Magda To ciasto, chociaż do końca ciastem nie jest, zawsze będzie mi się dobrze kojarzyło, z początkami wspólnego mieszkania z moim mężem, na wynajmowanym mieszkaniu, gdzie piekarnik pozostawiał naprawdę wiele do życzenia. I dopóki nie dorobiliśmy się swojego, nowego, to był jedyny deser który wychodził dobrze z tego piekarnika. A jedliśmy go naprawdę często, zaspokajał głód na słodkie i mocno(...)dodajemy mleko oraz 2 łyżki kakao – wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Do tego dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników i uzyskania gęstego ciasta. Powstałe ciasto dzielimy po połowie i przekładamy do kokilek. Każde ciasto w kokilce zalewamy około 50ml wody, może być trochę mniej, czubek ciasta powinien wystawać znad wody. Mieszamy pozostałe
Smaczna Stronapostanowiłam spróbować sama przygotować to cudo kryzysowe. Właściwie to muszę przyznać, że wyszło od razu – a przygotowanie dania kilkukrotnie pozwoliło mi dopracować najsmaczniejszą wersję. Najpierw zrobiłam lejące się ciasto i słabiej się piekło, potem odkryłam że ciasto gęściejsze o konsystencji gęstej śmietany świetnie się smażyło niczym naleśniki. Od razu dodam, że niewielki dodatek cukru, soli, oleju do ciasta podkreśla(...)lancetowatej czy inne jadalne dzikie rośliny Jak zrobić kryzysowe placki z mąki i wody: Najpierw do miski wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy sol, cukier, olej i mieszamy. Potem dodajemy do ciasta wodę. Następnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub robotem kuchennym – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli trzeba dodajemy więcej mąki lub wody. Potem dodajemy posiekaną zieleninę, mieszamy. Teraz czas
Dorota SmakujeDziś zapraszam na bardzo proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne ciasto z owocami i kruszonką. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto, które miesza się widelcem. Do jego wykonania nie potrzeba nawet miksera. Bardzo sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, byłam pewna, że ciasto nie wyrośnie, że będzie jeden wielki zakalec. Ale musiałam spróbować i miło się rozczarowałam. Ciasto(...)bardzo dobrze się mieszało widelcem, składniki się ładnie połączyły, a po upieczeniu okazało się, że pięknie wyrosło. Takie cuda. To już moje drugie ciasto tego typu, pierwsze zrobiłam z truskawkami i jagodą kamczacką. Ale jak wspominałam w poprzednich postach wszystkie moje zdjęcia straciłam wraz z uszkodzeniem dysku. I nie zdążyłam go wam pokazać. Dzisiejsze jest z dodatkiem czarnych i czerwonych
Kuchnia z widokiem na ogródSernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego oraz waniliowego proszku budyniowego. Sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej. Poza jagodami pasują tu również inne(...)owoce, jak: truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie. Ostrzegam - sernik jest tak dobry, że ciężko poprzestać na jednym kawałku! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka (jajka rozmiar L) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 4 jajka
Kuchnia MagdaLenyPowoli zaczyna się sezon na śliwki, więc dziś mam dla Was propozycję na szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jest pyszne, pulchne i szybkie w przygotowaniu. 20 minut pracy i 50 minut pieczenia. Gotowe do rozkrojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku(...)puszystej masy. Wlać mleko i olej, wymieszać. Na koniec wsypać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera, tyle tylko, aby składniki się połączyły. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić kruszonkę: Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i mąką. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe
Zrób to smacznienieobecności musiałam wybrać przepis na coś spektakularnego. Tort jogurtowy z morelami i malinami to propozycja, po zobaczeniu której, człowiek chce zjeść wszystko oczami :) Jest to idealny przepis na lato. Ciasto jest wilgotne, lekkie i delikatne. Przełożone jest masą jogurtowo-śmietanową z nutą wanilii, z dodatkiem dużej ilości kolorowych owoców. Składniki na biszkopt: 3 duże jajka (osobno żółtka i białka(...)lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu
Świat CiastaPołączenie sernika i mocno czekoladowego ciasta zawsze wychodzi pysznie. Dziś zapraszam więc na takie mocno czekoladowe ciasto a'la brownie z delikatnym kremowym serem oraz kawałkami ciasteczek Oreo. Ciasto świetnie się prezentuje, jest bardzo ciemne, ponieważ użyłam czarnego kakao firmy Dr. Oecter. Ciasto robi się bardzo szybko, idealnie spawdzi się na deser na każdą okazję :) Składniki: Ciasto czekoladowe(...)kokosowego lub rzepakowego Warstwa serowa: 200 g półtłustego twarogu 100 g serka waniliowego 1 żółtko 3 łyżki ksylitolu szczypta mielonej wanilii kilka ciastek Oreo Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę, proszek
Healthy food explorerCiasto ucierane z truskawkami to pyszne i bardzo proste ciasto do wykonania. Użyłam do jego zrobienia kaczych jajek średniej wielkości. Korzystam z sezonu truskawkowego, to jest chyba mój ulubiony letni owoc. Dżemy, konfitury, ciasta z ich dodatkiem są pyszne! Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko. Nie oddzielałam żółtek od białek jak to mam w zwyczaju, jajka … Czytaj dalej Ciasto ucierane(...)truskawkami ( na kaczych jajach) Artykuł Ciasto ucierane z truskawkami ( na kaczych jajach) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 40 g cukru pudru 130 g masła 4 żółtka 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Schładzamy je w lodówce. Następnie wykładamy nim dno formy (ok.22×32 cm, wyłożone papierem do pieczenia). Ponownie schładzamy przez(...)Nakłuwamy widelcem i pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano przez ok. 15-20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę owocową: ok. 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 870 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone truskawki dodajemy
Domowy Smak JedzeniaKostka orzechowo - kajmakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to masa kajmakowa/krówkowa. Druga to warstwa z kaszy manny ugotowanej jak do stefanki, a trzecia to krem czekoladowo - orzechowy na bazie budyniu, z mielonymi orzechami włoskimi. Krem jest bardzo intensywny w smaku i mało słodki, więc idealnie uzupełnia się ze słodką masą krówkową. Całość(...)zwieńcza polewa z mlecznej i gorzkiej czekolady. Ciasto jest pyszne i ładnie wygląda po przekrojeniu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 80szt. herbatników 3/4 puszki masy krówkowej Masa mannowa: 500ml mleka 0,5szkl. kaszy manny 0,5szkl. cukru 150g masła Masa czekoladowo - orzechowa: 2szkl. mleka 1,5szkl. zmielonych orzechów włoskich 2 czubate łyżki cukru pudru 1 duży budyń czekoladowy
Waniliowe ImprowizacjeDelikatne ciasto drożdżowe , jagody w środku – to przepis na pyszne śniadanie lub deser Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ½ szklanki mąki 2 żółtka 1 jajko ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżka mąki(...)ziemniaczanej Do jagód dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam. Teraz przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki
Słodki sentymentBardzo lubię ten prosty przepis na pyszne ciasto z rabarbarem. Przyrządzenie tego ciasta nie zajmie Wam dużo czasu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dodać rabarbar (albo jakieś inne owoce wg smaku) i upiec. Spróbujcie Składniki: – 250g rabarbaru (lub inne owoce wg smaku) – 150g miękkiego masła – 150g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 130g cukru – 3 jajka(...)mieszając na gładką masę po każdym dodanym jajku. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Formę (20cm) posmarować masłem, wyłożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony w około 0,5cm kawałki i delikatnie wcisnąć w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Przed
Smaki ArminePyszne ciasto, wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki suche wymieszać razem. Jajka, cukier i olej wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Wsypać składniki suche i dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Orzechy rozdrobnić i dodać je razem z i rodzynkami do masy, wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste. Wykonanie w thermomix nałożyć(...)motylek, dodać jajka, cukier, olej, wyrabiać 1 minuta obroty 3,5 wyjąć motylek, dodać składniki suche, mieszać obroty 5, czas 30 sekund wyjąć ciasto z naczynia dodać rodzynki, jabłka, rabarbar, orzechy wymieszać kopystką Piekarnik nagrzać do 170 C i piec 60 minut. Blaszka o wymiarach 20 x 23 cm. Po ostudzeniu ciasta polać lukrem. Ciasto pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńmiski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek(...)misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę. Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z owocami, smaku dodaje chrupiąca kruszonka cynamonowa........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię