ciasto - 162020 przepisów (strona:1365/10802)

DELIKATNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BORÓWKAMI 45

cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z żółtkiem doprawiając masę do smaku cukrem(...)cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią borówki. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem

Walijskie Pichcenie
WUZETKA + FILMIK 40

Ciasto jak klasyk, każdy je zna i większość uwielbia. Dla mnie to ciasto bomba, smaczne, delikatne i czekoladowo- śmietanowe, prawdziwe cudo, idealne dla gości. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Polecam. SKŁADNIKI :  5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt 25/32 cm, smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota oraz dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowa Zebra bez pieczenia 39

jedne z naszych ulubionych owoców. Pomimo, że są one dostępne przez cały rok to jednak najlepiej smakują te w sezonie letnim. Te smaczne owoce wykorzystuję do przygotowywania różnego rodzaju ciast. Tym razem zrobiłam ciasto, a jest to Truskawkowa Zebra bez pieczenia . Jest to prosty, orzeźwiający deser, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy w ciepłe dni. Ciasto Truskawkowa Zebra bez pieczenia(...)składa się z kilku warstw herbatników przełożonych orzeźwiającym musem truskawkowym. Wierzch ciasta stanowi warstwa śmietanowa, która idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi truskawkami. Ciasta bez pieczenia to świetna opcja dla osób nie mających w swojej kuchni piekarnika lub dla tych, którzy boją się, że podczas pieczenia pójdzie coś nie tak. Ciasto Truskawkowa Zebra bez pieczenia to deser, który powinien każdemu

Danka Pichci
CIASTO Z RABARBAREM i kruszonką / pyszne i proste ciasto z rabarbarem 45

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku. Użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm na ciasto: około 500 gramów rabarbaru 320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 110 gramów cukru – ½ szklanki(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli na kruszonkę: 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z rabarbarem Przygotowanie: Dokładnie umyty rabarbar, kroję na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą dłońmi, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier

Uwaga Babcia Gotuje
Pampuszki bez drożdży 44

cichutko i czeka na swoją kolejkę.   Nazbierało się w tym czasie przepisów, aż trudno wybrać, od czego zacząć. Może po kolei: puszyste pampuszki bez drożdży. Aromatyczne bułeczki na cieście z olejem i białym serem. Proste, szybkie, bez wyrabiania ciasta i czekania, aż wyrośnie. Mięciutkie, pachnące czosneczkiem lub jeśli nie lubisz tego zapachu, to z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół(...)przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy olejowo- twarogowej. Szybko wymieszać rękami do połączenia się składników. Najlepiej na stolnicy lekko podsypanej mąką.  4. Uformować wałek z ciasta i pokroić na 18 równych plastrów. Najlepiej na początek podzielić wałek na trzy części. A następnie każdą na 6.  5. Uformować owalne bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem

dolcevitainmykitchen
Kostka truskawkowa 48

Kostka truskawkowa to pyszne ciasto bez pieczenia , które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Nie dość, że deser obłędnie smakuje to jeszcze pięknie prezentuje na stole. W smaku jest delikatne, nie za słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze! Jeśli szukacie pomysłu na fajne ciasto, które zachwyci każde podniebienie, kostka truskawkowa będzie(...)Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie wlać przestygniętą żelatynę. Na koniec do masy wrzucić drobno posiekaną czekoladę. Całość wymieszać delikatnie łyżką do połączenia. Masę przełożyć na ciasto i ułożyć kolejną warstwę truskawek. Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta

Alle Dobre!
Czekoladowe ciasto na maślance 39

Ciasto maślankowe w wersji czekoladowej (z kakao) i orzechami. Bardzo fajne i proste do przygotowania. Aby je zrobić nie będzie Ci potrzebny nawet mikser. Wypróbuj Ciasto: 200 g masła około 120 ml kawy (espresso) 2 łyżki kakao 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl. maślanki 2 jajka Polewa(...)oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy łyżką, do połączenia (Uwaga! nie mieszamy za długo – masa nie musi mieć gładkiej konsystencji, ale nie może być widocznej mąki). Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21×28 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Polewa: W rondelku umieszczamy masło

Smaki Na Talerzu
ciasto Zielone Jabłuszko 49

oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. składniki na galaretkę z jabłkami(...)składniki na masę śmietanową: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku 2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody dodatkowo: wiórka kokosowe na wierzch ciasta wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i miksujemy. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę z jabłkami. Wyrównujemy. Wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Babka Trzy Kolory 43

Fantastyczna babka w trzech kolorach :). Surowe ciasto dzielimy na trzy części, następnie jedną część barwimy kakao, drugą zmiksowanym szpinakiem, trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskujemy bardzo atrakcyjnie wyglądającą babkę, która może być wspaniałą ozdobą świątecznego stołu ( i oczywiście nie tylko świątecznego ). A smak? Poezja! Babka wychodzi bardzo puszysta, mięciutka, w sam raz słodka. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego(...)turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę ubitej piany. Pozostałą pianę szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać przesiane kakao oraz odłożoną pianę z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać szpinak, wymieszać. Trzecią część ciasta pozostawiamy bez dodatków

Opowieści z piekarnika
Małpi chlebek cynamonowy 44

soli  300 ml mleka 50 g masła W misce mieszamy składniki suche. Masło i mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do suchej mieszanki. Zagniatamy przez 15 minut aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od miski i dłoni lub korzystamy z robota planetarnego i w czasie wyrabiania wypijamy kawkę :) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)rondelku, a cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Formę do babki smarujemy masłem - ja użyłam sylikonowego pędzla i oprószamy ją 3 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem.  Kiedy ciasto jest już wyrośnięte wykładamy je na stolnicę i rozpłaszczamy w na duży prostokąt. Ciasto dzielimy nożykiem na 3 równych kawałków i formujemy z niego kulki. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w roztopionym

Emskie Smaki
Kakaowy biszkopt z masą ajerkoniakową i malinami 51

przyjemność zaprosić Was na kolejne pyszne ciasto. Tym razem kakaowy biszkopt, przełożony niewielką ilością kremu ajerkoniakowego, z pyszną malinową żelką na wierzchu. Biszkopt jest wysoki i puszysty. Masy ajerkoniakowej nie wychodzi jakoś szczególnie dużo, co powinno być dobrą wiadomością szczególnie dla tych osób, które za „masowymi” ciastami nie przepadają (w cieście jej smak jest jednak wyczuwalny(...)kolei powinno uspokoić tych, dla których krem w cieście jest rzeczą ważną). Zwieńczeniem całości jest słodko-kwaśna warstwa malinowa, która nadaje ciastu orzeźwienia i lekkości i doskonale komponuje się ze smakiem budyniu. Polecam na co dzień, jak i jako ciasto na Święta. Biszkopt: 8 jajek 200 g drobnego cukru 3 łyżki oleju 130-140 g mąki pszennej 2 łyżki kakao

Smaki Na Talerzu
Babka staropolska 49

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem. Mleko podgrzewam, musi być letnie. Mąkę przesiewam, do mąki dodaję szczyptę soli, dodaję podrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, mleko i roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiam (zrobiłam do robotem kuchennym i zajęło mi to około 15 minut). Wyrobione ciasto ładnie odchodzi od ręki, jest elastyczne i miękkie. Na koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę

Słodki sentyment
Makowiec z roladkami w kruchym cieście 37

tylko smaczny, ale też spektakularny makowiec o wymagającej strukturze. Ciasto, które smakuje najlepiej w okresie zimowym, okołoświątecznym. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza. Składniki: Ciasto kruche ? 5 żółtek ? 1 jajko ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 1 szklanka cukru pudru ? 750 g mąki pszennej ? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki amoniaku(...)kremowa ? 1 litr mleka ? 125 g masła ? 4 białka ? 1 szklanka cukru ? 3 łyżki mąki pszennej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ? 1 czekolada mleczna ? 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: Ciasto kruche ? Zagnieść wszystkie składniki ciasta. ? Ciasto podzielić na 6 części. ? 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie 25×35 cm) i upiec każdy osobno w temp. 180 st.C

To co kocham
Śmietankowiec z galaretką 45

Idealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju – 50 g mąki ziemniaczanej(...)pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie: Ciasto – Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. – Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. – Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek. Przemieszać

To co kocham