). Na gotującą się wodę wyciskać ciasto (w zasadzie samo wychodzi ) długości około 3 cm, odcinając każdą kluskę nożyczkami. Delikatnie zamieszać, sprawdzając czy żadna kluska nie przykleiła się do dna garnka. Od momentu wypłynięcia gotować na mniejszym ogniu około 4-5 minut. Wyjąć cedzakiem. Drugim, tradycyjnym sposobem na przygotowanie klusek jest nakładanie ciasta łyżką. Należy zanurzać łyżkę
Oryginalny smakmogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej! Wspólne gotowanie cieszy tak samo jak wspólne szamanie :). Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera(...)cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem, solą i przyprawą drobno posiekać nożem, tak aby powstał drobny "piasek". Następnie dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto i przenosimy na posmarowaną masłem formę. Wyrównujemy brzegi i nakłuwamy widelcem - dzięki
KasiekGotujePrzepisów na podobne ciasto jest w internecie mnóstwo. Nie mogłam więc pozostać obojętna i postanowiłam wypróbować go na własnych kubkach smakowych. Bazą dla mojego ciasta był przepis z bloga crispybiscuits.blogspot.com. Przepis lekko zmieniłam, dodałam zdecydowanie mniej cukru, a w przypadku ciasta kruchego, jak zawsze korzystam z niezawodnych proporcji mojej kochanej Mamy :) CIASTO 1,5 szklanki mąki(...)margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Pozostałe
Mój Smak na Życieteoretyczny pochłonęłam w jeden wieczór, wiedziona niepohamowaną ciekawością zajęłam się ćwiczeniami praktycznymi. Teraz nie kupuję już pieczywa, samodzielnie piekę chleb dla siebie i całej rodziny. Nie posiadam robota kuchennego, ciasto zagniatam ręcznie. W zależności od ilości ciasta trwa to tyle co 3 lub 4 utwory z mojego ulubionego radia. Chleb z Vermont na zakwasie za: "Chleb" Jeffrey Hamelman(...)duże bochenki) Zaczyn: 140g mąki chlebowej 170g wody 30g dojrzałego płynnego zakwasu Gotowe ciasto: 680g mąki chlebowej 90g mąki żytniej razowej (u mnie czasem zastępują ją otręby pszenne) 420g wody 20g soli 300g zaczynu (ja dodaję cały przygotowany zaczyn) Zaczyn przygotowuję na 12-16h wcześniej. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, przykrywa ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn jest
Zapiski Młodej Żonycałe życie, eksperymentuję dalej. Za punkt honoru postawiłam sobie wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie żytnim, pszennym oraz ciasta dekoracyjne. Jako, że upiekłam już wiele chlebów na pszennym zakwasie, który niestety nie wytrzymał wakacyjnej rozłąki ze mną i umarł z tęsknoty, postanowiłam na razie do wypieków wykorzystywać jedynie(...)Następnie musimy przygotować zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć przez noc (kolejne 5 minut pracy i jedna kuchenna misa zajęta przez 12-16 godzin). Następnego dnia dokładne wyrabianie ciasto (czynność najbardziej pracochłonna ok 10-15miut) i ponowne jego wyrastanie. Pieczenie trwa krótko, zazwyczaj około 40 minut. Nie potrzebujemy do tego celu specjalnych blach, kamieni czy pieców chlebowych. Jeżeli mamy
Zapiski Młodej Żonyuzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na publikowanie na bieżąco. Dzisiaj pierwszy z zaległych świątecznych przepisów na mazurek kajmakowo – kakaowy. Wspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki spód ( na dużą blachę): 400g mąki krupczatki(...)masła lub margaryny 125 g cukru pudru 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj drugi z zaległych świątecznych przepisów, tym razem mazurek kakaowy. Przepis na delikatne ciasto wzięłam tak jak poprzednim razem z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”. Z podanego przepisu wyszła mi duża blacha ciasta. Składniki na spód: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli. Sposób(...)wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić
Na słodko lub wytrawnie