proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia(...)wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: kilogram rabarbaru 300 g dżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na wielkość 1 cm. Mieszamy z dżemem. Odstawiamy na 30 minut
kulinarnyswiatdomiPyszna szarlotka na kruchym cieście idealna na każdą okazję. Lubicie? SKŁADNIKI: Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki cukru wanilinowego 150 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko Jabłka 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru cynamonowego 1 łyżka cukru trzcinowego cukier puder do posypania ciasta(...)PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto. Można zagnieść za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Z ciasta formujemy dwie kulę, jedną większą drugą mniejszą. Owijam folią spożywczą i pozostawiam w lodówce na ok 30 min. Międzyczasie obieram jabłka i trę na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie rozstaliśmy masło dodaję jabłka,cynamon, cukier i cukier cynamonowy
Gotowanie PatkiPracowity weekend. Szybka kawa. Ciasto. W drogę. Zdjęcia na łonie natury mają w sobie coś wyjątkowego. Wystarczy kilka ujęć, dosłownie parę akcesoriów i piękne zdjęcia gotowe. O tej porze roku kwiaty same się pchają do ręki a ogródek podsuwa pomysły na aranżację. Szkoda tylko, że nie mam takiego ogródka za oknem... Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję, jest niebywale aromatyczne(...)wilgotne. Orzechy i pełnoziarnista mąka nadają głębszego smaku a cynamon i inne przyprawy podkręcają kwaskowy smak rabarbaru. Do tego można to ciasto zaliczyć do tych zdrowszych więc będzie mniej wyrzutów sumienia przy jedzeniu ;) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i niemal tego samego dnia go popełniłam. Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę (jak widać) jako słodki podwieczorek :) Ja swoje ciasto upiekłam
My simple kitchenSezon na rabarbar w pełni i pieczemy ciasta z jego udziałem. Dzisiaj mam dla Was kruche ciasto przekładane rabarbarem i truskawkami, które nadają lepszy smak. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i nie tylko. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)góry bardzo dziękuję. Ciasto 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 100 g kwaśnej śmietany 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, pokrojone masło, cukier puder i śmietanę. Wszystko zagnieść szybciutko na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie
O kuchni z uczuciemKlasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 600g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 180g masła ekstra 100g cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Wykonanie: 1. Rabarbar umyć(...)pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką
Szalona Kuchnia EwelinySernikowe Brownie z Truskawkami – Zapraszam na pyszne, mocno czekoladowe ciasto z masą serową i truskawkami. Aromatyczne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Taki jakby sernik na czekoladzie :) z soczystymi truskawkami. Deser prosty i szybki w przygotowaniu, zamiast truskawek można użyć malin lub brzoskwiń. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernikowe Brownie(...)Truskawkami Składniki: Brownie – ciasto czekoladowe: 200g gorzkiej czekolady 150g masła 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 jajka 180g jasnego brązowego cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100ml mleka Masa serowa: 250g serka mascarpone 250g gotowego sera na sernik 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć pasty waniliowej) 2 jajka
Mała CukierenkaZebra – moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowiłam zaprezentować je w wersji tygrysiej. Efekt przerósł moje oczekiwania Miłoszowi dziękuję za zdjęcie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotujących tudzież piekących zapraszam na jego stronę Z kamerą wśród książek ! Składniki: 5 jajek 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 łyżki(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a po nim żółtka. Następnie dodawać olej i wodę na przemian z mąką oraz proszek do pieczenia . Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pomarańczowy barwnik oraz łyżkę mąki. Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!). Na środku formy
Za drzwiami kuchniciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się uprzeć. Do ich wykonania oprócz ciasta i migdałów będziemy potrzebować jedynie foremki w kształcie misia (możemy użyć też ludzików czy innych zwierzątek z łapkami). Ja kupiłam w markecie zestaw 4 tanich foremek, gdzie właśnie jedną(...)białe misie migdały (ze skórką do jasnych misiów, obrane opcjonalnie: pasta lub ekstrakt waniliowy Z mąki, cukru pudru, żółtek, soli i posiekanego na mniejsze części masła zagniatamy jednolite ciasto. Możemy dodać również łyżeczkę pasty/ekstraktu z wanilii. Jeśli robimy misie jasne – do ciasta dodajemy także mąkę ziemniaczaną, jeśli ciemne – kakao. Można też podzielić zagniecione ciasto na pół
Poezja smakuKlasyczne ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi. Składniki: Ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 100g masła extra 40g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Masa serowa: 300g sera białego 2 żółtka(...)starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 500g świeżych truskawek 3 łyżki cukru 1/2 laski wanilii Kruszonka: 120g mąki pszennej 60g masła extra 60g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka
Szalona Kuchnia Ewelinyoknem piękna pogoda! Aż się chce wyjść posiedzieć w ogrodzie lub na balkonie Oczywiście najlepiej to zrobić w towarzystwie kawy i pysznego ciasta. Ciasto cappuccino będzie idealne na taki dzień. Jest puszyste, lekkie i do tego przepyszne. Ciasto cappuccino Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i dodajemy kawę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem
PatiGotujemiłośników słodkości mam propozycję na bardzo smaczne ciasto, połączenie mocno czekoladowego brownie i kremowego, delikatnego sernika, takie dwa w jednym ;) Baz ą wypieku jest wilgotne ciasto czekoladowe, które idealnie łączy sie z sernikow ą mas ą, tworząc marmurkowe wzorki. Przygotowanie ciasta nie zabiera dużo czasu, a efekt jest przepyszny. Polecam Wam serdecznie ;):) **** Per tutti(...)burro. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Sernik Ricottę i serek Philadelphia miksujemy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. **** Cheesecake Montate la ricotta, il formaggio Philadelphia e la vanillina con lo zucchero fino ad ottenere un composto omogeneo. A questo punto aggiungete
La grande e la piccola cuocaJest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkiem ciastem z migdałami smakuje wybornie! Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne idealne na wiosenny podwieczorek lub plenerową imprezkę! Do ciasta użyłam ciemniejszej, zdrowszej wersji mąki orkiszowej 1050, a cukier zastąpiłam ksylitolem. Ciasto możesz przygotować(...)samej mąki lub z dodatkiem mielonych migdałów. Składniki na blaszkę 24x32 cm: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 1050 (lub 120 g mąki i 80 g mielonych) migdałów 125 g masła 100 g ksylitolu/cukru szczypta soli skórka otarta z cytryny 2 jajka 50 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia esencja waniliowa Składniki na kruszonkę: 80 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowana dzisiaj tarta z zielonymi szparagami idealnie zwiastuje miesiąc maj. Do wykonania tarty, użyliśmy z Bogusią naszego sprawdzonego w 100% przepisu na kruche ciasto. Jest najłatwiejsze, najtrwalsze ze wszystkich które wypróbowaliśmy, nie trzeba go nawet schładzać, choć dla pewności w przepisie jest uwaga, że warto to zrobić(...)zastąpić swoim ulubionym ale polecam właśnie ten rodzaj. Wspaniale się roztapia i ma niepowtarzalny smak, na dodatek jest już raczej ogólnie dostępny. Składniki: Kruche ciasto: 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka soli Farsz: ½ pęczka zielonych szparagów 3 żółtka 200 ml śmietany
kuron.com.plKarpatka jaką dziś prezentuję to najprostsza wersja tego ciasta. Masa jest najprostsza z możliwych bo z budyniu, który chyba każdy ma w domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty. Takie ciasto to szybka alternatywa na coś słodkiego. Ważne aby krem(...)Wykonanie: W średnio dużym rondlu zagrzać wodę z masłem tak aby masło się tylko roztopiło. Dodac do wody z masłem makę i drewnianą łyżką szybko zamieszać aby powstało parzone ciasto. Zbije się w lepką spoistą masę. Masę przełożyć do miski miksera i wbić do niego 2 jajka. Włączyć mikser i zmiksować jajka z ciastem Gdy się z gróbsza połączyły dodać
Sztuka gotowania w/g SamiryWiem że jest wielu zwolenników ciast bez pieczenia, dlatego przygotowałam dla Was pierwszy na blogu przepis tego typu. Jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie chwili cierpliwości i chwili w lodówce. A efekt – słodki i pyszny. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami(...)biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe – 2 galaretki cytrynowe – 250 g masła
nietylkopasta.pl