Pyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie Składniki: 13 dag masła 260 ml wody 18 dag maki 5jajek szczypta soli Bita śmietana 0,5 litra śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy(...)śmietany Sposób przygotowania Wodę z masłem zagotować gdy masło się rozpuści wsypać mąkę, i mieszać aż składniki się połączą a mieszaniny powstanie „kula” odstawić do przestudzenia. Do schłodzonych ciasta cały czas miksując dodawać po jednym jajku, gotową masę przełożyć na dużą blachę od piekarnika wysmarowaną tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C przez około 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika
RAROSSAProste ciasto orzechowe to moja propozycja na poprawę dość pochmurnej i przygnębiającej aury. Gdzieś słyszałam, że listopad to taki zbiór wszystkich poniedziałków w roku. Chyba coś w tym jest. A dodatkowo w tym roku odczuwamy to szczególnie. Dlatego piekę. Bardzo mnie to uspokaja i daje poczucie bezpieczeństwa. Dzisiejsze ciasto to propozycja dla osób, które uwielbiają orzechy, ale także dla tych(...)którzy nie chcą dużo czasu spędzać w kuchni i przygotowywać skomplikowanych ciast. To jest mega proste i mega smaczne Proste ciasto orzechowe Składniki na keksówkę o długości 16 cm: 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki z orzechów laskowych 100 g erytrolu 60 g płatków owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml mleka migdałowego 150 g oleju kokosowego lub masła
365 dni dookoła kuchniDziś chcę Was zaprosić na ciasto z kategorii tych najłatwiejszych i szybkich. Jest to ciasto kakaowe z jabłkami. Bardzo wilgotne, puszyste i szybkie do zrobienia. idealne do kawki czy na rodzinne spotkania. Gorąco polecam, bo jest na prawdę pyszne. Zapraszam też na film, na którym możecie zobaczyć przygotowanie tego ciasta krok po kroku. *proporcje na małą blaszkę 24x24cm(...)jasną puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy też olej-wszystko miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę i dodajemy do ciasta. Następnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu Pieczemy około 40 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: (blaszka 25x35cm) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka krupczatka 450 g Masło 275 g Żółtka 5 Cukier puder 1/3 szklanki Proszek do pieczenia łyżeczka Beza: Białka 5 Cukier 3/4 szklanki Budyń śmietankowy opakowanie 40 g Owoce: Jabłka 1,2 kg Cynamon Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą(...)większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce
Kulinarne przygodykoniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej
Domowe ciastaWykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około
Kuchnia MagdaLenyGłosów: 0 Average: 0 /5] składniki na ciasto ucierane 200 g mąki 180 g cukru pudru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g margaryny sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puszystą jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. Do puszystej masy dodajmy przesianą mąkę(...)mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, miara dna; wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok.170-180 st. C przez ok. 30-35 min. Z wystudzonego ciasta (wierzchu) ściągamy „skórkę”. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek, obranych 90 g kaszy manny 1 łyżka masła 150 g cukru + 125 ml wody 1 galaretka pomarańczowa
Domowy Smak JedzeniaCiasto z galaretką z truskawkami i musem czekoladowym jest nie tylko smaczne, ale również świetnie się prezentuje. Mi udało się je przygotować z mrożonych truskawek, ale najlepsze będą bez wątpienia świeże. Każdą z warstw ciasta przygotowuje się banalnie prosto. Najlepiej w celu dodawania kolejnych warstw wykorzystać wysoką obręcz. Ja ostatnio w taką zainwestowałam i jestem bardzo zadowolona, bo nie muszę(...)się już wspomagać folią aluminiową w celu przedłużenia za niskiej obręczy tortowej. Ciasto prezentuje się na tyle dobrze, że nie potrzeba tutaj wymyślnych dekoracji. Właściwie wystarczy starta mleczna czekolada na wierzch ciasta. U mnie dodatkowo kilka kwiatków i liście, bo syn lubi zjadać takie dekoracje z opłatka ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru trzcinowego
Passions hobbies lifeJesienią nie może zabraknąć szarlotki. Ta, na kruchym, orzechowym cieście smakuje wyjątkowo :) Już podczas pieczenia w domu unosi się cudowny, cynamonowo-orzechowy zapach. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepła. Z filiżanką aromatycznej herbatki umili nam chłodne, jesienne popołudnia. Kruche ciasto orzechowe: 2 szkl mąki pszennej 50 g grubo zmielonych orzechów włoskich 1/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)margaryny jajko kilka kropel ekstraktu waniliowego Nadzienie: 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Smakołyki Asiwciąż piecze? :) Zobaczcie, jak przygotować ucierany jabłecznik jak u babci na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Jabłecznik na cieście ucieranym smakuje zupełnie wyjątkowo. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, więc jeśli przygotowaliście w tym roku mus jabłkowy do słoików na zimę, koniecznie wykorzystajcie go do upieczenia tej pysznej szarlotki. Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym zawsze(...)pokojowej, a rozpuszczone masło wystudzone. Jajka z cukrem muszą być odpowiednio długo ubite (około 8 minut), ale mąkę z proszkiem miksujemy z resztą tylko do połączenia składników. Pamiętajcie, że ciasto ucierane jest bardzo gęste, raczej do nakładania łyżką, niż wylewania. Górną warstwę nakładajcie łyżką, partiami (jak na filmie) - aby było łatwiej, można moczyć łyżkę w ciepłej wodzie przed nakładaniem ciasta
Lekcje w kuchninadzieniem dyniowym z syropem o smaku kakao to coś pysznego, prostego i koniecznie do zrobienia jesienią. Muffinki mają przepiękny kształt, który zachowują również po upieczeniu dzięki specjalnemu przepisowi na ciasto. Są obłędnie dobre i mają cudowny zapach. Do nadzienia używałam Syropu do mleka o smaku kakao od marki Herbapol, nadał pięknej barwy i aromatu! To suplement diety, który świetnie łączy(...)około 25 minut. 2. Dynię, Syrop do mleka marki Herbapol, cukier, masło zmiksuj blenderem na gładki krem. 3. Mąkę wymieszaj z drożdżami instant, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przy użyciu haka przez 15 minut. 4. Ciasto odstaw na 1 godzinę, ciasto nie wyrasta spektakularnie - pamiętaj to ciasto drożdżowo- kruche nie drożdżowe. 5. Ciasto wyjmij na blat oprószony
SMYKWKUCHNIGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki: ciasto francuskie 2 jabłka sok z 1/2 cytryny woda 4 łyżki dżemu np. brzoskwiniowego wykonanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na pół. usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w rondelku, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wodą (wody wlewamy tyle aby przykryła plasterki jabłka). Gotujemy chwilkę aby tylko pasterki zmiękły(...)następnie odsączamy. Ciasto kroimy na ok. 12 równych pasków. Na każdym pasku rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu. Od góry na połowie szerokości paska układamy plasterki jabłek (skórką do góry), tak aby zachodziły jeden na drugi oraz plasterki aby wychodziły troszkę ponad ciasto. Drugą część ciast (dolną) nakładamy na ułożone plasterki. Każdy pasek zwijamy w rulonik. Wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki
Domowy Smak JedzeniaDojrzałe banany są niezwykle wdzięcznym tematem do wypieków. Jako potwierdzenie przedstawiam Wam ciasto bananowe z czekoladą, bez dodatkowego cukru. Pyszne ciasto, które na długo zachowuje świeżość, wspaniały aromat i smak. Składniki: 3 dojrzałe banany 2 jajka 1 szczypta soli ½ szklanki oleju 50 g śmietanki 100 g ulubionej czekolady 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)bananowej i mieszam. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy bananowej. Mieszam do połączenia się składników. Jednego dodatkowego banana kroję w kostkę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Ciasto wykładam do „keksówki” (około 12 cm x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 50 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu ciasto jest gotowe, smacznego
Słodki sentymentCiasto kakaowe ze śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone. Ciasto kakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 4 spore śliwki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki(...)cukru z wanilią 2 łyżeczki kakao 1 szklanka mleka 2 średnie jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości
Zasmakuj KuchniWstyd się przyznać, ale to moje pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami. Ale tym raz poszalałam z kaszą manną :) Składniki: ciasto - 220 g mąki pszennej - 120 g masła - 50 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 g płatków migdałowych - 1 jajko - szczypta soli masa - 3 jajka - 80 g kaszy manny - 700 ml mleka - 130 g śmietany(...)cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz - śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, następnie schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto się schładza, więc przygotowujemy masę. Mleko z cukrami zagotowujemy a następnie wsypujemy kaszę i gotujemy 10 minut aż masa zgęstnieje. Tortownicę wylepiamy ciastem. Śliwki wydrążamy i dzielimy na ćwiartki. Na ciasto układamy skórką do dołu śliwki. Oddzielamy
Zainspirowana w kuchni