ciasto - 160969 przepisów (strona:1410/10732)

Wigilijne uszka z pieczarkami 138

Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na  idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane(...)oregano, nie żałujemy sobie. Mieszamy. Pieczarki puszczą wodę, smażymy tak długo, aż woda wyparuje i zostaną nam na patelni usmażone pieczarki. Odstawiamy je do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto pierogowe. 3. Gdy ciasto pierogowe odpoczywa w misce pod talerzem, wystudzony farsz przekładamy do miseczki i sypiemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się

Kawa z mlekiem
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 146

Ciasto, które po prostu MUSICIE upiec!!!  💕 Przepyszne, wilgotne, mięciutkie, pachnące kokosem i limonką - nie można się od niego oderwać!  Jest bardzo łatwe do zrobienia i naprawdę tanie, produkty w większości zawsze mamy w domu pod ręką (limonkę możecie opcjonalnie zastąpić cytryną). 🍋  Moje Dzieci nie mogły się od niego oderwać, zresztą ja również 😉 Jest to ciasto ucierane, wiec(...)składniki muszą koniecznie być w temperaturze pokojowej. Jeśli będziecie trzymać się dokładnie przepisu to gwarantuję Wam pełen sukces - genialne ciasto dla całej Rodziny! 😋 SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka (rozm. L) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka

Słodko-Słony Świat Ilony
ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 206

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Jest pyszne, pulchne i w zasadzie proste w wykonaniu. Za każdym razem smakuje inaczej w zależności od tego jakie będą dodatki. Tym razem przygotowałam drożdżowe przełożone powidłami śliwkowymi. Z kubkiem ciepłego mleka... smakuje idealnie ;) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i grubość ciasta około

Zrób to smacznie
Ciasto cygańskie ścieżki 186

Cygańskie ścieżki to bardzo kolorowe ciasto. Pstrokaty biszkopt na białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt(...)galaretkę żółtą i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę galaretki. Delikatnie wymieszać. Zanim przełożymy biszkopt masę wstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała i zaczęła tężeć. Złożenie ciasta Biszkopt przekroić na dwa blaty. W blaszce ułożyć jeden blat ciasta. Na ciasto wyłożyć tężejącą masę z galaretkami. Ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem, dobrze docinąć aby się przykleił. Ciasto odstawić

Monia miesza i gotuje
Marmurkowa drożdżówka 103

kolorowych barwników, które zostały mi po ostatniej akcji wielkiego pieczenia. Jeśli kupujemy barwnik spożywczy wybierajmy ten naturalny. W sklepach jest ich bardzo duża dostępność. Wracając do samej drożdżówki i ciasta na nią, wcale nie jest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto(...)upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny 6 żółtek 300 ml mleka 5 dkg drożdży 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki

mecooks
buraczkowe ciasto przekładane dżemem... 150

miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto(...)wystudzić zimne ciasto przekroić na trzy blaty, posmarować dżemem, nakryć drugim blatem, posmarować dżemem i nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placek jabłkowy z cynamonem 147

Ciasto z przepisu s.Anastazji. Jak zawsze udane i bardzo smaczne. Bardzo szybko znikało co mnie oczywiście bardzo cieszyło. Uwielbiam piec, gotować, kiedy wszystkim smakuje. Ciasto wygląda na bardzo pracochłonne do zrobienia, ale zapewniam Was, że robi się go bardzo szybko. Rady: Pianę ubijcie przed samym włożeniem do piekarnika. Jabłka nie powinny stać długo z cukrem, aby nie puściły zbyt dużo(...)soku. Ciasto 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo w trakcie ucierania dodawać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na dwie części. Jabłka 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu

O kuchni z uczuciem
KAKAOWY JABŁECZNIK 115

SKŁADNIKI: Ciasto kakaowe: 200 g masła (temp. pokojowa) 340 g mąki 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg obranych jabłek 125 g cukru 2 galaretki truskawkowe Masa orzechowa: 130 g bakali :orzechów włoskich, rodzynek i skórki pomarańczowej 50 g cukru 1 łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder(...)posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe: 1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko natłuszczamy. 4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy. 5. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym

Marcepanowa kuchnia
Pyszne i łatwe ciasto kubeczkowe 133

Ciasta kubeczkowe mają to do tego, że nie potrzebujesz wagi kuchennej. Wszystkie sypkie składniki odmierzasz jedną szklanką lub kubkiem. Ważne, aby nie zmieniać kubeczków (na inne pojemności ) podczas odmierzania składników . Ciasto jest bardzo łatwe, jaja muszą mieć temperaturę pokojową i dobrze, gdyby były od szczęśliwych kur, które biegają gdzie chcą i jedzą jak dawniej. Takie rzeczy można wyczytać na kartonie(...)którym kupujesz jaja. Ciasto powstało z podwójnej porcji. Jeśli chcecie mniejsze, dzielicie składniki na pół i pieczecie np.w okrągłej tortownicy. Moja podwójna porcja powstała w prostokątnej standardowej blaszce. Jaka by nie była, ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Ja nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek. Możesz dać każdego

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłkowo - imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową 114

Wyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 125g masła extra 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 50g świeżych drożdży szczypta soli Masa serowa: 300g półtłustego białego sera 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru starta skórka(...)cynamonu Wierzch: 4 jabłka 4cm świeżego imbiru 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki przyprawy do szarlotki masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1.  Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem 155

Ciasto z kalafiora doskonale sprawdza się jako spód do tarty. Smakuje jak kalafior, ale ma niesamowitą konsystencję. Przepis jak z kuchni molekularnej:) Czas : 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne(...)niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Składniki: Ciasto Kalafior 1/2 szklanki tartego parmezanu

Niedzielny kucharz
Ciasto malinowo czekoladowe 106

Ciasto malinowo czekoladowe upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca. Ale oczywiście ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 22-24 cm. ciasto: 120 g przecieru malinowego (zmiksowane, przegotowane maliny mrożone), 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem(...)śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać przecier owocowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Formę do pieczenia (o średnicy

królestwo garów
Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) 376

ostatki  przygotowałam  karnawałową specjalność pochodzącą z regionu Kampanii z Neapolu. Przyznam szczerze, że dopiero w tym roku pierwszy raz  upiekłam to przepyszne ciasto  i bardzo żałuję,  ż e tyle lat zwlekałam z jego przygotowaniem. Ciasto nazywa si ę  "migliaccio", jak dla mnie to trochę taki "oszukany" sernik, gdyż składa(...)kremowej ricotty, kaszki semolino, jaj, mleka, odrobiny masła , wanilii i cukru. Tych kilka prostych składników tworzy bardzo delikatne ciasto, lekkie jak puch, wilgotne, aromatyczne, tak proste a jednocześnie tak bardzo niezwyk ł e. Polecam Wam serdecznie i życzę pięknego weekendu ;):) SKŁADNIKI 350 g ricotty 200 g kaszki semolino 100 g cukru 50 g masła 500 ml mleka

La grande e la piccola cuoca
Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie 131

Pachnąca cytrusami szarlotka przygotowana na delikatnym miodowym cieście połączona z aromatyczną cynamonową warstwą jabłek to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Składniki: Ciasto miodowe: 200g masła 3 szklanki mąki pszennej 130g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki(...)łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1.  Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z palnika. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i sody

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto jabłkowe z blendera – bez cukru, tłuszczu i mąki 200

mąki, ani cukru – elegancko zastępują je płatki owsiane i miód. Cynamon i mielony imbir zaokrąglają jabłkowy smak – to pyszny i zdrowy deser. Jeszcze jesteście nieprzekonani ? To ciasto zrobicie w blenderze! Do zrobienia tego chlebka nie nadają się żadne mini blendery, wynalazki typu nutri-bullet czy blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu ma taki, a nie inny kształt? Został zaprojektowany(...)jabłka ze skórką i płatki – na prawie gładką masę. Słabym, małym blenderem to nie ma prawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto szykujemy sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania