Słodka Bałkańska przekąska, przekładana warstwowo z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser zawsze skrada moje serce. Przyznam się, że wydanie tego deseru najlepsze jest w wykonaniu mojej młodszej siostry. Chrupiące z wierzchu, a klejące się w środku. Składniki: 2 opakowania ciasta filo 500 g mieszanki orzechów (włoskich,laskowych i migdałów) 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru pistacje(...)naczynia miksującego wsypać orzechy i cynamon, następnie wszystko zmiksować tak aby były orzechy w kawałkach oraz zmielone. Przygotować formę 23x30 cm, którą należy wysmarować masłem. Układamy płat ciasta, smarujemy go masłem ( używamy do tego pędzelka) i powtarzamy tak cztery razy, następnie wykładamy połowę zmiksowanych orzechów i znowu przekładamy ciastem. Tym razem pięć warstw, każda posmarowana masłem. Wykładamy pozostałymi orzechami
Niezły Młynekoznacza, że w moim domu zaczynają się wieczorne wypieki do szklanki mleka. Kolejny raz wjeżdża drożdżówka. Tortownica ok 25 cm wyłożona papierem pergaminowym Składniki: Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie serowe(...)drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się i wyrósł. Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Niezły MłynekSernik Królewski. Sernik królewski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego - na spodzie oraz (startego) na wierzchu. Tyle teoria a w praktyce pyszny sernik nie tylko na święta. Ciasto : mąka pszenna 500 g zimne masło lub margaryna 200 g cukier puder 200 g 1 jajko smalec(...)jajek drobny cukier 150 g budyń waniliowy 1 sztuka masło roztopione 100 g skórka z cytryny Blaszka 17 X 27 cm, spód wyłożony papierem, boki wysmarowane tłuszczem. Ciasto. Ta ilość ciasta wystarcza na dwa serniki w blaszce 17 X 27 cm. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Połowę ciasta od razu zamrażam
Smaczne mojeSzybkie i proste ale efektowne ciasto. Nikt Wam nie uwierzy że zrobiliście je w 20 minut. Ciasto :mąka pszenna 215 g cukier 100 g mleko 130-150 ml olej 65 ml 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g 1 galaretka pomarańczowa wrzątek 250 ml cukier puder 100 g sok z cytryny(...)śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml śmietan-fix ( 9 g ) cukier puder 1,5 łyżeczki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. Wszystkie składniki mieszamy max 5 minut w robocie kuchennym. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy. Warstwa dyniowa. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy
Smaczne mojetych bardzo dojrzałych owoców pod ręką – nie każcie się dłużej przekonywać. Dzięki poniższemu przepisowi upieczecie idealny bezglutenowy chlebek bananowy, o mocno kakaowym smaku oraz bogactwie bakalii i suszonych owoców. Ciasto jest wilgotne, zwarte, świetnie się kroi, długo zachowuje świeżość. Będzie idealną przekąską do pracy, szkoły czy na uczelnię. Smakuje wybornie, pozostawiając po sobie nie tylko przyjemne uczucie sytości(...)świadomość, że zdrowe pokarmy karmią najlepiej Jeśli jesteś smakoszem ciast bananowych, wypróbuj również pełnoziarnisty chlebek z rodzynkami lub bezglutenowy z borówkami. Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 250 g miąższu przejrzałych bananów (tj. około 3 niewielkie banany), 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki kakao
Even Better Foodwytycznymi diety ketogenicznej . Jak się wybierze kwaśną odmianę jabłek i odpuści sobie tę odrobinę rodzynek w nadzieniu, to będzie jeszcze łatwiej… Jabłka w różnym wydaniu – nadzienie do ciasta i ocet jabłkowy Dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli keto szarlotka i ocet Przy okazji keto szarlotki , zdradzę Wam mój patent na akcję zero waste z jabłkami w roli głównej. Otóż(...)zamaczać obierki w płynie, bo gdy wystają ponad powierzchnię mają tendencję do pleśnienia. Różne oblicza szarlotki Wracając do keto szarlotki . Tak, jak wspominałam – dzisiaj występuje ona w wersji z ciastem biszkoptowym . Miała być rolada , ale ciasto wyszło za suche, żeby je zrolować, więc zostało po prostu przełożone nadzieniem. Z powodzeniem można użyć ciasta kruchego z mojego standardowego przepisu
Modern Cave GirlPyszny kajmakowy sernik gotowany, którego słodycz przełamuje kakaowe ciasto oraz warstwa gruszek z galaretką. Jak dla mnie ciasto idealne:) Zdecydowanie polecam! Ciasto: 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szkl. cukru 2 jajka 1/4 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Sernik gotowany: 500 g sernikowego(...)cukier, mieszamy do połączenia rózgą kuchenną. Do osobnej miski przesiewamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Zawartość obu misek łączymy, mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji (nie dłużej). Ciasto wylewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (lub do suchego
Smaki Na TalerzuUwielbiam eksperymentować z zakwasem i dlatego zrobienie jednego z moich ulubionych ciast, czyli babki, potraktowałam bardzo poważnie. Lubię kiedy babka jest zbita, ciężka i bardziej przypomina włoskie panettone . Obowiązkowo do środka lądują u mnie nasączone winem rodzynki, ale doskonale nadadzą się również skórki pomarańczy, kandyzowane wiśnie czy bakalie. Każdy wypiek, który przygotowujemy na zakwasie, potrzebuje czasu i odrobiny cierpliwości, dlatego(...)zdecydowanie nie jest to ciasto, które zrobicie dla niezapowiedzianych gości. Jeśli jednak w planach macie popołudniową, niedzielną kawę, to w sobotę przygotujcie już rodzynki do namoczenia. Babka na zakwasie wymaga również odpowiedniego wyrabiania, żeby dobrze wyrosła, dlatego musimy tego dnia być w jej zasięgu. Przepis na ciasto: Mąka 530 g Mleko 190 g Olej kokosowy lub margaryna 60 g Oliwa
rabarbarowoRęka w górę kto lubi ciasta z dodatkiem alkoholu? Dodatek śliwek moczonych w rumie nadaje temu wypiekowi iście „imprezowego” charakteru. Już samo kakaowe ciasto wychodzi bardzo fajne, a w połączeniu z masą z dodatkiem czekoladowego kremu oraz „rumowych śliwek”, przyjemnie łechce nasze podniebienie;) Bardzo fajne ciasto na Święta i wszelakie rodzinne uroczystości. Zapiszcie je sobie(...)przyszłość (kiedy imprezowanie będzie bardziej możliwe). Śliwki: 500 g suszonych śliwek kalifornijskich 250 ml ciemnego rumu Ciasto: 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 1 szkl. cukru kryształu 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek 1/2 szkl. drobnego cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nasączenie: 100 ml kawy (1 łyżeczka
Smaki Na TalerzuSernik i ciasta Red Velvet biorą swoje początki gdzieś w XIX wieku. Przepis wymagał użycia kakao do zmiękczenia mąki i przygotowania ciast o delikatniejszej konsystencji. Ta gładsza konsystencja nadała tym ciastom nazwę Velvet Cakes. Jedna z pierwszych i najważniejszych wzmianek o Red Velvet pojawiła się w 1943 roku w „Radości gotowania” Irmy S. Rombauer. Firma Adams Extract przypisuje sobie wykonanie(...)oryginalnego” ciasta Red Velvet w latach dwudziestych XX wieku. Hotel Waldorf Astoria w Nowym Jorku twierdzi również, że jest to miejsce narodzin ciasta Red Velvet, które było popularnym elementem menu w latach pięćdziesiątych. Niektórzy twierdzą, że ciasto Red Velvet zaczęło się na południu. Chociaż nie ma jednej jasnej odpowiedzi, pewne jest, że między 1920 a 1950 rokiem, Red Velvet stało
RafalCooklanguage: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na ciast o piernikowe: · 6 jaj · szklanka cukru pudru · 250 g płynnego miodu · torebka przyprawy do piernika · 1 łyżeczka sody · 250 g margaryny · 1 ½ szklanki mąki pszennej · 1 szklanka mąki krupczatki(...)miodu, łyżeczce przyprawy do piernika, 4 łyżek mąki przesianej z sodą oraz kilku łyżek bakalii( i tak do wykończenia wszystkich składników).Białka ubijamy na sztywno i lekko łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy do blaszki 22 x 25 cm. P ieczemy ok. 45 minut w temp. 170 stopni (do suchego patyczka) . Studzimy. Kroimy na 3 blaty- najlepiej jeszcze ciepłe, bo ciasto
Domowe ciastaPyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie Składniki: 13 dag masła 260 ml wody 18 dag maki 5jajek szczypta soli Bita śmietana 0,5 litra śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy(...)śmietany Sposób przygotowania Wodę z masłem zagotować gdy masło się rozpuści wsypać mąkę, i mieszać aż składniki się połączą a mieszaniny powstanie „kula” odstawić do przestudzenia. Do schłodzonych ciasta cały czas miksując dodawać po jednym jajku, gotową masę przełożyć na dużą blachę od piekarnika wysmarowaną tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C przez około 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika
RAROSSAProste ciasto orzechowe to moja propozycja na poprawę dość pochmurnej i przygnębiającej aury. Gdzieś słyszałam, że listopad to taki zbiór wszystkich poniedziałków w roku. Chyba coś w tym jest. A dodatkowo w tym roku odczuwamy to szczególnie. Dlatego piekę. Bardzo mnie to uspokaja i daje poczucie bezpieczeństwa. Dzisiejsze ciasto to propozycja dla osób, które uwielbiają orzechy, ale także dla tych(...)którzy nie chcą dużo czasu spędzać w kuchni i przygotowywać skomplikowanych ciast. To jest mega proste i mega smaczne Proste ciasto orzechowe Składniki na keksówkę o długości 16 cm: 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki z orzechów laskowych 100 g erytrolu 60 g płatków owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml mleka migdałowego 150 g oleju kokosowego lub masła
365 dni dookoła kuchniDziś chcę Was zaprosić na ciasto z kategorii tych najłatwiejszych i szybkich. Jest to ciasto kakaowe z jabłkami. Bardzo wilgotne, puszyste i szybkie do zrobienia. idealne do kawki czy na rodzinne spotkania. Gorąco polecam, bo jest na prawdę pyszne. Zapraszam też na film, na którym możecie zobaczyć przygotowanie tego ciasta krok po kroku. *proporcje na małą blaszkę 24x24cm(...)jasną puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy też olej-wszystko miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę i dodajemy do ciasta. Następnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu Pieczemy około 40 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: (blaszka 25x35cm) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka krupczatka 450 g Masło 275 g Żółtka 5 Cukier puder 1/3 szklanki Proszek do pieczenia łyżeczka Beza: Białka 5 Cukier 3/4 szklanki Budyń śmietankowy opakowanie 40 g Owoce: Jabłka 1,2 kg Cynamon Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą(...)większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce
Kulinarne przygody