Składniki: ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag, mąka pszenna 1 kg, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 3 sztuki + 4 żółtka, aromat waniliowy 1 sztuka dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon(...)łyżki cukru, mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut PRZED WYRASTANIEM połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę
W Mojej Kuchni Lubiępolecam… W faktach o poranku TVP3 Wrocław zniknęła błyskawicznie :). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem Składniki: Ciasto – Składnik powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 180g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 4 jajka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki(...)100g posiekanej mlecznej czekolady Polewa: 100g białej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów) żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie) Dodatkowo: kolorowe cukierki w kształcie jajeczek żółty maczek cukrowy Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy
Mała CukierenkaBakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu ! Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ... Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia ! SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić(...)godziny do wyrośnięcia. CIASTO: 750 g mąki Mały kubek kwaśnej śmietany najlepiej 18 % 1 Cukier waniliowy Skórka otarta z cytryny 6 żółtek 4 kopiate łyżki cukru pudru 1 kostka masła Szczypta soli PRZYGOTOWANIE: 1.Do miski wsypujemy 750 g mąki, dodajemy sól, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz kwaśną śmietanę. 2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi
Marcepanowa kuchniaKrólowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów. Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna(...)zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed wyłożeniem na ciasto dodać ubite na sztywno białko drożdże wymieszać z 2 łyżkami maślanki do rozpuszczenia. Do misy robota przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odstające od brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Miksujemy na gładka masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza warstwę herbatników (u mnie 19 szt, jeśli chcecie wyższe ciasto to proponuję użyć mniejszej foremki, wtedy będziemy potrzebować mniejszej ilości herbatników) Na herbatniki wykładamy 1/2 masy mlecznej. Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę(...)mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy orzechy wymieszane z czekoladą. składniki na wierzch ciasta: 75 g orzechów ziemnych prażonych 75 g orzechów ziemnych solonych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 50 ml mlek, świeżego wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie czekolady roztapiamy z mlekiem, mieszamy. Do płynnej czekolady wsypujemy orzechy, mieszamy. Gotowa masę
Domowy Smak Jedzeniasię przyrumienił. Nie miałam formy na zajączka. Znalazłam kartonową wersję w jednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta. Smakuje rewelacyjnie! Zajączek Wielkanocny 2 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka (dowolny) 1/3 papryki czerwonej 2 plasterki szynki jajko pieprz Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej(...)foremki można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć 1 kształt zajączka. Odsączyć z zalewy tuńczyka, wyłożyć na ciasto, zostawiając ok. 1 cm z każdej strony. Paprykę pokroić w malutką kosteczkę, tak samo postąpić z szynką. Wyłożyć na tuńczyka, przyprawić. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć drugą formę zajączka, jednak powiększając
Gotuję TestujęPrzepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem. Zachwyca nie tylko łatwością przygotowania, ale także smakiem i oczywiście wyglądem. Jest pięknie zielona i cudnie się prezentuje na świątecznym stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie(...)inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym
Kulinarne przygody GatityBardzo łatwy i szybki do zrobienia mazurek. Polecam go zwłaszcza osobom zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek przełożyć dżemem na chwilę przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka minut... Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli słoik dżemu lub konfitury wiśniowej kilka małych(...)bezików Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz
Smakołyki AsiWitajcie. Piekłam to ciasto na Boże Narodzenie. Jest smaczne, biszkoptowe, z masą serową, biszkopcikami, brzoskwiniami i galaretką. Jednego psikusa sprawił mi tylko kisiel wiśniowy, który zamiast dać ciastu kolor czerwony - dał niebieskawy ;) Ciasto warte powtórzenia, bo naprawdę jest pyszne. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)serka homogenizowanego śmietankowego lub waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. W osobnych miskach ubić ciasta na biszkopty. 2. Gotowe ciasta nakładać na przemian łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w 180 st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić. 3. Zrobić masę serową
Kuchnia domowa Anizaskarbi sobie nie jedno wielkanocne podniebienie :) Spróbujcie, bo chałwa, kwaskowate owoce i chrupiące, lekko słone pistacje na maślanym spodzie to połączenie nie do podrobienia! Mazurek chałwowy z malinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Masa chałwowa: 200g chałwy(...)waniliowej/ waniliowo-kakaowej 70ml śmietanki 30% Do tego: garść pistacji maliny do przyozdobienia Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 20min. 3. Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na grubość 5mm. 4. Wyłóż ciastem foremkę lub wytnij z niego pożądany kształt
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny(...)żółtka 4 białka 300 g cukru 80 ml koniaku 600 ml śmietany 30 % bita śmietana do dekoracji oraz kolorowe jajka czekoladowe Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią spożywczą. Następnie ciasto umieścić w lodówce na 2 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód oraz boki tortownicy, piecz ciasto w 200 C na środkowym poziomie
Niezły MłynekWszyscy zapewne znają te ciasto wyglądem przypominające kopce ziemi na łąkach. Dziś proponuje przygotowanie tego ciasta w formie małych babeczek. Świetnie sprawdzą się i na świątecznym stole. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 5 łyżek kakao masa(...)banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na muffinki. Pieczemy 15 minut w 180 st, do suchego patyczka. *Kiedy wystygnie, z ciasta ścinamy wierzch, zostawiając nienaruszone boki i spód, resztę
Z Majeczką w kuchnitygodnie Wielkanoc! Pora więc na przepis na mazurek z migdałową bezą. Mazurek to takie nieskomplikowane kruche ciasto. Czym właściwie różni się mazurek od kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę(...)naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast. Przepis na mazurek jest prosty. Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej znika z talerza! Przepis na mazurek Składniki: 250 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 1 jajko 2 żółtka szczypta soli Nadzienie
codojedzeniakakao i cukru pudru, który wprawdzie dobrze smakuje z babką, lecz tak ładnie się już nie prezentuje. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 4/2016 z moimi zmianami. Składniki: Ciasto waniliowe: 12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g kwaśnej śmietany 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub 1 cukier waniliowy) Ciasto(...)połowę mlecznej i połowę gorzkiej) 12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto waniliowe: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (tak, aby cukier był jak najmniej wyczuwalny). Następnie dodać po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Mieszając, wsypać partiami mąkę z proszkiem
My simple kitchenroku sezon owocowych ciast zaczyna się od rabarbaru, w tym roku przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Save Print drożdżówki z rabarbarem i budyniem Składniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml(...)mleka, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże,3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek z rozczynem i pozostawiamy go tak przez 10 minut do wyrośnięcia
zjem to blog kulinarny