ciasto - 160969 przepisów (strona:1350/10732)

Czekoladowe ciasto na maślance 32

Ciasto maślankowe w wersji czekoladowej (z kakao) i orzechami. Bardzo fajne i proste do przygotowania. Aby je zrobić nie będzie Ci potrzebny nawet mikser. Wypróbuj Ciasto: 200 g masła około 120 ml kawy (espresso) 2 łyżki kakao 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl. maślanki 2 jajka Polewa(...)oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy łyżką, do połączenia (Uwaga! nie mieszamy za długo – masa nie musi mieć gładkiej konsystencji, ale nie może być widocznej mąki). Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21×28 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Polewa: W rondelku umieszczamy masło

Smaki Na Talerzu
ciasto Zielone Jabłuszko 35

oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. składniki na galaretkę z jabłkami(...)składniki na masę śmietanową: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku 2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody dodatkowo: wiórka kokosowe na wierzch ciasta wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i miksujemy. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę z jabłkami. Wyrównujemy. Wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Babka Trzy Kolory 35

Fantastyczna babka w trzech kolorach :). Surowe ciasto dzielimy na trzy części, następnie jedną część barwimy kakao, drugą zmiksowanym szpinakiem, trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskujemy bardzo atrakcyjnie wyglądającą babkę, która może być wspaniałą ozdobą świątecznego stołu ( i oczywiście nie tylko świątecznego ). A smak? Poezja! Babka wychodzi bardzo puszysta, mięciutka, w sam raz słodka. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego(...)turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę ubitej piany. Pozostałą pianę szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać przesiane kakao oraz odłożoną pianę z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać szpinak, wymieszać. Trzecią część ciasta pozostawiamy bez dodatków

Opowieści z piekarnika
Małpi chlebek cynamonowy 34

soli  300 ml mleka 50 g masła W misce mieszamy składniki suche. Masło i mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do suchej mieszanki. Zagniatamy przez 15 minut aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od miski i dłoni lub korzystamy z robota planetarnego i w czasie wyrabiania wypijamy kawkę :) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)rondelku, a cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Formę do babki smarujemy masłem - ja użyłam sylikonowego pędzla i oprószamy ją 3 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem.  Kiedy ciasto jest już wyrośnięte wykładamy je na stolnicę i rozpłaszczamy w na duży prostokąt. Ciasto dzielimy nożykiem na 3 równych kawałków i formujemy z niego kulki. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w roztopionym

Emskie Smaki
Kakaowy biszkopt z masą ajerkoniakową i malinami 44

przyjemność zaprosić Was na kolejne pyszne ciasto. Tym razem kakaowy biszkopt, przełożony niewielką ilością kremu ajerkoniakowego, z pyszną malinową żelką na wierzchu. Biszkopt jest wysoki i puszysty. Masy ajerkoniakowej nie wychodzi jakoś szczególnie dużo, co powinno być dobrą wiadomością szczególnie dla tych osób, które za „masowymi” ciastami nie przepadają (w cieście jej smak jest jednak wyczuwalny(...)kolei powinno uspokoić tych, dla których krem w cieście jest rzeczą ważną). Zwieńczeniem całości jest słodko-kwaśna warstwa malinowa, która nadaje ciastu orzeźwienia i lekkości i doskonale komponuje się ze smakiem budyniu. Polecam na co dzień, jak i jako ciasto na Święta. Biszkopt: 8 jajek 200 g drobnego cukru 3 łyżki oleju 130-140 g mąki pszennej 2 łyżki kakao

Smaki Na Talerzu
Babka staropolska 39

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem. Mleko podgrzewam, musi być letnie. Mąkę przesiewam, do mąki dodaję szczyptę soli, dodaję podrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, mleko i roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiam (zrobiłam do robotem kuchennym i zajęło mi to około 15 minut). Wyrobione ciasto ładnie odchodzi od ręki, jest elastyczne i miękkie. Na koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę

Słodki sentyment
Makowiec z roladkami w kruchym cieście 26

tylko smaczny, ale też spektakularny makowiec o wymagającej strukturze. Ciasto, które smakuje najlepiej w okresie zimowym, okołoświątecznym. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza. Składniki: Ciasto kruche ? 5 żółtek ? 1 jajko ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 1 szklanka cukru pudru ? 750 g mąki pszennej ? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki amoniaku(...)kremowa ? 1 litr mleka ? 125 g masła ? 4 białka ? 1 szklanka cukru ? 3 łyżki mąki pszennej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ? 1 czekolada mleczna ? 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: Ciasto kruche ? Zagnieść wszystkie składniki ciasta. ? Ciasto podzielić na 6 części. ? 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie 25×35 cm) i upiec każdy osobno w temp. 180 st.C

To co kocham
Śmietankowiec z galaretką 31

Idealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju – 50 g mąki ziemniaczanej(...)pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie: Ciasto – Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. – Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. – Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek. Przemieszać

To co kocham
Ciasto makowo- kokosowe 36

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fantastyczne ciasto makowo- kokosowe, które urzeka Wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Pyszne ciasto kokosowe przełożone aksamitnym kremem to prawdziwy strzał dla podniebienia. Przepis na ciasto dostałam od córki i powiem, że okazał się rewelacyjny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SKŁADNIKI NA BLATY MAKOWE: 8 białek 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki suchego maku 1 szklanka maku(...)KREM KOKOSOWY: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 żółtko 200 g masła DODATKOWO: płatki kokosowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Przygotowujemy ciasto makowe. W tym celu roztapiamy masło i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Same białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie

Olcia gotuje!
Owsiana babka marmurkowa 47

dziecka uwielbiałam babki marmurkowe. Takie dwukolorowe ciasta wydawały mi się bardzo trudne do zrobienia, zahaczało to dla mnie niemal o sztuki magiczne. Co prawda gdy dorosłam okazało się, że w babce marmurkowej nie ma żadnej specjalnej magii i jej przygotowanie jest stosunkowo proste, nadal jednak je uwielbiam i są obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole. Owsiana babka marmurkowa - przepis Do przygotowania(...)ksylitolem, partiami dodawaj mąkę cały czas miksując. Na koniec dodaj masło i wanilię i ponownie wymieszaj. 4. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. 5. Przygotowane ciasto podziel na dwie równe części, do jednej z nich dodaj kakao z łyżką mleka, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli masy

Z notatnika dietetyka
Sernik Oreo z czekoladowym ganache 38

cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 Śmietan-Fix-y (opcjonalnie) Dodatkowo:  kilka pokruszonych ciastek Oreo do posypania 8 mini Oreo do dekoracji na krawędzi ciasta Zaczynamy od przygotowania czekoladowego ganache, czyli dolnej warstwy naszego ciasta. Obydwie czekolady połamać na kostki. Przełożyć do miseczki lub specjalnego garnuszka, dolać ½ szklanki śmietany kremówki i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą(...)wysokości około 3 cm. Wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Kiedy czekoladowy ganache jest już dobrze wystudzony i zacznie lekko gęstnieć przelać go na ciasteczkowy spód naszego ciasta. Wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Do dużej miski przełożyć ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 36% i 350 g serka mascarpone. Za pomocą miksera ubić całość na gęsty krem

Świat Ciasta
Wyjątkowe ciasta na Wielkanoc 1149

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Tradycyjne wielkanocne wypieki to oczywiście puchate babki , serniki czy mazurki. Pośród nich nie może zabraknąć innych smakowitych ciast, na które przepisy znajdziecie w dzisiejszym zestawieniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zebraliśmy dla Was mnóstwo ciekawych propozycji na ciasta Wielkanocne, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Święta to idealna(...)okazja na wypróbowanie nowej receptury. Zapraszamy! 1. Ciasto Góralki Przepis na: Przepiski.pl 2. Sernik z chałwą Przepis na: Alledobre.pl 3. Ciasto Dakłas Przepis na: ProstaKuchnia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Ciasto z Michałkami Przepis na: KulinarneCuda.pl 5. Ciasto Shrek Przepis na: Kulineo.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wyjątkowe ciasta na Wielkanoc pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Bezglutenowe brownie 65

różą. Ale mając nietolerancję glutenu nie musicie również rezygnować z pieczenia w domu chleba. Zobaczcie przepis na chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego. Bezglutenowe brownie składniki Ja do przygotowania tego ciasta wykorzystam mieszankę Brownie mix Incola, która nie zawiera w sobie glutenu. Jest to mieszanka na bazie skrobi kukurydzianej z dodatkiem proszku kakaowego o obniżonej zawartości tłuszczu. Będziemy również potrzebować miksera(...)albo robota kuchennego oraz keksówki o wymarach 26×11 cm Bezglutenowe brownie przepis Przygotowanie samego ciasta brownie jest bardzo proste. Wystarczy do miski wsypać gotową mieszankę brownie mix. Dobrze, aby to była wyższa miska, inaczej proszek może na początku miksowania pylić po kuchni. Do mieszanki dodajemy 2 jajka, wodę i olej. Całość dokładnie miksujemy i przekładamy do keskówki wyłożonej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ciasto puszek prosto z PRL-u 180

Masło miksujemy na przemian dodając cukier i jajka. Do puszystej masy dodajemy olej, ekstrakt, wymieszane suche składniki oraz ocet i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (tortownicy) z kominem. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania