ciasto - 162258 przepisów (strona:1375/10818)

Ciasto Makowa Panienka 170

Poznaj przepis na pyszne ciasto Makowa Panienka z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Efektownie wyglądające ciasto składające się z 2 makowych biszkoptów, przełożonych kremem maślano-budyniowym oraz dżemem. Polane masą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wyśmienite, nie za słodkie. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Polecam nie tylko od święta. Składniki na Makową Panienkę. Wszystkie składniki powinny być(...)mleczna czekolada 40 ml śmietanki 30% 25 g wiórek kokosowych Poncz do nasączenia biszkoptu: pól szklanki wody aromat cytrynowy 2 łyżki cukru Dodatkowo warstwa dżemu nieduży słoiczek dżemu porzeczkowego Ciasto Makowa Panienka sposób wykonania krok po kroku. Wykonanie ciasta Makowa Panienka zaczynam oczywiście od upieczenia biszkoptu makowego. Krok 1. Przygotowuję i mieszam składniki na biszkopt makowy. Do miski wsypuję mąkę

Ania gotuje
tort czekoladowo orzechowy z nutą kawy 196

sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony(...)przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich 3 białka 120 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier

Domowy Smak Jedzenia
Faworki karnawałowe 101

Faworki karnawałowe Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam!       Składniki: Ciasto: 200 g mąki + mąka do podsypania 5 żółtek 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: ok 1 litr oleju do smażenia (można także smażyć na smalcu) cukier puder do posypania faworków     *** Wszystkie składniki(...)ciasto umieszczamy w misce *** *** Następnie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy, lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki uzyskamy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy

Blog z Apetytem
Napoleonka na Herbatnikach w 15 Minut 103

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatniki to pyszne ciasteczka, które stanowią bazę do wielu smacznych deserów i ciast. Z ich dodatkiem możemy przygotować między innymi pyszną napoleonkę, która z pewnością Wam posmakuje. Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne dla osób, które uwielbiają budyniowe kremy. Wykonanie tego smacznego deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Jest(...)bardzo szybkie i banalnie proste ciasto, które zawsze się udaje. Dodatkowo, do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika. Przed Wami napoleonka na herbatnikach w 15 minut! Składniki * blacha 24×28 200 g masła 180 g cukru 1 cukier wanilinowy 100 g mąki 3 budynie waniliowe lub śmietankowe 1200 ml mleka 40 herbatników cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Ryba smażona w cieście. Pyszna alternatywa dla tradycyjnej panierki. PRZEPIS 88

Jeśli znudziła ci się ryba tradycyjnie panierowana w bułce tartej, spróbuj usmażyć ją w cieście. Wychodzi niezwykle pyszna i delikatna. Przepis na rybę smażoną w cieście Składniki: pół kilograma filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj), 1 jajko, pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić rybę smażoną w cieście? Jeśli używasz ryby mrożonej(...)odtajać, następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajko, wlej mleko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj lub wymieszaj rózgą na jednolite, gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony – aż ciasto zrobi się ciemnozłote. Zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru

Kulinarna Polska
Ciasto Madagaskar 90

Ciasto Madagaskar z Tapioki i bananów Ciasto Madagaskar, czyli Malagasy Cake. Kolejna podróż kulinarna, bez wątpienia będzie smacznie i egzotycznie, ponieważ odwiedzimy największą afrykańską wyspę i czwartą na świecie, czyli Madagaskar. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kuchni Madagaskaru to mieszanka kultur, od Azji południowo-wschodniej po Afrykę, od Indii po Europe. Istotnie kuchnia Madagaskaru odzwierciedla wiele kultur ludzi, którzy osiedlili(...)się na wyspie ok. setnego roku n.e. Na początek fantastyczne Ciasto Madagaskar. Istotnie był to pomysł mojego kolegi Huberta, który rzucił hasło… Ty sobie na Madagaskar jedź… Dlatego sobie pojechałem na Madagaskar. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🇲🇬 – Madagaskar Co potrzebujesz by zrobić Malagasy Ciasto 3 szklanki mleka 2-3 laski

RafalCook
Tort pistacjowy 74

pistacjowy z nazwy, a tak naprawdę jest migdałowy. Tort biszkoptowy z marcepanem. Przepis z Kalendarza dla wszystkich z 1938 roku – tort pistacjowy . Torcik jest bardzo słodki jak to marcepan. Ciasto : jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i ekstrakt wanilii. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Z przygotowanego(...)ciasta upiec dwa blaty o średnicy 20 – 22 cm, oraz jeden blat o wymiarach ok. 40x36 cm. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 20 - 25 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia. Masa : mączkę migdałową utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną, rumem i wodą pomarańczową. Dodać zielony barwnik. Duży blat ciasta pociąć na paski szerokości/wysokości

królestwo garów
Ciasto łaciate z owocami (również mrożonymi) 114

Proste ciasto dwukolorowe z owocami, świetne ze świeżymi owocami ale sprawdzi się też doskonale z mrożonymi. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 35-40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g oleju 150 g cukru 1 łyżeczka(...)waniliowym (5-7 min) Wlej powoli olej i zmiksuj do połączenia Masę jajeczną podziel na dwie części i dodaj po połowie do jasnej i ciemnej mieszanki sypkich składników Oba ciasta powinny mieć taką samą konsystencję, w razie potrzeby dolej do ciemnego ciasta ok. 2 łyżki letniej wody Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż naprzemiennie jasne i ciemne ciasto

