ciasto - 160969 przepisów (strona:1381/10732)

Mazurek wielkanocny – kruchy spód i dwa przepisy 144

wcale nie ma reguł i jednej jedynej receptury na niego. Ile domów tyle pomysłów i przepisów na mazurki. Ja dziś do tej puli dodam swój prosty przepis na uniwersalne ciasto kruche oraz dwa pomysły na udekorowanie i „nadzianie” mazurków, które będą proste i przypadną do gustu każdemu. No to do dzieła! Kruchy spód 250 g dobrze przesianej mąki pszennej(...)wody Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Zdecydowanie polecam wykorzystać do tego (o ile oczywiście mamy) malakser lub rozdrabniacz z pojemnikiem. Jest to najszybsza i najprostsza metoda na kruche ciasto. Do pojemnika wrzucamy mąkę, cukier, posiekane zimne masło, żółtka, sól i wodę. Następnie wszystko razem siekamy. Po chwili masa powinna zrobić się „gliniasta” i wówczas przekładamy wszystko na stolnicę, zagniatamy

Analiza Smaku
Babka ajerkoniakowa 88

zachęca do pieczenia. Dlaczego babka ajerkoniakowa, no bo przecież jajka w święta po podstawa. Nie martwcie się alkoholem, on w trakcie pieczenia wyparuje, a pozostanie tylko pyszny smak w cieście. Do polewy też nie musicie dodawać ajerkoniaku, wystarczy dodatkowa łyżeczka soku z cytryny, aby lekko rozrzedzić lukier. Składniki (na średniej wielkości babkę): 1/2 szklanki ajerkoniaku 100g masła 1/2 szklanku cukru(...)cukier i ucieramy mikserem do połączenia – u mnie pieczenie tej babki wyszło spontanicznie i nie ukrywam, że użyłam masła prosto z lodówki, nie miało to wpływu na konsystencję ciasta, miksowałam jedynie chwilę dłużej niż przy miękkim.   Miksując, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy do ciasta proszek do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy. Ajerkoniak łączymy z mlekiem

Smaczna Strona
Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim 74

punkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim Składniki: ciasto francuskie(...)białych surowych kiełbas 1 jajko sezam do posypania (u mnie biały i czarny) Na początku rozwijamy ciasto francuskie. Następnie wyciągamy kiełbasy z jelita i układamy w jednym rzędzie na cieście. Zawijamy ciasto przykrywając kiełbasy. Gotowy rulon odcinamy i tak samo postępujemy z resztą ciasta i kiełbas. Później wszystkie ruloniki kroimy bardzo ostrym nożem na małe paszteciki i układamy na blasze

PatiGotuje
Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki” 95

proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy(...)połączenia. Oba rodzaje ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę – to będą brzuszki owieczek. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Mazurek kokosowy 82

praliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków migdałowych pół łyżeczki dżemu truskawkowego lub malinowego   Wstawiamy piekarnik na 180°. Foremki do pieczenie smarujemy masłem.   Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników pokrojone w kostkę masło. Palcami ucieramy suche składniki z masłem, do połączenia. Do tego dodajemy(...)jajko i wyrabiamy w rękach na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wyklejamy formy do pieczenia – możemy albo po kawałku palcami wyklejać lub rozwałkować ciasto między kawałkami papieru, na cienko, odrysować kształt foremek i wykleić. Na ciasto układamy papier do pieczenia i wysypujemy jakieś obciążenie – może to być np. sucha fasola.   Tak obciążone foremki wstawiamy do piekarnika do wstępnego

Smaczna Strona
Wielkanocne zające bez foremki 75

domu świątecznych foremek na ciastka? To w sumie żaden problem Wielkanocne zające możesz przygotować bez foremki. Wszystkiego, co potrzebujesz, to dwa różnej wielkości kółka, jedna kuleczka i dwa wałeczki ciasta. Składniki na około 20 zajęcy: 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka, możesz dodać mniej cukru, lub wcale) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie(...)wykorzystać do zrobienia kokosanek ) 130-140 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto (jeśli ciasto nie lepi się dobrze, można dodać odrobinę masła). Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm i wykrawam kółka 4 cm i 3 cm. Mniejsze kółko (to będzie główka) układam na większym (to będzie tułów) tak, aby tylko delikatnie zachodziło

Słodki sentyment
Wianuszek wielkanocny 124

cukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami Składniki wymieszać łyżką Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut. Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu. Następnie ciasto przełożyć(...)ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. ( ok 30 minut) Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części. z każdego kawałka uformować kulkę. Aby uzyskać mniej-więcej równej wielkości zajączki można kawałki ciasta odważyć( u mnie każdy kawałek miał

Andzia Pichci
Biszkopt kakaowy 118

delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 101

orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku(...)dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami

moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 107

Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę(...)śmietankowego, położyć drugi blat, nasączyć resztą mieszanki. Posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie 1 M Wiltona). Ciasto posypać kakao, wycisnąć rozetki. Pokroić na kwadraty. Podawać. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 4 dni. Smacznego

moj przepis na
Babka na oleju z lukrem z kiwi 125

zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru

moj przepis na
Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) 123

mojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada :) Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek jest nadal na diecie bez mlecznej, to rolada musiała być(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania