ciasto - 160969 przepisów (strona:1392/10732)

Tarta z brokułem i pomidorami 115

powinno. Tak było właśnie dzisiaj. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty. Kilka prób i się udało. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować Tarta z brokułem i pomidorami ciasto francuskie  5-6 różyczek brokuła pomidor  ćwiartka czerwonej cebuli 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki żółtego sera sól Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód(...)nakłuwamy widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły ciasto. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min. Po 20 min wyciągamy ciasto i czekamy z układaniem dalszych składników do momentu kiedy ciasto wystygnie.  Brokuły wrzucamy

Kuchnia moimi oczami
TARTA TATIN Z BRZOSKWINIAMI I KREMEM JOGURTOWYM 98

podana z  kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Czas przygotowania : 30 min Porcja dla 4-6 osób : ● 1 gotowe ciasto francuskie do formy o średnicy 24 cm* ● 5 brzoskwiń ● 60 g cukru Na krem jogurtowy : ● 1 jogurt kremowy ● 60 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy(...)wody, podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Wylej karmel na dno formy. Ułóż na nim dość ciasno talarki brzoskwini, zaczynając od zewnątrz. Przykryj rozwałkowanym ciastem francuskim, zawijając brzegi ciasta do środka formy. Nakłuj ciasto na całej powierzchni widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni. Wyjmij upieczone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto na zimno - mleczna pianka z galaretkami 245

Pomysł na lekkie i wbrew pozorom tanie do przygotowania ciasto na zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach(...)Następnie pokroić w kostkę. Do lekko tężejącej białej pianki dodać kolorowe galaretki. Całość lekko wymieszać. Formę wyłożyć papierem, a następnie herbatnikami. Następnie na herbatniki wylać mleczną masę z galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie g alaretkę przezroczystą rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić.  Gdy mleczna masa stężeje to na jej wierzchu ułożyć borówki i całość zalać lekko

Ugotować
Tort "Leśny mech" / "Forest moss" cake 608

wlej szpinak i dodaj skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Odczekaj 10 -15 minut, a następnie wyjmij ciasto z blachy(...)wystudź na metalowej kratce. Z ciasta zetnij wyrośniętą górę, wyskrob ze środka zielone ciasto i pokrusz. Pozostałe ciasto przekrój na dwa blaty. Dolny blat połóż na paterze. Schłodzoną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na wysokich obrotach aż zacznie gęstnieć. Dodaj schłodzone mascarpone i znowu miksuj aż krem będzie sztywny. Całkowity czas ubijania kremu nie powinien być

Delicious Place
Sernik kakaowy 142

Sernik kakaowy to ciasto, które od zawsze gościło w moim rodzinnym domu. Moja mama do dzisiaj bardzo często piecze właśnie to ciasto i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc z tego przygotowaniem powinien sobie poradzić praktycznie każdy łasuch. Nadaje się zarówno na święta jak i na zwykły podwieczorek lub do popołudniowej kawy. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g margaryny (1 kostka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao proszek do pieczenia (małe opakowanie) 2 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1 wiaderko sera (1 kg) 200 g margaryny 10 jajek 400 g cukru pudru 1 łyżka budyniu w proszku 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Blog kulinarny S9.PL
Pyszne ciasto „BOUNTY” 78

Ostatnio przeglądałam stary zeszyt mojej Mamy i poszukałam przepis na to przepyszne ciasto – Bounty. Nie wiem, dlaczego wcześniej nie rzucił mi się w oczy. Domyślam się, że dlatego, iż długo już nie robiłam tego ciasta i po prostu o nim zapomniałam. Kakaowy biszkopt z masą z wiórek kokosowych polany czekoladą to szybki sposób na coś słodkiego. Forma do ciasta 24cm(...)24cm ( na większą formę trzeba zrobić to ciasto z półtorej porcji) Biszkopt Składniki: 3 jajka 80 g maki tortowej 1 łyżka mączki (skrobi) ziemniaczanej 1 ½ łyżki kakao 85 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem

Przepisy Babci
CIASTO COCA COLA bez pieczenia 136

Kremowe  ciasto  coca cola bez pieczenia.  Jeżeli jesteście fanami coca coli to mam dla Was przepis na przepyszne ciasto o takim właśnie smaku. Ciasto jest na herbatnikach, przełożone bitą śmietaną z mascarpone, galaretką o smaku coca coli i wykończone ganache czekoladowym. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.   Jak zrobić takie  ciasto coca(...)cola pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO COCA COLA BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Krem śmietanowy: śmietanka kremówka 30%  (600 ml.) mascarpone (500 g) cukier puder (2 łyżki) Ganache czekoladowy:   śmietanka kremówka 30 % (200 ml.) czekolada gorzka ( 100 g) czekolada mleczna (100 g) Dodatkowo: herbatniki ciemne

RITA food channel
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 171

Cześć! W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami.  Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach. Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto(...)razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.  Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Beza: * 5 białek * 1 szklanka cukru * 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej Dodatkowo

Pieprzyć z Fantazją
Pleśniak z czarną porzeczką 206

dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka  2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka płaska kakao beza: 4 białka z dużych(...)szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pozostałe: 40 dkg czarnej porzeczki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ciasto: Zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka i bardzo krótko zagniatam. Do 1/3 ciasta dodaje kakao. Ciasto przekładam do zamrażalnika na godzinę. Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce

wesoła kuchnia
Drożdżówki z agrestem i kruszonką 142

Lato to czas owocowych wypieków! A jeśli jeszcze na dodatek jest to połączenie słodkiego, puszystego i delikatnego ciasta drożdżowego z lekko kwaskowym agrestem oraz chrupiącą kruszonką, to ja jestem w siódmym niebie. Dziś przygotowałam dla Was przepyszne drożdżówki z agrestem i kruszonką właśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego(...)slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami   Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym   Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami   Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami   Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowe jagodzianki 252

Jagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak – do ciasta. Budyń nie jest w tym przypadku nadzieniem, ale częścią ciasta drożdżowego. Dzięki niemu drożdżówki zachowują dłużej świeżość, a ciasto jest miękkie i delikatne. Zamiast jagód leśnych, dałam borówkę amerykańską. Pychota, polecam! Składniki na 16 sztuk jagodzianek(...)ZACZYN: 1 łyżka mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 50 g masła szczypta soli ok 500 g borówki amerykańskiej KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g masła W garnuszku rozmieszać proszek budyniowy

https:KKuchniaMniam
Śliwkowiec błyskawiczny bez użycia miksera 77

Dzień dobry :) Mam dla Was pyszne i szybkie ciasto bez użycia miksera, można je wymieszać łopatką lub łyżką. Proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Zaletą tego ciasta jet przede wszystkim to że możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Idealne dla niespodziewanych gości bo szybko je przygotujecie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 cukier(...)blaszka o wymiarach: 30/25cm Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto ma być gładkie bez grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy przecięte na pół śliwki brzuszkiem do ciasta. Dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jogurtowe nadziane agrestem 156

ochotę na miękkie, puszyste, lekko maślane ciasto jogurtowe nadziane agrestem? Obowiązkowo przed podaniem należy je posypać cukrem pudrem. Poniższy wypiek jest szybki do przygotowania i bardzo smaczny, a agrest idealnie komponuje się z jogurtowym ciastem.  Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm: około 3/4 kostki miękkiego masła (dokładnie 165 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)masło oraz wsypać cukier (zwykły i wanilinowy) . Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie (powoli!) wbijać po jednym jajku. Masę cały czas miksować. Uwaga: ciasto może wyglądać na lekkie zwarzone, ale w ogóle tym się nie przejmujcie. Na sam koniec do masy wsypać (przesianą!) mąkę, proszek do pieczenia i dodać jogurt grecki. Masę delikatnie wymieszać

Ugotować
Brzoskwiniowa polana 137

Dziś zapraszam Was na brzoskwiniową polanę - to niezwykle efektowne i smaczne ciasto wymaga trochę czasu i pracy, ale uwierzcie mi dlatego smaku naprawdę warto się potrudzić. Jest pysznie, letnio, lekko i orzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce.  I nawet moi domownicy, którzy szpinaku(...)jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza. Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 3 jaja  1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i odsączamy go z wody (ja umieściłam go na sitku, część wody ściekła, resztę odcisnęłam rękoma), a następnie blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Jagodzianki – drożdżowe bułeczki z jagodami 86

jagodowym. Mogą być posypane cukrem pudrem, polukrowane, z kruszonką lub bez dodatków. Jagodzianki przygotowałam używając drożdży suchych, oczywiście mogą być świeże drożdże. Z podanych ilości produktów otrzymamy 10 jagodzianek. ciasto : 300 g mąki tortowej, 8 g suchych drożdży, 120 – 130 ml mleka, 2 jajka, 80 g cukru pudru, 50 g masła, nadzienie : 300 g jagód, 2 łyżki cukru, jajko(...)posmarowania bułeczek, kruszonka : 50 g mąki, 50 g cukru pudru, 50 g masła Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać. Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania