Zachęcam do zrobienia pysznego makowego ciasta z rodzynkami i lekką cytrusową nutą. Jest czasochłonne, ale warto je zrobić przy okazji robienia makowców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto makowe z brzoskwiniami. Składniki Przygotowanie maku: 300 g suchego maku 1,5 szklanki mleka Składniki na spód: 100 g masła 100 g cukru pudru 150 g mąki krupczatki 3 jajka łyżeczka proszku(...)pieczenia skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki soku z cytryny Składniki na ciasto makowe: mak przygotowany dzień wcześniej 150 g miękkiego masła 5 jajek 1 szklanka cukru pudru duża garść rodzynek olejek migdałowy Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe Instrukcje Dzień wcześniej przygotowujemy sobie mak. Do 300 g suchego maku dodajemy 1,5 szklanki mleka. Gotujemy 3-4 minuty
To co lubię - gotuję i polecamPyszne pomarańczowe ciasto, zapach jaki roznosi się podczas pieczenia jest obłędny. Koniecznie zróbcie jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto pomarańczowe Składniki 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szkl. cukru 3 jajka 0,5 szkl. oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta(...)Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę przesianą przez sito. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą. Formę o wymiarach 23×23 wykładamy papierem i przekładamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu studzimy, kroimy ciasto wzdłuż i przekładamy dżemem (wybierajmy dżemy jak najbardziej naturalne), i wierzch ciasta posypujemy
To co lubię - gotuję i polecamzakończenie leniwej niedzieli zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem malin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto drożdżowe z serem i malinami Składniki 4 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 300 g sera białego (z wiaderka) 200 g jogurtu naturalnego 30 g drożdży 3 jajka ½ szklanki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)mieszamy pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże, sól, cukier i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Serek mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Jeśli się klei możemy podsypać odrobiną mąki. Nożem robimy nacięcia na brzegach. Na środku rozsmarowujemy połowę serka i układamy
To co lubię - gotuję i polecammoże lepiej wpłynąć na poprawę naszego nastroju niż kawałek pysznego ciasta z kremem? Karpatka, trochę zapomniana, ale pewnie dla niejednego z Was wspomnienie z dzieciństwa. Jeśli dawno jej nie piekliście to zachęcam do przypomnienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karpatka Składniki Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 0,5 kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku(...)lekko ciepłej masy wbijamy po kolei jajka oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Masę dzielimy na pół. Blachę (taką z piekarnika) smarujemy cienką warstwą masła i rozkładamy połowę ciasta, niezbyt dokładnie. Nie zostawiając jednak dziur. Tak samo postępujemy z drugą połową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem lub 220 C bez termoobiegu. Pieczemy 10 minut
To co lubię - gotuję i polecamtych, którzy dynię kochają i dla tych , którzy nie do końca ją lubią zapraszam na pyszne mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni. Dynia jest mało wyczuwalna w smaku, co sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto czekoladowo-dyniowe Składniki 100 g orzechów laskowych mielonych 100 g orzechów włoskich mielonych 1 łyżka spirytusu 200 g dyni startej(...)ubijamy na sztywno w oddzielnej misce ze szczyptą soli. 2 łyżki piany dodajemy do masy i delikatnie miksujemy, a po chwili dodajemy resztę piany i już całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut
To co lubię - gotuję i polecambudyniu śmietankowego (bez cukru) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru Instrukcje Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 23X36 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem(...)tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 20 min, aż się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem najlepiej lekko kwaśnym. Słoiczek 250 ml. Na początek pamiętajcie, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wszystkie składniki wyjąć minimum godzinę przed
To co lubię - gotuję i polecamZapraszam Was dzisiaj na ciasto kokosowe, jeśli lubicie ciasta z wiórkami kokosowymi to tutaj dodajemy ich sporo. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto kokosowe Składniki 250 g mąki 200 g wiórków kokosowych 100 g masła 2 jajka 150 ml mleka 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Instrukcje Do miękkiego masła(...)posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 55-60 minut (do suchego patyczka). Pamiętajcie, że czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Jeśli ciasto zaczyna zbyt mocno przyrumieniać się z wierzchu można przykryć je folia aluminiową. Artykuł Ciasto kokosowe pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamwodą i chwilę gotujemy. Następnie osączamy na sitku i już jest gotowy do użycia. Ja jednak zdecydowanie preferuję mak samodzielnie przygotowany ponieważ zdarza się, że z makiem mielonym ciasto nie wyrasta już tak ładnie. Kupując mak również dobrze zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia, niestety często zdarza się, że mak pochodzi z Chin, ale na rynku jest też dostępny nasz(...)krajowy. Ciasto. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i scieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku. Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wkładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Miksujemy na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodajemy odciśnięte jabłka, kaszę mannę wymieszaną
To co lubię - gotuję i polecamBardzo smaczne ciasto ze śliwkami, na półkruchym spodzie. Wilgotne, pyszne lekko słodkawe, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg śliwek węgierek + 1 łyżka cukru 200 g masła 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 150 g ) 1 jajko 2 łyżeczki przoszku do pieczenia 1/3 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka gęstej śmietany ( gdyby ciasto(...)chciało się skleić ) PRZYGOTOWANIE : Masło, cukry, makę, proszke do pieczenia dodajemy do misy robota i wyrabiamy ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dodajemy śmietanę i dalej wyrabiamy. Na dno blaszki 25/35 cm lub trochę mniejszej, wykładamy papier do pieczenia, na to rozkładamy większą część ciasta i równo rozprowadzamy. Ze śliwek wyjmujemy pestki i rozkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliSezon śliwkowy mówi nam, że nieubłaganie lato ma się ku końcowi i zbliża się jesień... Zapraszam po fajny przepis na klasyczne ciasto z owocami... Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Dodatkowo: śliwki jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu(...)Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwa kawałki wielkości 40% i 60%. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Jablka obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki wypestkowujemy, kroimy na mniejsze części. Owoce mieszamy z cynamonem, wykładamy na ciasto i przykrywamy resztą ciasta. 3. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
Kuchnia domowa AniSkładniki: (tortownica 24 cm) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka krupczatka 450 g Masło 250 g Żółtka 5 Cukier puder 1/3 szklanki Proszek do pieczenia łyżeczka Beza: Białka 5 Cukier 3/4 szklanki Mąka ziemniaczana łyżka Owoce: Borówki 500 g Mąka ziemniaczana łyżeczka płaska Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części(...)mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce
Kulinarne przygodymąki żytniej ze śliwkami , cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około(...)śliwek 2 – 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy
Oryginalny smakAbsolutnie doskonałe ciasto bez pieczenia. Grysikowiec na herbatnikach. Z owocowym wkładem w postaci bananów. Przepyszne. Osoby, które go próbowały nie domyśliły się co to za masa, więc jeśli ktoś za grysikiem nie przepada, też warto spróbować, może to będzie przełom;) Przez to, że masło rozpuszczamy wraz z mlekiem i pozostałymi składnikami, przygotowanie ciasta nie wymaga od nas zbyt wiele czasu(...)licząc czasu potrzebnego na stężenie galaretki, ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Banany przekrojone wzdłuż na pół mają swoje plusy i minusy. Na plus na pewno to, że kawałki są większe, więc dla fanów bananów to dobra wiadomość, bo są mocno wyczuwalne, natomiast plasterki zdecydowanie łatwiej ułożyć w równych odstępach. Decyzję jak pokroić banany pozostawiam Wam. 5 szkl. mleka
Smaki Na TalerzuAverage: 5 /5] składniki: 450 g mąki 4 jajka 180 ml śmietany 18% 180 ml oleju 220 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia jagody na wierzch ciasta wykonanie: Jajka mieszamy widelcem z olejem, śmietaną oraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do foremki
Domowy Smak Jedzenia