ciasto - 160969 przepisów (strona:1383/10732)

TORT RED VELVET 148

proste, bo chociaż prezentuje się zjawiskowo, to przygotowanie nie wymaga większych umiejętności, prócz dobrego przepisu. Jak ten poniżej. RED VELVET CAKE (tortownica o średnicy ok 26 cm) Składniki ciasta 1 kostka (250 g) miękkiego masła 1,5 szklanki cukru 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu(...)Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam do miski i mieszam ze szczyptą soli. Dodaję do masy maślanej, łączę za pomocą szpatułki do uzyskania jednolitego ciasta.  Na końcu mieszam z barwnikiem spożywczym oraz maślanką. Ilość dodanego barwnika zależy od tego, jakim barwnikiem dysponujemy - osobiście polecam barwnik w żelu, dodaję wtedy go około 2 płaskich łyżeczek

W kuchni Karmel-itki
Mocno kakaowe ciasto z płatkami owsianymi 115

Dzisiaj polecam Wam pyszne mocno kakaowe ciasto z dużą ilością płatków owsianych, idealne na podwieczorek czy na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Nie jest za słodkie, jest takie w sam raz. Nam bardzo smakowało. Upieczcie koniecznie. Zdjęcia mi tylko jakieś takie dziwne wyszły, a nie miałam jak powtórzy, ale ciasto pyszne to dzielę się recepturą :) Miłego dnia :)  Potrzebujemy(...)ciasto: 4 jajka 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki zimnego mleka Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy kakao

Izabelawkuchni
Klasyczna babka piaskowa + filmik 138

Klasyczna babka piaskowa - wspomnienie mojego dzieciństwa, babka, która pachnie i smakuje jak sprzed lat, z cukierni , a to za sprawą aromatu rumowego , który najbardziej pasuje do tego ciasta. Jest tak puszysta , że powinna nazywać się puchowa , piaskowa się staje dopiero wtedy, gdy trochę przyschnie, po dwóch, trzech dniach, ale to jest niemożliwe, by tak długo mogła sobie postać(...)przed wieczorem. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki: 250 g miękkiego masła niepełna szklanka cukru 1 paczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu do ciasta (polecam rumowy) 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka cukier puder do posypania Wykonanie: 1. 250 g miękkiego masła ucieramy z niepełną

Kawa z mlekiem
Ciasto Shrek 103

Ciasto shrek to pyszne ciasto na biszkopcie z delicjami i galaretką. Niezła gratka dla miłośników lekkich wypieków z galaretką. Efektowne ciasto na co dzień i od święta :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru (130 gram) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej (140 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 2 budynie śmietankowe(...)ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone

Blog kulinarny S9.PL
Pie z kurczakiem i pieczarkami 102

gotowaniu rosołu zostało mi trochę gotowanego mięsa i Chciałam je jakoś fajnie wykorzystać. Zdecydowałam się zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami . Taki pie [paj], czyli zapiekanka pod ciastem francuskim, to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa rosołowego. Na blogu możecie znaleźć przepis na pie z kurczakiem i porem . Tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z pieczarkami i aromatycznymi ziołami(...)przygotowania takich zapiekanek używam gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam pie z kurczakiem i pieczarkami, bo jest pyszny! Pie z kurczakiem i pieczarkami Składniki:  mięso rosołowe, obrane z kości i rozdrobnione 500g pieczarek (lub więcej w zależności od ilości mięsa) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml rosołu 2 gałązki świeżego tymianku

Codzienne Gotowanie
Makowiec białkowy 99

kochani! Jeśli zostały Wam białka jajek to mam dla Was super przepis na ich wykorzystanie. Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Ten Makowiec wychodzi naprawdę smaczny, mięciutkie ciasto z białek i pyszne nadzienie makowe. Zapraszam na przepis :-)  Składniki(blaszka 23/33): Ciasto:  mąka pszenna 1,5 szklanki, białka jaj 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia(...)cukier puder 3 łyżki, olejek migdałowy 2 buteleczki, bakalie 1 szklanka, Polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4-5 łyżek, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji,  Sposób przygotowania: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia

kulinarne odsłony pati
Kretowisko 93

Dzień dobry:)    Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto kretowisko. Znacie kopiec kreta o kształcie kopuły? to ciasto upiekłam w dużej blaszce więc musi nazywać się kretowisko:) Pyszne i proste w wykonaniu. Jeśli raz spróbujecie takiego swojskiego nigdy więcej nie kupicie tego z pudełka. Idealne do kawki i szybko znika z talerzyków. Zapraszam:) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek(...)35/35 cm Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na gęsty biały krem. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao, delikatnie mieszamy łopatką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia. Z zimnego biszkoptu ściągamy delikatnie papier.Papier wkładamy ponownie do blaszki.W

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z maślanką, owocami i kruszonką 85

Delikatne, przepyszne ciasto z dodatkiem maślanki, owoców i kruszonką przypomina w swoim smaku ciasto drożdżowe. Idealne do ciepłego mleka lub kakao. Smaki dzieciństwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 szklanki cukru 1/2 litra maślanki naturalnej 1 opakowanie proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka oleju 3-4 duże jabłka ( mogą być inne owoce sezonowe) Składniki(...)kruszonkę : 100 gram masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy składniki na kruszonkę, zagniatamy ją w kulkę ciasta, w misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo maślankę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 40×26 cm, na wierzch ciasta wykładamy

Blog kulinarny S9.PL
Donuts - amerykańskie pączki z czekoladowym lukrem 81

puszyste jak pi ó rko.  Donuty  podobnie jak polskie p ą czki  sma żone  s ą  w głębokim t ł uszczu i przygotowane z ciasta dro ż d ż owego; różnią się kszta ł tem i brakiem nadzienia.  Polecam serdecznie!   SKŁ ADNIKI (ok. 20 sztuk) Donuts 500 g m ą ki pszennej(...)zalewamy letnim mlekiem, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę z cukrem. Robimy w środku wgłębienie, stopniowo  wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, następnie cukier waniliowy, kontynuując wyrabianie ciasta. Gdy ciasto uzyska jednolit ą  konsystencję, dodajemy sól a n a końcu miękkie masło

La grande e la piccola cuoca
Najprostsza babka jogurtowa 91

Najprostsza babka jogurtowa to było moje odkrycie. Nie znajdziecie na bloku prawie żadnych babek lub keksów, bo byłam pewna, że mi te ciasta nie wychodzą. Kończyły się zazwyczaj się zakalcami. Wiem co mówię, bo sprawdziłam Ostatnio keks pojawił się na blogu, uwaga uwaga… 6 lat temu ( a był to keks na białkach ze śliwkami ) Ale kto wie, może się(...)zmieni. Dałam temu ciastu drugą szansę, znalazłam fajny przepis i naprawdę się udało. Babka wyszła przepyszna. Nie licząc czasu w piekarniku, jej przygotowanie zajęło mi całe 5 minut Więc warto zaryzykować. Najprostsza babka jogurtowa SKŁADNIKI na keksówkę 25×12 lub dwie małe 8×15 cm: 200 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy (pół

Relaxtime
Pączki wegańskie 73

mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. 2/3 porcji mąki wsypuję do miski, dodaję sól, mus jabłkowy, cukier, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto mieszam, aż zrobi się gładkie, a następnie dodaję pozostałą mąkę i zagniatam. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Następnie na posypanej mąką stolnicy(...)rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5 mm. Na połowie ciasta zaznaczam szklanką delikatnie kółka i w środek kładę po łyżeczce dżemu. Przykrywam drugą połową ciasta i wykrawam szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejam i pączki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie rozgrzewam tłuszcz (smażyłam na oleju kokosowym) do 180 stopni (jeśli

Słodki sentyment
Pomarańczowe chruściki 138

zasypuję cukrem w słoiczku. Wstawiam do lodówki i tak możecie przechowywać kilka miesięcy. Cukru daję pół na pół około. Skórka nada faworkom niepowtarzalnego smaku. Nie oderwiecie się od nich. ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 szczypta soli 1 płaska łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 4 żółtka 1 łyżka spirytusu 2 łyżki płaskie jogurtu greckiego cukier puder do oprószenia(...)miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, skórkę pomarańczową, spirytus, jogurt. Ciasto zagniatam rękoma około 10 minut aż będzie dobrze wyrobione. Nie podsypuję mąką. Ciasto w trakcie zagniatania przestanie się kleić. Im dłużej wyrobione tym lepiej. Potem za pomocą wałka biję ciasto kolejne pięć minut. Ciasto dobrze wyrobione po przekrojeniu ma pęcherze. Ciasto dzielę sobie na pięć części, przykrywam ściereczką żeby

wesoła kuchnia
Kakaowe ciasto z pianką - Walentynkowe! 80

Walentynki! święto zakochanych... ale czy to oznacza, że tylko dziś mamy się kochać? absolutnie nie! Dzisiejszą propozycję znalazłam na internecie. Dokładnie poczytałam, potem pozmieniałam i tak oto powstało walentynkowe ciasto kakaowe z pianką malinową. Ciasto smakuje a także wygląda bardzo ładnie.  Zapraszam! Składniki na spód; 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 łyżki kakao(...)Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia składników.  Do miseczki wlać ocet i wsypać sodę, szybko wymieszać i od razu przelać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przelać na formę, piec około 25-30 min. w 180C. Do tzw. suchego patyczka.  Ciasto dokładnie ostudzić. Składniki na piankę i serduszka; 3 galaretki malinowe 3 kubeczki

Radość kipiąca uśmiechem.
Jedni mówią że jest to ciasto łatwe drudzy że trudne -Ciasto zebra 108

Przepis miałam z gazety gdzie nie było autora przepisu. A ciasto mi wyszło tak jak na fotce poniżej – smaki dzieciństwa. To ciasto jest robione na różne sposoby ,czasem się daje wodę mineralna, czasem wodę gazowaną. Ciasto jest wygodne w przygotowaniu bo nie potrzeba wagi. składniki 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki kakao ciemnego 6 jajek 1 szklanka oleju(...)ubijamy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze puszystości dodajemy -porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia potem wodę i olej -zmiksować a potem podzielić na 2 części ciasto. Gdy ciasto już mamy podzielone do jednej części ciasta dajemy kakao i zmiksować. Do przygotowanej tortownicy kładziemy na przemian na środku tortownicy .,raz ciemną masę raz jasną po 1 łyżce

Moje Wyroby
Ryżowe pole 76

Ryżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki(...)Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania