ciasto - 160969 przepisów (strona:1359/10732)

MIODOWNIK 83

Drugim naszym świątecznym ciastem był miodownik. To było ulubione ciasto moich starszych dziewczyn z dawnych lat, czyli taki powrót do smaków ich dzieciństwa. Kruche miodowe blaty, przełożone ciepłą masą budyniową. To wszystko uwieńczone lukrem z posypką- jak za dawnych lat👌😋 Wszystko razem, stworzyło pyszną całość. To ciasto z gatunku tych, które z każdym dniem smakują lepiej, a także z tych(...)łyżeczki sody - 225g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 1 jajko - 1 żółtko - 100g płynnego miodu Wszystkie produkty umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto.  Powstałą masę dzielimy na 3 równe części. Każdą częścią wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Ja mam 3 równe blaszki, więc wyklejałam je wszystkie od razu. Gdy mamy

Smaczne Zdrowe
Biszkoptowe ciasto z gruszką i rodzynkami 80

Jakie ciasto najczęściej szykowały Wasze babcie? Ja pamiętam ciągłe ubijanie piany z jajek na biszkopt…:) Dziś mam dla Was coś podobnego i naprawdę pysznego! Biszkoptowe ciasto z gruszką i rodzynkami to bardzo proste ciasto, które nie wymaga żadnego dodatkowego cukru czy słodzików. Słodycz dodanych owoców jest wystarczająca. Ciasto jest idealne dla maluchów ale polecam je także każdej mamie(...)dodaj do nich żółtka, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj po łyżce mąki. Całość delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj także pokrojone w kostkę gruszki i rodzynki. Ponownie wszystko wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 35 minut. JEDEN KAWAŁEK CIASTA TO: zaledwie około 67kcal Białko

Natka Pietruszki
Makowiec z dużą ilością maku 236

dużo maku, czy mało maku? Jestem pewna, że w Waszych domach również są osoby, które wolą, gdy jest go więcej, ale i takie, które wolą mniejszą ilość maku w cieście makowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu również pojawia się taki problem, mąż uwielbia mak, najlepiej, aby było go jak najwięcej. Tak więc specjalnie dla niego przygotowuję makowiec z dużą(...)DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU Składniki MASA MAKOWA 500 g maku mielonego 150 g cukru 80 g rodzynek 80 g orzechów włoskich 3-4 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko CIASTO 550 g mąki 50 g miękkiego masła 5 łyżek cukru szczypta soli 8 g drożdży instant 100 ml wody 200 ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy

Przepiski.pl
Zdrowsze Święta – przepisy na odchudzone ciasta 63

Zajadając tyle pyszności w Święta dobrze byłoby, aby choć część dań była w odrobinę lżejszej formie. W poprzednim wpisie skupiłam się na daniach wytrawnych – teraz czas na ciasta. Wybrałam wersje fit najpopularniejszych ciast: makowca, sernika i piernika. Z jednej strony tradycyjne – z drugiej – w zupełnie innej formie. Makowiec to propozycja lekko odchudzona – smakuje bosko! Sernik jest(...)bezglutenowy i bezcukrowy, zaś piernik – to mega zdrowe ciasto na bazie fasoli. Kiedyś myślałam, że ciasta w wersji fit na Święta to coś niemożliwego – okazuje się że można. Jeśli przygotowujecie “lżejszą” Wigilię pamiętajcie, że najważniejsza rzecz (szczególnie jeśli chodzi o słodkości) to nie przygotowywać ich zbyt dużo. Kiedyś normą było u mnie 5-6 rodzajów ciast

Poezja smaku
Makowiec zawijany 63

nieodmiennie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest pyszny, wilgotny i pełen pachnących bakalii. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: 60-90 min Czas pieczenia: 35 min   Składniki: Ciasto: 150 g mąki (niecała 1 szklanka) 30 g cukru (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych) 2 żółtka(...)skórki z pomarańczy (może być kandyzowana) garść posiekanych orzechów włoskich (ok. 20 g) 2 białka szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru ok. 2-3 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki poza masłem zagnieć na jednolite ciasto ok. 10 min Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 5-10 min Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw

Słodki Blog
Sernik gotowany na miodowych spodach 496

kostki margaryny 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka wody 3 czubate łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy(...)trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto  nakłuwamy widelcem. pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach  30×26 cm )  wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią. upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia, przygotowanie masy serowej: do garnka przekładamy ser, jajka

Blog kulinarny S9.PL
pyszne ciasto tzw."cielak" ale po mojemu... 77

tłuszcz utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać sok z wodą, aromat waniliowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Wsypać orzechy włoskie nie za drobno rozdrobnione w rozdrabniaczu, połączyć składniki. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć w formie, wygładzić wierzch ciasta. Na cieście rozłożyć kawałeczki jabłek(...)gruszek, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasto, zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień do jedzenia - doskonałe ciasto tzw. cielak, ale jest u[pieczony po mojemu, ciasto jest mocno kakaowe, orzechowe, owocowe i wilgotne........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania