Dzień dobry :-) Cieplutko, słonecznie, nic tylko odpoczywać, bo robić się nic nie chce ;-). Ja moim głodomorom upiekłam jeszcze ciasto, tak na szybko z tego przepisu ( klik ), dałam dużo borówek amerykańskich, nieco mniej cukru. Ciasto pyszne, puszyste, do owoców idealne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki: 4 jajka L 3 szklanki mąki (szklanka(...)jajka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. 2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżek nakładamy na blaszkę najpierw porcję ciasta jasnego, potem
kruche babeczkiPrzepyszne ciasto z porzeczkami aromatyczne wilgotne, puszyste długo zachowuje świeżość SKŁADNIKI 20 dag czarnej porzeczki 2 jajka ¾ szklaki kefiru Szklanka cukru 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białka ubić na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksują wlewać olej dokładnie wymieszać dodać kefir a następnie mąkę i proszek do pieczenia miksować(...)jeszcze około 2 minuty. Do ciasta dodać połowę porzeczek delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ciasta rozsypać pozostałe porzeczki, piec około 45 minut w temperaturze 175 C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem Smacznego
RAROSSAweekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki(...)odciekły. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodajemy do niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Układamy na nim śliwki. Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania
PatiGotujeCudownie pachnące, puszyste ciasto z dodatkiem jagód i chrupiącej kruszonki. Drożdżówka sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy ale również na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao. Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie, ciężko się mu oprzeć :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła(...)cukru waniliowego Masa serowa: 250 g sera białego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko budyń waniliowy 1,5 szkl jagód/borówek Ciasto: Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam w mleku. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam
Smakołyki AsiMoje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut. Pewnie dlatego tak bardzo lubię piec babeczki – większość przepisów, z których korzystam spełnia właśnie wszystkie te kryteria. Takie też jest dzisiejsze ciasto z borówkami :) Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli(...)pieczenia. Jeśli szukacie inspiracji na coś pysznego z dodatkiem borówek, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na sernik na zimo z borówkami , pyszne bezy czekoladowe lub ciasto leśny mech lub tort lawendowy . A borówki na śniadanie wspaniale nadadzą się jako dodatek do bananowych placuszków i zdrowego budyniu jaglanego . Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru
Ciastkozercywiększość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę 37x26 c m. , także starczy dla każdego. Puszystość i sytość tego sernika z pewnością każdego zachwyci(...)temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części
Zdrowie i pysznie na talerzuWitam Kochani sezon malinowy w pełni, więc dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniową pianką i malinami. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 22x35cm CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -0,5 szklanki mąki krupczatki -250g masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek cukru pudru -7 żółtek -2 łyżki śmietany 12 lub 18% PIANKA(...)szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -150ml oleju DODATKOWO -500g malin Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp 180 stopni. Studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiękką palmę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch wygładzić porzeczki obieram przy pomocy widelca, ogonek wkładam między zęby widelca i i ciągnę do góry, porzeczki spadają do miski, porzeczki(...)rozsypać na cieście i delikatnie przycisnąć w ciasto, piekarnik nagrzany na 18oC, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto dobrze wystudzić zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać puder cukier, śmietanfix i mikserem ubić na sztywno śmietanę ubitą śmietanę rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta, ozdobić porzeczkami i posypać kakao, schować do lodówki - porzeczki idealnie smakują
W Mojej Kuchni LubięSoczysta karkówka w cieście z zielonym chilli Pyszna i soczysta, karkówka w cieście z zielonym chilli , jest bardzo prosta w wykonaniu . Doskonale smakuje , a dzięki ciastu , pozostaje w środku soczysta i lekko pikantna . Lato to trudny okres jeśli chodzi o gotowanie , z jednej strony , ogromna ilość świeżych produktów z ogrodu , z drugiej , upał i jeszcze większy gorąc , kiedy trzeba stać(...)szybko zrobić i..tyle Składniki : 4 plastry karkówki , dość grube 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ,świeżego ,startego drobno imbiru 1 łyżka miodu ( najlepiej z mniszka ) sól do smaku ciasto : 1 szklanka mąki 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki , mielonych ziaren kolendry 1 łyżka miodu 1/2 szklanki piwa sól do smaku 2-3 strąki , świeżego , zielonego chilli dodatkowo
Ogrodnik w podróżykolejny do kolekcji moich tortów. Marchewkowy z serowym kremem. Proste składniki, prosty w wykonaniu, prosta dekoracja. Jeśli lubicie marchewkowe ciasta (a kto nie lubi:), to ten torcik sprawi, że polubicie je jeszcze bardziej. Upiekłam go kiedyś na niedzielną kawę u naszych przyjaciół, dlatego zdjęcie w przekroju zrobiłam z telefonu i na szybko, póki ostatni kawałek jeszcze zostawał na talerzu(...)przygotowania kremu serowego najlepiej użyć serka śmietankowego, typu Philadephia albo "Twój smak" (Piątnica), z Wielunia też będzie pasował. W ostateczności można zrobić serek labneh z jogurtu greckiego. Składniki: ciasto: 200g marchwi 0,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1 szklanka +1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka
Obiad gotowyszybka akcja . Chcieliśmy zrobić coś słodkiego i na szybko (jak każdy Wybór padł na tarte, to pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaję. Kruche ciasto (link) . Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę do spodu dodaliśmy kakao(...)bieżąco, zapraszamy na nasze media społecznościowe: Facebook (link) oraz Instagram (link) Zapraszamy do zapoznania się z przepisem krok, po kroku. Ciasto (spód tarty) 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 40 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Krem: 500 ml zimnej
kuron.com.plJeśli, tak jak ja, lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany (w razie potrzeby) 1/2 kg rabarbaru 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki. Rabarbar myję i kroję
babka w formieweekendowe letnie ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, wilgotne, cała słodycz przełamana owocami różowego agrestu, maślana kruszonka to kropka nad „i „ Idealne ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu. Tortownica 24 cm Ciasto: 2 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka naturalnej maślanki ¼ szklanki oleju słonecznikowego ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker(...)miski wbić jajka, wsypać cukru, ubijać do momentu rozpuszczenia cukru, wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej (należy ją wyjąć 1,5 godziny wcześniej z lodówki przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i osuszonym agrestem. Składniki kruszonki
Wanilia i Kardamonkakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go na samych białkach. Takie ciasto z jagodami jest bardzo fajnym sposobem na wykorzystanie białek, które często zostają w letnim sezonie przy produkcji lodów. BISZKOPT NA BIAŁKACH: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu nasączyć wodą z cytryną. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek (nie jest
https:KKuchniaMniam