jedne z najsmaczniejszych rogalików jakie upiekłam! W smaku przypominają nieco rogaliki francuskie, bo ciasto delikatnie "listkuje" a jest zdecydowanie mniej przy nich roboty (nie licząc nocnego wyrastania ciasta w lodówce). To nad czym muszę jeszcze popracować to zdecydowanie zawijanie... :) Ciastka są wspaniałe, nie wiem jak smakują dzień po upieczeniu bo wszystkie z mężem bezwstydnie wciągneliśmy pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki(...)wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce. Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto 125 dag margaryny 1 jajko 400 g maki 50ml miodu 20 g kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia Dodajemy jajko i posiekana margaryne Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy(...)dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem Masa serowa 300 g sera bialego 250 g serka mascarpone 2 zoltka 70 g cukru pudru 50 g kaszy manny Ser bialy wrzucamy do miski i blendujemy go Dodajemy serek mascarpone i wszystko
Klaudynkowa kuchniaŁakoć wart wszelkich nerwów, których się nabawiłam podczas rozwałkowywania ciasta i przekładania go do tortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak dałam radę i wyszło wyśmienicie. Moja pierwsza w życiu tarta i mój pierwszy karmel. Składniki: CIASTO: 165g mąki uniwersalnej 100g masła 85g cukru 1 jajko 1/4 lyżyczki proszku do pieczenia szczypta startej wanilii szczypta(...)POLEWA: 100ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżka wody 115g gorzkiej czekolady DEKORACJA ( ja wykorzystałam karmel, natomiast ubranie jest dowolne ograniczone jedynie naszą wyobraźnią): 100g cukru 100g wody Ciasto i nadzienie: mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie wmieszamy szczyptę soli i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą startej wanilii. Wyrabiamy aż do zyskania
Pudełko rozmaitościKajmakowy Król to pyszne ciasto bez pieczenia, które wręcz rozpływa się w ustach. To prawdziwa gratka dla miłośników słodkich, kremowych deserów. Artykuł Ciasto kajmakowy Król pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plTarta waniliowa z borówkami to ciasto przygotowane na specjalne życzenie mojego synusia, który aktualnie gości mnie w Sztokholmie. Oczywiście nie omieszkał poprosić mamuśki o coś domowego i słodkiego. Po solidnym przeglądzie jego spiżarni postawiłam na improwizację — i tak powstała ta pyszna tarta waniliowa z borówkami. Prosta, szybka i zrobiona z tego, co było pod ręką — ale za to pełna smaku(...)miłości! Tarta waniliowa z borówkami – prosty przepis, wielka przyjemność Mam prawdziwą słabość do kruchych ciast — zwłaszcza takich, które znikają zanim zdążą dobrze ostygnąć. Tarta owocowa to właśnie jeden z tych deserów, które mogłabym wyjadać prosto z blachy, kawałek po kawałku… aż do ostatniego okruszka. Tarta waniliowa z borówkami , którą dziś Wam pokazuję, to klasyka z lekkim twistem. Na spodzie mamy
codojedzeniaKostka cappuccino To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników kawy cappuccino i czekolady. Jest idealne na specjalne okazję, ale sprawdzi się także jako pyszny deser na co dzień. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 140g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 500ml śmietanki kremówki(...)wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy, aż krem zacznie gęstnieć *** *** Do kremu dodajemy kawę cappuccino (w proszku) *** *** Miksujemy do czasu, aż kawa całkowicie się rozpuści *** *** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową ponczu *** *** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu *** *** Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy drugą część kremu cappuccino, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę. Śmietankę
Blog z Apetytemsuszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa) szczypta soli tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Przygotowanie: Formę do babki (np. o średnicy 24 cm) wysmaruj masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przywarło. Jeśli bakalie są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj je z odrobiną mąki, aby nie opadły na dno ciasta w trakcie pieczenia. W dużej(...)wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Do gotowego ciasta delikatnie bakalie, starając się, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Wylej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez
Zakamarki mojej kuchniciasto wygląda bardzo ciekawie za sprawą tego, że składa się z 2 o różnej konsystencji wymieszanych ze sobą i upieczonych, przełożone kremem budyniowym i biszkoptami z galaretką smakuje zarówno małym jak i dużym miłośnikom deserów. Przepis dawno, dawno temu przyniosłam ze starego zeszytu Cioci, dość często pojawiało się u nas na święta i różne okoliczności. Ostatnio nieco zapomniane postanowiłam(...)odświeżyć, bo powoli kończą mi się pomysły na biszkopty z galaretką dla Córki. Ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Z mąki, masła i cukru zagniatamy ciasto które wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą do połączenia i ścieramy lub kruszymy
Cynamonowe szczęścieCiasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową to pyszne ciasto warstwowe. Składa się z puszystego biszkopta, wkładki pistacjowej, musu truskawkowego, kremu na bazie śmietanki i mascarpone oraz okazałej bezy. Artykuł Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plMówią na to ciasto "oszukany sernik", bo smakiem bardzo go przypomina. Dla mnie bardziej pasuje tu nazwa śmietanowiec, bo środek ciasta to głównie śmietana 18%. Już kilkakrotnie piekłam je w wersji jasnej, a tym razem postanowiłam dodać do śmietanowej masy pastę pistacjową. Moja - była kupiona, ale jeśli nie robicie takiej pasty w domu, a kupujecie czytajcie dokładnie jej skład! Taka(...)się zaledwie z 30% pistacji, i w dużej mierze z cukru! Także czytajmy etykiety 😊 i analizujmy skład. Moja pasta miała bardzo dobry skład i była bardzo mało słodka, więc ciasto wyszło aromatycznie pistacjowe, ale nie mocno słodkie. Dużym łasuchom polecam polać je polewą bądź posypać cukrem pudrem. A jeśli będziecie robić wersję śmietanową bez pasty pistacjowej, podpowiadam, aby zwiększyć trochę
Walijskie PichcenieCynamonowy sernik ze spodem marchewkowym Super ciasto marchewkowe z masą serową, niby nic wielkiego, ale to sernik marchewkowy przepis na ciasto które intryguje. Sernik obowiązkowe ciasto na Wielkanoc, każdy z nas i ja i Ty mamy swoich faworytów, pieczone, gotowane ze spodem lub bez. Lista jest długa, jest z czego wybierać, zobacz DIETA MOJA PASJA SERNIKI. Ciasto marchewkowe z serem(...)Samo ciasto marchewkowe jest wyjątkowo wilgotne i ciężkie. A ciasto marchewkowe z masą serową to już w ogóle kawał dobrego, mokrego ciacha. Przepis na ciasto marchewkowe z serem jest znakomitą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam na przepis 🙂 Sernik marchewkowy przepis Spód do sernika mąka pszenna uniwersalna 1 i 1/2 szklanki olej 1/4 szklanki maślanka lub kefir
Dieta moja pasjaNastępnie do dużej miski robota planetarnego przesiewamy mąkę, sól, dodajemy skórkę cytrynową z cukrem, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto – w robocie wyrabianie zajmuje około 6 minut, na haku. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie(...)przygotowujemy blachę do pieczenia – tortownicę o średnicy 25 centymetrów, wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną stolnicę, i jeszcze minutę wyrabiamy. Następnie oprószonym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokątny placek jaki się da, grubości około 3 mm. Na całość ciasta rozprowadzam równomiernie lemon curd. Zawijamy ciasto – można po dłuższym boku, wtedy otrzymamy więcej
Smaczna StronaNastępnie do dużej miski robota planetarnego przesiewamy mąkę, sól, dodajemy skórkę cytrynową z cukrem, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto – w robocie wyrabianie zajmuje około 6 minut, na haku. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie(...)przygotowujemy blachę do pieczenia – tortownicę o średnicy 25 centymetrów, wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną stolnicę, i jeszcze minutę wyrabiamy. Następnie oprószonym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokątny placek jaki się da, grubości około 3 mm. Na całość ciasta rozprowadzam równomiernie lemon curd. Zawijamy ciasto – można po dłuższym boku, wtedy otrzymamy więcej
Smaczna StronaJeśli lubisz ciasta z brzoskwiniami, koniecznie musisz spróbować tego ciasta. Jest przepyszne! Jestem pewna, że i Tobie zasmakuje Brzoskwiniowa Dama to kakaowy biszkopt przełożony kremem śmietanowym z białą czekoladą i przezroczystą galaretką oraz warstwą brzoskwiniową. Ciasto jest słodkie, ale jest to taka przyjemna słodycz (przynajmniej dla mnie). Jest bardzo mięciutkie, puszyste i delikatne. Doskonale sprawdzi się podczas Świąt czy rodzinnych(...)dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do połączenia (lub delikatnie mieszamy szpatułką). Ciasto przekładamy do blaszki 18×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Po przestudzeniu kroimy
Smaki Na Talerzu