ciasto - 162803 przepisów (strona:1406/10854)

Maślane rogaliki z twarożkiem 151

oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy *** *** Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto dzielimy(...)równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę twarożku *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem
Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny 443

ciasto jest bardzo uwielbiane przez moją rodzinę oraz znajomych! Smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników o tej samej nazwie. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z pysznym, gęstym kremem oraz miękką, kuszącą polewą. A jeśli chodzi o kaszę - to wcale jej nie czuć i za każdym razem słyszę pytanie, z czego zrobiłam krem...? (Zerknijcie też(...)podobnym kremem - klik .) Polecam wszystkim fanom kokosowych smaków, ale i nie tylko! (Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm) Ciasto czekoladowe: 100g masła 90g cukru 1 jajko (duże) 100g mąki pszennej 20g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 ml kwaśnej śmietany 12%/zsiadłego mleka/kefiru Krem

Di gotuje
Ciasto orzechowo – imbirowe 106

ciasto orzechowo – imbirowe to kwintesencja jesieni. Pachnie orzechami i jest charakterystyczne w smaku dzięki imbirowi. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. I wiecie? To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu! A jak zrobić takie(...)ciasto orzechowo – imbirowe? Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru skórka otarta z 1/3 cytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem orzechowy 6 łyżek masła orzechowego 2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów) 1 łyżka

Raj dla Podniebienia
Szneki z budyniem żurawinowym 134

będę się rozpisywać,  bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 250 ml mleka szczypta soli Budyń żurawinowy: 35 dkg żurawiny świeżej(...)mleka 1 łyżka masła kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka 1 szklanka żurawiny do dekoracji Ciasto: Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia

wesoła kuchnia
Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 115

Ania idzie w gości to i ciasto powstało Powiem szczerze, że tak prostego, meeega smacznego, aromatycznego i ekspresowego ciasta dawno nie robiłam. Uwielbiam takie! Bez miksera, cichutko, raz dwa, smak jak tylko fantazja poniesie. A mnie unosi i dużo i często, więc robię, mieszam, piekę, mam. Zrobiłam, zabieram w gości, do kawy, rozmów, może nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej(...)dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Helio, delikatne, bez miksera, szybkie, świetna propozycja na święta, imprezy, dla mnie

Zasmakuj Kuchni
drożdżówka z budyniem i śliwkami... 152

łyżką cukru i mąki, odstawić na 30 minut do podrośnięcia zaczynu do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut ciasto posypać trochę mąką na wierzchu, przykryć misę talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma(...)papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe

W Mojej Kuchni Lubię
Staropolski piernik dojrzewający - etap I 165

końcu się zmobilizowałam i zabrałam się za pierwszy w życiu dojrzewający piernik. Pierwszy raz relacjonuje przygotowania ciasto na bieżąco ;-) Ktoś chętny dołączyć? Najlepiej ciasto przygotować do końca tego tygodnia, tak więc spieszcie się. Pracy dużo nie ma. A końcowego efektu jestem baaaardzo ciekawa! Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin(...)Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej. Składniki: 500 g miodu 250 g margaryny 2 niepełne szklanki cukru 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2-3 opakowania przyprawy do piernika Sposób przygotowania: 1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia

Kuchnia domowa Ani
Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką 150

sosem pomidorowym. Spróbujcie. Przepis na 4 mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką. Jeśli chcecie przygotować ich więcej, to wystarczy powiększyć ilość składników. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego(...)olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam do obsypania tart *używamy ulubionych, ilość dostosujemy do wielkości form na mini tarty Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie. Formy na mini tarty smarujemy masłem lub margaryną. Odcinamy kawałki ciasta i układamy do foremek dociskając tak, aby ciasto wypełniło całą foremkę. Odcinamy nadmiar ciasta. Z reszty ciasta wycinamy

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie – przepis krok po kroku 231

również przecisnąć przez praskę. Możecie użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych sól i pieprz do smaku /farsz ma być dobrze doprawiony, ja dodaję sporą ilość pieprzu Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok pół łyżeczki soli 200-250 ml ciepłej wody /ilość wody zależy też od używanej mąki, dodajemy stopniowo(...)cebule. Do miski dodajemy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy nasze podsmażone cebule oraz 1 szklankę rozgniecionych ziemniaków. Całość dobrze doprawiamy i mieszamy np. widelcem. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Przed lepieniem pierogów warto jeszcze raz spróbować nasz farsz. Pamiętajmy, że ma być dobrze doprawiony. Farsz nie może być mdły. Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej

Słodkie okruszki
MURZYNEK Z SEROWYMI KULECZKAMI 415

Zapraszam na kolejne proste i zarazem bardzo efektowne ciasto. Świetne na rodzinne uroczystości lub po prostu jako deser do kawy. Jest rewelacyjne w smaku. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM KULKI SEROWE: 50 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 10 łyżek wiórek kokosowych 6-8 łyżek cukru pudru łyżka cukru waniliowego kilka kropli soku z cytryny(...)CIASTO: 2 jajka szklanka cukru 2 łyżki powidła lub dżemu szklanka mleka lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2-3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru budyń śmietankowy lub waniliowy masło w temp. pokojowej ORAZ: 0,5 tabliczki mlecznej czekolady WYKONANIE: KULKI SEROWE

Pani na deser
Szarlotka z prażonymi jabłkami 137

Pyszna szarlotka z przepisu Doroty z  Moje Wypieki . Zrobiłam nieco mniejszą ilość ciasta ( miałam do dyspozycji tylko 200 g masła), cukier w cieście zastąpiłam ksylitolem i zmniejszyłam jego ilość. Prażone jabłka zrobiłam również wg przepisu  Doroty . Nie dodawałam jednak cukru ponieważ moje jabłka były bardzo słodkie, nie dodałam również cynamonu ani wanilii gdyż nie wszyscy domownicy za tymi(...)połowa.  Mimo tych zmian szarlotka wyszła świetna i niestety z dużym trudem udało mi się uratować kawałek żeby zrobić zdjęcie. Użyłam foremki 21x21x7 cm.  Polecam! Składniki  ciasto: 390 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 50 g ksylitolu 1 jajko szczypta soli prażone jabłka   - porcja na 1 słoik

Stare Gary
Sernik gotowany 170

delikatny.                                                       Składniki : Ciasto : masło - 50 g mąka - 1,5 szkl jogurt naturalny - 120 ml cukier -20 g ocet - 1 łyżeczka kakao - 4 łyżeczki soda- 3/4 łyżeczki Masa serowa : jajka - 3 szt cukier - 200g(...)masło lub margaryna - 150 g ser biały - 730 g budyń waniliowy - 64 g ( jedno opakowanie ) mleko - 75 ml Dodatkowo : Polewa czekoladowa -1 opak Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło w rondelku, lekko ostudzić, dodać jogurt wymieszać. Następnie wsypać kakao i cukier. Ocet połączyć z sodą, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę do masy, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i delikatne, gdyby

Kuchnia Danusi
Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami 140

Focaccia, czyli ciasto na pizzę bez sosu pomidorowego i sera. Jest fantastyczna jako przekąska lub dodatek do obiadu. Dla mnie niezaprzeczalnie focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami jest najsmaczniejsza Polecam, zwłaszcza fanom pizzy. Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami Składniki: 3 szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3 łyżko oliwy z oliwek około 250 ml wody łyżka cukru sól Dodatkowo(...)łyżki oliwy z oliwek do posmarowania ciasta 7 pomidorków koktajlowych 7 czarnych oliwek kilka igiełek świeżego rozmarynu sól gruboziarnista W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je 100 ml wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy oliwę i przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając do niego

PatiGotuje
Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami 246

długi jesienny wieczór zapraszam na pyszne ciasto korzenne z kremem budyniowym, powidłami i orzechami włoskimi. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju(...)pudru, 200g masła, Dodatkowo: ½ słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i miodem. Dodaję jajka, cukier, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piekę około 15 minut w temp. 170 stopni. 2. Biszkopt ciemny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pita, tradycyjny przepis i wykonanie z Arabii Saudyjskiej 134

ciekawego się dowiedzieć i dostać ciekawy przepis. Można je faszerować na różne sposoby z warzywami, kurczakiem, rybą, jagnięciną, wołowiną itp Wszystkie składniki wrzucić do miski, dokładnie zagnieść jak każde ciasto drożdżowe. Masa musi być sprężysta i gładka. Ciasto włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą część ponowie zagnieść składając boki(...)ciasta do środka. Robić to przez chwilkę. W ten sposób mocno napowietrzamy ciasto. Uformować kulki i ponownie przykryć i odstawić na kilka minut żeby odpoczęło i lekko wyrosło. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować na duży plaster ciasta. Dosyć cienki. Można uformować koło lub owalny kształt. To już jak wam pasuje. Ja zrobiłam tak i tak Smażenie – suchą patelnię rozgrzać

Kuchnia Pokoleń