ciasto - 162258 przepisów (strona:1350/10818)

Babka Żyrafa 38

kakao, ale nawet bez tego babka pięknie wyglądała Sama babka mi smakowała, aczkolwiek jak dla mnie była ciut za słodka (tyle, że ja w ciągu ostatnich miesięcy, nie licząc ciast, praktycznie całkowicie odstawiłam cukier, więc być może inaczej odczuwam już słodkość). Ciasto I – żółte 5 żółtek 90 g cukru 1 op. cukru waniliowego 50 ml mleka 50 ml oleju(...)mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy Ciasto II – białe 5 białek 90 g cukru szczypta soli 50 ml mleka 50 ml oleju 75 g mielonych migdałów 75 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kakao Żółtka ucieramy wraz z cukrami na jasną i puszystą masę. Wlewamy mleko oraz olej. Na samym końcu, zmniejszając obroty

Smaki Na Talerzu
CIASTO DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ + FILMIK 34

Pyszne ciasto drożdżowe z makiem. Bardzo łatwe w wykonaniu i zarazem efektowne, a co najważniejsze udaje się każdemu.           CIASTO :  20 g drożdży 4 łyżki cukru  250 ml mleka 3/2 % 1 jajko 50 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej tortowej          MASA:  1 puszka masy makowej, gotowej(...)PRZYGOTOWANIE :  Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyroście. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy tarte jabłka, rodzynki, orzechy i powidła lub dżem, mieszamy.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 23/33 cm, rozkładamy wyrośnięte ciasto, rozkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto imprezowe 106

Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na ciasto idealne na różne przyjęcia i okazje. Jest to ciasto na ciemnym biszkopcie, z dżemem wiśniowym i kremem budyniowym domowej roboty. Ciasto jest stabilne, dobrze się kroi i długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, nie za słodkie a do tego ładnie wygląda. Oto przepis: Biszkopt: 4 jajka ok. 0,5szkl. cukru 1 kostka masła (200g(...)się składników. W oddzielnej misce wymieszałam przesianą mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie wmieszałam partiami do masy maślano - jajecznej. Na koniec do ciasta wmieszałam mleko. Po połączeniu się składników ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam w temp. 150 stopni do suchego patyczka (w praktyce

Waniliowe Improwizacje
Raffaello z malinami 663

Raffaello z malinami Bardzo efektowne i nieziemsko smaczne ciasto na biszkopcie, przekładane kremem śmietankowym, malinami i wiórkami kokosowymi. Świetne zarówno na przyjęcie, jak i na święta. Palce lizać!     Składniki: Biszkopt 5 dużych jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Żelka malinowa: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowy(...)puszystą masę *** *** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) *** *** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką *** *** Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przelewamy do blaszki (moja foremka ma wymiary 26×21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35-40 minut , do suchego patyczka

Blog z Apetytem
Ciasto malinowo-grysikowe bez pieczenia 81

Ciasto malinowo-grysikowe bez pieczenia Prawdziwa uczta dla podniebienia. Efektowne i bardzo smaczne ciacho, które wykonacie w prosty sposób i bez użycia piekarnika. Polecam!     Składniki: *na foremkę o wymiarach 21 x 26 cm ok 500g jasnych herbatników 1 słoik dżemu malinowego 1 szklanka mrożonych malin kakao do oprószenia krem grysikowy: 800ml mleka 7 łyżek kaszy manny 150g cukru(...)malinami i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego *** *** Przygotowujemy krem na wierzch. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fixem *** *** Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta,wyrównujemy lub robimy wzorek np widelcem *** *** Całość posypujemy kakao *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów

Blog z Apetytem
Babka jogurtowa z owocami 223

Babka jogurtowa z owocami Wilgotna i delikatna babka z owocami (można użyć mrożone) i kruszonką. Szybkie w przygotowaniu i przepyszne ciasto!       Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy owoce *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika

Blog z Apetytem
Brownie z bananami i kremem orzechowym 35

Ostatnio miałam wielką ochotę na brownie. Jakiś czas temu robiłam podobne ciasto , ale tym razem zrobiłam brownie z dodatkiem mielonych migdałów, a pomiędzy ciastem, a kremem orzechowym znalazły się plasterki banana. Ciasto jest mocno czekoladowe, „maziste” (w tym pozytywnym znaczeniu) oraz bardzo smaczne. Najlepiej przechowywać go w lodówce w zamkniętym pojemniku, bo takie schłodzone smakuje najlepiej(...)jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy mielone migdały, mąkę oraz sól, mieszamy łyżką (mieszamy tylko do połączenia, niezbyt długo, masa nie musi być super gładka). Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy do tzw suchego patyczka (przez około 25-35 minut lub jeśli jest taka

Smaki Na Talerzu
Przekąska z łososiem 49

Dzień dobry w sobotę! Dzisiaj wieczorem będzie kino, a żeby jeszcze bardziej umilić czas to przygotowałam pyszną przekąskę z ciasta francuskiego i wędzonego łososia. Przekąska z wędzonym łososiem jest pyszna, taka na jeden ząb. Przygotowałam również prosty krem na bazie majonezu i creme fraiche. Zawsze mam pod ręką paczkę ciasta francuskiego. Czasami jak mam dużo czasu, a przede wszystkim chęci(...)sama przygotowuję ciasto francuskie . Jest to jednak pracochłonne zajęcie, więc paczka kupnego francuskiego ratuje mi życie nie jeden raz. Przekąska z wędzonego łososia to nic innego jak upieczone z ciasta francuskiego okrągłe krążki, które nadziałam kremem i posiekanym łososiem. Takie przekąski można z ciasta francuskiego można nadziać czym popadnie. Pysznie smakują i ładnie się prezentują z krewetkami . Przekąska z wędzonym

codojedzenia
ciasto a la cappuccino 36

białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 40 – 45 min. w ok 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia(...)łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Wstawiamy na ognień, cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i polewa troszkę zgęstnieje. złożenie ciasta: biszkopt – 1/2 część kremu – biszkopty maczane w naparze kawowym – pozostała część kremu – biszkopt – polewa czekoladowa – opcjonalnie posypka cukrowa

Domowy Smak Jedzenia
Tort czapka 38

Tort czapka z pomponem to zimowy pomysł na tort urodzinowy, imprezowy, niedzielny… Środek to czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i dużo wiśni. Ciasto piekłam w foremce o kształcie półkuli, ale możecie upiec również w foremce babkowej pełnej, bez kominka. Przyznaję, że dekoracja zajmuje trochę czasu, ale efekt jest sympatyczny Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 6 dużych jajek ½ szklanki cukru(...)sztywną pianę i wykładam na masę czekoladową, nie mieszam jeszcze. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na białka. Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Ciasto piekłam w formie PÓŁKULI (24cm) w 180 stopniach przez 50 minut do suchego patyczka. Składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń czekoladowy 2 łyżki cukru 50 g czekolady

Słodki sentyment
Mazurek bakaliowy 39

proponuje się na Wielkanoc (i nie tylko) ? Ten przepis można z łatwością dopasować do swoich preferencji smakowych, dodając ulubione bakalie. Zatem mazurek bakaliowy jest dosłownie dla wszystkich ? Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 180 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 szczypta soli Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, formuję kulkę(...)malinowy bez cukru) Masło, cukier puder, jajko, żółtko, bułkę tartą, mąkę i sok z cytryny wyrabiam na masę. Dodaję płatki migdałowe i mieszam. Bakalie kroję na małe części. Wyciągam ciasto z lodówki. Blaszkę (ok. 30×40 cm) wykładam papierem. Rozwałkowuję ciasto ponad wielkość blaszki, żeby utworzyć również 2 cm rant. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Babka borówkowa 39

Niesamowicie mięsista, wilgotna, wręcz lekko ciasna w konsystencji babka borówkowa to ciasto dla tych, którzy do babki zawsze potrzebują herbaty ? W czasie pieczenia borówki puszczają sok i babka nabiera bardzo wilgotnej struktury. Ciekawa wersja babki, którą zwolennicy puszystych wypieków chyba nazwaliby lekkim zakalcem… /to oczywiście żart/ Dla mnie bomba. Składniki: 2 ½ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 300 g masła(...)pieczenia i przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka. Na koniec dodaję mąkę na zmianę z ½ szklanki mleka. Jeśli ciasto będzie nadal bardzo gęste, dodajemy resztę mleka. Ciasto dzielę na dwie równe części i do jednej części dodaję kakao. Mieszam dokładnie i dodaję do ciemnej masy borówki. Delikatnie mieszam. Foremkę babkową

Słodki sentyment
Ciasto rumowe 45

Ciasto rumowe (Bolo de ron) zabierze nas w podróż na słoneczne plaże Karaibów, skąd właśnie pochodzi ? Propozycja idealna na pochmurne dni ? Pyszniutkie, łatwe ciasto z nutką rumu, żółte, jak karaibskie słońce. Składniki: 175 g masła ¾ szklanki cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek rumu 2 łyżki soku(...)skórki z cytryny i pomarańczy. Tortownicę o średnicy 20-22 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie półkuli ). Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut do suchego patyczka, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie wystawiam

Słodki sentyment
Ciasto biszkoptowe z owocami 38

Przepyszne i delikatne ciasto biszkoptowe z owocami to świetny pomysł na letnie słodkości. Doskonale komponuje się z każdymi owocami. Wyjątkowo puszyste ? Składniki: 5 jajek dużych ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki oleju Dodatkowo: 300 g owoców (u mnie to wiśnie i truskawki) ½ łyżki kaszy manny ½ łyżki mąki UWAGA: szklanka(...)minimum. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy jajecznej na zmianę z olejem. Spód tortownicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto. Owoce obtaczam w kaszy i mące (jeśli owoce są duże, należy je pokroić – truskawki kroiłam na ćwiartki) Owoce układam na masie biszkoptowej. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut

Słodki sentyment
Pierniki nadziewane 36

rozpuści. Następnie masę odstawiam do przestygnięcia. Mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, kakao, proszek do pieczenia mieszam w misce, dodaję ostudzone mleko z dodatkami, jajka, żółtka i sodę i całość mieszam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny. Następnie dzielę ciasto na pół, każdą połowę rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Na jednej części układam w odstępach(...)niepełnej łyżeczce powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut. Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania