Soczysta karkówka w cieście z zielonym chilli Pyszna i soczysta, karkówka w cieście z zielonym chilli , jest bardzo prosta w wykonaniu . Doskonale smakuje , a dzięki ciastu , pozostaje w środku soczysta i lekko pikantna . Lato to trudny okres jeśli chodzi o gotowanie , z jednej strony , ogromna ilość świeżych produktów z ogrodu , z drugiej , upał i jeszcze większy gorąc , kiedy trzeba stać(...)szybko zrobić i..tyle Składniki : 4 plastry karkówki , dość grube 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ,świeżego ,startego drobno imbiru 1 łyżka miodu ( najlepiej z mniszka ) sól do smaku ciasto : 1 szklanka mąki 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki , mielonych ziaren kolendry 1 łyżka miodu 1/2 szklanki piwa sól do smaku 2-3 strąki , świeżego , zielonego chilli dodatkowo
Ogrodnik w podróżykolejny do kolekcji moich tortów. Marchewkowy z serowym kremem. Proste składniki, prosty w wykonaniu, prosta dekoracja. Jeśli lubicie marchewkowe ciasta (a kto nie lubi:), to ten torcik sprawi, że polubicie je jeszcze bardziej. Upiekłam go kiedyś na niedzielną kawę u naszych przyjaciół, dlatego zdjęcie w przekroju zrobiłam z telefonu i na szybko, póki ostatni kawałek jeszcze zostawał na talerzu(...)przygotowania kremu serowego najlepiej użyć serka śmietankowego, typu Philadephia albo "Twój smak" (Piątnica), z Wielunia też będzie pasował. W ostateczności można zrobić serek labneh z jogurtu greckiego. Składniki: ciasto: 200g marchwi 0,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1 szklanka +1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka
Obiad gotowyszybka akcja . Chcieliśmy zrobić coś słodkiego i na szybko (jak każdy Wybór padł na tarte, to pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaję. Kruche ciasto (link) . Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę do spodu dodaliśmy kakao(...)bieżąco, zapraszamy na nasze media społecznościowe: Facebook (link) oraz Instagram (link) Zapraszamy do zapoznania się z przepisem krok, po kroku. Ciasto (spód tarty) 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 40 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Krem: 500 ml zimnej
kuron.com.plJeśli, tak jak ja, lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany (w razie potrzeby) 1/2 kg rabarbaru 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki. Rabarbar myję i kroję
babka w formieweekendowe letnie ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, wilgotne, cała słodycz przełamana owocami różowego agrestu, maślana kruszonka to kropka nad „i „ Idealne ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu. Tortownica 24 cm Ciasto: 2 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka naturalnej maślanki ¼ szklanki oleju słonecznikowego ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker(...)miski wbić jajka, wsypać cukru, ubijać do momentu rozpuszczenia cukru, wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej (należy ją wyjąć 1,5 godziny wcześniej z lodówki przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i osuszonym agrestem. Składniki kruszonki
Wanilia i Kardamonkakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go na samych białkach. Takie ciasto z jagodami jest bardzo fajnym sposobem na wykorzystanie białek, które często zostają w letnim sezonie przy produkcji lodów. BISZKOPT NA BIAŁKACH: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu nasączyć wodą z cytryną. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek (nie jest
https:KKuchniaMniamCiasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko(...)kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma
Słodki PomysłCzerwone usta. Soczyste wiśnie. Płonący wschód słońca. Ciągle szukacie pomysłów na ciasta z czereśniami. A że ja czereśni mam w tym roku pod dostatkiem to dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na szybą i smaczną tartę z tymi owocami. Tylko kruche ciasto i nadzienie owocowe. Całość oprószona cukrem pudrem. Prostota broni się sama :) A żeby nie było zbyt banalnie(...)cukru pudru 2 żółtka 600 g wydrylowanych czereśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Masło, cukier puder, żółtka oraz mąkę szybko zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (jedną minimalnie większą). Większą część rozwałkować i wylepić nią formę do tarty, którą następnie umieścić w lodówce na pół godziny. Drugą połówkę ciasta również schłodzić
My simple kitchenKolejne smaczne ciasto bez użycia miksera. Smacznego pulchne i wilgotne w środku ciasto można zrobić z dowolnymi owocami ! Polecam Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)Polub mnie na Facebooku Składniki: ( blaszka 20x25) ( szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 2 szklanki soda łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka kakao łyżka sól szczypta szklanka jogurtu naturalnego jajka wielkość M 3 sztuki lub wielkość L 2 sztuki olej pół szklanki cukier 3/4 szklanki 300 g czereśni Na lukier: cukier puder 4 łyżki gorąca woda 3 łyżeczki kakao
Kulinarne przygodySkładniki na ciasto: • 5 jajek • 125 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej • 125 g masła • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (miałkiej) • 150 g cukru • 125 g mąki pszennej tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując(...)kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto
KUCHNIA POLSKAsztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy(...)biszkopt. dodatkowo: 3 banany 2 galaretki zielone 1000 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Banany kroimy w plastry i układamy na masie bananowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak JedzeniaPora na sezonowe ciasta. W tym roku sezon zaczął się zdecydowanie wcześniej i już są pyszne i słoneczne truskaweczki. Z czereśniami też będzie nader zacnie, choć osobiście zawsze czereśnie łączą mi się z crumble pie, albo takim typowym kruchym. Wracając do truskawek. Poza pysznymi koktajlami, które wypijam chyba hektolitrami, szczególnie jak temperatura otocznia wzrasta powyżej mojej strefy komfortu opiewającej(...)jego nadmiar obcinam i dokładam do jednego z boków, zazwyczaj tam gdzie jest zapięcie formy, albowiem najczęściej używam kwadratowej, która jest trochę mniejsza od standardowych, prostokątnych forem. Podrośnięte ciasto przekładam do tak przygotowanej formy i ponownie przykrywam ściereczką. Teraz zajmiemy się kruszonką. Proporcje podane powyżej są raczej sugestywne, bardziej chodzi o sposób jej wykonania i aby pamiętać, że dajemy mniej
Karczma Honoriettylubi i już, to może zrezygnować z niektórych etapów, a i tak upiecze się mu coś pysznego ;) Składniki na tortownicę 18 cm na tortownicę 24 podwajamy składniki Ciasto: 2 jajka kl M 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 110 g margaryny Palma 80 ml mleka Masa serowa(...)proszkiem do pieczenia. W drugiej roztrzepujemy jajka z cukrem i mlekiem. Suche składniki porcjami wsypujemy do mokrych, w trakcie dolewamy całą rozpuszczona margarynę. Mieszamy do połączenia się. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez około 35-40 minut Na tym etapie możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także
Gotowanie...to proste !Nazw maja wiele, jednak zdecydowanie łączy je jedno:pyszne, puszyste ciasto z kremem w wielu odsłonach smakowych lub z dodatkiem przeróżnych sezonowych owoców. Podczas przygotowania muffinek należy pamiętać o tych samych zasadach, co podczas przygotowywania biszkoptu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Podczas dodawania składników o różnej temperaturze ciasto może się zważyć, a tym samym zrobi się zakalec. Starajcie się trzymać(...)zasady podczas pieczenia niemal każdego ciasta. Mieszając składniki o różnych temperaturach, możemy doprowadzić do ich zepsucia się. U mnie dziś muffinki bardzo proste w wykonaniu. Autorem przepisu jest Daniel Coceancig , młody cukiernik z ogromna pasją, który napisał bardzo smakowitą, pełną prostych, przystępnych przepisów książkę ,pt.:"Ciastecznik". Znajdziecie w niej wiele wspaniałych przepisów na słodkości, które zrobicie bez problemu w zaciszu
Z Kuchni Do Kuchni