ciasto - 160969 przepisów (strona:1364/10732)

Marchiwowo-pomarańczowe ciasto 57

Marchwiowo-pomarańczowe ciasto, zachwyci swoim wyglądem ale również zaskoczy smakiem. Bardzo wilgotne, aromatyczne. Całość uzupełnia budyń pomarańczowy, którym przełożone jest ciasto. Bardzo ciekawa propozycja na letnie spotkania przy kawce:) Szczerze polecam, proste w przygotowaniu i mile zaskoczy niejednego łakomczucha. Zapraszam do przepisu. Składniki 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cynamonu 2 łyżeczki(...)odłożyć. Do żółtek dolewać powoli olej nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i dodać do masy jajecznej. Dołożyć puree z marchwi oraz orzechy, rodzynki, wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać trochę mleka. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, przemieszać łyżką. Przełożyć ciasto do formy ( u mnie kwadratowa 25/25) i piec około 45 minut

gotuj ze mną
Tarta z budyniem i truskawkami 91

polskimi truskawkami. Szybki i bardzo prosty deser. W tym przepisie sami zrobimy budyń, ale jeśli chcecie możecie skorzystać z takiego kupionego, z torebki. Przepis na Tartę cytrynową na kruchym cieście Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 90 g masła 60 g cukru pudru 30 g smalcu, zimnego szczypta soli 2 łyżki wody Składniki na domowy budyń(...)mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 żółtka 50 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 60 g serka mascarpone Dodatkowo 400g truskawek Kruche ciasto – przepis Mąkę przesiać dodać pokruszone masło, smalec i całość posiekać nożem. Jak ciasto zacznie przypominać kruszonkę dodać cukier, wodę i sól, ciasto wyrobić rękami. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe ciasto z truskawkami 64

Proste, czekoladowe ciasto z truskawkami. Nazwałabym je tygodniowym, bo jest w sam raz do przygotowania w środku tygodnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na wyszukane smaki. 1 i 1/2 szkl. mleka 150 g masła 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 3 jajka 1/2 szkl. cukru(...)Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozmącone jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Na wierzchu ciasta rozprowadzamy kleksy z dżemu (mniej więcej 2-3 łyżki). Za pomocą patyczka do szaszłyków wkręcamy dżem do ciasta. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto Różowa Dama 96

przekładanych ciach można zrobić na bazie ciasta biszkoptowego? Wiele : ) Dzisiejszy przekładaniec to Różowa Dama: Orzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej

Domowe ciasta
Rosyjskie Racuchy na Maślance 105

nabrało temperatury pokojowej. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Do miski wsypujemy wcześniej przesianą mąkę, płaską łyżeczkę soli oraz 2 łyżki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę sody. Po dodaniu sody należy dosyć długo i bardzo dokładnie mieszać ciasto. Następnie odstawiamy je na kilka minut, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły(...)ciasto odpoczęło. Do smażenia racuchów należy wybrać patelnię z grubym dnem. Na patelnię wylewamy olej, powinno go być ok. 3 mm. Kiedy olej się nagrzeje, nakładamy porcję ciasta na patelnię. Racuchy smażymy na średniej mocy palnika, przez ok. 3-4 minuty z jednej strony, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Gotowe placuszki odkładamy na papierowy ręcznik

Przepiski.pl
ciasto z czarnej fasoli 58

Ciasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białka Szczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor, ale również(...)Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie czarna fasola uprawiana jest na całym świecie i stosowana w wielu różnych rodzajach kuchni. Zachęcam do spożywania czarnej fasoli. Szczególnie pysznie smakuje w tym cieście:)) Składniki 2 puszki czarnej fasoli 2 dojrzałe banany 5 jajek 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie rozdrobniona gorzka czekolada Polewa 1 tabliczka gorzkiej

gotuj ze mną
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Banalnie prosta i pyszna przekąska. PRZEPIS 53

Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, pieczenie też nie trwa długo, a efekt jest świetny. Szparagi w cieście francuskim nie tylko pięknie wyglądają, ale też są wyjątkowo pyszne. Przepis na szparagi w cieście francuskim z boczkiem Składniki: Na każdą porcję 3 zielone szparagi , z których należy odłamać twarde końcówki Szeroki na około 2 cm pasek ciasta francuskiego – użyliśmy gotowego 2 plasterki(...)boczku Jak zrobić szparagi pieczone w cieście francuskim z boczkiem? Szparagi najpierw owiń boczkiem, następnie ciastem francuskim “w spiralkę”. Ułóż w foremce na papierze do pieczenia. Ciasto posmaruj wodą. Piecz w temp. 200 stopni około 20 minut – aż ciasto się zarumieni – od razu podawaj. Artykuł Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Banalnie prosta i pyszna przekąska

Kulinarna Polska
CIASTO Z RABARBAREM I JABŁKAMI + FIMIK 52

Dzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne.  SKŁADNIKI :  5 jajek 1 szklanka cukru  4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g )  2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła lub margaryny 1 łyżka gęstej śmietany  3 łyżki marmolady  500 g rabarbaru(...)kawałki.  Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i chwilkę jeszcze ciasto wyrabiamy. Jest już gotowe. Przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 25/30 cm. Rozkładamy na dnie  większą część ciasta. Na ciasto rozsmarowujemy marmoladę. Na to rozkładamy rabarbar oraz jabłka. Pozostałą pianę ubijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Puszyste ciasto z serkiem waniliowym 80

ciasto powstało tym razem na prośbę mojej mamy, a raczej jako zaspokojenie jej zachcianki na coś słodkiego. Zajrzałam do lodówki i gdzieś na półce rzuciły mi się w oczy stojące na niej serki waniliowe. Pomyślałam, że to jest właśnie to czego potrzebuję. Raz, dwa, trzy i powstało pyszne i puszyste ciasto ucierane z serkiem waniliowym. Składniki: 250 g miękkiego masła(...)przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym jajku. Kiedy masa będzie gładka dodajemy serki waniliowe a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto jest dość gęste. Formę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy na całej powierzchni formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka

Fascynacje Ani
Ciasto ptasie mleczko 64

Ptasie mleczko to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które zaspokoi ochotę na “coś słodkiego”. Deser ten wzorowany jest na znanym, wedlowskim ptasim mleczku, które chyba większość z nas uwielbia. Piankowe wnętrze jest puszyste, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto ptasie mleczko to idealny dodatek do kawki, a także świetny deser, którym możemy poczęstować swoich gości. Domowe ptasie(...)mleczko jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je błyskawicznie, a smakuje bajecznie! PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO Składniki na blaszkę 24×24 Masa ptasie mleczko 6 białek jaj 3/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 krople aromatu śmietankowego 2 łyżki soku z cytryny 120 ml wrzątku Polewa czekoladowa 100g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej

Alle Dobre!
Keto sernik kokosowo – rabarbarowy (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 101

zająć. Szczęśliwie razem z upływem okresu karencji pojawił się w głowie także pomysł na jego wykorzystanie… W związku z tym, że nie znam zbyt wielu zastosowań rabarbaru , poza ciastami, konfiturą, ewentualnie kompotem, padło więc na ciasto . Tym razem takie bardziej orzeźwiające – spód to biszkopt , a masa składa się z rabarbaru , galaretki truskawkowej i kokosa . Wyszło coś w rodzaju sernika(...)mega wiosenne, kolorowe, no i oczywiście zgodne z dietą ketogeniczną ! sernik kokosowo – rabarbarowy Keto sernik kokosowo – rabarbarowy – składniki: Biszkopt Biszkopt występuje tu w roli spodu do ciasta . Jest to rzecz jasna biszkopt kokosowy na bazie mąki kokosowej i rafinowanego oleju kokosowego oraz jajek . Posłodziłam go erytrytolem , jednak z powodzeniem można go wymienić na allulozę lub ksylitol (uwaga

Modern Cave Girl
RÓŻKI DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM 61

Różki drożdżowe z jabłkiem podczas pieczenia pachną nieziemsko. Uwielbiam jak w moim domu roznosi się zapach ciasta drożdżowego . Pyszne, puszyste, pełne nadzienia jabłkowego. Tak przygotowane drożdżowe ciastka doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawki, jako przekąska w szkole, w pracy, na spacerze czy pikniku rodzinnym. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i zajadać ;) Składniki na różki drożdżowe z jabłkiem (około 18 sztuk(...)ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn podrósł. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, 2 żółtka i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie miskę zakryć ścierką, ciasto odstawić na 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte

Zrób to smacznie
Wuzetka Gigant 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wuzetka gigant Wuzetka to bardzo popularne ciasto serwowane w wielu restauracjach czy kawiarniach. Bardzo często przygotowywana jest także w naszych domach, ze względu na cudowny smak, a także prostotę wykonania. W moim domu wuzetka również gości bardzo często i każdy ją uwielbia. Zazwyczaj, kiedy upiekę tradycyjną wuzetkę, składającą się z dwóch biszkoptów, przełożonych masą, znika(...)ciągu kilku godzin, tak każdy ją uwielbia. Tym razem postanowiłam upiec wuzetkę w nieco większych rozmiarach i tak oto powstała wuzetka gigant. Wuzetka gigant to smaczne ciasto, składające się z 3 biszkoptów kakaowych masy na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone oraz dodatku w postaci dżemu porzeczkowego. Kwaśne powidło przełamuje słodycz śmietany, dzięki czemu ciasto smakuje naprawdę świetnie. Nie jest

Przepiski.pl
Ciasto z rabarbarem i budyniem 59

Dzień dobry :-) Rabarbar właśnie się zaczyna. Mnie udało się kupić taki ładny. Dzieci bardzo chciały ciasto i udało się jeszcze zrobić dżem. Pomysł na ciasto zaczerpnięty stąd (klik). Ciasto z rabarbarem i budyniem wychodzi pyszne. Jest puszyste i delikatne. Smakuje wybornie. Trzeba tylko wcześniej ugotować budyń, poddusić rabarbar i przygotować ciasto ucierane. Potem pieczemy wszystko razem. Polecam i miłego dnia(...)mleka 2 łyżki cukru Budyń musimy przygotować według przepisu na opakowaniu. Następnie gorący przelewamy do miseczki, owijamy folią spożywczą, by dotykała powierzchni budyniu i odkładamy do wystudzenia.  Ciasto: 140 g masła 4 jajka L 100 g cukru (można więcej) 200 g mąki pszennej 90 g kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ze szczyptą

kruche babeczki
Ciasto orzechowo - czekoladowe 89

Coś dla fanów orzechów laskowych - wspaniałe, intensywnie orzechowe ciasto, upieczone bez dodatku mąki ( jeśli użyjcie bezglutenowego proszku do pieczenia, ciasto będzie w stu procentach bezglutenowe ). Jest niesamowicie wilgotne, mięciutkie i delikatnie, wprost rozpływa się w ustach :). Bardzo zachęcam Was do użycia w tym przepisie cukru trzcinowego, choć w oryginale użyty jest cukier biały ( źródło przepisu podaję niżej ); jego karmelowy posmak(...)świetnie podkręca smak ciasta, no i z cukrem trzcinowym ciasto wychodzi słodkie w sam raz ( taka sama ilość cukru białego, według mnie, uczyniłaby to ciasto zbyt słodkim i gdybym nie mogła zastąpić go trzcinowym, na pewno znacznie zmniejszyłabym jego ilość ). Użyjcie również dobrej jakości czekolady, to naprawdę ma znaczenie ;). Bardzo polecam :).  Źródło przepisu:  https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-czekoladowo-orzechowa Składniki

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania