orzechów włoskich. Niestety moje Miśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto. Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam je wczoraj wieczorem, schowałam do lodówki na noc, a rano upiekłam. Oczywiście, nie jest wynagany tak długi(...)czas chłodzenia, poprostu było już późno i nie chciało mi się czekać. Ciasto ma chrupiąca kruszonkę na wierchu, ale w środku jest miękkie. Na moje oko będzie dobre nawet tydzień bez specjalnego przechowywania. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 420 g mąki pszennej, z czego połowa to może byc parktycznie każda inna mąka, 120 g zimnego oleju kokosowego
greenscarfwłaściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma zielony kolor. Dzięki matchy mamy sycylijski deser w zielonym wiosennym kolorze… na tłusty czwartek w sam raz. Składniki CIASTO 250g mąki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50g roztopionego masła 50ml wytrawnego białego wina 20ml octu białego winnego szczypta cynamonu szczypta soli KREM 250g serka ricotta 250ml śmietanki(...)100g cukru pudru sok z 1 limonki 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku DODATKI cukier puder 2 kostki gorzkiej czekolady garść posiekanych niesolonych pistacji Wykonanie CIASTO Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej
Tajemnice SmakuRolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy i pieczemy. Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią(...)lekko ściskami palcami i zlepiamy ciasto, tak aby “zamknąć” bułkę od spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 mleka 100 g masła 2 jaja 25 g świeżych drożdży 60 g cukru MASA MAKOWA 250 g suchego maku sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo) 100 g kandyzowanej, krojonej skórki
Tajemnice SmakuTarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać(...)cukrem pudrem. Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca. Ale pamiętajcie, kwiaty migdałowca nie są jadalne ! * Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą , tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem. Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej
Tajemnice Smakuprzygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku. Składniki Zaczyn poolish 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g wody 5 g świeżych drożdży Mąka zaparzana(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200 g wody Ciasto właściwe zaczyn poolish mąka zaparzana 100 g puree z dyni** 360 g mąki orkiszowej tortowej 10 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 8 g soli Dodatkowo – pestki dyni Wykonanie Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn i zaparzamy mąkę. Pieczemy dynię na puree. Zaczyn poolish W misce łączymy 100 g wody
Tajemnice SmakuStollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy. Wiele osób kupuje świąteczny stollen (Christstollen lub Weihnachtsstollen), albo w zaufanych piekarniach, albo na jarmarkach bożonarodzeniowych, które to właśnie(...)długą tradycję i stanowią nieodłączny element kultury. Zapraszam na krótką fotorelację z Jarmarku Bożonarodzeniowego w Rostocku. W niemieckich domach często przygotowuje się stollen według starych rodzinnych receptur, dzięki temu ciasto przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki
Tajemnice SmakuGłosów:5 Średnia:5/5] składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 100 g cukru 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy np. szklanką kółka. W każdym kółku wykrawamy dziurkę, polecam użyć jak najmniejszego np. kieliszka. Ja użyłam trochę większego i tego ciasta jest trochę mało ale i tak są smaczne ;). Smażymy
Domowy Smak Jedzeniaszpinakiem . Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto. Uwielbiam piec pizzę, bo zawsze mam na nią inny pomysł. Ciasto na pizzę najczęściej robię na oko…ma się wprawę. Po prostu wiem jakie ciasto powinno być aby spód do pizzy nabrał pęcherzy i ładnie się upiekł. Pieczenie pizzy w moim(...)domu do prawdziwy maraton. Zaczynam od przygotowania spodu. Zawsze używam robota z hakiem do ciasta. Kiedy ciasto się samo robi, przygotowuję wszystkie dodatki, nagrzewam kamień do pieczenia i potem piekę pizze jedną za drugą. Zawsze do pizzy przygotowują włoską surówkę z białej kapusty . Jest pyszna, doprawiona winnym octem, oliwą, majerankiem i pieprzem. Prosta surówka do pizzy, a smak niesamowity! Pizza
codojedzeniaGłosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto marchewkowe: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 200 g masła, roztopionego 250 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem(...)miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozpuszczone masło cały czas miksując. Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy np. szpatułka. Dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy tylko do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto smarujemy kremem lub oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaCiasto pijak i jego klasyczny przepis rodem z PRL-u. Kto zna ciasto pijak ten wie, że ma ono w swoim składzie też mak, albo też wiśnie. Ale mało kto pamięta jaki jest klasyczny przepis na te pyszne ciasto alkoholowe . W klasycznym przepisie mak nie występował. Przepis ten z biegiem lat troszkę zmodyfikowano. A ja w dzisiejszym poście przypomnę(...)kiedyś nasze babcie robiły te Ciasto. Jak wykonać ciasto pijak pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRL-u SKŁADNIKI: Biszkopt: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej jajka (6 szt.) mąka pszenna (120 g) mąka ziemniaczana (50 g) cukier
RITA food channelłyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć) cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto. Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Olej rozgrzej na patelni. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto na rozgrzany tłuszcz tworząc koncentryczne kształty. Faworki smaż(...)rumiany kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem. Wskazówki: Faworki lane są tym smaczniejsze, im bardziej są chrupiące. Dlatego odetnij z woreczka naprawdę mały rożek, żeby ciasto mogło się wylewać bardzo wąską strużką. Staraj się tworzyć kształty raczej cienkie, dzięki temu faworki dobrze się usmażą i zminimalizujesz ryzyko niedosmażonego ciasta. Zamiast woreczka możesz użyć butelki z dzióbkiem
Słodki Blogdziś wróciłam do lat dziecinnych i przygotowałam takie pyszne drożdżówki w wersji z dżemem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g mąki tortowej 0,5szkl. mleka 1 żółtko do ciasta + 1 do posmarowania bułek 15g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru zwykłego 70g stopionego masła 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 2-3 łyżki konfitury porzeczkowej (adsbygoogle(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam cukier puder. Dolałam stopione i wystudzone masło, wyrośnięty zaczyn i dodałam żółtko. Wszystko wyrobiłam na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Można to zrobić rękami lub mikserem z hakami. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski. Wyrobione ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło
Waniliowe ImprowizacjeUpały się skończyły, a u mnie ciasto na zimno. Ktoś mógłby powiedzieć, że trochę na opak, ale to ciasto czy też deser zrobiłam specjalnie dla mojego synka, który bardzo lubi galaretki. Postanowiłam, że zrobię je w postaci takiego deseru, aby przemycić trochę mleka do jego diety, bo samego nie chce pić. Przy okazji mieliśmy sporo frajdy ze wspólnego przygotowywania ciasta(...)Chociaż musiałam go dobrze pilnować żeby nie wyjadł wszystkich kostek galaretkowych, zanim trafiły do mleka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A tak poza tym, na moim blogu znajdziecie już dwa podobne ciasta: galaretkowiec na jogurcie naturalnym (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/galaretkowiec-na-jogurcie.html) oraz warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/warstwowiec-mleczno-galaretkowy.html). Takie ciasta mają to do siebie
Waniliowe Improwizacjealbo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką
Waniliowe ImprowizacjeWczoraj przekonałam się o tym, że najlepsze przepisy wychodzą przypadkiem… Mając w lodówce twaróg, jajka i kilka dodatków, upiekłam coś, co w sumie trudno nazwać. Jakby ciasto, jakby omlet… w każdym razie jest to coś pysznego, co bardzo Wam polecam! Oto przepis na ciasto twarogowo-kakaowe Będziecie zaskoczeni smakiem i prostotą wykonania! Może nam ono posłużyć jako posiłek(...)kawy czy herbaty, ale także jako pyszne śniadanko. Polecam! Ciasto twarogowo-kakaowe – składniki: twaróg półtłusty, 250g, 2 duże jajka (rozmiar L) od szczęśliwej kurki, 4 łyżki mąki (użyłam owsianej), 2 łyżki syropu daktylowego (lub mniej), 2 płaskie łyżki kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Ciasto twarogowo-kakaowe – sposób przygotowania Na początek nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie oddziel
Natka Pietruszki