mojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada :) Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek jest nadal na diecie bez mlecznej, to rolada musiała być(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć
moj przepis nastarym sprawdzonym przepisem na ptysie, z kremem, po którym przez tydzień nie ruszycie słodkości — zapewniam. Zaczynajmy więc. Course Desery Cuisine Beza włoska, ptysie Keyword beza cytrynowa, beza włoska, ciasto karpatkowe, deser, karpatka, najlepsze ptysie, przepis na ptysie, ptysie, szybki przepis na ptysie, ulep, ulep do nitki, zaparzane białka, zaparzane ciasto Prep Time 30 min. Cook Time 30 min. Czas pieczenia(...)dwóch porcji (po 20 min. na jedną): 40 min. Total Time 1 godz. 40 min. Servings 20 sztuk Calories 1500 kcal Ingredients Ciasto: 125 g masła 1 szczypta soli 1 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 5 szt jaj Krem — beza włoska: 6 szt białek ½ szkl drobnego cukru Ulep do kremu: 2 szkl cukru ½ szkl wody Instructions Wykonanie ciasta
Zufi.plKakaowe wilgotne blaty ciasta przełożone masą z mleka w proszku oraz musem malinowym, a całość oblana czekoladą. Składniki Ciasto: 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 160 g cukru, 150 ml coca coli, 100 ml oleju, 2 jajka Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła(...)malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: kawa do nasączenia ciasta Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy razem, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy
słodki bratekSernik z makiem, czyli potocznie mówiąc seromakowiec to bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś(...)dodać więcej. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą. Dla mnie to ciasto to jak to mówią petarda. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białego sera półtłustego 2 jajka 0,5szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru
Waniliowe ImprowizacjeDziś przepis na najlepsze pod słońcem, ekstra kruche i bardzo maślane ciasteczka! Ciasto kruche, z którego je wykonałam, jest właściwie uniwersalne i będzie również świetną bazą do wielkanocnych mazurków, kruchych babeczek lub tart na słodko. A od tych ciasteczek, zapewniam, nie będziecie mogli się oderwać. Tutaj w wersji z domowymi konfiturami: pomarańczową, morelową oraz powidłami węgierkowymi. Do tego migdały(...)starta czekolada i gotowe. Zapas takiego ciasta kruchego zawsze warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce, bo z niego wyczarować można naprawdę pysze desery i to w 20 minut! Idealne do kawki, czytając dobrą książkę lub dla dzieci, zamiast kupnych herbatników lub gdy mają wpaść niezapowiedziani goście. Składniki 250 g przesianej mąki pszennej (typ 450-550) + do podsypywania
Analiza Smakudodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Dodać cukier z prawdziwą wanilią, skórkę pomarańczową, wymieszać. 4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na wilgotne składniki. Ciasto wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić mikserem. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany, a z pozostałej połowę dodać do ciasta i wymieszać(...)szpatułką, patrz FILM . Dodać pozostałą pianę i znów wymieszać szpatułką. 6. Do odłożonej piany z białek wlać około 1/4 ciasta, przesiać kakao i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM . 7. Do przygotowanej formy na babkę wlać najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie trochę ciemnego i tak na przemian, aż zużyjemy całe ciasto. 8. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkaodstawić na 15 minut do podrośnięcia. Twaróg śmietankowy, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować pałką blendera. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól,resztę cukru i letnie mleko, aromat waniliowy, wyrabiać ciasto w misie robota, pomału w trakcie mieszania wlewać olej, wyrabiać ciasto z 8 minut. Ciasto wyłożyć do miski większej, posypać ciut mąką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około(...)godzinę. Wyrośnięta ciasto parę razy wyrobić w misce aby odgazowało się powietrze, podzielić na dwie porcje. Blacha z papierem do pieczenia, ciasto na blaszce uformować na 2 strucle, wzdłuż środka ciasta wyłożyć twaróg, na twarogu ułożyć połówki truskawek jeśli są duże, posypać cynamonem. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut. Cukier puder, sok z cytryny
W Mojej Kuchni Lubiępatrzyłam na moją Babcię lub Mamę robiące pierogi, zaskakiwało mnie to, że na ciasto na pierogi potrzeba tak niewielu składników. U mnie w domu do mąki zawsze dodawało się jedynie zimnej wody, ja zdecydowanie wolę dolewać ciepłą oraz wbijam jajko. Mam nadzieję, że Mama wybaczy mi takie zmiany, w końcu ilu kucharzy – tyle przepisów na ciasto. Składniki na ciasto(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką
niecodziennikparyBędąc ostatnio na bazarku, rozglądaliśmy się za smacznymi owocami na ciasto, a ponieważ trwa sezon na rabarbar, kupiliśmy kilka czerwonych łodyg. Główny składnik już mieliśmy i pozostało zastanowić się, co z niego upieczemy. Pomysłów było dużo, ostatecznie zdecydowaliśmy się na tartę z rabarbarem i jabłkami , którą zapiekliśmy pod bezową lekką kołderką. Nasz wybór okazał się trafiony i bardzo smaczny(...)pozostałe pomysły także wykorzystamy i chętnie się nimi podzielimy. Składniki na tartę jabłkowo-rabarbarową Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 2 jabłka (mało soczyste) 2 średnie rabarbary 4 łyżki cukru Pianka z bezy: 4 białka (z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru pudru
niecodziennikparyOstatnio w naszej kuchni dość często pojawiają się ciasta na bazie czekolady, dzisiaj kolejna wariacja na ten temat – czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną . Przepis na nie znaleźliśmy w zeszłym roku na stronie Lidla, a ponieważ lubimy takie niecodzienne połączenia, postanowiliśmy je upiec. Część ciasta z kaszy gryczanej i czekolady zaniosłam do pracy, gdzie zniknęło w oka mgnieniu i prawie(...)nikt nie poznał, że w jego składzie są ziarenka gryki. Składniki na czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną 100 g kaszy gryczanej niepalonej 4 jajka (wielkości L) 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę
niecodziennikparynaszej kuchni królują obecnie dynie, które i w tym roku rozwijają naszą kulinarną kreatywność. Podczas wspólnych rozmów wpadliśmy na pomysł przygotowania dyniowych pierogów , w których dynia byłaby składnikiem ciasta i nadzienia. Smak tego jesiennego warzywa uzupełnia biały ser oraz słodkie rodzynki. W efekcie wmieszania puree dyniowego otrzymaliśmy miękkie i złociste ciasto oraz radosne pomarańczowe nadzienie. Składniki na pierogi z serem(...)dynią Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka puree dyniowego 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 250 g białego sera 100 g puree dyniowego 2 płaskie łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Na stolnicę wsypać mąkę oraz sól, zrobić w niej wgłębienie, wlać
niecodziennikparymusimy użyć kupionej. Została ona wpisana na listę rzeczy do zrobienia i od razu po powrocie ze świątecznego odpoczynku upieczona, zjedzona i ze spisu wykreślona. W czasie, gdy drożdżowe ciasto wyrastało, z ciekawością oglądaliśmy zawodowców zaplatających chałkę nawet z ośmiu warkoczy. Nasza miała tylko 4 warkocze, ale za to nadrabiała wyjątkowo maślanym smakiem i chrupiącą kruszonką. Składniki na chałkę Chałka(...)cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę oraz rozpuścić na małym ogniu masło. Do miski wsypać pozostałą mąkę i sól, wlać utarte żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, dodać przestudzone masło, ponownie wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić. Podzielić
niecodziennikparyniedzielę skomponowaliśmy ciasto fistaszkowe z solonym karmelem . Najważniejszą jego częścią jest fistaszkowy krem, zrobiony z masła orzechowego i domowego budyniu, ale istotną rolę odgrywa także solony karmel i orzechowa posypka. Do zrobienia ciasta użyliśmy tylko jednego gotowego produktu, czyli masła orzechowego, gdyż zarówno budyń, jak i karmel można w prosty sposób zrobić samemu. Składniki na ciasto fistaszkowe z solonym karmelem(...)masło. Prażyć na małym ogniu, aż staną się złociste i chrupiące. Wykonanie Na czekoladowy biszkopt wyłożyć krem fistaszkowy, wyrównać jego powierzchnię. Następnie rozprowadzić solony karmel, całość posypać prażonymi fistaszkami. Ciasto fistaszkowe z solonym karmelem wstawić do lodówki na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto fistaszkowe z solonym karmelem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary