ciasto - 162258 przepisów (strona:1359/10818)

Szybkie ciasteczka z marmoladą 49

Delikatne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z marmoladą. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie dwóch składników, ciasta francuskiego oraz marmolady o ulubionym smaku. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie francuskie ciasteczka z nadzieniem idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu, a także na zimno. Kruche ciasteczka z marmoladą(...)ciasta francuskiego to świetnym wynalazek. Wiele razy uratowały sytuację w przypadku niezapowiedzianych gości lub kiedy nie miałam czasu przygotować bardziej czasochłonnych wypieków. SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego marmolada o ulubiony smaku Dodatkowo cukier puder żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kroimy na kwadraciki, u mnie wyszło ich 12. Na każdy

Przepiski.pl
Sernik bezowy 57

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Przygotowuje się go na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Dzisiaj mam dla was przepis na sernik z bezą. Kruchy spód, kremowa i aromatyczna masa serowa oraz delikatny puch z bezy to połączenie wręcz idealne. Przepis na sernik bezowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie(...)cukru szczypta soli Przygotowanie Spód Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Na środku zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekane masło. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać i podziurkować ciasto widelcem

Alle Dobre!
Drożdżowa babka makowa. 180

Dzisiaj proponuje Wam pyszna babkę makową, klasyczne ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem i bakaliami. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i niezwykle smaczna. Idealna na Święta lub do kawy na każdą inna okazje. Składniki: Ciasto drożdżowe : 500 g maki pszennej 1 szklanka mleka 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko(...)wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wsypać do niej drożdże oraz cukier. Do miski następnie dodać jajko, żółtka i sól, lekko wymieszać

Pani M - kuchnia smakowita
ROGALE Z JABLKAMI 139

użyłam jabłek w przygotowanych rogalach. W przepisie podaję  proporcje tak aby jabłek było wystarczająco dużo. SKŁADNIKI Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto: 1 kg maki 200 g masła (roztopionego) ¾ szklanki cukru Cukier waniliowy Szklanka letniego mleka 4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek) 4 duże jabłka pokroić w dobrą kostkę dodać(...)cytryny oraz cukier do smaku   Sposób przygotowania Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.   Ciasto 1.      Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto.  Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe

RAROSSA
Piernik staropolski 66

Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, ale to właśnie jest ten czas, kiedy trzeba przygotować ciasto na piernik. Idealnie jest, gdy ciasto przygotujemy około 6-8 tygodni przed Świętami. Piernik leżakuje przez miesiąc w lodówce (mój Smakosz podkreśla, że całą półkę naczynie zajęło, ale warto było ;) i po tym czasie dopiero się go piecze. Przez ten czas ciasto będzie(...)warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. A na koniec dodam, że taki piernik to u nas nie tylko na Boże Narodzenie, ale też na Wielkanoc 😊 Piernik staropolski Składniki: Ciasto: 1)       1 kg mąki pszennej 2)       500 g miodu 3)       250 g masła

Na kulinarnym poligonie
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FIMIK 328

Dzisiaj podam przepis na ciasto maslane, półkruche z jabłkami i budyniem. Bardzo smaczne, idealne na każdą okazję i bardzo smaczne.  SKŁADNIKI :   ciasto :  200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml ) JABŁKA :  1,3 kg jabłek(...)PRZYGOTOWANIE :  Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto półkruche. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem. Na dno rozkładam większą cześć ciasta a mniejszą odkładam do zamrażarki.  Spód ciasta podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %, uważamy aby się nie spiekło.  Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku z cukrem, ciągle mieszając. Można dolać

Kulinarne Fantazje Marioli
Greckie pierożki spanakopitakia 107

tylko w sklepie pod domem dostrzegliśmy ciasto filo, od razu kupiliśmy cztery opakowania. Nie mieliśmy na nie konkretnego pomysłu, ale wiedzieliśmy, że jedną połowę wykorzystamy do zrobienia dania na słono, a drugą na słodko. Inspirację na pierwszą połowę znaleźliśmy w menu greckiej restauracji. Spanakopitakia , bo o tej potrawie mowa, to chrupiące pierożki z ciasta filo, wypełnione po brzegi nadzieniem(...)szpinakiem i fetą. My przygotowaliśmy pierożki z podwójnej porcji, a do zrobienia każdego z nich użyliśmy trzech płatów ciasto filo. W ten sposób otrzymaliśmy 20 trójkątnych rożków, które smakowały równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Greckie pierożki spanakopitakia – składniki 1 opakowanie ciasta filo (300 g) 150 g sera feta 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku

niecodziennikpary
Tartaletki ze śliwkami i migdałowo-czekoladowym nadzieniem 64

się idealnie łączy, a efekty smakowe powalają. Idealny deser na kończący się sezon śliwkowy. Składniki (na 3 tartaletki): około 6 dużych śliwek łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki wody Na ciasto czekoladowe: 1,5 szklanki mąki pszennej i trochę do posypania formy 2 łyżki cukru pudru 2 duże łyżki kakao szczypta soli 100g zimnego masła 1 małe jajko Na nadzienie: 100g(...)jajka 1/2 szklanki cukru łyżeczka esencji waniliowej – użyłam domowej roboty 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kako tabliczka gorzkiej czekolady – użyłam takiej 40%   Zaczynamy od przygotowania ciasta – do dużej miski wsypujemy suche składniki – mąkę, cukier puder, szczyptę soli, kakao. Do tego dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. W palcach rozcieramy masło z suchymi składnikami

Smaczna Strona
MURZYNEK Z CZEKOLADĄ 68

Składniki: Ciasto murzynek: Polewa: 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 3-4 łyżki kakao 250 g margaryny Ciasto: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto murzynek -  w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać(...)lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia.  Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.  Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. suchego

Ciastka - domowe słodkości
FIT ciasto ucierane z żurawiną! Przepyszne, puchate i lekko wilgotne! 67

Pyszne, lekkie i o dobrym rozkładzie makroskładników. FIT ciasto ucierane z żurawiną. Wiele jest przepisów na ciasta w dietetycznej wersji, ale dość długo szukałam idealnych proporcji na takiego ucierańca, w formie filmu możecie ciasto zobaczyć na moim Instagramie, polecam! Ciasto ma dużą zawartość białka, a niską zawartość węglowodanów. Jest pyszne a jedna porcja to trzy duże plastry ciasta- wiem(...)kocham jeść ciasto! ;-) Całą masę prawidłowo skomponowanych posiłków bez niedoborów, znajdziesz w moich dwóch FIT EBOOKACH! SKŁADNIKI : 4 JAJA L 1 PUSZKA CIECIORKI (240G NETTO DODAJEMY WRAZ Z ZALEWĄ!) 1/2 SZKLANKI ERYTRYTOLU 80 G MĄKI KUKURYDZIANEJ ŁYŻECZKA SODY ŁYŻECZKA PRZYPRAWY DO PIERNIKA 30 G ODŻYWKI BIAŁKOWEJ O SMAKU CZEKOLADOWYM 130 G ŻURAWINY ŚWIEŻEJ Jaja ubijam na najwyższych obrotach, mają być

SMYKWKUCHNI
Ciastka Piwoszki z jabłkami 59

może być przepis na ciastka Piwoszki z jabłkami. Takie słodkości zrobimy bez dodatku jajek i cukru, a mimo to ciastka Piwoszki z jabłkami będą wystarczające słodkie i bardzo smaczne. Ciasto zagniatamy tylko z mąki, masła i białego piwa (można dodać też cukier wanilinowy). Masło można zastąpić margaryną, ale będzie ona miała wpływ na smak ciastek. Ciastka Piwoszki z jabłkami(...)upieczeniu są kruche, delikatne, wyglądem przypominają trochę ciasto francuskie. Smak piwa jest w ogóle niewyczuwalny, a dzięki niemo ciasto ładnie rośnie, a ciastka są pulchne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ciastka Piwoszki z jabłkami: 1 kostka (200 g) masła 2 szklanki mąki pszennej (w moim przypadku tortowa) 1/2 szklanki (125 ml) jasnego piwa szczypta soli Nadzienie: 3 jabłka garść żurawiny

Danka Pichci
Ciasto milionera 59

Ciasto milionera składa się z kruchego spodu, masy karmelowej i czekoladowego wierzchu. Smakuje jak batoniki Twix. Ciasto jest słodkie, ale można tą słodycz przełamać odrobiną soli morskiej gruboziarnistej.  CIASTO MILIONERA / millionaires' shortbread/ Składniki: (forma 20 x 20cm) spód: 150 g masła 40 g brązowego cukru 160 g mąki 1 szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa karmelowa(...)cukru brązowego czekoladowy wierzch: 85 g śmietany 30% 150 g czekolady mlecznej szczypta gruboziarnistej soli morskiej   Przygotowanie: spód:  Masło, cukier, sól, wanilię i mąkę zagniatamy. Ciasto będzie miękkie i lepiące dlatego odkładamy je na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przełożyć do formy

Bon appetit mon amie
Ciasto orzechowo-kokosowe 69

Ciasto urzekło mnie swoimi warstwami i tym, że piecze się je w całości bez dodatkowego przekładania. Nie ma tu żadnej masy, ciasto jest raczej z tych suchych, idealnie pasuje do kawki czy herbaty. Składniki (blaszka 36x20cm): Kruche ciasto: 37 dag mąki pszennej +do podsypania  4 żółtka 250 g masła / margaryny 7 dag cukru zwykłego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)niepełna szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: wiśnie z syropu lub powidła śliwkowe lub wiśniowe Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, jedną schować do zamrażarki, a drugą do lodówki na minimum 30 minut. 2. Ciasto z lodówki wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem, na wierzchu ułożyć wiśnie z syropu

Kuchnia domowa Ani
Sernik na kruchym spodzie 51

Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się głównie trzy ciasta: makowiec, piernik oraz sernik ! Ten z nutą pomarańczy jest jednym z moich ulubionych! Sernik to bardzo popularne ciasto. Wyróżniamy sernik pieczony, sernik na zimno, sernik gotowany, a nawet sernik bez sera! Bazę ciasta stanowią: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz twaróg. Niekiedy używane są gotowane ziemniaki(...)zamiast mąki. Często masie serowej towarzyszy kruche ciasto na spodzie. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto jest pieczone w temp ok. 180C. Również popularne są przepisy na serniki bez mąki, gdzie rolę spoiwa dla sera stanowi duża ilość jajek np. 6 jajek i 5 żółtek na 1,25 kg sera w serniku nowojorskim . Częstymi dodatkami do sernika są: rodzynki, owoce

Olcia gotuje!
Kruche ciasto z owocami 50

Pyszne ciasto z owocami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kostka Kasi 5 żółtek , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (maliny ,truskawki,śliwki itp Składniki na pianę; 5 białek 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 torebki budyniu śmietankowego 1 szklanka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie; Proszek do pieczenia łączymy z mąką.Wszystkie(...)składniki na ciasto zagniatamy do jednolitej masy .Wyrobione ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 2 godz,Następnie ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy piana zgęstnieje dodajemy budynie i delikatnie po sciance wlewamy olej ,,chwilę miksując.Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika ,,dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).Średnia wielkości blaszkę smarujemy masłem,Ścieramy na spód większa część ciasta,Lekko

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania