Pyszne i łatwe ciasto z czereśniami i budyniem. Spód to kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (dno blaszki o wym. 21x25 cm.): 200 g. mąki pszennej 30 g. mąki krupczatki(...)mleka 100 g. cukru 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego) 1 żółtko 25 g. mąki pszennej 45 g. mąki ziemniaczanej W misce wymieszaj ręką wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyłóż na blat i krótko zagnieć ciasto. 1/3 część ciasta schowaj do zamrażarki, a pozostałe owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Czereśnie umyj i wydryluj
Delicious PlaceJeśli lubicie kokosowego batonika Bounty, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Już od dawna zabierałam się za jego przygotowanie i nastąpiła ta chwila. W końcu ciasto bounty wjechało na salony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasto bounty wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Moim zdaniem należy do dosyć prostych ciast, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jest mocno kokosowe(...)nutką czekolady, wręcz rozpływa się w ustach. Rewelacyjnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy. Koniecznie wypróbujcie przepis! CIASTO BOUNTY – PRZEPIS Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki BISZKOPT 4 jajka rozmiar M ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody MASA KOKOSOWA
Przepiski.plBułeczki z borówkami są miękkie, pulchne, smaczne i z dużą ilością owoców. Robi się je w ten sam sposób, co jagodzianki, czyli z ciasta drożdżowego z nadzieniem owocowym. Jagody to owoce wyjątkowe i trudno je zastąpić innymi. Ponadto są one trudno dostępne, więc wybór borówek w zastępstwie będzie dobrym krokiem. Bułeczki z borówkami możemy robić również z mrożonymi owocami(...)mące ziemniaczanej i cukrze. Jeżeli ktoś ma ochotę to bułeczki z borówkami przed włożeniem do piekarnika można też posypać kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bułeczki z borówkami: Ciasto: 100 g masła 200 ml mleka 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1/4 szklanki (60 g) cukru 1 duże jajko 15 dag drożdży kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego Nadzienie
Danka PichciCiasta ucierane należą do moich ulubionych. Można je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu. Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone. Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego. Przygotować formę o wymiarach(...)mnie porzeczki ) - opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka -100 g masła -400 ml mleka -2 łyżki cukru pudru Owoce umyć, odsączyć. Przed wyłożeniem na ciasto można oprószyć mąką kartoflaną, aby nie opadały na dno. Margarynę roztopić i przestudzić. Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, a na końcu żółtka. Następnie dodawać stopniowo po łyżce
Kulinarne przemysleniaWczorajsza pogoda nie sprzyjała jakimkolwiek pracom w ogrodzie, bo wciąż padało. W krótkich chwilach przejaśnienia udało mi się zerwać trochę pierwszych wiśni. I żeby się nie nudzić, poczyniłam ciasto, którego część niektórzy podkradli 😉, zanim udało mi się je dokończyć. Zapraszam zatem na szybki i łatwy wypiek, bo czas rozpocząć sezon na wiśnie! 😊😋 Składniki (na formę (20 x 34) cm): Ciasto(...)olejem i miksować do połączenia składników. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu. Przelać 2/3 masy do formy do pieczenia. Do reszty masy dodać kakao i łyżkę mleka. Zmiksować. Łyżką wylewać masę kakaową na wierzch jasnej
Weekendy w domu i ogrodzieSłodki, daktylowy chlebek z dodatkiem orzechów włoskich, miodu i aromatycznych przypraw. Pi ę kny kolor i duża ilo ś ć bakalii sprawiają, że smakowo chyba bliżej mu do korzennego ciasta, niż chleba. Pachnie lekko piernikowo i jest bardzo syc ą ce. Idealne na ch ł odne, deszczowe popołudnie z filiżank ą czarnej herbaty. Je ś li lubicie słodkie(...)niadania, można je wzi ą ć ze sob ą do pracy. Szybkie, proste ciasto na każd ą okazj ę . Daktylowy chlebek : na foremk ę o pojemnosci 1, 5 l Składniki : 450 g daktyli 120 g orzechów włoskich 400 g m ą ki 1 paczuszka proszku do pieczenia 6 łyżki p ł atków owsianych 4 łyżki miodu
dolcevitainmykitchenspienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch ciasta. Na cieście rozsypać obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, z podanych składników w pojemniku(...)cieście utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią rabarbar. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić - wyjątkowo łatwe, szybkie, zawsze się udające ciasto ucierane, z rabarbarem i kruszonką smakuje wybornie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępush({}); Co powiecie na ekspresowe pierożki kebabowe w nieco szybszym wydaniu? Jestem pewna, że każdy z Was się skusi. Tym razem przygotowując pierożki kebabowe, zamiast przygotowywać ciasto, użyłam gotowego ciasta francuskiego. Powiem Wam, że smakują wyśmienicie. Są dużo szybsze do zrobienia niż tradycyjne pierożki kebabowe z ciasta drożdżowego. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu(...)pyszne pierożki kebabowe z ciasta francuskiego. Szybkie, smaczne i łatwe! EKSPRESOWE PIEROŻKI KEBABOWE – PRZEPIS Liczba porcji: 8 | Czas pieczenia : 20-25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g kurczaka 1/2 papryki żółtej 1 cebula czerwona 3 łyżki kukurydzy 100 g żółtego sera 3 łyżki ketchupu 3 ogórki konserwowe Dodatkowo jajko sezam (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plciasto orzechowo – imbirowe to kwintesencja jesieni. Pachnie orzechami i jest charakterystyczne w smaku dzięki imbirowi. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. I wiecie? To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu! A jak zrobić takie(...)ciasto orzechowo – imbirowe? Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru skórka otarta z 1/3 cytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem orzechowy 6 łyżek masła orzechowego 2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów) 1 łyżka
Raj dla Podniebieniamoja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści(...)Wasze podniebienia i Waszych gości. Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru nadzienie 100 g konfitury z płatków róży 50 g miękkiego masła wierzch płatki migdałowe i kokosowe Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia
Raj dla Podniebieniamrożonymi owocami. W tym przypadku jagód nie trzeba rozmrażać, tylko też oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, ale po zrobieniu bułeczek trzeba je pozostawić nieco dłużej na blaszce, aby wyrosły. Ciasto na jagodzianki nie może być zbyt twarde, bo bułeczki po upieczeniu będą mało puszyste. Z poniższego przepisu zrobiłam 12 jagodzianek, ale można zrobić ich więcej, wówczas będą one trochę mniejsze(...)Kształt jagodzianek też może być dowolny, u mnie są one podłużne, ale mogą też być okrągłe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jagodzianki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (450 g) – ja użyłam Mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny 1/4 szklanki cukru (60 g) 15 g drożdży 100 g masła 200 ml mleka 1 duże jajko kilka kropel aromatu cytrynowego
Danka PichciKostka Rabarbarowa to lekkie warstwowe ciasto doskonałe do popołudniowej kawy. To ciasto składa się z warstwy owocowej i śmietanowej, które ułożone są na puszystym biszkopcie, a wierzch ciasta przykrywają herbatniki polane cytrynowym lukrem. Herbatniki po włożeniu deseru na kilka godzin lub na całą noc do lodówki zmiękną, dzięki czemu można go ładnie pokroić. Do przygotowania Kostki Rabarbarowej najlepiej wybrać czerwony(...)rabarbar, wówczas masa owocowa będzie miała ładny odcień. Ciasto Kostka Rabarbarowa jest delikatne, nie za słodkie i lekko kwaskowate za sprawą tego owocu. Nie jest ono zbyt skomplikowane, chociaż trochę pracochłonne, ale za to ładnie prezentuje się na talerzu. Wszystkie warstwy idealnie smakowo ze sobą się łączą. Warto dodać, że ten deser można przygotować także z innymi owocami, np. borówkami
Danka PichciTylko pięć składników i mamy pyszne ciasto. Ciasto dla wielbicieli czekolady. Zapewniam, że uda się każdemu, nie wolno go tylko za długo piec, bo będzie suche. To ciasto musi być lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Potrzebujemy: 3 jajka 20 dag masła 82 % 30 dag mlecznej czekolady pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej(...)Wykonanie pysznego ciasta: 1. 5 dag czekolady odkładamy, pozostałą łamiemy na mniejsze kawałki wraz z masłem przekładamy do garnka, rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając, następnie odstawiamy to ostygnięcia. 2. Odłożoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzone składniki i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąką
Izabelawkuchniprzepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :) Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;) Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 40g cukru(...)cukier i bakalie, wymieszać. Gdy masa ostygnie wymieszać z białkiem. Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kruszonka: wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć w palcach. Ciasto: Mleko podgrzać z masłem do połączenia. Przestudzić, ma być ciepłe, nie gorące. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać jajka i ciepłe mleko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Formę
Smakołyki Asi