ciasto - 162803 przepisów (strona:1395/10854)

Pizza XXL – domowa pizza 164

tego oczywiście domowy sos czosnkowy i… jest pysznie. Jeśli lubicie pizze, to polecam Wam tą wersję. Z tego przepisu możecie przygotować jedną dużą pizze XXL lub dwie mniejsze. Ciasto jest naprawdę dobre, plastyczne i przyjemnie się z nim pracuje. To zdecydowanie moje ulubione ciasto na pizze. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – użyłam typ 500 TOTA szczypta(...)dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, szczyptę suszonej bazylii, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość zagniatamy przez dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto nie powinno się kleić). W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Z ciasta

Słodkie okruszki
MAKOWIEC Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 157

Bardzo eleganckie ciasto które skrywa w sobie wiele pysznych smaków. Na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12,5 dag masła lub margaryny ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody MAK: 3 białka gotowa masa makowa z bakaliami łyżka cukru 2 łyżki(...)zmielonego sera szklanka cukru 2 jajka 25 dag masła 2 budynie waniliowe sok z połowy cytryny lub ulubiony aromat ORAZ: 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń WYKONANIE: CIASTO: Składniki na ciasto siekamy i zarabiamy, jeśli nie możemy zagnieść ciasta wlewamy troszkę zimnej wody. Schładzamy przez ok. 0,5 godziny. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy do lekkiego zarumienienia

Pani na deser
Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami 144

jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie owoce wsypuję do miski i dodaję 3 łyżki cukru (albo więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 3 części. Każdą część rozwałkowuję (albo rozgniatam, ciasto jest mięciutkie) na prostokąt o szerokości ok. 15 cm i długości ok. 25-30 cm. Na każdy prostokąt(...)wykładam 1/3 nadzienia owocowego, ciasto zwijam od dłuższej strony i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie trzy rolki układam równolegle obok siebie i zaplatam warkocz. Możecie ponacinać ciasto tak, jak na zdjęciu, ale nie ma potrzeby. Owoce sobie poradzą i tak wyjdą częściowo na zewnątrz. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Warkocz piekę około

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-gruszkowy 91

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny(...)gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze

Słodki sentyment
Ryżowe pole 94

Ryżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki(...)Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną

Słodki sentyment
Jeżynianki 106

Kiedy w grę wchodzą drożdże , nie potrafię się powstrzymać. Ciasta, bułeczki, drożdżówki … Wszystko z drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? Składniki na 15 jeżynianek: 2 ¼ szklanki mąki(...)Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam

Słodki sentyment
Kapelusze z wiśniami 92

Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe   Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka(...)jeśli użyjesz wiśni) Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Wiśnie mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni

Słodki sentyment
Ciasto orzechowe z kawowym kremem 121

Próbowaliście połączenia kawy i orzecha? Jeżeli nie to polecam bo bardzo do siebie pasują (orzechowa kawa mmm :). Ja je połączyłam w cieście i powstało to ciasto orzechowe przełożone kawowym kremem i polane lukrem z dodatkiem kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie ale proste w wykonaniu. Ciasto orzechowe z kawowym kremem Ciasto: 230 mąki 1 ½ proszku do pieczenia ½ sody oczyszczonej 220 cukru(...)kawy (wystudzona) orzechy do dekoracji Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać olej, żółtka, kawę i mleko. Wymieszać. Ubić białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Na końcu dodać orzechy. Wyłożyć formę ( okrągła ok 25 cm średnicy) papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut. Ostudzić. Przygotować krem: wymieszać mascarpone z kawą

Smaczny zeszyt
Choinki z ciasta francuskiego z Nutellą na gruszkach 175

Bardzo efektowny deser w sam raz na święta Bożego Narodzenia – choinka z ciasta francuskiego z dodatkiem Nutelli. Bazą choinki jest nadziewana gruszka oplatana ciastem francuskim, oczywiście posmarowanym Nutellą. Polecam przepis, ponieważ nie jest pracochłonny i jest dość łatwy w wykonaniu, a takie choinki prezentuje się na stole bardzo dostojnie. Składniki  : 2 płaty ciasta francuskiego 5 łyżek Nutelli(...)rodzynkami, można też dodać odrobinę dżemu Gruszki złożyć, trzeba je spiąć patyczkami do szaszłyków, żeby się nie otwierały podczas pieczenia. Ale przede wszystkim patyczki trzeba umieścić w gruszkach żeby ciasto francuskie nie ześlizgiwało się podczas pieczenia. Rozłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego i posmarować go Nutellą, przykryć drugim płatem, Wykroić z ciasta cienkie długie paski, Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachę

tyfranbox
Czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami. 188

Pyszne czekoladowe, kruche ciasto skrywające kokosowe nadzienie, przełamane cudownym smakiem malin. Świetna kombinacja, idealna do wykorzystania kończących się już malin. Polecam! Składniki na Czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami na formę 24x24 cm CIASTO: 280 g mąki 2 łyżki gorzkiego kakao 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła szczypta soli 3 żółtka 1-2 łyżki śmietany      Mąkę(...)puder oraz sól łączymy i przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, aż do powstania kruszonki. Teraz dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało elastyczne ciasto. Szybko zagniatamy, dzielimy na pół, schładzamy około 2 godzin.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę 24x24 (lub 20x30) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieramy

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z lukrem 107

CIASTO:  mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g  żółtka - 4 szt jajko -1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki  MASA:  jabłka 2,5 kg  galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka  LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki(...)cukru, masła, żółtek i jajka oraz  proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę

ciasta i desery czyli na słodko
Torcik dyniowy z sosem karmelowym 116

też ulubionymi czekoladkami :D No ale żeby nie było za dużo tego słodkiego, to lakier do paznokci w kolorze ciemnej czekolady musi mi  wystarczyć :D Przepis na to ciasto znalazłam w jakimś czasopiśmie. Wycięłam, schowałam i... zapomniałam o nim. Dopiero przy okazji ostatnich porządków odkurzyłam ten stary przepis i postanowiłam aby go w końcu wypróbować. Najbardziej ciekawa byłam pianki(...)pianki nieco soku z cytryny lub pomarańczy, gdyż masa wychodzi w smaku nieco mdła. Dlatego od siebie dodałam na wierzch sos karmelowy ( źródło ), który smakowo dopełnił smak dyniowego ciasta :)   Tortownica 24 cm Składniki: Ciasto: 1/2 kostki masła 170 g mąki 150 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 2 jajka

My simple kitchen