Słodki Blog
Orzechowiec/ Miodownik z orzechami 127

Przepyszne miodowe placki przełożone powidłami i kremem budyniowym, zwieńczone chrupiącymi orzechami to doskonała propozycja nie tylko na świąteczny deser. Ciasto można upiec dużo wcześniej i przełożyć 3 dni przed podaniem. Gdy kruche placki nawilgną od masy i powideł będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto miodowe: 500g mąki pszennej 2 jajka+żółtko 200 g cukru 2 łyżki miodu 200g margaryny 2 płaskie łyżeczki(...)waniliowy bez cukru 4 łyżki cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego Polewa orzechowa: 300 g posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny słoik powideł śliwkowych Ciasto miodowe: Mąkę posiekać z margaryną. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce.. Ciasto podzielić na 3 części

Smakołyki Asi
Szarlotka w kratkę z budyniem 79

Dzisiaj łatwe ciasto z jabłkami i budyniem. Ciasto jest szybkie do zrobienia i bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Budyń: 1 jajko 60 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 25 g masła 250 ml mleka Ciasto: 4 jajka 150 g cukru 150 g oleju(...)cukrem, dodaj skrobię i połowę mleka Drugą połowę mleka zagotuj i na gotujące się mleko wlej rozmieszane wcześniej składniki, ugotuj budyń Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do połączenia Ciasto Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min) Wlej olej

Słodki Blog
Makowiec w cieście cytrynowym 95

Ciasto z makiem bardzo często pojawia się u mnie w domu, dlatego ze wszyscy je uwielbiają, najczęściej jest to ciasto zwijane, dziś trochę inna wersja cytrynowo makowa. Przepis na formę 26cm SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ: 850g maku z puszki firmy HELIO 100g żurawiny suszonej 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 1/3 szkl cukru pudru SKŁADNIKI NA CIASTO CYTRYNOWE: 6 jajek(...)waniliowym. Po chwili dodajemy skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, całość ubijamy na jednolitą masę. 3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do ciasta cytrynowego, delikatnie mieszamy. 4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy połowę ciasta cytrynowego, następnie masę makową, na wierzch pozostałą część ciasta cytrynowego. 5. Ciasto pieczemy w temperaturze

Dziś Ja gotuje
Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb) 139

Świąteczna keto tarta egg nog Pomyłka źródłem świątecznych pyszności Długo się zastanawiałam jakie keto ciasto upiec na tegoroczne Święta … Pomysłów było aż za dużo. No niby od przybytku głowa nie boli. Jednak efekt był taki, że z tego szerokiego wachlarza potencjalnych przepisów nie byłam w stanie zdecydować się na jeden konkretny… Na ostatniej prostej w procesie decyzyjnym padło na tartę(...)bazie mleka kokosowego zwany Coquito . Keto tarta z nadzieniem egg nog Keto tarta Egg nog – szczegóły przygotowania Ogólnie nie ma tego złego, bo świąteczne keto ciasto w postaci keto tarty Egg Nog jest naprawdę pyszne. Trochę wymagające jeśli chodzi o przygotowania, ale warto się pomęczyć dla tego efektu. O ile spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche

Modern Cave Girl
Piernikowy kopiec kreta 69

Świąteczna wersja znanego wszystkim kopca kreta. Zamiast bananów jest pyszna, domowej roboty konfitura śliwkowa , a bazę kopca kreta stanowi czkoladowo-piernikowe ciasto. Czyż nie wygląda smakowicie? Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): 100g masła 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 100ml mleka 2 jajka 150g cukru 250g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy(...)pierników 1/2-3/4 słoika konfitury śliwkowej 250g mascarpone 330g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do 180C (z termoobiegiem). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z 100g mlecznej czekolady. Studzimy. Jajka (żółtka razem z białkiem) razem z cukrem (150g) miksujemy na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną masę maślano-czekoladową, kakao i przyprawę do pierników. Całość

CookYourself
Szybki warkocz francuski z jabłkami i pierniczkami 82

podać. Oczywiście dla mnie najłatwiej robi się wszystko słodkie, dodatkowa motywacja to taka, że słodkie zawsze się zmieści i chce się zjeść Dlatego postawiłam na gotowce – ciasto francuskie, słodkie i cienkie pierniczki i to połączeniu z jabłkami stworzyło pachnący świętami warkocz. Składniki (na duże ciasto): opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 4 soczyste jabłka 100g cienkich pierniczków 1/2 łyżeczki(...)zostawiamy około 2 łyżki pyłu do posypania warkocza z wierzchu, dodajemy cynamon, syrop klonowy i posiekane na drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.   Gotowe ciasto francuskie przekładamy na blachę z papierem. Wzdłuż obu dłuższych brzegów ciasta robimy skośne nacięcia, grubości około centymetra, a długie na tyle aby w środku został około 6-7 centymetrowy pas niepociętego

Smaczna Strona
Szarlotka z rosą. 85

Wyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim smakiem i wyglądem. Idealna na Święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 -3 łyżki brązowego cukru(...)duże łyżeczki cynamonu lub do smaku 1/3 łyżeczki zmielonych goździków Beza: 4 białka szczypta soli 6 łyżek cukru zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto: W misce utrzeć zalotka wraz z cukrem, na puszysta masę. Do utartych żółtek ciągle mieszając, dodać śmietanę. Na koniec przesiać make z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy

Pani M - kuchnia smakowita

Proponowane wyszukiwania