ciasto - 160969 przepisów (strona:1378/10732)

Babeczki waniliowe z czekoladą i kremem jagodowym 65

Babeczki inspirowane są ciastem maślankowym (przepis już niedługo na blogu ), które w domu u mamy było zawsze ciastem „dyżurnym” – szybkim, łatwym i smacznym. Ponieważ muffiny wykonuje się tak samo sprawnie, są idealnym rozwiązaniem, kiedy pojawiają się niespodziewani goście. Jeśli jednak mamy trochę więcej czasu, możemy dodać do babeczek trochę „pyszności” i sprawić, że będą nieziemsko smaczne. Składniki(...)cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy 1 łyżkę ciasta (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Muffinki pieczemy

Słodki sentyment
Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami 82

jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie owoce wsypuję do miski i dodaję 3 łyżki cukru (albo więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 3 części. Każdą część rozwałkowuję (albo rozgniatam, ciasto jest mięciutkie) na prostokąt o szerokości ok. 15 cm i długości ok. 25-30 cm. Na każdy prostokąt(...)wykładam 1/3 nadzienia owocowego, ciasto zwijam od dłuższej strony i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie trzy rolki układam równolegle obok siebie i zaplatam warkocz. Możecie ponacinać ciasto tak, jak na zdjęciu, ale nie ma potrzeby. Owoce sobie poradzą i tak wyjdą częściowo na zewnątrz. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Warkocz piekę około

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-gruszkowy 56

Tort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty z „tiny(...)gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze

Słodki sentyment
Rolada z białek 104

Ciasta rolady to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Ja sama bardzo rzadko je robię, bo nigdy nie wychodzą mi idealne. Fakt, że taką tradycyjną roladę biszkoptową robiłam chyba tylko jeden raz w życiu, wiec nie miałam jak dojść do wprawy. Dziś jednak postanowiłam zrobić kolejne podejście. Tym razem jednak zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych(...)ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było jednolite przełożyłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem od pieczenia. Ciasto rozprowadziłam równomiernie po całej blaszce i wstawiłam do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 20 minut w temp

Waniliowe Improwizacje
Cytrynowe brioche z kremem budyniowym. 70

Przed nami kolejny weekend, ależ ten czas leci... w moim domu w każdą sobotę piekło się ciasto, teraz ja powielam tą tradycję. Oczywiście są też odstępstwa w formie lodów czy np., owoców.  Ciasta piekę  rzadziej niż kiedyś w moim rodzinnym domu ale raz na jakiś czas się pojawiają.  Dziś proponuje Wam pyszne drożdżowe brioszki z kremem budyniowym(...)Pycha! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 180 ml mleka 10 dag cukru 2 jajka 10 g świeżych drożdży 6 dag miękkiego masła 1 łyżka esencji waniliowej 3 łyżki soku z limonki Limmi * szczypta soli Przygotowanie; Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, wanilię, sok z limonki i szczyptę soli. Na końcu przesiewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 103

komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli 70 g masła(...)skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30 o C mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut

niecodziennikpary
Tort z musem kawowo czekoladowym 63

jest. Warto wypróbować, bo z pewnością zachwyci podniebienia największych smakoszy:) Print Tort z musem kawowo czekoladowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword czekolada Prep Time 40 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 100 g mąki pszennej tortowej 80 g cukru(...)czekoladę dodać do podgrzewanej masy, kiedy wszystko się rozpuści, zdjąć z ogna. Dodać 7 łyżek soku z pomarańczy. Z powstałej masy odlać 1/4 szklanki, posłuży jako do posmarowania ciasta. Resztę delikatnie przestudzić, dodać 2 żółtka i wymieszać, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito dodać do masy w trzech porcjach

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z porzeczkami 60

Czas czytania: 2 min Brownie – le negre, to nic innego jak murzynek, ale jaki! Ciasto jest wyśmienite, wilgotne w środku z pyszną cieniutką i chrupiącą skórką na zewnątrz. Oryginalny przepis nie przewiduje porzeczek, ale nie mogłam się oprzeć tym kolorowym perełkom i dodałam do środka ciasta mieszankę czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Eksperyment się powiódł, połączenie porzeczek i pysznego(...)mocno czekoladowego ciasta jest wyśmienite. Brownie, można podać na ciepło, które podane z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina smakuje obłędnie. Oczywiście, podane na zimno smakuje również wyśmienicie, super komponuje się z bitą śmietaną i kawą:) Print Brownie z porzeczkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Słodka czekolada i porzeczki to najlepsze połączenie. Course Ciasta Cuisine International Keyword

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki na piwie 70

upieczone zdjęcia zrobione! Oczywiście po południu pączki znów w dziwny sposób zniknęły , ale przynajmniej zdjęcia zostały. Pączki na piwie są niewiarygodnie lekkie i puszyste , rewelacyjne! Dodatek piwa sprawia, że ciasto pięknie rośnie , jest elastyczne i delikatne po upieczeniu. Pączki można przygotować w różnych wersjach, jeśli chodzi o kształt, mogą to być oponki , klasyczne pączki lub pączki mini. Pączki o klasycznym(...)cukrem cynamonowym. Smacznego ! Print Pączki na piwie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekkie, puszyste i bardzo smaczne niewielkie pączusie. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, piwo Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 450 g maki pszennej 50 g drobnego cukru 7 g suchych

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielona babka ucierana 80

nadzieję, że Wam posmakuje! Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej ? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej ! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut , wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie(...)niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa . Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest „piaskowe” ale i bardzo wilgotne . Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała. Jeśli chodzi o polewę , to można przygotować zamiast

SprawdzonaKuchnia.pl
Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem 111

format: 2, ad_newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezmąkipszennej #słodko-kwaśna #bezdodatkucukru Składniki na ciasto: – 250 g mąki orkiszowej – 100 g masła – 3 łyżki erytrytolu – szczypta soli – 80 g śmietany 18% Składniki na nadzienie: – 500 g rabarbaru(...)łyżek erytrytolu – kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj erytrytol, sól i pokrojone zimne masło. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili dodaj śmietanę. Ciasto zagniataj szybko i krótko. Uformuj gładką kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 15- 30 min. Nadzienie: Rabarbar umyj, osusz i pokrój

Mrs. Endorfina
Wypieki z truskawkami 136

Tarta z truskawkami i śmietaną na francuskim cieście       Ciasto z truskawkami    Sernik z truskawkami       Kruche ciasto z truskawkami       Tarta cytrynowa z rabarbarem i truskawkami w bezie        Kruchy torcik z truskawkami      Muffinki truskawkowe         Ciasto truskawkowa fantazja(...)Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem       Babeczki makowe z kremem truskawkowym      Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem            Pełnoziarniste ciasto z truskawkami      Rolada truskawkowa       Murzynek z truskawkami       Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami      Tarta truskawkowo-rabarbarowa

Passions hobbies life
Sernik z malinami, bez cukru, bez białej mąki 78

Sernik z malinami Lekkie ciasta z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców to najlepszy deser jaki można sobie wymarzyć! Szczególnie latem, kiedy mamy duży wybór świeżych, pysznych owoców. A sernik w towarzystwie soczystych, lekko kwaskowych malin przebija wszystko! Nie znam osoby, która będzie w stanie oprzeć się takiej słodkości. Takie lekkie, proste w przygotowaniu ciasta to u mnie zdecydowanie opcja, która pojawia(...)się najczęściej. Prosta, pyszna baza i dowolne owoce, w zależności od sezonu i zachcianki Tym razem postawiłam na maliny. A bazą jest lekkie ciasto bananowe, idealnie wilgotne i słodkie mimo, że nie użyłam w nim ani odrobiny cukru. Na wierzchu kremowa warstwa sernikowa, a w niej zatopione soczyste maliny. Jak zwykle w moich przepisach – wszystko w odchudzonej, zdrowej wersji

Healthycreations.pl
Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką 111

sernik jest pyszny. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa, lekka kajmakowa pianka i orzeźwiająca galaretka. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Bardzo polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy zwyczajnie do kawy. Wymaga trochę pracy, ale warto. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżek gorącej wody 2 śmietan-fixy ( zagęstniki ) 20 dag masy kajmakowej Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania