ciasto - 162258 przepisów (strona:1383/10818)

Jagodzianki 114

Delikatne ciasto drożdżowe , jagody w środku – to przepis na pyszne śniadanie lub deser Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ½ szklanki mąki 2 żółtka 1 jajko ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżka mąki(...)ziemniaczanej Do jagód dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam. Teraz przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki

Słodki sentyment
Szybkie ciasto z rabarbarem 118

Bardzo lubię ten prosty przepis na pyszne ciasto z rabarbarem. Przyrządzenie tego ciasta nie zajmie Wam dużo czasu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dodać rabarbar (albo jakieś inne owoce wg smaku) i upiec. Spróbujcie Składniki: – 250g rabarbaru (lub inne owoce wg smaku) – 150g miękkiego masła – 150g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 130g cukru – 3 jajka(...)mieszając na gładką masę po każdym dodanym jajku. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Formę (20cm) posmarować masłem, wyłożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony w około 0,5cm kawałki i delikatnie wcisnąć w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Przed

Smaki Armine
Ciasto cynamonowe z jabłkami i rabarbarem 103

Pyszne ciasto, wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki suche wymieszać razem. Jajka, cukier i olej wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Wsypać składniki suche i dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Orzechy rozdrobnić i dodać je razem z i rodzynkami do masy, wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste. Wykonanie w thermomix nałożyć(...)motylek, dodać jajka, cukier, olej, wyrabiać 1 minuta obroty 3,5 wyjąć motylek, dodać składniki suche, mieszać obroty 5, czas 30 sekund wyjąć ciasto z naczynia dodać rodzynki, jabłka, rabarbar, orzechy wymieszać kopystką   Piekarnik nagrzać do 170 C i piec 60 minut. Blaszka o wymiarach 20 x 23 cm. Po ostudzeniu ciasta polać lukrem. Ciasto pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką... 117

miski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek(...)misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę. Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z owocami, smaku dodaje chrupiąca kruszonka cynamonowa........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
BAWARSKIE BUŁECZKI PRECLOWE 148

Pyszne bułeczki bawarskie z preclowego ciasta, miękkie i puszyste w środku, z brązowo – złocistą, słoną skórką. Zdziwisz się jak łatwe są do zrobienia. Nie można ich nie lubić. Smakować będą na śniadanie lub jako przekąska do zimnego piwa. SKŁADNIKI: CIASTO NA BUŁKI: 500 G MAKI PSZENNEJ 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 1 ŁYŻECZKA SUCHYCH 1 ŁYŻKA CUKRU 2 ŁYŻKI(...)CIEPŁEJ WODY 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI SOLI KĄPIEL: 1 L WODY 50 G SODY OCZYSZCZONEJ DODATKOWO: ZIARNA SEZAMU LUB GRUBA SOL MORSKA ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: ZROBIĆ CIASTO NA BUŁKI: DO MISKI WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ I ROZPUŚCIĆ W NIEJ DROŻDŻE. DODAĆ CUKIER, MAKE I SOL. CIASTO WYROBIĆ MIKSEREM LUB RĘCZNIE. KIEDY SKŁADNIKI ZACZNĄ SIĘ ZE SOBA ŁĄCZYĆ, DODAĆ OLEJ. CIASTO

Pani M - kuchnia smakowita
Babeczki waniliowe z czekoladą i kremem jagodowym 88

Babeczki inspirowane są ciastem maślankowym (przepis już niedługo na blogu ), które w domu u mamy było zawsze ciastem „dyżurnym” – szybkim, łatwym i smacznym. Ponieważ muffiny wykonuje się tak samo sprawnie, są idealnym rozwiązaniem, kiedy pojawiają się niespodziewani goście. Jeśli jednak mamy trochę więcej czasu, możemy dodać do babeczek trochę „pyszności” i sprawić, że będą nieziemsko smaczne. Składniki(...)cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy 1 łyżkę ciasta (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Muffinki pieczemy

Słodki sentyment
Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami 97

jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie owoce wsypuję do miski i dodaję 3 łyżki cukru (albo więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 3 części. Każdą część rozwałkowuję (albo rozgniatam, ciasto jest mięciutkie) na prostokąt o szerokości ok. 15 cm i długości ok. 25-30 cm. Na każdy prostokąt(...)wykładam 1/3 nadzienia owocowego, ciasto zwijam od dłuższej strony i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie trzy rolki układam równolegle obok siebie i zaplatam warkocz. Możecie ponacinać ciasto tak, jak na zdjęciu, ale nie ma potrzeby. Owoce sobie poradzą i tak wyjdą częściowo na zewnątrz. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Warkocz piekę około

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-gruszkowy 74

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny(...)gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze

Słodki sentyment
Rolada z białek 119

Ciasta rolady to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Ja sama bardzo rzadko je robię, bo nigdy nie wychodzą mi idealne. Fakt, że taką tradycyjną roladę biszkoptową robiłam chyba tylko jeden raz w życiu, wiec nie miałam jak dojść do wprawy. Dziś jednak postanowiłam zrobić kolejne podejście. Tym razem jednak zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych(...)ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było jednolite przełożyłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem od pieczenia. Ciasto rozprowadziłam równomiernie po całej blaszce i wstawiłam do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 20 minut w temp

Waniliowe Improwizacje
Cytrynowe brioche z kremem budyniowym. 83

Przed nami kolejny weekend, ależ ten czas leci... w moim domu w każdą sobotę piekło się ciasto, teraz ja powielam tą tradycję. Oczywiście są też odstępstwa w formie lodów czy np., owoców.  Ciasta piekę  rzadziej niż kiedyś w moim rodzinnym domu ale raz na jakiś czas się pojawiają.  Dziś proponuje Wam pyszne drożdżowe brioszki z kremem budyniowym(...)Pycha! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 180 ml mleka 10 dag cukru 2 jajka 10 g świeżych drożdży 6 dag miękkiego masła 1 łyżka esencji waniliowej 3 łyżki soku z limonki Limmi * szczypta soli Przygotowanie; Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, wanilię, sok z limonki i szczyptę soli. Na końcu przesiewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 126

komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli 70 g masła(...)skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30 o C mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut

niecodziennikpary
Tort z musem kawowo czekoladowym 75

jest. Warto wypróbować, bo z pewnością zachwyci podniebienia największych smakoszy:) Print Tort z musem kawowo czekoladowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword czekolada Prep Time 40 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 100 g mąki pszennej tortowej 80 g cukru(...)czekoladę dodać do podgrzewanej masy, kiedy wszystko się rozpuści, zdjąć z ogna. Dodać 7 łyżek soku z pomarańczy. Z powstałej masy odlać 1/4 szklanki, posłuży jako do posmarowania ciasta. Resztę delikatnie przestudzić, dodać 2 żółtka i wymieszać, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito dodać do masy w trzech porcjach

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z porzeczkami 76

Czas czytania: 2 min Brownie – le negre, to nic innego jak murzynek, ale jaki! Ciasto jest wyśmienite, wilgotne w środku z pyszną cieniutką i chrupiącą skórką na zewnątrz. Oryginalny przepis nie przewiduje porzeczek, ale nie mogłam się oprzeć tym kolorowym perełkom i dodałam do środka ciasta mieszankę czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Eksperyment się powiódł, połączenie porzeczek i pysznego(...)mocno czekoladowego ciasta jest wyśmienite. Brownie, można podać na ciepło, które podane z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina smakuje obłędnie. Oczywiście, podane na zimno smakuje również wyśmienicie, super komponuje się z bitą śmietaną i kawą:) Print Brownie z porzeczkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Słodka czekolada i porzeczki to najlepsze połączenie. Course Ciasta Cuisine International Keyword

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki na piwie 85

upieczone zdjęcia zrobione! Oczywiście po południu pączki znów w dziwny sposób zniknęły , ale przynajmniej zdjęcia zostały. Pączki na piwie są niewiarygodnie lekkie i puszyste , rewelacyjne! Dodatek piwa sprawia, że ciasto pięknie rośnie , jest elastyczne i delikatne po upieczeniu. Pączki można przygotować w różnych wersjach, jeśli chodzi o kształt, mogą to być oponki , klasyczne pączki lub pączki mini. Pączki o klasycznym(...)cukrem cynamonowym. Smacznego ! Print Pączki na piwie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekkie, puszyste i bardzo smaczne niewielkie pączusie. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, piwo Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 450 g maki pszennej 50 g drobnego cukru 7 g suchych

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielona babka ucierana 91

nadzieję, że Wam posmakuje! Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej ? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej ! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut , wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie(...)niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa . Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest „piaskowe” ale i bardzo wilgotne . Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała. Jeśli chodzi o polewę , to można przygotować zamiast

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania